Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ή πως θα ξανασπάσουμε την ομηρία των Παλαιστινίων


Πως το όνειρο έγινε πράξη

Το καλοκαίρι του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι το σημαντικότερο όπλο που έχει ο άνθρωπος για να πολεμήσει το άδικο.

Η άριστη συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων που τους ένωνε ένας κοινός στόχος έκανε το εγχείρημα ποιο εύκολο, όμως όπως δήλωσαν μέλη της αποστολής από άλλες χώρες, η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας ήταν αυτή που διασφάλισε την επιτυχία του.

Μετά από 41 χρόνια!

Αργά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου 2008, δυο ελληνικά ψαροκάικα, το Δημήτρης Κ. (Free Gaza) και το Άγιος Νικόλαος (Liberty), στα οποία επέβαιναν 44 άνδρες και γυναίκες από 13 χώρες, έμπαιναν στο λιμάνι της Γάζας.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, είχαν κατακλύσει κάθε σπιθαμή γης στο λιμάνι για να υποδεχτούν τα πρώτα σκάφη μετά από 41 χρόνια. Τόσα είχε κρατήσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από τον έξω κόσμο.
Ηταν ένα ιστορικό ταξίδι και το Free Gaza Movement είχε την τιμή να συλλάβει, να οργανώσει και να φέρει σε πέρας αυτή την ιδέα.
Δυο χρόνια κράτησε η προετοιμασία, όμως κάθε φορά το σχέδιο κολλούσε στην ανεύρεση και εξασφάλιση των σκαφών με τα οποία θα πραγματοποιούνταν η αποστολή. Τελικά, το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβε μια ομάδα Ελλήνων, αλληλέγγυων στο μακροχρόνιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Καπετάνιος στο "Αγιος Νικόλαος", ο... Αγιονικολιώτης Γιώργος Κλώντζας.

Αφού μεσολάβησαν ακόμα 7 αποστολές, το ιστορικό των οποίων μπορείτε να δείτε στο http://www.shiptogaza.gr/Δράσεις/Προηγούμενες-αποστολές , στην τελευταία του αποστολή στις 29 Ιουνίου του 2009, το σκάφος ΑΡΙΩΝ (με καπετάνιο και πάλι το Γιώργο Κλώντζα και Αγιονικολιώτικο πλήρωμα) απέπλευσε και πάλι για τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρώπους, φάρμακα και παιχνίδια.
Το πρωί της 30ής Ιουνίου, 23 μίλια από τις ακτές της Γάζας, το σκάφος δέχτηκε πειρατική επίθεση από κομάντο του Ισραηλινού ναυτικού. Ανέβηκαν στο σκάφος, συνέλαβαν πλήρωμα και επιβάτες και το ρυμούλκησαν μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντότ.
Οι επιβάτες φυλακίστηκαν για μερικές μέρες και στη συνέχεια απελάθηκαν, ενώ το σκάφος κρατείται παράνομα μέχρι και τώρα.
Ηταν μια ακόμη πράξη πειρατείας σε διεθνή χωρικά ύδατα από ένα κράτος που συμπεριφέρεται ως επικυρίαρχος της Μεσογείου.

ΣΗΜΕΡΑ:

Ενας στολίσκος για τη Γάζα

Στην αποστολή της άνοιξης του 2010, που διοργανώνει το Free Gaza Movement, θα συγκροτηθεί ένας στολίσκος από επιβατικά και φορτηγά πλοία, ο οποίος από τα διεθνή χωρικά ύδατα θα εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα επικυρίαρχου της Μεσογείου. Απ’ αυτή την αποστολή δεν μπορεί να απουσιάζει ο ελληνικός λαός. Στόχος μας είναι μια ελληνική αποστολή, με ένα ή περισσότερα πλοία, που θα μεταφέρουν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον αδελφό Παλαιστινιακό λαό. Το πλοίο που θα αποκτηθεί, με τη βοήθεια του Ελληνικού λαού, δεν θα ανήκει σε κανένα άτομο ή συλλογικότητα. Θα ανήκει στον Παλαιστινιακό λαό, στον οποίο και θα παραδοθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.

Στην πόλη μας έχει συσταθεί ήδη ομάδα από συμπαραστάτες της νέας αποστολής, που θα αναλάβει την προπαγάνδιση του όλου εγχειρήματος, την οργάνωση τοπικών δράσεων για την στελέχωση και διευκόλυνση της αποστολής, την συγκέντρωση οικονομικών πόρων και την διεξαγωγή σχετικών ενημερωτικών-καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Οσοι θέλουν να βοηθήσουν με ιδέες, με οικονομική ενίσχυση ή απλά διαθέτοντας λίγο χρόνο για να "τρέξουμε" τις δράσεις μας, καλό είναι να επικοινωνήσουν μαζί μας στο παρακάτω e-mail : vas369@gmail.com





Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΜΝΗ



Κόμματα των καπιτα-ληστών

Ενώ τα κέρδη ξεχειλίζουν από τις θυρίδες και τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας,

η κυβέρνηση εξουθενώνει το λαό.

Με μια μονοκοντυλιά «αποφάσισε και διέταξε» να προστεθούν νέα βάρη ύψους 5 δισ. στις πλάτες των υποζυγίων.

Την ώρα που, μαζί, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΕΕ, «σύμμαχοι» και «οίκοι», θα ψηφίζουν σήμερα στη Βουλή τη λεηλασία και των τελευταίων υπολειμμάτων του λαϊκού μόχθου,

ας θυμηθούμε τα (καταγεγραμμένα και επίσημα) στοιχεία για τον - ανέγγιχτο - συσσωρευμένο πλούτο των κεφαλαιοκρατών:

  • Το ενεργητικό των τραπεζών αυξήθηκε κατά 300 δισ. την τελευταία 5ετία - όσο δηλαδή και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (!) - και καταγράφηκε για το 2009 στα 580 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν κατά 116 φορές (!) την προχτεσινή αφαίμαξη που υπέστη ο λαός.
  • Οι καταθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στις τράπεζες αυξήθηκαν στην 5ετία κατά 117 δισ. και το Νοέμβρη του 2009 καταγράφηκαν στα 277 δισ. ευρώ. Ποσό που «ανήκει» σε μια χούφτα εκμεταλλευτές και θα μπορούσε να καλύψει κατά 57 φορές τη νέα ληστεία εναντίον εκατομμυρίων εργαζομένων.
  • Οι 166 εισηγμένες κερδοφόρες εταιρείες στο Χρηματιστήριο ομολόγησαν κέρδη 11,8 δισ. ευρώ για το 2009. Η κυβέρνηση κόβει τους μισθούς των εργαζομένων όταν με μια απλή κίνηση, τη φορολόγηση αυτής της δράκας με 45% επί των κερδών της, θα εισέπραττε πάνω από 5 δισ.!
  • Το ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ για το 2009. Πακτωλός που θα μπορούσε να αποτρέψει κατά 145 φορές (!) την κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων.
  • Οι ανείσπρακτοι φόροι αγγίζουν σήμερα τα 30 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να τη χρωστούν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οφειλές που αν δεν τις «χάριζε» η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχουν σωθεί κατά 6 φορές οι μισθοί των εργαζομένων.
  • Τα 28 δισ. ευρώ που χάρισαν στις τράπεζες φτάνουν και περισσεύουν κατά 5 φορές για να μην επιβληθεί η βαρβαρότητα.
  • Τα 136 δισ. ευρώ (αυξήθηκαν κατά 100 δισ. σε μια 5ετία!) των «ραντιέρηδων» σε καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς (ρέπος) φτάνουν για να διαφυλαχτούν κατά 27 φορές τα δώρα και τα εισοδήματα των μισθωτών.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., αυτή η «Αγία Τριάδα» του κοινωνικο-οικονομικού απαρτχάιντ, τα κόμματα της ΕΕ, του ΣΕΒ και των «οίκων»,

θα είχαν χίλιους τρόπους να βρουν τα χρήματα «για τη σωτηρία της Ελλάδας» χωρίς να ξαφρίζουν τον ελληνικό λαό.

«Θα»...

Αλλά δεν έχουν κανέναν, πλην της «πατριωτικής» σφαγής των εργαζομένων.

Γιατί, πολύ απλά, πρόκειται για κόμματα των καπιτα-ληστών.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ενα διήμερο για την αντίσταση του χθες, μπορεί να αποτελέσει μια απαρχή προβληματισμού για την αναγκαιότητα αντιστάσεων σήμερα


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Διήμερο κινηματογραφικών προβολών από την

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου οργανώνει στις 6 και 7 Μαρτίου του 2010 στο 3ο όροφο του REX διήμερο κινηματογραφικών προβολών με θέμα Η Ιστορία συναντά τον Κινηματογράφο. Η κατοχή και η Αντίσταση στον Ελληνικό Κινηματογράφο 1945-1966. Ταινίες που αμφισβητούν την «επίσημη» αφήγηση.

Το διήμερο θα αρχίσει με μια σύντομη ανακοίνωση του ιστορικού Γιώργου Ανδρίτσου, στην οποία θα γίνει μια προσπάθεια ανίχνευσης της σχέσης της Ιστορίας και του Κινηματογράφου και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της μελέτης του για τη αναπαράσταση της Κατοχής και της Αντίστασης από τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που γυρίστηκαν από το 1945 μέχρι το 1966. Θα ακολουθήσει η προβολή τριών ταινιών που επιλέχτηκαν, γιατί εκπληρώνουν δύο προϋποθέσεις. Είναι από τις ελάχιστες ταινίες που αμφισβήτησαν την «επίσημη» αφήγηση για την Κατοχή και την Αντίσταση και την ίδια στιγμή έχουν κερδίσει μια θέση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Την πρώτη μέρα (Σάββατο 6 Μαρτίου στις 8.30 μμ) θα προβληθεί η ταινία του Γκρεγκ Τάλλας Το Ξυπόλητο Τάγμα, μια από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες. Επικεντρώνεται στην παρουσίαση της καθημερινής ζωής και ζωντανεύει τον τρόμο και την πείνα της Κατοχής. Μας δίνει τον τρόπο με τον οποίο οι απλοί άνθρωποι προσπάθησαν να επιβιώσουν, αποφεύγοντας τη ρητορεία και το μελοδραματισμό. Ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1954. Είναι η πρώτη ελληνική ταινία που τιμήθηκε με διεθνές βραβείο, το χρυσό βραβείο «Ντέιβιντ Ο΄ Σέλζνικ» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου το 1954.

Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 7 Μαρτίου στις 7 μμ) θα προβληθεί η ταινία Ψηλά Τα Χέρια Χίτλερ του Ροβήρου Μανθούλη. Είναι μια από τις πρώτες απόπειρες για μια ιστορία της Κατοχής «από τα κάτω», συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε με Το Ξυπόλητο Τάγμα. Προχωράει όμως περισσότερο, καθώς παρουσιάζει έναν αγωνιστή, μέλος μιας οργάνωσης με αριστερό λόγο που δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα, και κάνει αναφορές σε μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Το 1961 κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το Θανάση Βέγγο από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Το διήμερο θα κλείσει (Κυριακή 7 Μαρτίου 8.30 μμ) με Το Μπλόκο του Άδωνι Κύρου. Είναι η πρώτη ταινία που επικεντρώνεται στην Αντίσταση και παρουσιάζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αριστεράς, μέσα από ένα γεγονός που είχε χαραχτεί στη λαϊκή μνήμη, το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του 1944. Πήρε μέρος στην Έκτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το 1965. Απέσπασε μόνο μια τιμητική διάκριση για τον Κύρου, μολονότι ήταν το μεγάλο φαβορί για τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής. Προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Κανών το 1966.

Μετά το τέλος των προβολών, που θα γίνουν στον 3ο όροφο του REX, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο Γιώργος Ανδρίτσος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών και διδακτορικό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορεί το βιβλίο του Η Κατοχή Και Η Αντίσταση Στον Ελληνικό Κινηματογράφο 1945-1966.