Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΛΥΣΣΑΞΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΝΤΗΛΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

Με μια εμετική προπαγάνδα, ενιαία επεξεργασμένη και βρώμικα διοχετευμένη, ξέχειλη από ταξικό μίσος για τους εργαζόμενους, τους αγώνες και τα δικαιώματά τους, η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και τα παπαγαλάκια τους λύσσαξαν για τη 48ωρη απεργία που κήρυξαν οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος σε στεριά και θάλασσα, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη δυναμική που δημιούργησε και την επιτυχία της.

Δίπλα στο ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ, υποστηρικτικά στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, που προσπάθησαν να επιβάλουν δικαστικά την απαγόρευση της απεργίας των ναυτεργατών, αλλά προπάντων υπηρετώντας ταξικά το συμφέρον των εφοπλιστών, συνολικά της αστικής τάξης, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και το συγκρότημα του εφοπλιστή Αλαφούζου αναδείχτηκαν σε πρώτο βιολί της ενορχηστρωμένης επίθεσης ενάντια στους απεργούς.

Οι δημοσιογραφικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του σταθμού, σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, μετατράπηκαν σε αναμεταδότη ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων, αισχρής προπαγάνδας, αντιδραστικών εκκλήσεων στο κράτος να επιβάλει κατασταλτικά το «νόμο και την τάξη» και - αναπόφευκτα - ασύστολου αντικομμουνισμού. Στο επίκεντρο αυτής της άθλιας επίθεσης βρέθηκε η παλικαρίσια μάχη των ναυτεργατών, που αψήφησαν τα δικαστικά φιρμάνια και έδεσαν τα καράβια για 48 ώρες, προκαλώντας ανατριχίλα στο εφοπλιστικό σινάφι.

Καθόλου τυχαία, τα «επιχειρήματα» που αναμασά τα τελευταία 24ωρα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, από τον «δημοσιογράφο» Κώνστα του «Αλτερ», μέχρι τις λεζάντες στις φωτογραφίες της «Καθημερινής», είναι ίδια στον πυρήνα τους.

Φανερώνουν και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ενισχύεται η ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας να χτυπήσουν τους εργατικούς αγώνες και να επιβάλουν σιωπητήριο στην εργατική τάξη και στο κίνημά της. Από αυτή τη σκοπιά, δυναμώνει η ανάγκη να αυξήσουν οι εργαζόμενοι την επαγρύπνησή τους, να κλιμακώσουν την πάλη τους, τραβώντας νέες δυνάμεις στον αναγκαίο αγώνα.

Ο ένας έδινε το σκονάκι στον άλλο

Από το πρωί της Τετάρτης, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι Λυριτζής - Οικονόμου στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έριξαν τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για την άθλια προπαγάνδα σε βάρος των ναυτεργατών. «Γιατί οι ναυτεργάτες δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και συνεχίζουν την απεργία, τη στιγμή που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική;», αναρωτιόνταν, καλώντας την κυβέρνηση να επέμβει και να μην επιτρέψει σε «οικτρές μειοψηφίες να εμποδίζουν τους πελάτες των ξενοδοχείων να μπουν σε αυτά, να ταλαιπωρούν τους εκδρομείς και να τους εμποδίζουν να μπουν στα πλοία».

Τη σκυτάλη πήραν χτες το πρωί ο Α. Πορτοσάλτε και ο Μπ. Παπαδημητρίου. Το «ρεπορτάζ» που αναπαρήγαγαν έβλεπε ταξιδιώτες να διαμαρτύρονται και να διαπληκτίζονται με τους απεργούς, όταν στο λιμάνι δεν υπήρχε ψυχή να ταξιδέψει. Ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν ενημερωθεί για την απεργία, με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών, κάθε άλλο παρά την εναντίωσή τους έδειξαν στην απεργία.

Με την ίδια «αντικειμενικότητα», οι «δημοσιογράφοι» του ΣΚΑΪ έβλεπαν «1.500 μαθητές που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν για τις σχολικές εκδρομές τους», όταν το διήμερο της απεργίας από τις πύλες του λιμανιού δεν πέρασε ούτε ένα πούλμαν με μαθητές! Ο λόγος ήταν ότι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την απεργία τους το αρμόδιο υπουργείο και απαίτησαν να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές.

Με προκλητικότητα ωρύονταν για «τους κατοίκους των νησιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν», οι ίδιοι που δεν έχουν πει λέξη για τους εφοπλιστές που ελέω απελευθέρωσης έχουν αφήσει όλο το χρόνο τα νησιά ακάλυπτα, επειδή δε βγάζουν το προσδοκώμενο κέρδος και ζητούν αυξημένες επιδοτήσεις για τα σαπάκια τους.

Και ενώ τα παπαγαλάκια του ΣΚΑΪ έβλεπαν παντού «αγανακτισμένους ταξιδιώτες» (!), έλεγαν και ξανάλεγαν ότι στο λιμάνι δεν υπάρχουν απεργοί ναυτεργάτες, αλλά «νεολαίοι του ΚΚΕ», αφού «κανείς από τα πληρώματα δεν απεργεί και είναι όλοι έτοιμοι, μόλις απελευθερωθούν οι καταπέλτες, να βάλουν το πλοίο σε λειτουργία και να αποπλεύσουν». Γι' αυτή τους την «πληροφορία», χρησιμοποιούσαν σαν πηγή έναν εκπρόσωπο ναυτιλιακής εταιρείας, δηλαδή έναν εκπρόσωπο των εφοπλιστών!

Το μεσημέρι, τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε η Κ. Ακριβοπούλου, η οποία είπε ανάμεσα σε άλλα για τους απεργούς: «Δεν έχουν συνδικαλιστική συνείδηση. Εχουν τη συνείδηση υπολοχαγού του κομματικού στρατού (...) Δεν εκφράζουν την κοινωνία, ούτε τα αιτήματά της, γι' αυτό και δεν έχουν ακροατήριο (...) Σπουδαία αλληλεγγύη, να εμποδίζεις παιδιά να πάνε στην εκδρομή τους (...) Συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι μέρος ενός συστήματος που βουλιάζει και απειλεί να μας πνίξει όλους μαζί του».

Χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη

Στο ίδιο πνεύμα, η «Καθημερινή» (εφημερίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου) κυκλοφόρησε χτες με πρωτοσέλιδη φωτογραφία από την περιφρούρηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία» και την εξής εμετική λεζάντα: «Πρόκειται για φωτογραφία που μάλλον θα περάσει στην Ιστορία. Το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" δεν είχε κλείσει ούτε το 1944. Χθες συνέβη και αυτό (...) Οι ολιγάριθμοι απεργοί κατάφεραν να αποκλείσουν και το λιμάνι του Πειραιά, από όπου δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου, και εκατοντάδες μαθητές έχασαν την εκδρομή τους».

Καθόλου τυχαία, την αθλιότητα για το «Μ. Βρετανία» επανέλαβε ο ΛΑ.Ο.Σ. σε δήλωσή του την ίδια μέρα. Ο πρόεδρός του, μάλιστα, Γ. Καρατζαφέρης, έκανε επαινετική αναφορά στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», όπου υπήρχε και κύριο άρθρο, με τον τίτλο «Αυτοκαταστροφή» και το εξής περιεχόμενο:

«Κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να στερεί μεροκάματα από απλούς εργαζόμενους σε ώρες κρίσης, να δυσφημεί τη χώρα στους ξένους επισκέπτες της και να κάνει ό,τι μπορεί για να την οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή. Και όμως αυτό έκαναν χθες λιγοστά μέλη κάποιων οργανώσεων που αποφάσισαν να κλείσουν κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και ορισμένα μεγάλα μαγαζιά. Τι θέλουν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι; Να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό και τη μιζέρια ετών; Να βεβαιωθούν ότι η χώρα θα περάσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση διασφαλίζοντας πως οι ξένοι που θέλουν να έλθουν εδώ θα αλλάξουν σχέδια; Εν πάση περιπτώσει, καιρός είναι η ελληνική κοινωνία και το κράτος να απαντήσουν σε αυτά τα άρρωστα και ακραία φαινόμενα, τα οποία δεν συνιστούν θεμιτό τρόπο διαμαρτυρίας. Δεν πάει άλλο!».

Η άθλια προπαγάνδα συνέκλινε στο εξής «επιχείρημα», που δείχνει το μίσος τους για την εργατική τάξη και την αποστολή τους: Σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διεκδικούν, για να μην πτωχεύσει η χώρα. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι, να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα αντιλαϊκά μέτρα, για να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, σαν να πρόκειται τα συμφέροντα να είναι κοινά ανάμεσα στον εργαζόμενο και το κεφάλαιο.

Αυτός είναι ο καημός της τάξης που υπηρετούν. Και επειδή ακριβώς ξέρουν πως το ΠΑΜΕ δε θα επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα ο μύχιος πόθος τους, επιτίθενται στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους.


Υ.Γ Δυστυχώς και μερικά εναλλακτικά "ιντιμιντιακά" μέσα ενημέρωσης, διαστρέβλωναν την εικόνα και χύναν δηλητήριο για το ΠΑΜΕ, φτάνοντας στα όρια την παραπληροφόρηση. Κρίμα όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ίχνος αλληλεγγύης προς μια ταξική αναμέτρηση την οποία δεν είχαν οργανώσει οι ίδιοι αλλά και γιατί επέδειξαν σεχταρισμό του κερατά, χειρότερο από αυτόν που κατηγορούν το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου