Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Το ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ πέρασε με μεγάλη επιτυχία και από την Ιεράπετρα.


Με παρουσία πάνω από 200 αλληλέγγυων, και κυρίως νέων παιδιών των Λυκείων (περίπου οι μισοί), η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" έκανε ακόμα μια επιτυχημένη εκδήλωση στο Λασήθι.
Σκετς από καθηγητές, ποίηση, προβολή ταινίας αλλά και ομάδα σύγχρονου χορού, νεανικό μουσικό συγκρότημα, μπαράκι και η παρουσίαση της νέας αποστολής (από τον Θ. Γαρεφαλλάκη), συντέλεσαν για ένα πρόγραμμα γεμάτο ενθουσιασμό και νεανικό ρυθμό.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΟΙ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ



Ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι άνθρωποι του Εργατικού Κέντρου Λασηθίου θα "τιμήσουν" την εργατική πρωτομαγιά στη πλατεία της πόλης μας.

Θα είναι εκεί αυτοί που κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ για τη περιφρούρηση της τελευταίας διήμερης απεργίας, την ίδια στιγμή που αυτοί σφύριζαν αδιάφορα. Θα είναι εκεί οι εργατοπατέρες και εργατομητέρες που κατάγγειλαν τους ναυτεργάτες για σαμποτάζ της τοπικής τουριστικής οικονομίας, τη στιγμή που τα κόμματα που στηρίζουν, έχουν ρημάξει το τόπο μας και έχουν συμπράξει στην συνολικότερη υποταγή του λαού μας στις ορέξεις του παγκόσμιου κεφαλαίου

Θα είναι εκεί οι λεβέντες που στο συνδικάτο οικοδόμων λέγαν ότι για την ανεργία του κλάδου φταίνε οι ξένοι εργάτες, κι όχι η οικονομική ασφυξία της περιοχής μας. Φταίνε οι ξένοι εργάτες και όχι οι πολιτικές που έχουν ανάγκη την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία για να ρίξουν τα μεροκάματα.

Θα είναι στη πλατεία οι μαυρογυαλούροι πρόεδροι του εργατικού κέντρου, πρώην κυβερνητικοί παράγοντες που δήλωναν ότι πρέπει να φτιαχτούν ανδριάντες προς τιμήν των ξενοδόχων που ανέπτυξαν τη περιοχή μας, αποσιωπώντας ότι αυτή η ανάπτυξη γράφτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα χιλιάδων εργατών και ξενοδοχοϋπαλλήλων

Θα είναι και οι άλλοι προοδευτικότεροι μαυρογυαλούροι της ΑΔΕΔΥ που ενώ κρατούσαν τη ντουντούκα έξω από την εφορεία στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11 του Μάρτη, κρατούσαν και τα μαγαζιά τους ανοιχτά και το προσωπικό τους στη δουλειά.

Θα είναι μαζί τους και οι αρχές, γραβατάκηδες της αυτοδιοίκησης σαν κι αυτούς που καταντήσαν τους δήμους σε επιχειρήσεις. Σαν κι αυτούς που παραχωρούν τους ελεύθερους χώρους πρασίνου σε ιδιώτες προς εκρίζωση και εκμετάλλευση...


Για αυτό:

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥΣ


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ - Ή ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ


1η Μαη με το ΠΑΜΕ στη μαρίνα Αγίου Νικολάου


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

(Θεσσαλονίκη. Μάης του 1936. Μια μάνα καταμεσής του δρόμου, μοιρολογάει το σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της και πάνω της βουίζουν τα κύματα των διαδηλωτών, των απεργών καπνεργατών. Εκείνη τελειώνει το θρήνο της με το δίστιχο):

«Γιε μου, στ΄ αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,

σου πήρα το ντουφέκι σου , κοιμήσου, εσύ, πουλί μου».

Απόσπασμα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Πέρασαν 74 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936 και 124 χρόνια από την αιματοβαμμένη απεργία στο Σικάγο το 1886. Πάνω από ένας αιώνας με αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης, για μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα συντελείται μια άνευ προηγουμένου σαρωτική επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που απαίτησαν μακρόχρονους σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Για τις νέες γενιές προδιαγράφεται ένα μέλλον ζοφερό χωρίς δικαιώματα, καθιστώντας τες έρμαια απέναντι στη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης ισοπεδώνεται, επίκειται δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συνθλίβονται οι ιατροφαρμακευτικές παροχές.
Επιχειρείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επεκτείνονται και παγιώνονται οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις.
Η νέα φοροεπιδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε με την έμμεση, είτε με την άμεση φορολογία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Το ήδη πενιχρό οικογενειακό, λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται παραπέρα, είτε από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, είτε από φόρους, είτε από άμεσες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, είτε μέσω μηδενικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Εμπορευματοποιείται παραπέρα η υγεία. Η εργατική λαϊκή οικογένεια θα δαπανά ολοένα και περισσότερα χρήματα για ανάγκες σε περίθαλψη, φάρμακο, πρόληψη και θεραπεία.
Η ανεργία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις με μεγάλο θύμα τη νεολαία.
Με το πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο», την αυτοαξιολόγηση και το σχέδιο «Καλλικράτης» , η εκπαίδευση γίνεται ακόμα πιο ταξική. Το σχολείο θα λειτουργεί ως επιχείρηση και οι γονείς θα αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και δρομολογούνται απολύσεις εκπαιδευτικών.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Απέναντί σας έχει σχηματιστεί ένα αντιλαϊκό, αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων που αποτελείται από την κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Συντονισμένα αυτές οι δυνάμεις σας καλούν να θυσιάσετε ότι έχει απομείνει απ΄ τα δικαιώματα σας , λέγοντάς σας ψέματα ότι τα μέτρα είναι προσωρινά. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από καιρό από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τα κόμματά τους. Στόχος των μέτρων είναι η εργατική τάξη να προσφέρει τις δυνάμεις της ακόμα πιο φτηνά, για να πολλαπλασιάσουν τα υπερκέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και γενικότερα η μεγαλοεργοδοσία. Τα μέτρα αυτού του χαρακτήρα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μικρό, είτε έχουν μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Στόχος των μέτρων είναι το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές στην υγεία, στη μόρφωση, στη λαϊκή στέγη, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Για μισθούς και συντάξεις που θ΄ ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών. Η μόνιμη ικανοποίησή τους απαιτεί την αλλαγή του σκοπού της παραγωγής. Απαιτείται μια κοινωνία όπου το κουμάντο θα το κάνουμε εμείς στα μέσα παραγωγής. Μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές, μια άλλη πιο δίκαιη κοινωνία.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Κάντε στην άκρη τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτούς δηλαδή που έχουν κάνει ό,τι περνάει απ΄ το χέρι τους για να υπονομευθεί η ταξική πάλη. Συμπαραταχτείτε με τη γραμμή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για νέους αγώνες, που θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά να γίνει το ξεκίνημα για αγώνες που θ΄ ανοίγουν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμήστε τις θυσίες της εργατικής τάξης συμμετέχοντας στους πολύμορφους αγώνες που έρχονται.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

του Μάη 10:30π.μ. Μαρίνα Αγίου Νικολάου
Γραμματεία ΠΑΜΕ ν. Λασιθίου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Το Σάββατο στον "ΕΛΑΙΩΝΑ" Αγίου Νικολάου





ΕΛΑΙΩΝΑΣ LIVE

Το Σάββατο που μας πέρασε ο Ελαιώνας είχε λίγο από όνειρο… Λίγο από το όνειρο μας, για το μέλλον του… και το δικό μας μέλλον.

Αιτία γι’ αυτό, ήταν η επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου. Μια εκδήλωση με ζωντανή μουσική από τα συγκροτήματα «Άνιμα» και «Τζάμπα Μάγκες». Ο κόσμος διασκέδασε υπό τους ροκ ήχους των συγκροτημάτων, ενημερώθηκε για τον Ελαιώνα, τα σχέδια του Δήμου και τις προτάσεις της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου. Παράλληλα συνεισέφερε με τις υπογραφές του και την παρουσία του στον αγώνα για την διατήρηση του μοναδικού αστικού πρασίνου που έχει απομείνει στην πόλη.

Η Οικολογική Κίνηση, έχει εκδώσει και κυκλοφορεί ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο παρουσιάζεται με πληρότητα η εναλλακτική πρόταση διάσωσης και ανάπλασης για τον πολύτιμο χώρο του Ελαιώνα.

Αναδεικνύεται η αξία του Αστικού πρασίνου, τεκμηριώνεται επιστημονικά η αναγκαιότητα ανάπλασης του ως Πάρκο Αναψυχής, παρουσιάζονται αναλυτικά οι προτάσεις, δίδεται το ιστορικό από τα αρχικά τσιμεντοβόρα σχέδια μέχρι σήμερα, μεταφέρεται η ελληνική και η διεθνής εμπειρία.

Κάπως έτσι θέλουμε να είναι ο Ελαιώνας. Ζωντανός, με ήχους, με μουσικές, με κόσμο που διασκεδάζει και συζητάει, με παιδιά που παίζουν. Εκδηλώσεις όπως η σαββατιάτικη θέλουμε να είναι συνηθισμένες και παρόλο που στον κόσμο φαινόταν «παράξενος» χώρος για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης εμείς θέλουμε αυτό να γίνει κάτι σύνηθες. Όνειρο μας ο Ελαιώνας ως χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, αναψυχής και διασκέδασης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τα συγκροτήματα «Άνιμα» και «Τζάμπα Μάγκες» που έντυσαν μουσικά το όνειρο μας. Ακόμα να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεισέφεραν υλικοτεχνικά, για το στήσιμο και την προώθηση της εκδήλωσης. Τέλος, τον κόσμο που συμμετείχε, και με την παρουσία του εκδήλωσε την συμπαράσταση του στην προσπάθειά μας αλλά και έδειξε την κατεύθυνση για τον Ελαιώνα που ονειρευόμαστε.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

oiko.kinisi.miravelou@gmail.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ-Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ


To KKE τονίζει μεταξύ άλλων, πως υποστηρίζει με στοιχεία και αποδείξεις:

ότι η Ελλάδα παρά τις σοβαρά έως και καταστροφικά πλήγματα που έχε δεχθεί σε ορισμένους τομείς, εξ αιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία.

Οι αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας σε ορισμένους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, στην αγροτική οικονομία, μπορούν να αντιμετωπισθούν σε διαφορετικές πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Δεν είναι αργά.

Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

Διαθέτει αξιόλογες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές , σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές απαιτήσεις αλλά και το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει ικανότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών , εργαλείων και συσκευών.

Για να υπάρξει λαϊκή οικονομία για όλους απαιτείται επίλυση του προβλήματος της ιδιοκτησίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος.


Η επιλογή είναι μία : Η αλλαγή των ξεπερασμένων ιστορικά κοινωνικών σχέσεων ιδιοκτησίας που καθορίζουν και το πολιτικό σύστημα , αφορούν στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους παρακάτω τομείς:

Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυκτός πλούτος, ορυχεία, βιομηχανίες, ύδρευση, μεταφορές.

Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος συγκέντρωσης, διοχέτευσης και διαχείρισης υλικών πόρων. Του εξωτερικού εμπορίου, του συγκεντρωμένο δικτύου του εσωτερικού εμπορίου. Του τομέα της λαϊκής στέγης. Της έρευνας και της δημοκρατικής πληροφόρησης του λαού.

Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης

Το δημόσιο χρέος η λαϊκή εξουσία θα το επανεξετάσει με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον.

Από τα πρώτα της βήματα η λαϊκή εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εσωτερική και διεθνή αντίδραση. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ , οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στα κράτη μέλη.
Η επίλυση αυτού του προβλήματος με αποδέσμευση, είναι αναπόφευκτη με στόχο την αυτοδύναμη φιλολαϊκή ανάπτυξη και την συνεργασία που ωφελεί το λαό.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ



ΕΞΩ Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!
Δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη σκέψη! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας, παρέδωσε πλήρως και επίσημα τη χώρα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία στα αρπακτικά του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να ορθώσει το ανάστημά του, να διατρανώσει την οργή του και να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια! Να ανατρέψει με μαζικούς και παρατεταμένους αγώνες το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν. Να στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας όλους αυτούς που αλυσοδένουν τη χώρα και τους ανθρώπους της στην ξένη οικονομική κατοχή.
Οι μάχες που έρχονται θα είναι σκληρές, ιστορικού χαρακτήρα, και θα ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη πορεία της Ελλάδας, με αφέντη το λαό και τους εργαζόμενους.
Όλοι στους δρόμους! Όλοι στον αγώνα!
Υ.Γ. Το κείμενο είναι από μπροσούρα του ΚΚΕ(μ-λ) και προτιμήθηκε από άλλα, επειδή είναι σύντομο, ακριβές και αισιόδοξο.