Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Η Κρήτη, το νερό κι εμείς.

Η έρημος είναι γύρω μας Χρειάζεται μια ευαισθητοποιημένη ματιά για να αντιληφθούμε την ερημοποίηση γύρω μας και κυρίως για να διαπιστώσουμε πως η φύση που μας περιβάλει ούτε αμετάβλητη είναι, ούτε και οι όποιες μεταβολές της δεν επηρεάζονται και από την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η Κρήτη βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που θα δικαιολογούνταν αν αποτελούσε ένα έρημο και άγονο νησί. Στον ίδιο Γεωγραφικό Παράλληλο βρίσκονται οι ερημικές τοποθεσίες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.


Το ότι η Κρήτη δεν είναι μια μεγάλη έρημος οφείλεται σε μια ιδιαίτερη περίπτωση περιβαλλοντικής ισορροπίας η οποία όμως είναι αρκετά ευαίσθητη και ευπαθής αν κρίνει κάποιος από τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στο τοπίο της στους καταγεγραμμένους ιστορικούς χρόνους.
Το Λασίθι για παράδειγμα υπήρξε Δασική έκταση στους Μινωικούς χρόνους,χαρακτηριστικό άλλωστε που του προσέδωσε και την ονομασία του.
(Σύμφωνα με τον Στ. Ξανθουδίδη (Επαρχίες & πόλεις της Κρήτης, τόμος Γ), το Λασίθι πιθανόν να ονομάστηκε έτσι από το αρχαίο επίθετο «λάσιος» = μαλλιαρός, πυκνός, δασύς… επειδή το Λασίθι παλιά ήταν γεμάτο από δάση.)
Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του νομού είναι γυμνό από δέντρα και χαρακτηρίζεται άγονο αφού το έδαφος έχει υποστεί ανεπανόρθωτη διάβρωση. Την ίδια στιγμή οι περιοχές εκείνες που χαρακτηρίζονται από την έντονη καλλιεργητική τους δραστηριότητα έχουν φτάσει σήμερα στο σημείο υδρολογικό καμπής τους, δηλαδή οι απαιτήσεις για νερό έφτασαν και ξεπέρασαν τα αποθέματα τους.

Οι μεγάλες αγροτικές (και τουριστικές) ανάγκες απαιτούν όλο και μεγαλύτερη άντληση των υπόγειων αποθεμάτων, πρακτική που κατεβάζει ολοένα τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε τέτοιο βαθμό που να φτάνει σε σημεία χαμηλότερα του επίπεδου της θάλασσας. Το θαλασσινό νερό εισέρχεται πλέον στις άδειες υπόγειες δεξαμενές, καταστρέφοντας και τις υπόλοιπες ποσότητες των υδάτων τους. Όταν η γεωργική γη πλέον αρδεύεται με υφάλμυρο νερό, σταδιακά χάνει την γονιμότητά της με μια βλάβη που δεν είναι πλέον αναστρέψιμη.
Τι προβλέπεται λοιπόν να συμβεί στο προσεχές μέλλον αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική; Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πως με την συνεχή μείωση του υδροφόρου ορίζοντά η οποία διαταράσσει το ισοζύγιο του ύδατος θα αποτελέσει το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του νησιού το οποίο θα είναι αιτία να μειωθούν οι καλλιεργητικές εκτάσεις στο ένα πέμπτο του μέσα στον αιώνα που διατρέχουμε! Τραγικές θα είναι οι συνέπειες για τους κατοίκους μια και η κλιματική αυτή αλλαγή δεν θα επηρεάσει μόνο το επίπεδο διαβίωσης, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την επιβίωση μας.
Βροχoπτώσεις στην Κρήτη Το κλίμα της Κρήτης είναι εύκρατο. Ανήκει σε δύο κλιματολογικές ζώνες , τη Μεσογειακή και τη Βόρεια Αφρικανική. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος με πολλές βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα της νήσου. Οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες στα πεδινά τμήματα αλλά στις ορεινές περιοχές η παρουσία του χιονιού είναι συχνή.
Το καλοκαίρι οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται από 25 έως 30 βαθμούς κελσίου, ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως λόγω των μελτεμιών. Οι βροχές την θερινή περίοδο είναι σπάνιες.
Η Κρήτη σε αντίθεση με τις ηπειρωτικές περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα ποτάμια επωφελείται μόνο από τα νερά που φτάνουν σε αυτήν με τη μορφή κατακρημνισμάτων (βροχή, χαλάζι, χιόνι). Η γεωγραφική της όμως θέση (νοτιότερο άκρο της Ευρώπης) και το γεωφυσικό της περιβάλλον, δεν ευνοούν τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού. Εξάλλου, η γεωγραφική της τοποθέτηση στη διεύθυνση ανατολής-δύσης, καθώς και η ύπαρξη ψηλών οροσειρών καθορίζουν και το ύψος των νερών που δέχεται ετησίως. Έτσι, παρατηρείται μια σημαντική ανισοκατανομή του ετήσιου όγκου βροχόπτωσης τόσο γεωγραφικά (η μέση ετήσια βροχόπτωση παρουσιάζει αύξηση από τα ανατολικά προς τα δυτικά και από νότια προς βόρεια), όσο και φυσιογραφικά (πεδινές προς ορεινές περιοχές), εμφανίζοντας βροχοβαθμίδα (αύξηση της βροχόπτωσης με το υψόμετρο) από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας: 61 mm/100 m. Η μέση μηνιαία βροχόπτωση είναι μέγιστη τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και ελάχιστη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες οι οποίοι είναι σχεδόν άνομβροι σε ολόκληρη την πεδινή Κρήτη. Ο μέσος αριθμός ημερών βροχής στην Κρήτη ανέρχεται σε 90 περίπου (25% του έτους).

Μέσα ετήσια ύψη βροχής στην Κρήτη (1950-2000)
ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ
Ανώγεια 730m 1078,1mm
Έξω Ποταμοί 800m 1382,8mm
Ηράκλειο 39m 477,7mm
Καλό χωριό 12m 511,6mm
Καστέλι 355m 722,8mm
Μαρωνειά 150m 642,0mm
Νεάπολη 265m 816,9mm
Πόμπια 150m 494,3mm
Χανιά 62m 617,2mm

Σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη Κρήτης (2000), το νησί δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατακρημνισμάτων το χρόνο, από τα οποία όμως τα 5 περίπου δισεκατομμύρια (~67%) εξατμίζονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους. Τα 2 περίπου δισεκατομμύρια, δηλαδή ~28%, καταλήγουν στο εσωτερικό της γης και εμπλουτίζουν τα υπόγεια στρώματα. Ο μεγαλύτερος όγκος (~1.8 δισεκατομμύρια κυβικά) κατεισδύει στις καρστικές υδρογεωλογικές ενότητες, κυρίως στους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη, των Λευκών Ορέων, της Δίκτης-Σελένας και δευτερευόντως στις καρστικές ενότητες της Σητείας, όπου εντοπίζονται μεγάλες σε έκταση ανθρακικές ενότητες. Τα υπόλοιπα (~0,4 δισεκατομμύρια κυβικά) κατεισδύουν στις νεογενείς και άλλες υδροφορίες. (βλ. εικόνα 1.2). Περίπου 0,75 δισεκατομμύρια κυβικά κατακρημνισμάτων ρέουν επιφανειακά σχηματίζοντας μικρά ποτάμια διαλείπουσας ροής στις πεδινές περιοχές. Όμως, το συνολικό υδατικό δυναμικό που δύναται να αξιοποιηθεί ανέρχεται σε 857 εκατομμύρια κυβικά περίπου (δεν περιλαμβάνονται οι τρεις μεγάλες υφάλμυρες καρστικές πηγές της Κρήτης), από τα οποία πάνω από το 60% δεν χρησιμοποιείται (χειμερινές παροχές πηγών και επιφανειακή απορροή). Αυτά, αποτελούν νερά καλής ποιότητας που είναι δυνατόν ο άνθρωπος να εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους (γεωτρήσεις, φράγματα, υδρομαστεύσεις κ.α.).

Υδρογεωλογικές λεκάνες ΒΑ Κρήτης Η υπεράντληση, η έλλειψη σχεδίου και έργων υποδομής, η ανορθολογική διαχείριση, η λανθασμένη γεωργική πρακτική και η σπατάλη, έχουν φέρει τους υδροφορείς της Κρήτης στα όρια των δυνατοτήτων τους. Σημαντικές περιοχές στα βόρεια παράλια (Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια κλπ) και της νότιας Κρήτης , όπως είναι η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι βρίσκονται στο κόκκινο καθώς η υφαλμύρωση έχει προχωρήσει σε επικίνδυνο βαθμό!
Παραθέτουμε τις δημοσιευμένες εκθέσεις που περιγράφουν την κατάσταση των υδρογεωλογικών λεκανών της Βορειο-Ανατολικής Κρήτης:
ΛΕΚΑΝΕΣ ΜΑΛΙΩΝ - ΣΙΣΙΟΥ
Το καρστικό αυτό υδρογεωλογικό σύστημα εκτείνεται στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, αξιοποιείται δε εντατικά από αριθμό γεωτρήσεων κύρια κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της μεγάλης ζήτησης από τον τουρισμό (ξενοδοχειακά συγκροτήματα βόρειου άξονα από Σίσι μέχρι Ηράκλειο), και τη γεωργία. Το νερό του επίσης χρησιμοποιείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους για την υδροδότηση των δήμων του βόρειου τμήματος του νομού Ηρακλείου (κοινότητα Βραχασίου, Μάλια, Χερσόνησος, Γούβες, Ν. Αλικαρνασσός και Ηράκλειο). Αποτέλεσμα είναι, το παράκτιο τμήμα του να υφαλμυρώνεται με την είσοδο της θάλασσας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υπεραντλήσεων.
ΛΕΚΑΝΗ ΛΑΚΩΝΙΩΝ
Η λεκάνη Λακωνίων εκτείνεται στις ανατολικές απολήξεις της Δίκτης και διοικητικά η περιοχή υπάγεται στο δήμο Αγίου Νικολάου. Οι πηγές Αλμυρού Αγ. Νικολάου, από τις οποίες απορρέει υφάλμυρο νερό μέσου ετήσιου όγκου 83 x106 m3, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εκφορτίσεις του συστήματος. Η εκμετάλλευση του υδροφορέα αυτού πραγματοποιείται με αριθμό βαθέων γεωτρήσεων (βάθους 300 – 400 μέτρων) που βρίσκονται ανάντι της υφάλμυρης πηγής, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον ΤΟΕΒ Λακωνίων. Το υφάλμυρο νερό σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την άρδευση ελαιοδέντρων. Η Ν.Α. Λασιθίου έχει εγκαταστήσει από τις αρχές του 2008 ένα σταθμό παρακολούθησης στο καρστικό σύστημα της περιοχής.
Οι επιστήμονες διέκριναν συνεχή και σταδιακή πτώση της στάθμης του υδροφορέα καθώς και την επιβάρυνσή του λόγω υφαλμύρωσης. Απαιτείται η συστηματική παρακολούθηση του υδροφορέα.




Τα πολύ κατατοπιστικά αυτά κείμενα τα αλίευσα από το ιστολόγιο:



http://minorland.blogspot.com/

.


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Έξω ο σφαγέας Νετανιάχου από την Ελλάδα


Η επίσημη επίσκεψη του εγκληματία πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα 16/8, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το αίμα των ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας» που δολοφονήθηκαν από το ισραηλινό στρατό κατοχής, η κυβέρνηση Παπανδρέου προχωράει στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ. Σε μια στιγμή που το Ισραήλ βρίσκεται πιο έκθετο από ποτέ στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση: η ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική χειρονομία στήριξης στο σιωνιστικό ισραηλινό κράτος. Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να συνεχίσει τις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων, τον απάνθρωπο στραγγαλισμό της Γάζας, τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων, την κατοχή εδαφών της Συρίας και του Λιβάνου. Και ταυτόχρονα, με την αναβαθμισμένη ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία και το νέο δόγμα στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, η κυβέρνηση βάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα στο κάδρο του διαρκούς πολέμου της Μέσης Ανατολής, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, πρωτοβουλίες, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, όλο τον ελληνικό λαό, να αντισταθούν στηρίζοντας έμπρακτα τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
  • Έξω ο σφαγέας Νετανιάχου
  • Να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραηλινό Απαρτχάιντ
  • Να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας
  • Αλληλεγγύη στην αντίσταση του Παλαιστινιακού Λαού
Αγιονικολιώτικη συνέλευση της πρωτοβουλίας
"ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ"

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Επιχείρηση ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.



Μια που θα ασχοληθώ στο παρόν κείμενο, με τα σκουπίδια και τη διαχείρησή τους, δεν θα αποφύγω να πάρω θέση για το θέμα που έχει προκύψει με την προτεινόμενη από τον περιφερειάρχη, μετακίνηση του 80% των απορριμμάτων του νομού Λασιθίου στον Χ.Υ.Τ.Α Αγίου Νικολάου.

Παρότι ένας εξωτερικός παρατηρητής θα δυσκολευόταν να κατανοήσει γιατί ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν προέβλεψε την ισοκατανομή των Χ.Υ.Τ.Α. στο νομό μας, για εμάς τους ντόπιους και ειδικά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η εξέλιξη ήταν το φυσικό επακόλουθο της πλήρους αποτυχίας του περιφερειακού - για να ακριβολογούμε γαλαζοπράσινου κυβερνητικού - σχεδιασμού. Κρατικές επενδύσεις που έμειναν στα χαρτιά, τοπικές χρηματοδοτήσεις που δεν δόθηκαν, μικροπολιτικά παιχνίδια, επιχειρηματικά συμφέροντα και τοπικιστικές αντιθέσεις, έφτιαξαν ένα κοκτέιλ εκρηκτικό με θύματα τις τοπικές κοινωνίες, που ανενημέρωτες συνεχίζουν τον ύπνο του δικαίου. Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια φωνές ανυπακοής. Μια ανυπακοή που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση …Γιατί αλλιώς μετατρέπεται σε τοπική διοίκηση. Μετατρέπεται σε ένα επιτελείο μαριονεττών που απλά μεταβιβάζουν και εκτελούν το Κρατικό και Ευρω-ενωσιακό σχεδιασμό.

Εκεί που θα κριθούν οι αυτοδιοικήσεις του μέλλοντος θα είναι στα πόσα «όχι» θα μπορέσουν να διατυπώσουν απέναντι στον αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό χαραχτήρα των όσων προτείνουν πότε η Κυβέρνηση, πότε οι Βρυξέλες, πότε το ΔΝΤ και πότε όλοι τους μαζί.

Ας γυρίσουμε όμως στη συγκεκριμένη ανυπακοή, ενάντια στην απόφαση της περιφέρειας να μεταφέρει τα σκουπίδια Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, με την απειλή Ευρωπαϊκών προστίμων σε περίπτωση μη αποδοχής τους... Η συγκεκριμένη ανυπακοή, που πρέπει να την υπερασπίσει ο κάθε Αγιονικολιώτης, δεν θα πρέπει να χειραγωγηθεί από τοπικούς παράγοντες και να μετατραπεί σε μια διένεξη με την Ιεράπετρα. Στην Ιεράπετρα πρέπει να κλήσει η ανεξέλεγκτη χωματερή. Όμως η κοινωνία της Ιεράπετρας ξέρει πως το να αγαπάς το τόπο σου, πρέπει να συνδιάζεται και με το σεβασμό του τόπου των γειτόνων σου. Αν επικρατήσει η συνήθης γειτονική φαγομάρα, ο μόνος ωφελημένος θα είναι η κεντρική εξουσία, αφού θα συνεχίσει την απραξία της με το δικαιολογητικό … «βρείτε τα». Πρέπει λοιπόν να αγωνιστούν από κοινού οι δύο τοπικές κοινωνίες, ώστε να προχωρήσει το κεντρικό εργοστάσιο, συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων και το οποίο όταν λειτουργήσει, θα μετατρέψει τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Στους ΧΥΤΥ θα καταλήγουν μόνο το 20%-30% των σημερινών σκουπιδιών και αυτό συμφέρει και τις 2 κοινωνίες. Αν ενώσουν τις φωνές τους θα φέρουν την κεντρική εξουσία σε πολλή δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να χωροθετήσει (ή έστω να δεσμευτεί σε χωροθέτηση) ενός εργοστασίου κεντρικής διαχείρισης. Έτσι ένας κοινός αγώνας για τα «αυτονόητα»… θα έδινε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη Κρήτη, το περιβάλλον και την οικονομία της.

Ανακύκλωση: αναγκαία όσο ποτέ

Μίλησα παραπάνω για τον όγκο των αστικών απορριμμάτων και τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ που φέρνουν στο προσκήνιο κάποιους να μιλήσουν για την «ανάγκη» εφαρμογής της καύσης. Προφανώς αυτοί παραβλέπουν το γεγονός ότι η ανακύκλωση, η πιο αποδοτική και φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση-αξιοποίηση των απορριμμάτων, στη χώρα μας είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, ενώ προκρίνουν την καύση που αποκλείει την ανακύκλωση. Με την ανακύκλωση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πάνω από το 30% του όγκου των απορριμμάτων που αποτελεί τις συσκευασίες (χαρτί, πλαστικό, ξύλο, γυαλί, αλουμίνιο κλπ). Όλες αυτές οι συσκευασίες μπορούν να επεξεργαστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα.

Ανακυκλώσιμη ρεμούλα

Με το νόμο 2939/01 του ΠΑΣΟΚ και σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ανακύκλωση εκχωρήθηκε στην ευθύνη μιας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας, της ΕΕΑΑ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που ο χαρακτήρας της δεν διαφοροποιείται, ούτε από το χαρακτηρισμό της ως «μη κερδοσκοπική», ούτε από τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε αυτήν κατά 35%. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, ελάχιστα αποτελέσματα έχει να επιδείξει.
Αντίθετα τσεπώνει περί τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως από το λαϊκό υστέρημα, κυρίως από την είσπραξη των χρημάτων που προέρχονται από τις εισφορές (υπέρ ανακύκλωσης) των εταιρειών που πουλάνε στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα. Οι εισφορές όμως αυτές στην πραγματικότητα πληρώνονται από το λαϊκό καταναλωτή, αφού μετακυλώνται στην τιμή των προϊόντων. Αν και η ΕΕΑΑ υποχρεώνεται να τα διαθέσει για την προώθηση της ανακύκλωσης σε επίπεδο χώρας, τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν (αξιοποιώντας παραθυράκια του νόμου και των ΠΔ) με ενδεχόμενο να τα επενδύει σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγαλομετόχων της εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Coca Cola και άλλες γνωστές πολυεθνικές.
Επίσης, οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές προχωρούν σε παραπέρα αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕΑΑ Α.Ε., αξιοποιώντας στο έπακρο τις αντίστοιχες νομοθετημένες «Προγραμματικές Συμβάσεις». Ουσιαστικά φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών το σύνολο του λειτουργικού κόστους της ανακύκλωσης, που εισπράττεται μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η ΕΕΑΑ Α.Ε. στην πραγματικότητα λοιπόν διπλοπληρώνεται από το λαό: μία από το λαϊκό καταναλωτή και μία από τον δημότη, με αποτέλεσμα να κερδίζει, αυτή και οι μεγαλομέτοχοί της.

Γενικά στο έδαφος της κρατικής απραξίας φαίνεται να υπάρχει έντονη τυχοδιωκτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στην «αγνή» ακόμα «αγορά» της ανακύκλωσης που υπόσχεται κέρδη. Για παράδειγμα συνεχώς διαφημίζονται «έξυπνα» συστήματα διαλογής στην πηγή (μπαταρίες κλπ).
Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον κόσμο που έχει αγκαλιάσει δραστηριότητες ανακύκλωσης. Μάλιστα, αυτή τη διάθεση του κόσμου καπηλεύονται μπροστά στις δημοτικές εκλογές συμβιβασμένοι δήμαρχοι που κάνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις ζητώντας εκ νέου τη λαϊκή ψήφο. Αυτές οι εκδηλώσεις πολλές φορές μετατρέπονται σε πανηγύρια διαφήμισης εταιρειών που ασχολούνται με την ανακύκλωση και δήθεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.

Παραπέρα στα χέρια του κεφαλαίου

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων. Η ΕΕΑΑ διαχειρίζεται συνολικά το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης που λειτουργεί από το 2003. Αυτό ουσιαστικά αποτελείται από διάφορους ιδιώτες που επεξεργάζονται και πουλούν στην αγορά ύλες οι οποίες προέρχονται από την ανακύκλωση μπαταριών, ελαστικών, λαδιών κοκ. Τη στιγμή που θα μπορούσε να γίνεται με κεντρικό σχεδιασμό και δημόσιο έλεγχο, ώστε τα νέα προϊόντα να είναι φθηνότερα για το λαό, η ανακύκλωση αυτή αποτελεί αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης χωρίς αντίκρισμα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Προτάσεις

· Να προχωρήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη τη χώρα.

· Όχι στην καύση των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας.

· Να δημοσιευτούν, επιτέλους, ο σχεδιασμός και οι τεχνικές προδιαγραφές, να προχωρήσει η χωροθέτηση και να αρχίσουν τα έργα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.

· Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη ενδο και εξωνοσοκομειακή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

· Να εκλογικευτούν τα αντισταθμιστικά ποσά που πληρώνει ο λαός για τη διαχείριση απορριμμάτων.

· Καμία συμμετοχή των ιδιωτικών συμφερόντων στην ανακύκλωση.

· Σχεδιασμός και εκπόνηση μελετών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, που είναι αναγκαία σε κάθε περιοχή. Χρηματοδότηση και στήριξή τους (κάδοι και απορριμματοφόρα ανακύκλωσης) εξ ολοκλήρου από δημόσιους πόρους

· Να προχωρήσει άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης (μέσω των περιφερειών) και της ΤΑ η κατασκευή και η λειτουργία επαρκών και σύγχρονων ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ) που θα λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σε ένα ποσοστό η κατασκευή τους να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο της απερχόμενης ΕΕΑΑ Α.Ε., αφού διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ένα επαρκές ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ΟΤΑ για την ανακύκλωση. Το υπόλοιπο ποσό να καλυφθεί από δημόσιους πόρους.

· Λαϊκά σεμινάρια για την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση τους, την οικιακή κομποστοποίηση, με παράλληλη δημιουργία δημοτικών μονάδων κομποστοποίησης.

Βασίλης Χατζηδάκης

Εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

«Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου»




Δολοφονίες αμάχων, εκβιασμοί, διαφθορά, μυστικές ομάδες δολοφόνων, τα χαρακτηριστικά του «ιμπεριαλιστικού ανθρωπισμού»


Θόρυβο πολλών ντεσιμπέλ δημιούργησαν οι αποκαλύψεις των 92.201 απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού, με τίτλο το «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου», που δημοσιοποιήθηκαν από το δικτυακό τόπο Wikileaks στις εφημερίδες Der Spiegel, New York Times και Guardian, σχετικά με τα εννιά χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου και κατοχής στο Αφγανιστάν, στοιχειοθετώντας εγκλήματα πολέμου από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του αφγανικού λαού. Εννιά χρόνια αιμορραγίας για τον αφγανικό λαό, που δολοφονείται από διασταυρούμενα πυρά, «κατοχικά λάθη», «επιθέσεις Ταλιμπάν» και μυστικές επιχειρήσεις, με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε μία περιοχή ιδιαίτερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, που συγκεντρώνει τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Επιβεβαιώνουν την αγριότητα του πολέμου
Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν με τον πιο ωμό και σκληρό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν. Διαλύουν κάθε αμφιβολία για τις κατά συρροή δολοφονίες αμάχων, που βαφτίζονταν «Ταλιμπάν», αποδεικνύουν εκατοντάδες - εάν όχι χιλιάδες - μη επίσημα καταγραμμένων περιστατικών με θύματα αμάχους, που δολίως επιχειρήθηκε να αποσιωπηθούν, δίνοντας την εικόνα του πολέμου, με όλες τις λεπτομέρειες, ξεκαθαρίζοντας ποιος είναι τελικά ο «τρομοκράτης». Οι αποκαλύψεις αφορούν την δράση του ΝΑΤΟικού στρατού στο Αφγανιστάν, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση από το 2004 έως και το 2009, δίνοντας συγκεκριμένες και λεπτομερείς αναφορές, όχι μόνο για περιπτώσεις «παράπλευρων απωλειών», που προσπαθούν να καλύψουν οι κατοχικοί σύμμαχοι, αλλά και για επιχειρήσεις εναντίον αμάχων Αφγανών. Στις αναφορές αποκαλύπτεται η ύπαρξη της ειδικής δύναμης Αμερικανών στρατιωτών 373, που υποτίθεται ότι καταδιώκει στελέχη των Ταλιμπάν, υπάγεται απευθείας στο Πεντάγωνο, δε λογοδοτεί σε κανένα και στη δικαιοδοσία της είναι να συλλαμβάνει, να ανακρίνει, να δολοφονεί και να επιχειρεί, όπου κρίνει «απαραίτητο», εν πλήρη μυστικότητα, ως νέοι «κυνηγοί κεφαλών».

Σαφάρι για τον περιορισμό του θορύβου
Η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα που από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας χαρακτήριζε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αγφανιστάν, ως έναν εκ των βασικών στόχων των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις άθλια επίθεση και διέταξε ανθρωποκυνηγητό, για τον εντοπισμό των δραστών, προκειμένου να κλείσουν οι έξοδοι των πληροφοριών, που επιβεβαιώνουν αυτή τη φορά με ιδιόχειρες μαρτυρίες στρατιωτών, αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τις «θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες, στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ» και χωρίς σε όλα αυτά να περιλαμβάνονται οι άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή η δράση των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

Εγγραφα στα οποία οι ίδιοι οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι που σχεδιάζουν και υλοποιούν τις πολεμικές επιχειρήσεις, στοιχειοθετούν με την ομολογία τους το εύρος της διαφθοράς που κυριαρχεί, αποκαλύπτουν εκβιασμούς και απαγωγές, δίνουν στοιχεία για συνεργασία κατοχικών με τους Ταλιμπάν, για λαθρεμπόριο όπλων ακόμα και εγκλήματα του κοινού ποινικού κώδικα, ως αποτέλεσμα της σαθρότητας του πολέμου. Δίνονται ακόμα στοιχεία σχετικά με κατασκόπους και πληροφοριοδότες, με το Πεντάγωνο να ανατριχιάζει στην ιδέα της ενίσχυσης του αντιπολεμικού κλίματος, που ήδη διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, αλλά και του κόστους του πολέμου σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, που εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους Αμερικανούς, που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα ακριβά. Στον απόηχο των αποκαλύψεων την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τα κονδύλια του πολέμου, αυξημένα κατά 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κεφάλαιο «Πακιστάν»
Το ημερολόγιο του πολέμου ανοίγει και το θέμα του Πακιστάν, θέτοντας το ερώτημα, σύμμαχος ή εχθρός. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαλύσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να ελέγξει τη χώρα με όργανο τους Ταλιμπάν, διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τους χαρακτηριζόμενους «αντάρτες». Το Πακιστάν τη δεκαετία του '80 ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας, χρηματοδότησης, εξοπλισμού, πληροφόρησης και εκπαίδευσης των Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ και δη τη CIA και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις σήμερα διατηρεί ένα ρόλο «διπλού πράκτορα». Από τη μία εξακολουθεί να λαμβάνει κονδύλια δισεκατομμυρίων από τις ΗΠΑ για να συμβάλλει ενεργά και «αποτελεσματικά» στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και από την άλλη οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) κατηγορούνται ευθέως για συνεργασία με τους «αντάρτες» και πληροφόρησή τους για κάθε κίνηση που σχεδιάζεται εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, καλύπτει στο ακέραιο τη συνεργασία της ISI με τους Ταλιμπάν και τις επαφές με στόχο τη «διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν». Ακόμα μία πληροφορία που το Πεντάγωνο επιχείρησε να υποβαθμίσει, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους, ότι τον τελευταίο χρόνο η στάση της πακιστανικής κυβέρνησης έχει αλλάξει σημαντικά και επιλέγει να δραστηριοποιείται στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων...

Η Βρετανία έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά όσον αφορά την υπόθεση Πακιστάν, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τις αποκαλύψεις προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, ο οποίος προειδοποίησε το Πακιστάν να «διαλέξει στρατόπεδο», αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Προειδοποιήσεις που σχετίζονται άμεσα με τα σχέδια επέκτασης του πολέμου στο Πακιστάν, με στόχο την ισοπέδωση ολόκληρης της περιοχής, ώστε ο έλεγχός της να είναι ευκολότερος και αποτελεσματικότερος.

Αλλωστε το άνοιγμα του μετώπου στο Πακιστάν ανεπίσημα είναι γεγονός εδώ και χρόνια, με τις συγκρούσεις στο έδαφός του, τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» μεγάλης κλίμακας, όπως στην περίπτωση της κοιλάδας Σουάτ, που είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, την παρουσία του αμερικανικού στρατού, αλλά και τις καθημερινές αμερικανικές δολοφονικές επιθέσεις στις περιοχές των φυλών, που έχουν μεταφέρει πλήρως το πολεμικό σκηνικό και πέρα από τα αφγανικά σύνορα.

Ενίσχυση του πολέμου
Στη σύνοδο των δωρητών στην Καμπούλ την περασμένη βδομάδα η σημασία του πολέμου στο Αφγανιστάν για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα επαναβεβαιώθηκε με το σαφέστερο τρόπο, παράλληλα με τις προθέσεις των κατοχικών δυνάμεων για τις εξελίξεις του πολέμου, έχοντας την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, να υπεραμύνεται της σημασίας του πολέμου. Οι δηλώσεις τόσο του επικεφαλής των κατοχικών αμερικανο ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους, όσο και του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ξεκαθάρισαν ότι δεν επίκειται αποχώρηση των στρατευμάτων, πριν την πλήρη επικράτηση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, παρά τις δηλώσεις περί δήθεν αποχώρησης, μέχρι το «2014». Το μόνο που αναμένεται είναι η κλιμάκωση του πολέμου και οι αγριότερες δολοφονίες εις βάρος του αφγανικού και πακιστανικού λαού, που θα κάνουν τις σημερινές αποκαλύψεις να ωχριούν. Οσο για τα σχέδια περί «εθνικής συμφιλίωσης» της κυβέρνησης του εγκάθετου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Ταλιμπάν, για την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, στο ίδιο μοτίβο που οι «αντάρτες» πληρώνονται από τους κατοχικούς για να «αποφεύγονται οι επιθέσεις και οι δολιοφθορές».


Της Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ από τον "Ριζοσπάστη"