Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

1η Μαη με το ΠΑΜΕ στη μαρίνα Αγίου Νικολάου


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

(Θεσσαλονίκη. Μάης του 1936. Μια μάνα καταμεσής του δρόμου, μοιρολογάει το σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της και πάνω της βουίζουν τα κύματα των διαδηλωτών, των απεργών καπνεργατών. Εκείνη τελειώνει το θρήνο της με το δίστιχο):

«Γιε μου, στ΄ αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,

σου πήρα το ντουφέκι σου , κοιμήσου, εσύ, πουλί μου».

Απόσπασμα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Πέρασαν 74 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936 και 124 χρόνια από την αιματοβαμμένη απεργία στο Σικάγο το 1886. Πάνω από ένας αιώνας με αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης, για μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα συντελείται μια άνευ προηγουμένου σαρωτική επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που απαίτησαν μακρόχρονους σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Για τις νέες γενιές προδιαγράφεται ένα μέλλον ζοφερό χωρίς δικαιώματα, καθιστώντας τες έρμαια απέναντι στη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης ισοπεδώνεται, επίκειται δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συνθλίβονται οι ιατροφαρμακευτικές παροχές.
Επιχειρείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επεκτείνονται και παγιώνονται οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις.
Η νέα φοροεπιδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε με την έμμεση, είτε με την άμεση φορολογία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Το ήδη πενιχρό οικογενειακό, λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται παραπέρα, είτε από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, είτε από φόρους, είτε από άμεσες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, είτε μέσω μηδενικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Εμπορευματοποιείται παραπέρα η υγεία. Η εργατική λαϊκή οικογένεια θα δαπανά ολοένα και περισσότερα χρήματα για ανάγκες σε περίθαλψη, φάρμακο, πρόληψη και θεραπεία.
Η ανεργία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις με μεγάλο θύμα τη νεολαία.
Με το πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο», την αυτοαξιολόγηση και το σχέδιο «Καλλικράτης» , η εκπαίδευση γίνεται ακόμα πιο ταξική. Το σχολείο θα λειτουργεί ως επιχείρηση και οι γονείς θα αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και δρομολογούνται απολύσεις εκπαιδευτικών.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Απέναντί σας έχει σχηματιστεί ένα αντιλαϊκό, αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων που αποτελείται από την κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Συντονισμένα αυτές οι δυνάμεις σας καλούν να θυσιάσετε ότι έχει απομείνει απ΄ τα δικαιώματα σας , λέγοντάς σας ψέματα ότι τα μέτρα είναι προσωρινά. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από καιρό από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τα κόμματά τους. Στόχος των μέτρων είναι η εργατική τάξη να προσφέρει τις δυνάμεις της ακόμα πιο φτηνά, για να πολλαπλασιάσουν τα υπερκέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και γενικότερα η μεγαλοεργοδοσία. Τα μέτρα αυτού του χαρακτήρα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μικρό, είτε έχουν μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Στόχος των μέτρων είναι το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές στην υγεία, στη μόρφωση, στη λαϊκή στέγη, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Για μισθούς και συντάξεις που θ΄ ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών. Η μόνιμη ικανοποίησή τους απαιτεί την αλλαγή του σκοπού της παραγωγής. Απαιτείται μια κοινωνία όπου το κουμάντο θα το κάνουμε εμείς στα μέσα παραγωγής. Μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές, μια άλλη πιο δίκαιη κοινωνία.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Κάντε στην άκρη τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτούς δηλαδή που έχουν κάνει ό,τι περνάει απ΄ το χέρι τους για να υπονομευθεί η ταξική πάλη. Συμπαραταχτείτε με τη γραμμή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για νέους αγώνες, που θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά να γίνει το ξεκίνημα για αγώνες που θ΄ ανοίγουν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμήστε τις θυσίες της εργατικής τάξης συμμετέχοντας στους πολύμορφους αγώνες που έρχονται.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

του Μάη 10:30π.μ. Μαρίνα Αγίου Νικολάου
Γραμματεία ΠΑΜΕ ν. Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου