Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ



Μια καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει. Μια χρονιά που θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για τη δημόσια εκπαίδευση.
Με τη λαίλαπα του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δημόσια εκπαίδευση 12.000 περίπου έμπειροι εκπαιδευτικοί. Οι γονείς των μαθητών και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχαν μια μικρή ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τουλάχιστον τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και θα διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν. Οι εκτιμήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ήταν ότι τα κενά αυτά ήταν 23.000. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε διόρισε 23.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς αλλά ούτε καν ισάριθμους με τους αποχωρήσαντες με σύνταξη συναδέλφους.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε σεβάστηκε ούτε τη δημόσια παιδεία. Πιστή στις επιταγές της πλουτοκρατίας, της Ε.Ε του ΔΝΤ και του κατάπτυστου μνημονίου, μείωσε τους διορισμούς κατά 50% και διόρισε μόνο 2.825 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Στις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, η υπουργός παιδείας απαντούσε ότι θα καλυφθούν τα κενά με τη μη ανανέωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε άλλους φορείς του δημοσίου. Στις 26 Αυγούστου διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του Υπουργείου και αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο το σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κάνει καθεστώς πλέον τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση. Ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση 15.000 πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών και 10.800 πιστώσεις για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Φέτος θα έχουμε και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που θα δουλεύουν από 5 έως 15 ώρες την εβδομάδα. Ουσιαστικά μετατρέπει αυτούς τους αναπληρωτές σε ωρομίσθιους, που σημαίνει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα κάνουν μάθημα σε 3 και 4 πολλές φορές σχολεία για 200 έως 500 ευρώ το πολύ το μήνα. Η απανθρωπιά και η εκβιαστική τακτική τους δεν έχει προηγούμενο. Με εγκύκλιο που έστειλαν τον Ιούνιο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης καθορίζουν ότι αν ένας εκπαιδευτικός αρνηθεί να δουλέψει σαν αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου , δηλαδή για 200 έως 500 ευρώ το μήνα περιμένοντας να διοριστεί σαν αναπληρωτής πλήρους ωραρίου, θα σβήνεται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών για τη χρονιά που τρέχει. Πόσο υποκριτικό είναι το σύνθημα της κυβέρνησης «πρώτα ο μαθητής», όταν έχουν επιβάλει να διδάσκουν στα σχολεία ταπεινωμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι την περσινή σχολική χρονιά χιλιάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς τους είχαν απλήρωτους 2 και 3 μήνες.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτή τη σχολική χρονιά να σαρώσει κάθε μορφωτικό δικαίωμα. Δεν τους ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών του λαού. Έχει κάνει δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων δημιουργώντας τμήματα με 26, 27 και σε πολλές περιπτώσεις με 28 μαθητές στην Α/θμια και τριαντάρια τμήματα στη Β/θμια εκπαίδευση. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία το 2010 κατά 1 δισ. ευρώ. Όχι μόνο δεν αύξησε τις δαπάνες αλλά και τις μείωσε σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου κατά 500εκατ. ευρώ περίπου. Έτσι εκτός από ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις μείωσε κατά 50% περίπου τα κονδύλια που προορίζονται για τις σχολικές επιτροπές. Δεν ανανέωσε τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που επανδρώνουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Κ.Π.Ε) με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά Κ.Π.Ε να κινδυνεύουν να κλείσουν.
Στο νομό Λασιθίου υπάρχουν αρκετά υπεράριθμα τμήματα, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία με 26, 27 και 28 παιδιά ανά τμήμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι πάρκιν παιδιών. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν άμεσα το διορισμό νηπιαγωγών για να λυθεί το πρόβλημα ώστε να μπορέσει το νηπιαγωγείο να παίξει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Επίσης στα Ειδικά Σχολεία του νομού δεν έχει γίνει κανένας μόνιμος διορισμός με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη στιγμή 2 έως 3 μόνο εκπαιδευτικούς κάθε σχολείο. Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι τα ανάπηρα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Άμεσα να διοριστούν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και να επανδρώσουν όλα τα σχολεία του νομού. Επίσης με αποσπάσεις που έγιναν σε νεοδιόριστους, στις 10/9/2010 δημιουργήθηκαν λειτουργικά κενά και σε αρκετά δημοτικά σχολεία του νομού μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε, εκπαιδευτικοί και γονείς να γίνουν συμπτύξεις τμημάτων. Τέλος στην πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι καταργείται η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π Δ Σ) σχεδόν στην πλειοψηφία της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο μόνο σε μικρά σχολεία και σε κείνα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Άραγε η κυβέρνηση δεν ξέρει ότι με την εισοδηματική πολιτική της έχει μειώσει το λαϊκό εισόδημα, με αποτέλεσμα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια και τους στερούν την ΠΔΣ να αποκλείονται από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης να παλέψουν μαζί για να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί που να καλύπτουν όλα τα κενά. Να μη δεχτούν να λειτουργήσουν υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία του νομού. Να παλέψουν για να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία. Να παλέψουν για ένα δημόσιο σχολείο, που να υπηρετεί την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Ν. Λασιθίου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου