Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Η απεργία που δεν έδειξαν...

Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας το απεργιακό μπλοκ στο Ηράκλειο


Στην αγαπημένη μου πόλη την Πάτρα έγινε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων


Η λαοθάλασσα της Αθήνας


Περιφρούρηση στο λιμάνι

Περιφρούρηση στη HOL


Μετανάστες εργάτες πίσω από τα πανό των συνδικάτων τους με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια









Τα καθεστωτικά ΜΜΕ είχαν κάθε λόγο να αποσιωποιήσουν ή να υποβαθμίσουν την πρώτη λαική απάντηση στο τσουνάμι Γιωργάκη.
Όλοι οι λιμοκοντόροι από τα καρτελ των πολυεθνικών, που μέχρι χθες κέρδοσκοπούσαν ασύστολα από τα spread και απειλούσαν την Ελλάδα με πτώχευση (δηλαδή με παύση δανεισμού), μια μέρα μετά από το τσουνάμι άλλαξαν τη γνώμη τους.
Υπόσχονται τώρα όλοι βοήθεια...Γιατί;
Μα γιατί τώρα είναι η ευκαιρεία για χρυσές μπίζνες στο Γκρίχενλαντ, από το ξεζούμισμα του Ελληνικού λαού. Ε...και για να δέσει ο έρωτας αγοράσαμε και μερικά υποβρύχια, φρεγάτες και γιουροφάϊτερ...
Και η επιτήρηση, επιτήρηση. ΤΡΙΠΛΗ!!! Από Κομισιόν, από Ευρωπαϊκή τράπεζα και από ΔΝΤ. Οι οποίοι θα μας επιβάλλουν όποτε το εκτιμούν, ότι (παραπάνω) θέλουν. Θα ματώσουμε πολύ κι ότι μας παίρνουν δεν πρόκειται να μας το ξαναδώσουν.
Εκτός και αν...οι εργαζόμενοι δεν φάνε το παραμύθι περί πατριωτικών θυσιών και διεκδικήσουν το πλούτο τον οποίο αυτοί παράγουν.
Υ.Γ. Λόγω των γνωστων προβλημάτων που υπάρχουν στο Λασίθι με τον αρνητικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων αλλά και με την αργή δουλειά μας στην εργατική τάξη, η συμμετοχή στην απεργία μεσοσταθμιστικά δεν ξεπέρασε το 20%. Μόνο στη ΔΟΥ έφτασε το 60% . Στο ΙΚΑ όπου το ΠΑΜΕ έκανε περιφρούρηση και σε ελάχιστα σχολεία τα ποσοστά ίσα ξεπέρασαν το 30%.
Παρόμοιας δυναμικής ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη πλατεία.
Το τραγικό είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΕ, αντί να αντιληφθούν τα ταξικά συμφέροντά τους και να βοηθήσουν στο ξεσηκωμό, προτίμησαν να βγάλουν αντικομμουνιστικά συμπλέγματα και ειρωνεύτηκαν την κινητοποίηση. Φταίμε εμεις, γιατί μόνο αν αρχίσουμε να δυναμώνουμε τη δουλειά μας και να πυκνώνουμε τις γραμμές μας,όλοι αυτοί, ή θα καταπιούν το σάλιο τους ή θα μας ακολουθήσουν.

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ


Με μεγάλη λύπη, όλοι όσοι αγαπάμε πραγματικά τον Άγιο Νικόλαο, είδαμε τον κεντρικό δρόμο της πόλης μας να αποχαιρετά το ψηλό πράσινο σκέπαστρό του. Αυτό που μας έκανε χρόνια τώρα να υπερηφανευόμαστε. Να υπερηφανευόμαστε γιατί μπορέσαμε να έχουμε και να διατηρούμε ένα τέτοιο θησαυρό, μέσα σε μια πόλη που αποψιλωνόταν καθημερινά στο βωμό της τσιμεντοποίησης και της αντιπαροχής. Οι πράσινες αυλές με τα γιασεμιά και οι ακάλυπτοι χώροι με τις χαρουπιές, τις φραγκοσυκιές και τις κουκουναριές μας αποχαιρέτησαν για πάντα. Ο κεντρικός όμως έμενε αλώβητος σε πείσμα των καιρών.
Αυτός λοιπόν ο κεντρικός δρόμος που έμενε καμάρι μας και γινόταν αντικείμενο θαυμασμού από τους επισκέπτες μας, δεν υπάρχει πια. Φέτος το καλοκαίρι κανείς ξένος ή Έλληνας επισκέπτης δεν θα φωτογραφίσει την «οδό της πλάνης». Τα έργα ανάπλασης στην ιστορική Ρούσσου Κουνδούρου, έριξαν μερικά από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δέντρα του δρόμου. Οι αρμόδιοι μας έταξαν ότι θα αποκατασταθεί το τοπίο με νέες φυτεύσεις υψηλών πεύκων 4-7 μέτρων, ώστε να μετριαστεί τουλάχιστον το οπτικό χάλι που παρουσιάζει σήμερα ο δρόμος. Έτσι ώστε τα παιδιά μας να χαρούν τις εικόνες με τις οποίες μεγαλώσαμε. Να χαρούν μια γωνιά από τον «ωραίο Άγιο» που μας άφησαν οι παλαιότεροι.
Όλοι όσοι μένουμε σε αυτό το δρόμο, αποδεχτήκαμε με βαριά καρδιά τις επιπτώσεις στο πράσινο από ένα έργο ανάπλασης, που αισιοδοξούμε να βελτιώσει την συνολική εικόνα της πόλης. Η σιωπή μας αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν συναίνεση στο τρόπο με τον οποίο, οι αρμόδιοι διαχειρίστηκαν το πράσινο του κεντρικού. Κάποιοι ήθελαν να τελειώνουν με τα αιωνόβια πεύκα από την αρχή της θητείας τους. Ένας από αυτούς κι ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πρασίνου (!!!) της πόλης. Οι λόγοι που επικαλείτο τότε….(λόγοι ασφάλειας από πιθανή πτώση σε περίπτωση κακοκαιρίας), δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους από τους οποίους έπεσαν τα δέντρα σήμερα. Οι διαμένοντες στο κεντρικό ξέρουμε πολύ καλά γιατί έπεσαν τα δέντρα του κεντρικού. Για αυτό ο συγκεκριμένος κύριος δεν πρέπει να προκαλεί τη νοημοσύνη μας και να κομπάζει μέσα από τις στήλες της εφ. «Ανατολής» , ότι δικαιώθηκε.
Τα δέντρα έπεσαν, γιατί οι ρίζες τους κόπηκαν από τη μία πλευρά τους από την υπογειοποίηση των καλωδίων του ΟΤΕ, και από την άλλη από τη υπογειοποίηση του καλωδίου υψηλής τάσης της Εμπορικής τράπεζας, καθώς και από τις κάθετες τομές σύνδεσης των παραπλεύρων οικημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι απομακρύνθηκε το στρώμα επιφανείας (άσφαλτος και πεζοδρόμιο) το οποίο αντιστήριζε το ριζικό σύστημα των δέντρων.
Για να μην επεκταθούμε και σε μερικές περίεργες συμπτώσεις… όπως και στο (κατά λάθος) κόψιμο του μεγαλύτερου πεύκου του κεντρικού από τον εν λόγο κύριο στην αρχή της θητείας του, καλούμε την Δημοτική αρχή να μην κινείται με προχειρότητα σε τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με την κεντρική εικόνα της πόλης. Η έλλειψη σχεδιασμού είναι σχεδόν προφανής αφού απλά μπαλώνονται αστοχίες που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη.
Σαν κατακλείδα σας τονίζουμε. Η ανοχή μας πηγάζει από την αγωνία μας, να μην βρεθεί ανέτοιμη η πόλη μας στην αρχή της τουριστικής σαιζόν και δεν πρέπει να μεταφράζεται σε συμφωνία για ότι συμβαίνει.

Κάτοικοι του κεντρικού