Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΑ ΚΙ ΑΛΜΥΡΑ... Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΧΤΕΣ












Μεγάλη επιτυχία είχε σήμερα η κινητοποίηση πολιτιστικών και οικολογικών φορέων, στο Τσιφλίκι της Πλάκας. Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στην εξόρμηση για ελεύθερες παραλίες. Κι αυτό παρά την κινητοποίηση του ξενοδοχειακού και κατασκευαστικού κατεστημένου, που έβαλαν τα τσιράκια τους,να απειλούν τους οργανωτές της πορείας αλλά και τα μέλη των οργανώσεων που συμμετείχαν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν εκεί με αρκετό κόσμο, αλλά χωρίς πανό για να μην νοιώσουν κάποιοι φορείς ότι καπελώνονται εν όψη Δημοτικών εκλογών. Ο Πολιτιστικός σύλλογος της Φουρνής τέθηκε επικεφαλής, κρατώντας 2 πανό, ενώ αρκετός ήταν κι ο κόσμος που κατέβηκε ξέμπαρκος γιατί έμαθε τι γίνεται και θέλησε να συνδράμει. Η οικολογική κίνηση θα μπορούσε να έχει κι άλλο κόσμο. Από τις αρχές... βρέθηκαν μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου, εκ των οποίων ο ένας έλεγε ότι ο Δήμος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες... για τη προστασία των παραλιών, ενώ ο άλλος έλεγε ότι η Δημοτική αρχή απέτυχε να προστατέψει τις παραλίες από τις καταπατήσεις, τις περιφράξεις, τις παράνομες εγκαταστάσεις και την άρνηση ελεύθερης πρόσβασης.
Ο κόσμος που κατέβηκε πράγματι έμεινε άναυδος από το μέγεθος του προβλήματος αφού στη μισή διαδρομή, δεν μπορούσε ούτε να δει την παραλία, καθώς τεράστιοι φράχτες που κυμαίνονταν στα 2 ως 2,5 μέτρα, έκοβαν κάθε επαφή με τον αιγιαλό...
Για διόδους πρόσβασης δε ούτε κουβέντα. Μόνο ένα ξενοδοχείο που έχει μπροστά του μια παραλία, που κάποτε έκαναν το μπάνιο τους δεκάδες λαϊκές οικογένειες, άνοιξε σήμερα την σιδερόφρακτη συρόμενη πύλη του... δια να επιδείξει καλή διαγωγή.
Στο διάβα μας καμαρώσαμε και το φιλοχριστιανικό ήθος των ξενοδόχων, μια που κάθε λίγο συναντούσαμε χτισμένα παραλιακά εκκλησάκια... που η παρουσία τους, νομιμοποιούσε και τις γύρω κατασκευές εκμετάλλευσης της παραλίας.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε και η περίφραξη μιας μελλοντικής επένδυσης, η οποία βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, η αρχαιολογική έρευνα πληρώνεται από τους Ρώσους ιδιοκτήτες. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι θα γίνει, αν η σκαπάνη δείξει ότι υπάρχουν ευρήματα τεράστιας σημασίας. Θα το μάθει ποτέ κανείς; Μακάρι να μην επιβεβαιωθούμε, αλλά...

Ο κόσμος που συμμετείχε έμοιαζε ευχαριστημένος που αυτό το Κυριακάτικο πρωινό δεν κάθισε ανέμελος σε μια καφετέρια, αλλά βάδισε 3 χιλιόμετρα μέσα στο λιοπύρι για να διατρανώσει την βούλησή του να ανοίξουν οι παραλίες για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες αυτής της περιοχής, που είναι πραγματικά μια από τις πιο όμορφες της Μεσογείου.
Δώσαμε όλοι ραντεβού για αγωνιστική συνέχεια και καταλήγοντας στην Πλάκα κάποιες οικογένειες κάναμε και μια βουτιά σε μια από τις πολύ όμορφες παραλίες που έχουν κλείσει, αφού πρώτα χαλαστήκαμε από τις αρχικές αρνήσεις του προσωπικού, που δυστυχώς τελούσε σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Τελικά και με την παρουσία μας εκεί, αποδείξαμε ότι, όχι μόνο πρόβλημα δεν δημιουργούμε στους πελάτες των ξενοδοχείων, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε πρεσβευτές της πραγματικής Κρητικής φιλίας και φιλοξενίας.

Εμείς επιμένουμε. Τουρισμός σημαίνει πολιτισμός και ευημερία γι όλους, κι όχι ρατσιστικό μίσος για το ντόπιο πληθυσμό και κέρδη μόνο για τον ξενοδόχο.
Ας το πάρουν κάποιοι χαμπάρι: Ο λαός μας μπορεί να εκχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης της φυσικής ομορφιάς του τόπου σε ένα επενδυτή (γιατί με το υπάρχον πολιτικό-οικονομικό σύστημα δυστυχώς ο λαός μας δεν μπορεί να γίνει ο ίδιος, ένας συλλογικός επενδυτής), όμως δεν παραχωρεί τη Λαϊκή περιουσία, όπως τις παραλίες σε κανένα. Αυτός ο τόπος ανήκει στα παιδιά όλων μας. Πλουσίων και φτωχών.



ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου