Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Από το Ριζοσπάστη....χωρίς σχόλια



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης με βάση την «επικαιροποίηση» του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

Ο λαός ενωμένος πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία
Σε Ανακοίνωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης με βάση την «επικαιροποίηση» του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο σηματοδοτεί κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Εξειδικεύει και προσθέτει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο γνωστό μνημόνιο, που αποτελεί συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση μέτρων που εδώ και δεκαετίες επεδίωκε η πλουτοκρατία, προγραμμάτιζε η ΕΕ και τα είχαν στα προγράμματά τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Αποδεικνύει ότι η επιχείρηση εξολόθρευσης των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ αποτελεί μονόδρομο για αυτούς, για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την επιτάχυνση συγκέντρωσης του κεφαλαίου, δηλαδή την ενίσχυση παντού των επιχειρηματικών ομίλων, της κυριαρχίας και της κερδοφορίας τους.

Με το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ώστε να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη.

Καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις.

* Με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
* Αποδεσμεύει τις επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν τη ΣΣΕ, από το να την εφαρμόζουν. Εως τώρα υποχρεώνονταν όταν αυτή κυρωνόταν από το υπουργείο Εργασίας.
* Προσαρμόζει πλήρως τη Διαιτησία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις απαιτήσεις των μεγαλοκαπιταλιστών, εφόσον προσδιορίζει ότι η λειτουργία της πρέπει "να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, με βάση το κόστος εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Δίνει ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας.

* Καταργεί ακόμα και τους περιορισμούς για το χρόνο μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έθετε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση μόλις το Μάη (ν.3846/2010).
* Επεκτείνει τη λεγόμενη δοκιμαστική περίοδο των νεοπροσληφθέντων από δύο μήνες σε ένα χρόνο. Κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης μπορεί να απολύει χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση.

Ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της συνθήκης Μπολκενστάιν, καθώς προβλέπει "άρση των περιορισμών των κατώτερων και ανώτερων αμοιβών για επενδύσεις που γίνονται στη χώρα".

Περιορίζει ακόμα και το επίδομα ανεργίας

προβλέποντας την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, με οδηγό για τον προσδιορισμό του ύψους του την ανατριχιαστική διατύπωση "τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης", τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και στο όνομα της αντιμετώπισής της χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Δίνει συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Βάζει ακόμα και εισιτήριο για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Δίνει συνέχεια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα.

* Με το τέχνασμα των προβλέψεων από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010, επιδιώκουν να περιορίσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη - κύριας και επικουρικής ασφάλισης - στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Η πορεία υλοποίησης αυτού του στόχου θα δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι προφανές ότι οι μελέτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, ώστε να παίρνουν συνεχώς χειρότερα αντιασφαλιστικά μέτρα.
* Το κράτος δεν θα παρέχει καμιά εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία που, με την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι έτσι ή αλλιώς ελλειμματικά, δεν θα μπορούν να δίνουν συντάξεις ή αυτές θα είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες. Ορίζει επίσης ότι ακόμα και αν αυξηθούν οι δικαιούχοι, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή, συνεπώς προβλέπεται γενικευμένη δραστική μείωση των συντάξεων.
* Ολες αυτές οι σαρωτικές αλλαγές προβλέπουν ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνη του 2011.

Επιταχύνει την απελευθέρωση των τομέων στρατηγικής σημασίας, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια.

* Η αύξηση των κομίστρων στις συγκοινωνίες και στις σιδηροδρομικές μεταφορές, η κατάργηση των λεγόμενων ζημιογόνων δρομολογίων, η συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του σιδηροδρόμου και των άλλων αστικών συγκοινωνιών, θα έχει βαριές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Θα συνοδευτεί με απολύσεις εργαζομένων, μείωση μισθών, περικοπές των εργασιακών δικαιωμάτων και στους συγκεκριμένους κλάδους.
* Τα νέα βήματα "απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας", ο διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς και του συστήματος διανομής, η αξιοποίηση των ενεργειακών υποδομών και των ενεργειακών πηγών (λιγνιτωρυχεία, υδάτινα αποθέματα κ.ά.) προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, θα συνοδευτούν από δραστικές αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής και αγροτικής χρήσης και νέες μεγαλύτερες βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον.

Η "επικαιροποίηση" του μνημονίου συνεχίζει και κλιμακώνει την επιχείρηση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

* Με τη νέα σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ σε σημαντικό ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών.
* Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες.
* Με την εισαγωγή "πράσινου φόρου" στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
* Με το ειδικό τέλος για τους λεγόμενους ημιυπαίθριους χώρους.
* Με τη μη χορήγηση τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων.

Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για να διοχετεύσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και τη διαμόρφωση του τομέα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα της αντιλαϊκής επίθεσης η κυβέρνηση και η ΕΕ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν με πακτωλό δισ. ευρώ το κεφάλαιο. Μία μόνο κραυγαλέα απόδειξη είναι το νέο πακέτο 25 δισ. ευρώ εγγυημένων κρατικών ομολόγων προς τις τράπεζες. Ταυτόχρονα προωθούν τη διαδικασία συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και αγρότες δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη. Η επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους θα συνεχιστεί ακόμα και όταν υπάρξει ανάπτυξη, η οποία θα είναι αναιμική και προσωρινή. Τώρα πρέπει να απορρίψουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ. Η πολιτική τους υπηρετεί τα μονοπώλια, γι' αυτό γίνεται κάθε μέρα και πιο εχθρική για το λαό.

Τώρα χρειάζεται λαϊκή αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση με ενιαίο μέτωπο που θα εκφράζεται σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά. Ο λαός ενωμένος πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία.

Τώρα πρέπει να προτάξει, μαζί με τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του, την προστασία των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που δοκιμάζονται. Λαϊκή συστράτευση, οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για το μόνο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια. Τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου