Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Από χτες ... γελάει ο κάθε πικραμένος.


ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ... ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ, ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Παραθέτω λεπτομερή αναφορά αλληλέγγυου από τα χτεσινά γεγονότα.



Μια όσο γίνεται πιο συνοπτική και περιεκτική ανταπόκριση
από όσα έγιναν στο λιμάνι σήμερα 29/6 (εχθές)

Μία γρήγορη μεν, κατατοπιστική δε αναφορά του τι πάθαν
τα σκυλιά σήμερα στο λιμάνι. Σημειώσεις στο τέλος.

Πρώτον: Στις 5 το πρωί μαζεύτηκε κόσμος από σωματεία στον ηλεκτρικό στον Πειραιά καθώς και σε άλλα σημεία τα οποία δεν γνωρίζω ακριβώς. Σιγά σιγά ο κόσμος γινόταν περισσότερος με αποτέλεσμα τα ματ να είναι στην τσίτα από τις 5 συνεχώς... Οι καταπέλτες των πλοίων ήταν σηκωμένοι έτσι ώστε να μην πάνε απεργοί και τους καταλάβουν, βέβαια αυτό τους γύρισε εναντίον και θα εξηγήσω γιατί πιο κάτω. Όλο το λιμάνι κλειδωμένο.

Δεύτερον: Γύρω στις 6 (ώρες γεγονότων ακριβώς δεν θυμάμαι) ξεκινάνε οι απεργοί να προσπαθήσουν να μπούν στο λιμάνι. Προχωρόντας με αλυσίδες και βροντερά συνθήματα όπως "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" και άλλα παρόμοια παράλληλα με την περίφραξη του λιμανιού προς την πύλη Ε3 που είναι τα κρητικά πλοία σε κάποιο σημείο νευτεργάτης συνδικαλιστής παραβίασε μία μικρή πορτούλα στα κάγκελα σε σημείο που δεν είχε ΜΑΤ γιατί δεν υπήρχαν πλοία και μπήκαν οι απεργοί μέσα γρήγορα γρήγορα ξανακάνωντας αλυσίδες. Εκεί εμφανίστηκε μια-δυο διμοιρίες χακι, αλλά με το που σκάσαν δεν προλάβαν να βάλουν μάσκες κτλ οι απεργοί κινούνταν ήδη προς τα κυκλαδίτικα πλοία και προσπάθησαν με γκλοπιές και γιούρια να τους σταματήσουν. ΜΕΓΑ και ΤΡΑΝΟ τους λάθος! Οι απεργοί τους πήραν αμπάριζα, μαζέψαν τόσο ξύλο μέσα σε 5 λεπτά που δεν πρέπει να έχουν ξαναφάει. Εκεί κάποιος έριξε τελικά πολλά χημικά με την φυσούνα και σπάσαν κάπως οι απεργοί. Άλλη μία διμοιρία ήρθε τρέχοντας προς βοηθειά τους αλλά δεν κατάφεραν και πολλά γιατί η πρώτοι μπάτσοι οι μισοί είχαν λακίσει και ΔΕΝ ξαναγυρίσαν είτε γιατί φοβήθηκαν είτε γιατί είχα αρπάξει της χρονιάς τους και πηγαίναν για νοσοκομείο, δεν γνωρίζω. Εκεί οι μισοί απεργοί καταλάβαν ένα πλοίο που είχε δέσει και άλλοι μισοί με αλυσίδες κάτσαν μέτωπο με το πλοίο και οι μπάτσοι βρεθήκαν ανάμεσα.
(Σημείωση: Υπήρχε μπάτσος με σημαντική σωματική διάπλαση ο οποίος μυξοέκλαιγε κανονικά και υπήρχαν και 2-3 μπάτσοι οι οποίοι έτρεμαν και είχαν χεστεί πάνω τους και ούτε με προτροπές του επικεφαλή τους δεν έβγαιναν μπροστά). Σε αυτό το σημείο άλλοι απεργοί σηκώσαν μία πύλη από την θέση της και την ακουμπήσαν παραδίπλα έτσι ώστε να μπορούν να μπουν και να βγουν οι απεργοί εύκολα. Άρα το "οχυρό" του λιμανιού είχε πέσει ήδη από μία μεριά. Εκεί οι απεργοί δεν προσπάθησαν να πάνε ποιο μέσα για δύο λόγους: Πρώτον το ρήγμα είχε γίνει ήδη και απασχολούσαν δυνάμεις των ΜΑΤ και δεύτερον από την άλλη μεριά του λιμανιού σε δύο ή τρία σημεία οι απεργοί μπήκαν και φτάσαν μπροστά στα πλοία.
(Σημείωση δύο: Μία κρότου λάμψης που έριξαν το μόνο αποτέλεσμα που είχε είναι να φάνε τρελό βρισίδι από τους λίγους επιβάτες που έβγαιναν από το KORAIS).

Τρίτο: Αφού το λιμάνι ήδη είχε αλωθεί από τρία σημεία τότε εμφανίστηκαν και άλλες δυνάμεις απεργών οι οποίοι αποκλείσαν το λιμάνι από την έξω μεριά σε όλες τις πύλες. Το αποτέλεσμα: Δεν γινόταν τίποτα! Σε αυτό το σημείο άρον άρον τα πλοία που πηγαίναν κυκλάδες έλυσαν και ξεκινήσαν να φευγουν χωρίς επιβάτες (και χωρίς το απαιτούμενο πλήρωμα στις περισσότερες γιατί απεργούσε ή δεν πρόλαβε/ήθελε να μπει). Τα περισσότερα έφυγαν 1 με 2 ώρες πριν το κανονικό απόπλου έτσι ώστε οι απεργοί να μην ανέβουν στους καταπέλτες. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα γεγονότα και η δράση των απεργών είχε ήδη ξεπεράσει τα οποιαδήποτε σχέδια των κατασταλτικών μηχανισμών. Επίσης πολύ σημαντικό, οι επιβάτες που ήταν στο λιμάνι για να ταξιδέψουν ήταν ελάχιστοι κυριολεκτικά, έχοντας αποτύχει και σε αυτό το επίπεδο να ξανακατεβάσουν κόσμο οι εφοπλιστικές εταιρίες και τα παπαγαλάκια τους.
Ηττημένοι πλέον σε όλα τα επίπεδα οι δυνάμεις καταστολής σιγά σιγά αποχώρησαν σε άλλα σημεία. Σε όσα πλοία οι απεργοί καταλάβαν τους καταπέλτες δεν φύγαν.

Τέταρτον: Σε πολλά πλοία από εκεί και πέρα άρχισαν να καταλαμβάνουν καταπέλτες ή την είσοδο σε αυτούς γιατί πολλούς δεν τους κατεβάσαν καν. Μερικά από αυτά: Νεφέλη, Απόλων, Νήσος χίος, Blue horizon, super fast αρκετά και όλα τα κρητικά που φέυγουν αργά. Το μεσημέρι, μάλλον μετά τις πορείες σε σύνταγμα κτλ κατέβηκαν και άλλοι απεργοί όπου και ενισχύσαν την απεργιακή φρουρά σε όλο το λιμάνι.

Σημειώσεις:

α) Σημαντική κίνηση ηταν η συνεχής μετακίνηση δυνάμεων των απεργών σε διάφορα σημεία από το πρωί, μέσα και έξω από το λιμάνι, έτσι ώστε τα ματ και οι λιμενικοί τα είχαν χάσει τελείως, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι σχέδιο υπάρχει ή τι συμβαίνει.

β) Ο κόσμος που πήγε στο λιμάνι για να ταξιδέψει ήταν ελάχιστος, δεν τους βγήκε αυτό το κολπάκι αυτή την φορά. Σε κάποιο σημείο στο blue horizon εμφανίστηκε ένας θίασος 6-7 "αγανακτισμένων" για 5 λεπτά με μία κάμερα, τραβήξαν 1 πλάνο και την κάναν για να μην κάνουν βουτιά στον όμορφο αργοσαρωνικό. Τα πλάνα να τα πέριμένουμε αύριο στην προπαγάνδα των ΜΜΕ...

γ) Τα ΜΑΤ και τα αφεντικά τους είδαν ότι οι απεργοί ήταν αποφασισμένοι και όταν μετά την πρωινή προσπάθεια να τους χτυπήσουν αρπάξαν της χρονιάς τους (βλέπεις εδώ δεν είχαν παιδάκια και κοριτσάκια να πουλήσουν καμποιλίκι και "αντριλίκι"). Τα μαζέψαν άρον άρον.

δ) Το σχέδιο τους "καθαρό λιμάνι" απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα, καθάρα και φανερά.

ε) Επειδή έχω συμμετάσχει σε πολλές πορείες και διαδηλώσεις είτε κάνοντας ανταπόκριση είτε σε ακόμα περισσότερες ως διαδηλωτής εδώ και 15 χρόνια το μόνο που έχω να πω είναι το εξής: Εκτίμησα όσο δεν πάει την οργάνωση και το σχέδιο των απεργών, την πειθαρχία που δείξαν στις κινήσεις τους (πραγματικά αρκετές φορές δεν καταλάβαινα τι και πως μέχρι που έβλεπα το αποτέλεσμα) καθώς και το γεγονός του ρόλου που παίζει η οργάνωση! Ειλικρινά πρέπει να γίνει μάθημα σε πολλούς η σωστή οργάνωση και περιφρούρηση διαφόρων δράσεων...

Η συγκεκριμένη ανταπόκριση είναι ελλιπής γιατί είναι φυσικό να μην είμαι σε όλα τα σημεία ταυτόχρονα αν και γύρισα σε πολλά με το μηχανάκι, μίλησα με πολλούς και ειλικρινά το καταχάρηκα!

Νίκη στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό!
Νίκος Ρ.
(αναδημοσιεύστε ελεύθερα οπουδήποτε χωρίς παράφραση ή παραποίηση).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΥ: Και στον Άγιο Νικόλαο το Π.Α.ΜΕ έκανε τη μαζικότερη και κομβικότερη κινητοποίησή του. Πέτυχε να κλείσει πλήρως για 24 ώρες τη Δ.Ο.Υ Αγίου Νικολάου και να συγκεντρώσει την υποστήριξη τόσο από εργαζόμενους, όσο κι από μικρομεσαίους που βρήκαν την πόρτα της πιο συμπαθούς κρατικής υπηρεσίας...κλειστή.
Για το εργατικό κέντρο τι να πούμε...Μαζεύτηκε στους 4 τοίχους του Ε.Κ. και επανεπιβεβαίωσε την...ανάγκη των αγώνων.
.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΜΑΡΙΝΑΛΕΝΤΑ..αγάπη μου

Επειδή πλησιάζουν Δημοτικές εκλογές, όλοι αναρωτιούνται αν σε μια τοπική κοινωνία μπορεί να υπάρξει ένας άλλος δρόμος διαχείρισης από αυτόν που μας επιβάλει η κεντρική εξουσία...αν με λίγα λόγια δηλαδή μπορεί ακόμα να υπάρξει ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Το βιντεάκι πιο κάτω δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας για μια τοπική κοινωνία που κατάφερε να αντισταθεί. Είχε τη τύχη βέβαια να έχει ένα οικονομικό στήριγμα στη προσπάθειά της. Την περιουσία ενός τοπικού Δούκα που απαλλοτριώθηκε μετά από αγώνες, υπέρ της κοινότητας. Εδώ δυστυχώς έχουμε μικρές ιδιοκτησίες γης και στα μόνα σημεία που υπάρχει συσσώρευση μεγάλου κεφαλαίου είναι στα ξενοδοχεία. Με τη δεδομένη εικόνα αφύπνισης της εργατικής τάξης στη περιοχή ούτε λόγος να γίνεται για καμία απαλλοτρίωση περιουσίας από τους "ευεργέτες" ξενοδόχους. Αντίθετα κάθε χρόνο όλοι εμείς, πρέπει να δίνουμε ολοένα και περισσότερα λεφτά (μετά την κατάργηση και του τέλους παρεπιδημούντων που πλήρωναν τα ξενοδοχεία) για να δημιουργηθούν οι υποδομές που χρειάζεται, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες πελάτες των ξενοδοχείων. Με λίγα λόγια ...με δικά μας λεφτά κάνουν άλλοι μπίζνες.
Όμως η Μαριναλέντα θα μπορούσε να μας διδάξει για παράδειγμα, για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας τοπικός συνεταιρισμός ή πόσο χρήσιμες είναι οι διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στα ζητήματα μιας πόλης.
Απολαύσετε το παρακάτω βιντεάκι.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ...Π.Α.ΜΕ. ΑΠΕΡΓΙΑ




ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ


Εργάτρια, εργάτη, νέα και νέε, άνεργε, συνταξιούχε, μετανάστη,

Είναι ώρα ευθύνης και επιλογής. Υποταγή και σκλαβιά ή αγώνας για αξιοπρεπή ζωή.

Αν δε ματαιώσουμε τώρα το έγκλημα κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου αύριο η αγριότητά τους θα θεριέψει.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης επιβάλλουν ελάχιστο μισθό και μεροκάματο, ελάχιστη σύνταξη, ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι να καταλάβουν την αγριότητα και το βάθος της ταξικής επίθεσης. Στόχος της κυβέρνησης, του ΛΑΟΣ που τη στηρίζει, της Ν.Δ. που συναινεί είναι να αυξάνονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορούμε να τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους, αρκεί να το πιστέψουμε!

Να μην παραδοθούμε.

Τα μέτρα λαιμητόμος οδηγούν:

Σε κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Μας οδηγούν σε μισθούς Κίνας και Βουλγαρίας. Ό,τι ακριβώς θέλουν τα μονοπώλια. Οι εργοδότες θα δίνουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν.

Στην αύξηση των ορίων απολύσεων από 2% σε 5% για εταιρίες με πάνω από 150 άτομα (από 2% που ήταν για 200 άτομα). Για εταιρίες από 20 – 150 εργαζόμενους από τους 4 εργαζόμενους που μπορούσαν να απολύσουν το μήνα, αυξάνονται στους 6. Επί της ουσίας, οι απολύσεις απελευθερώνονται.

Στη μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις, στερώντας από τους εργαζόμενους μια ελάχιστη γραμμή άμυνας.

Σε μεικτό κατώτερο μισθό 592 ευρώ για όσους είναι 18 – 21 χρονών από 740 που είναι τώρα και για εργαζόμενους από 21 – 25 χρονών 629 ευρώ. Αυτό θα λειτουργήσει σα μοχλός πίεσης για τη συμπίεση των μισθών σε όλα τα επίπεδα.

Νέους πακτωλούς ενισχύσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ, από εκεί που δεν υπήρχε σάλιο, σύμφωνα με τον Υπ. Εργασίας, Α. Λοβέρδο.

Στη δημιουργία φάμπρικας παραγωγής φθηνής παιδικής εργασίας που την ονομάζουν «μαθητεία». 15άχρονα και 17άχρονα παιδιά να δουλεύουν για 400 και 500 ευρώ ανασφάλιστα, ασκώντας παράλληλα και πίεση σε παλαιότερους εργαζόμενους για να συμπιεστούν οι μισθοί και τα δικαιώματά τους.

Στην καθιέρωση συντάξεων πείνας 200 – 500 ευρώ. Στην πραγματικότητα μας οδηγούν σε δουλειά πάνω από τα 70 χρόνια. Ιδιαίτερα χτυπάει τις εργαζόμενες γυναίκες. Σταδιακά καταργούν τα ΒΑΕ.

Στην κατάργηση των όποιων δωρεάν παροχών σε φάρμακα και Υγεία και καθιέρωση ενός επιπέδου υπηρεσιών στο οποίο περιλαμβάνονται πενιχρές παροχές.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ!

Αυτοί δημιούργησαν τα χρέη. Είναι η κλεμμένη δουλειά μας. Το χρέος είναι τα τεράστια κέρδη. Η ληστεία του ιδρώτα μας! Ούτε ευρώ για την πλουτοκρατία!

Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να στηριχθούν στις δυνάμεις τους, να οργανωθούν σε ταξική βάση. Να εγκαταλείψουν μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., το ΛΑΟΣ. Καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Έχουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Έχουν σαν οδηγό την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ευαγγελίζονται τη συνεργασία με αυτούς που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη. Ετοιμάζονται να υπογράψουν μηδενική αύξηση για την ΕΓΣΕΕ. Κοροϊδεύουν εν ψυχρώ τους εργαζόμενους λέγοντας ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, τα οποία βγάζουν τις απεργίες σε ποσοστό 99% παράνομες και καταχρηστικές.

Να αποσυρθούν τώρα τα τερατουργήματα για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό .

-Δουλειά για όλους, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

-5θήμερο, 7ώρο, 35ωρο!

-1.400 ευρώ κατώτερος μισθός!

-Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ!

-Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες!

-Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ!


ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΞΩ ΑΠ΄ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ 10:00π.μ.

ΣΗΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 10:00π.μ.

Γραμματεία ΠΑΜΕ ν. Λασιθίου