Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Την ολοκλήρωση του εγκλήματος της διάλυσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δρομολόγησε η κυβέρνηση, με την κατάθεση χτες στη Βουλή του σχεδίου νόμου περί «Κύρωσης των συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των "Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ" και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού».

Προηγήθηκε η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ και τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων της σχετικής συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης (υπουργείο Εθνικής Αμυνας - Πολεμικό Ναυτικό), που είναι ο βασικός πελάτης λόγω παραγγελίας υποβρυχίων, της γερμανικής εταιρείας «Thyssen Krupp Marine Systems», σημερινού ιδιοκτήτη που τα πουλάει και της αραβικής «Abu Dhabi Mar» που τα αγοράζει.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Πρόκειται για μια συμφωνία που:

-- Παραδίδει τους 1.300 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως αναλώσιμο υλικό στα σαγόνια των πολυεθνικών, που θα τους «αξιοποιήσουν» κατά τα συμφέροντα της κερδοφορίας τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση (παρ. 12) του νομοσχεδίου, η γερμανική και η αραβική εταιρεία είχαν ζητήσει αρχικά «μείωση των θέσεων εργασίας και μάλιστα κατά 350».

-- Θεσμοθετεί την συρρίκνωση των Ναυπηγείων, καθώς οι μόνες δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται πλέον, είναι αυτές που αφορούν στην κατασκευή πολεμικών σκαφών και αναλαμβάνεται για 15 χρόνια η δέσμευση να μη γίνεται καμία πολιτική κατασκευή ή επισκευή. Στο μεταξύ, θα διαλυθεί και θα εκποιηθεί το τμήμα αυτό των Ναυπηγείων (δεξαμενές κλπ.).

-- Διαιωνίζει την αβεβαιότητα και την ομηρία για τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς οι δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν έχουν ουσιαστικό νόημα μόνο για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών. Για παράδειγμα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταγγελίας, ο ανάδοχος (η αραβική εταιρεία) νομιμοποιείται να μην επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από όσα έχει εισπράξει σε προκαταβολές και χωρίς να έχει παραδώσει τις παραγγελίες, ενώ το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει αμέσως τις εγγυητικές επιστολές του αναδόχου! Το ίδιο ισχύει και για τις ποινικές ρήτρες σε περίπτωση καθυστέρησης παράδοσης των υποβρυχίων, με μέγιστο το 4% της παραγγελίας.

-- Προμηνύει νέες εξελίξεις σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Σε επόμενη φάση και αφού προηγουμένως οι πολυεθνικές έχουν ενθυλακώσει μερικές ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ηδη, έχουν καταβληθεί μέσα στη δεκαετία 2 δισ. και 33 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει παραδοθεί οτιδήποτε στο Πολεμικό Ναυτικό. Σημειώνεται πως συνολικά θα αγοραστούν 6 υποβρύχια τύπου Τ-214 αντί 4 της αρχικής παραγγελίας (τα δυο επιπλέον είναι αξίας 1 δισ. ευρώ) και θα παραληφθεί ένα ακόμα παλαιότερου τύπου Τ-209, που ανακατασκευάστηκε.

Το συνολικό κόστος για αυτές τις παραγγελίες μετά και τις αλχημείες που κάνει η κυβέρνηση θα ανέλθει στα 3,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση χαρίζει στις πολυεθνικές ποινικές ρήτρες 400 εκατ. ευρώ για καθυστερήσεις μιας πενταετίας στην παράδοση των 4 υποβρυχίων, ενώ παραλαμβάνει και το υποβρύχιο «Παπανικολής», το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να παραληφθεί, αφού πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο της σειράς αυτής.

Απόλυτα εξασφαλισμένες οι πολυεθνικές
Η συμφωνία, το μόνο που διασφαλίζει με βεβαιότητα, είναι τα υπερκέρδη της γερμανικής και της αραβικής πολυεθνικής, που αξιοποιούν τις υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό των Ναυπηγείων, καθώς και τις παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από αυτή τη σκοπιά, είναι πρόκληση για το λαό οι θριαμβολογίες του υπουργού Αμυνας ότι έκοψε τον «γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί το δημόσιο, που ταλαιπωρεί το Ναυτικό δέκα ολόκληρα χρόνια».

Ο υπουργός στην ουσία παραδέχθηκε ότι και αυτός με τη σειρά του ταΐζει το ίδιο θηρίο των πολυεθνικών, υποστηρίζοντας ότι «πιάνουν τόπο δύο δισεκατομμύρια που είχε πληρώσει το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχει πάρει στα χέρια του τίποτα στην πραγματικότητα».

Δηλαδή, υπογράφει συμβάσεις με την ίδια εταιρεία - την γερμανική «Thyssen Krupp Marine Systems», η οποία άλλωστε επέλεξε και τον αγοραστή του 75% του Σκαραμαγκά, την αραβική «Abu Dhabi Mar» (αποτελούν ουσιαστικά έναν όμιλο)- η οποία τα προηγούμενα χρόνια απορρόφησε από τα κρατικά ταμεία δύο (2) δισ. ευρώ χωρίς να παραδώσει απολύτως τίποτα και με μόνο «ετοιμοπαράδοτο» το προβληματικό υποβρύχιο «Παπανικολής»!

Το εν λόγω υποβρύχιο το απαξίωσε και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία αρνούμενη όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου (παρ. 13) «τιμή μεταπώλησης μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ», όταν η μέση τιμή των άλλων υποβρυχίων του ίδιου τύπου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ το ένα.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά ο Ε. Βενιζέλος, δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει καμία διαδικασία ομαδικών απολύσεων δεν υπάρχει κάποιο ειδικό προνόμιο για τους νέους ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά». Δηλαδή παραδίδονται στις δαγκάνες της αγοράς, με ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων στο άμεσο μέλλον.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ



Μια καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει. Μια χρονιά που θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για τη δημόσια εκπαίδευση.
Με τη λαίλαπα του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δημόσια εκπαίδευση 12.000 περίπου έμπειροι εκπαιδευτικοί. Οι γονείς των μαθητών και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχαν μια μικρή ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τουλάχιστον τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και θα διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν. Οι εκτιμήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ήταν ότι τα κενά αυτά ήταν 23.000. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε διόρισε 23.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς αλλά ούτε καν ισάριθμους με τους αποχωρήσαντες με σύνταξη συναδέλφους.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε σεβάστηκε ούτε τη δημόσια παιδεία. Πιστή στις επιταγές της πλουτοκρατίας, της Ε.Ε του ΔΝΤ και του κατάπτυστου μνημονίου, μείωσε τους διορισμούς κατά 50% και διόρισε μόνο 2.825 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Στις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, η υπουργός παιδείας απαντούσε ότι θα καλυφθούν τα κενά με τη μη ανανέωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε άλλους φορείς του δημοσίου. Στις 26 Αυγούστου διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του Υπουργείου και αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο το σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κάνει καθεστώς πλέον τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση. Ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση 15.000 πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών και 10.800 πιστώσεις για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Φέτος θα έχουμε και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που θα δουλεύουν από 5 έως 15 ώρες την εβδομάδα. Ουσιαστικά μετατρέπει αυτούς τους αναπληρωτές σε ωρομίσθιους, που σημαίνει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα κάνουν μάθημα σε 3 και 4 πολλές φορές σχολεία για 200 έως 500 ευρώ το πολύ το μήνα. Η απανθρωπιά και η εκβιαστική τακτική τους δεν έχει προηγούμενο. Με εγκύκλιο που έστειλαν τον Ιούνιο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης καθορίζουν ότι αν ένας εκπαιδευτικός αρνηθεί να δουλέψει σαν αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου , δηλαδή για 200 έως 500 ευρώ το μήνα περιμένοντας να διοριστεί σαν αναπληρωτής πλήρους ωραρίου, θα σβήνεται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών για τη χρονιά που τρέχει. Πόσο υποκριτικό είναι το σύνθημα της κυβέρνησης «πρώτα ο μαθητής», όταν έχουν επιβάλει να διδάσκουν στα σχολεία ταπεινωμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι την περσινή σχολική χρονιά χιλιάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς τους είχαν απλήρωτους 2 και 3 μήνες.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτή τη σχολική χρονιά να σαρώσει κάθε μορφωτικό δικαίωμα. Δεν τους ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών του λαού. Έχει κάνει δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων δημιουργώντας τμήματα με 26, 27 και σε πολλές περιπτώσεις με 28 μαθητές στην Α/θμια και τριαντάρια τμήματα στη Β/θμια εκπαίδευση. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία το 2010 κατά 1 δισ. ευρώ. Όχι μόνο δεν αύξησε τις δαπάνες αλλά και τις μείωσε σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου κατά 500εκατ. ευρώ περίπου. Έτσι εκτός από ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις μείωσε κατά 50% περίπου τα κονδύλια που προορίζονται για τις σχολικές επιτροπές. Δεν ανανέωσε τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που επανδρώνουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Κ.Π.Ε) με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά Κ.Π.Ε να κινδυνεύουν να κλείσουν.
Στο νομό Λασιθίου υπάρχουν αρκετά υπεράριθμα τμήματα, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία με 26, 27 και 28 παιδιά ανά τμήμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι πάρκιν παιδιών. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν άμεσα το διορισμό νηπιαγωγών για να λυθεί το πρόβλημα ώστε να μπορέσει το νηπιαγωγείο να παίξει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Επίσης στα Ειδικά Σχολεία του νομού δεν έχει γίνει κανένας μόνιμος διορισμός με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη στιγμή 2 έως 3 μόνο εκπαιδευτικούς κάθε σχολείο. Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι τα ανάπηρα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Άμεσα να διοριστούν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και να επανδρώσουν όλα τα σχολεία του νομού. Επίσης με αποσπάσεις που έγιναν σε νεοδιόριστους, στις 10/9/2010 δημιουργήθηκαν λειτουργικά κενά και σε αρκετά δημοτικά σχολεία του νομού μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε, εκπαιδευτικοί και γονείς να γίνουν συμπτύξεις τμημάτων. Τέλος στην πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι καταργείται η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π Δ Σ) σχεδόν στην πλειοψηφία της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο μόνο σε μικρά σχολεία και σε κείνα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Άραγε η κυβέρνηση δεν ξέρει ότι με την εισοδηματική πολιτική της έχει μειώσει το λαϊκό εισόδημα, με αποτέλεσμα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια και τους στερούν την ΠΔΣ να αποκλείονται από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης να παλέψουν μαζί για να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί που να καλύπτουν όλα τα κενά. Να μη δεχτούν να λειτουργήσουν υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία του νομού. Να παλέψουν για να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία. Να παλέψουν για ένα δημόσιο σχολείο, που να υπηρετεί την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Ν. Λασιθίου
.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς συνδέεται ο «Καλλικράτης» με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και ποιες είναι οι επιπτώσεις για το λαό;


Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού εδράζεται στην πολιτική περαιτέρω εμπορευματοποίησης της γης και της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ.). Προωθεί την κατάργηση των όποιων περιορισμών υπήρχαν μέχρι σήμερα σχετικά με τις αλλαγές χρήσεων γης, εφόσον αυτοί εμποδίζουν την επενδυτική δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Γενικά, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν αποτελεί μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά στοχεύει στην οργάνωση του χώρου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση ο «Καλλικράτης», θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου που συνδέεται με την αλλαγή χρήσης γης και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Η λογική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, στους τομείς της Βιομηχανίας, των ΑΠΕ και του τουρισμού, είναι να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί και να καθοριστούν χρήσεις γης που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη επενδυτική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Ετσι παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση, γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αιολικά πάρκα, ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Περιοχές, από τους εθνικούς δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις βραχονησίδες, «φωτογραφίζονται» ως τουριστικά κέντρα «ήπιας» ή «εντατικής» ανάπτυξης. Προστατευόμενες – υποτίθεται – περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα χρήση, για την προσέλκυση επιχειρηματιών που θα φτιάξουν τουριστικές μονάδες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ…

Με την υλοποίηση του «Καλλικράτη» θα διευκολυνθεί και θα ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αφού θα αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της τοπικής και κυρίως της περιφερειακής διοίκησης για συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής, και τομείς όπως η ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πράσινη ανάπτυξη) οι μεταφορές, η συλλογή – μεταφορά και μεταφόρτωση απορριμμάτων, κλπ. Διασφαλίζεται η αμεσότερη παρέμβαση σε τομείς και κλάδους της οικονομίας, με βάση και τις κεντρικές κατευθύνσεις π.χ. αλλαγή χρήσης γης και για αγροτικές καλλιέργειες, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού (αγροτοτουρισμού, ιαματικού ιατρικού, θρησκευτικού συνεδριακού, κλπ.) και συναφείς προς αυτόν μεταποιητικές μονάδες, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κ.ά. Ο κάθε επιχειρηματίας θα διαπραγματεύεται με τον εκπρόσωπο της τοπικής αρχής (κυρίως στις περιφέρειες) πιο εύκολα και πιο γρήγορα και θα αναλαμβάνει έργα μεγάλης έκτασης σε μεγαλύτερες χωρικές ενότητες.