Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ


Το διάβασμα του παρακάτω άρθρου (πηγή: εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) σε συνδιασμό με τα όσα διαδραματίστηκαν στη περιοχή μας, με την ενέγερση ξενοδοχειακών τουριστικών λιμένων και την οικοπεδοποίηση με ΠΕΡΠΟ στα "πλευρά", οδηγούν σε αναγκαστική άμεση κινητοποίηση της κοινωνίας για να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται...


ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 16% ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΚΤΩΝ!


Ενα τσιμεντένιο τείχος απειλεί τη Μεσόγειο. Tο «μεσογειακό τείχος», που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δημιουργείται όπου οι χτισμένες επιφάνειες καταλαμβάνουν πάνω από το 50% της ακτογραμμής. «Η δόμηση έχει καταλάβει τις ακτές σε μια πολύ εκτεταμένη ζώνη, ειδικά στα παράλια της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Δυτικής Ιταλίας» λέει στο «ΟΙΚΟ» η κ. Φρανσουά Μπρετόν, ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

«Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι το φαινόμενο επεκτείνεται προς τα ανατολικά». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΟΠ (2006) οι τεχνητές - κτισμένες επιφάνειες παρουσίασαν αύξηση της τάξεως των 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων κάθε χρόνο, τη δεκαετία 1990 - 2000. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 16% των παραλίων της Μεσογείου είναι ήδη χτισμένο. Αν συνεχιστεί η ίδια τάση «το 50% των ακτών της Μεσογείου θα έχει χτισθεί ώς το 2025»(!) εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα, η μεσογειακή λεκάνη είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, καθώς δέχεται περίπου το 1/3 της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. «Δεν μπορούμε να αξιοποιούμε ένα τόπο για 20 χρόνια και τον καταστρέφουμε για πάντα. Ηδη, στη Μεσόγειο εμφανίζονται περιοχές με μεγάλη τουριστική άνθηση στο παρελθόν, που βιώνουν τώρα την παρακμή», λέει η κ. Μπρετόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου