Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζουμε με τον Πολιτισμό


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Είναι αλήθεια ότι πολλοί μπερδεύουν την έννοια του πολιτισμού, με την κατανάλωση των πολιτιστικών αγαθών. Ο πολιτισμός όμως είναι ένα σύνολο ενεργειών, συνηθειών και αντιλήψεων που βρίσκεται στην κορυφή μιας πυραμίδας. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι οικονομικές δομές μιας κοινωνίας. Ακριβώς επειδή σήμερα, οι οικονομικές δομές αποσκοπούν στην επίτευξη κέρδους μέσα από την διακίνηση και κατανάλωση αγαθών, για αυτό κάθε καλοκαίρι διαβάζουμε τους καταλόγους εκδηλώσεων, όπως διαβάζουμε τον κατάλογο ενός εστιατορίου πριν παραγγείλουμε το φαγητό μας. Το ερώτημα είναι ίδιο: τι θα καταναλώσουμε! Ο πολιτισμός που προτείνουμε, δεν είναι ένα ακόμα είδωλο της αγοράς, είναι κάτι άλλο, πολύ σπουδαιότερο, και αντανακλά την κοινωνική και οικονομική δομή για την οποία παλεύουμε. Ας δούμε αναλυτικά πως, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με εμπιστοσύνη στη νεολαία και τους οργανωμένους πυρήνες πολιτιστικής αντίστασης, αισιοδοξούμε να φέρουμε (ακόμα και με λιγότερα χρήματα) μία επίγευση που δεν θα μοιάζει με κατανάλωση εδεσμάτων από το μενού του καταλόγου. Θα μοιάζει με τη χαρά ενός παιδιού στο πρώτο πάρτι συνομηλίκων.

Κινηματογραφική λέσχη: Η ομάδα αυτή καταφέρνει να συσπειρώνει ολοένα και περισσότερους Αγιωνικολιώτες, να κάνει το άνοιγμά της στη νεολαία και να διοργανώνει με επιτυχία πανελλήνιας εμβέλειας συζητήσεις-εκδηλώσεις, πάνω σε θέματα σινεμά. Θεωρούμε ότι στη λέσχη μαζεύτηκαν άνθρωποι με μεράκι, που με την κατάλληλη χρηματοδότηση μπορούν να μας κάνουν όλους περήφανους. Θέλουμε να καλέσουμε σχολεία και σχολές, σε απογευματινές προβολές, που θα έχουν αντικείμενο τη μεταλαμπάδευση του πάθους για σινεμά, στις νεότερες γενιές. Εκεί οι νέοι μας θα γνωρίσουν την ιστορία του κινηματογράφου, τις σχολές και τους δημιουργούς. Οι προβολές θα είναι δωρεάν και θα ακολουθεί συζήτηση για την ταινία. Την ευθύνη για την οργάνωση θα την έχει αποκλειστικά η Κ.Λ. Με τα σύγχρονα μέσα της βιντεοπροβολής τα πιθανά έξοδα θα είναι ελάχιστα και σε κάθε περίπτωση θα καλύπτονται από το Δήμο. Θέλουμε να απλωθεί η δράση της Κινηματογραφικής Λέσχης. Στην Νεάπολη υπάρχει αίθουσα κινηματογραφικών προβολών και έτσι εύκολα μπορεί να μπολιαστεί η τοπική κοινωνία με την αγάπη για την έβδομη τέχνη. Όμως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο η Κιν. Λέσχη σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους να δοκιμάσουν βιντεοπροβολές και στα τοπικά διαμερίσματα.

Θεατρική ομάδα: Η ομάδα αυτή έδωσε πρόσφατα θαυμαστά δείγματα γραφής και κληροδότησε την πόλη, με ανθρώπους ικανότατους, παθιασμένους για δημιουργία και με διάθεση για προσφορά. Τέτοιους νέους ανθρώπους θέλει η πόλη σήμερα. Νέα κύτταρα αντίστασης στη φτήνια και τη ματαιότητα της καθημερινότητας. Η αναγεννημένη θεατρική ομάδα πρέπει να συνεχίσει και να διευρύνει τη δράση της υπό την αιγίδα του Δήμου. Άνθρωποι της ομάδας, μαζί με έμμισθους δάσκαλους θεάτρου, πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις μαθητικές κοινότητες. Εμείς θα τους χρηματοδοτήσουμε. Μέσα από ένα εργαστήρι θεάτρου θα καταφέρουμε σε λίγο καιρό, όχι μόνο να ανεβούν θεατρικά έργα αλλά και να σχηματισθεί (σε συνεργασία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, σχολές σύγχρονου χορού, ωδεία και φιλαρμονική) ομάδα θεάτρου δρόμου, που τριγυρνώντας το καλοκαίρι στη πόλη, θα δίνει νεανικά αγγίγματα ζωής σε ντόπιους και φιλοξενούμενους. Σε παραλίες, σε σοκάκια, σε σκαλοπάτια, σε γειτονιές, σε πλατείες. Ζωή, κίνηση, σάτιρα παντού. Η ΕΘΟΑΝ, πρέπει να συνεργαστεί με τη θεατρική ομάδα Νεάπολης και να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη. Επίσης πρέπει να στηριχτεί η λειτουργία μιας παιδικής σκηνής.
Τέλος υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία δεύτερου θεάτρου στον Άγιο Νικόλαο, μιας δεύτερης μικρής σκηνής, για την στέγαση της οποίας προτείνουμε τους χώρους των αποθηκών της πρώην ένωσης, δίπλα στη γέφυρα του ποταμού. Γενικότερα οι αποθήκες ονειρευόμαστε να δώσουν στεγαστικό διέξοδο σε πλήθος νεανικών δράσεων και να γίνουν ένα εναλλακτικό στέκι διασκέδασης της νεολαίας.

Δημοτική Φιλαρμονική: Η Δημοτική Φιλαρμονική μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στο διευρυμένο Δήμο μας. Για να γίνει αυτό απαιτούνται πόροι. Οι αυξημένες υποχρεώσεις για εμφανίσεις της Φιλαρμονικής σε πολλά μέρη του νέου Δήμου αλλά και του Νομού απαιτούν αλλαγές στη υφιστάμενη (μισθολογική) σχέση των μουσικών με το Δήμο που τον τελευταίο καιρό είναι προβληματική λόγω έλλειψης πόρων αλλά και άλλων ουσιαστικότερων προβλημάτων που υπάρχουν. Αν θέλουμε η Δημοτική Φιλαρμονική να συνεχίσει τη λειτουργία της θα πρέπει ο νέος Δήμος να σκύψει πάνω από τα ζητήματα αυτά και να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση.

Φωτογραφική ομάδα: Εύσημα πρέπει να δώσουμε και στους φίλους της φωτογραφίας. Μια μόνιμη έκθεση και ένας σκοτεινός θάλαμος μπορεί να δημιουργηθούν εκεί που σήμερα απαξιώνονται και ερημώνουν οι υποδομές στην «Πλαζ του Ε.Ο.Τ.». Μια μετακινούμενη έκθεση στα τοπικά διαμερίσματα, συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνδυασμό με τη δημιουργία σκοτεινού θαλάμου εντός σχολικών συγκροτημάτων, είναι μερικές ιδέες που πρέπει να δοκιμαστούν. Εννοείται ότι και εδώ την ευθύνη των δράσεων θα έχει η Φ.Ο. χωρίς παρεμβάσεις αλλά με την πλήρη υποστήριξη μας. Στην «Πλαζ του Ε.Ο.Τ.» είδη στεγάζεται το Σκακιστικό τμήμα του Α.Ο. ΛΑΤΩ και ίσως η συγκέντρωση παρόμοιων δραστηριοτήτων εκεί, να συμβάλλει σε ένα πολιτιστικό πάρκο αναψυχής.

Ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα: Η ένταση των υποχρεώσεων των μαθητών ειδικά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου με τα φροντιστήρια, τα σχολεία εξεταστικά κέντρα και την αύξηση του ανταγωνισμού, μείωσαν τα νεανικά συγκροτήματα που κάποτε ευδοκιμούσαν στη πόλη. Εμείς θα τους ξαναδώσουμε την αφορμή. Πως; Σε εγκαταλελειμμένους χώρους (παλιές αποθήκες, βιοτεχνίες και οικήματα) θα φτιάξουμε ηχομονώσεις, θα κάνουμε μετασκευές και επισκευές, και θα εγκαταστήσουμε ηλεκτρολογικές και μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Εκεί αισιοδοξούμε να ξαναδημιουργηθούν εστίες συλλογικής δουλειάς και δημιουργίας. Οι αποθήκες του συνεταιρισμού Μιραμπέλλου (δίπλα στη γέφυρα), μπορούν να μετατραπούν σε κλειστούς συναυλιακούς χώρους

Παιδικές βιβλιοθήκες: Σε Νεάπολη, Κριτσά, Ελούντα, Κρούστα και Καλό Χωριό μπορούν να δημιουργηθούν παιδικές βιβλιοθήκες απευθυνόμενες στα παιδιά της περιοχής έως 15 χρόνων. Την ευθύνη θα έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των διαμερισμάτων ενώ ο δήμος θα καλύπτει τα έξοδα του απαραίτητου προσωπικού. Σε μηνιαία βάση θα οργανώνονται θεματικά αφιερώματα και προβολές, ώρες παραμυθιού και παιχνιδιού, εκθέσεις. Επίσης με τη βοήθεια εποπτικών μέσων και μέσω συλλογικών εργασιών, θα γίνεται η καταγραφή ιδιαίτερων λαογραφικών χαρακτηριστικών (τοπικοί χοροί, ποίηση, παραμύθια, ιστορίες και ανέκδοτα από τη ζωή του χωριού, έργα και ημέρες ζωγράφων, οργανοπαικτών κλπ). Το πρόγραμμα μηνιαίων δραστηριοτήτων κάθε βιβλιοθήκης θα διανέμεται στα σχολεία της περιοχής. Σε ετήσια βάση θα οργανώνονται εργαστήρια (θέατρο, ζωγραφική, κεραμική, σκάκι, Καραγκιόζης, κλπ) παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων. Η βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης, μελέτης αλλά και παιχνιδιού: κάθε βιβλιοθήκη διαθέτει και συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών, οργανώνει εργαστήρια, παιχνίδια, προβολές, κλπ. Επίσης θα υπάρχει συλλογή εκπαιδευτικών βιντεοταινιών και slides για εσωτερική χρήση και δανεισμό σε συνεργαζόμενα σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Έτσι και η νεολαία θα δένεται με την κοινωνία και μια δημιουργική απασχόληση μετά το σχολείο θα υπάρχει.

Δημοτική πινακοθήκη: Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης με νομική οντότητα, δικό της κτήριο (προτείνουμε αυτό των 150 τ.μ. της αποθήκης του τελωνείου), δική της μόνιμη συλλογή και δικούς της υπαλλήλους που 1)Θα παρακολουθούν τη λειτουργία του τμήματος από επιστημονική και διοικητική άποψη και θα εισηγούνται για ανάλογα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, 2) θα έχουν την ευθύνη για τη μελέτη, ταξινόμηση, συντήρηση, διάσωση των συλλογών της, 3)τον εντοπισμό, καταγραφή, συγκέντρωση, διάσωση, μελέτη έργων τέχνης με ιστορική - καλλιτεχνική αξία του Κρητικού και Ελλαδικού χώρου καθώς και του νεότερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. 4)Επίσης θα μεριμνούν για την ανάπτυξη του γενικού ενδιαφέροντος στους δημότες με εκδόσεις εντύπων, επιστημονικών βιβλίων, καταλόγων, με ξεναγήσεις. Αν η προσπάθεια πετύχει θα είναι δυνατή και πραγματοποίηση εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και η συμμετοχή μας σε εκθέσεις ή συμπόσια και σεμινάρια. Το τελωνείο είναι σε κτήρια του δημοσίου, που προτείνουμε να έλθουν στα χέρια του δήμου για να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι κρίμα τέτοια κτίρια να απονεκρώνονται, αφού ο δήμος μπορεί να καλύψει τα απαραίτητα 1-2 γραφεία του τελωνείου σε δικές του κτιριακές υποδομές.

Λαογραφικά μουσεία: Για τα Λαογραφικά μουσεία θα προτείναμε μια εναλλακτική λειτουργία, ώστε να ξεφύγουν από το στενά μουσειακό χαραχτήρα τους. Προτείνουμε οι Λαογραφικοί χώροι, να μετατρέπονται σε ζωντανούς χώρους με τη βοήθεια των παραγωγικών συνεταιρισμών των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και του Δήμου. Να υποστηρίξουν καθημερινή λειτουργία για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου θα υπάρχουν ζωντανές επιδείξεις υφαντικής, ζαχαροπλαστικής, ξυλογλυπτικής με τα παλιά παραδοσιακά εργαλεία και τους παλιούς μαστόρους και μαστόρισσες. Έτσι τα παραγόμενα έργα θα δίνουν ζωή στη παράδοση, θα αποτελούν πηγή εισοδήματος για το συνεταιρισμό, θα αποτελούν σχολειά και τόποι συνάντησης των γηραιότερων με τους νέους και τους επισκέπτες των χωριών.

Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Θα μπορούσαν επίσης να ιδρυθούν σε Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη, καλλιτεχνικά εργαστήρια εικαστικών σπουδών με τμήματα για ζωγραφική – κατασκευές, κεραμική, μικρογλυπτική, κατασκευή μάσκας & κούκλας, καθώς και πιθανά ένα τμήμα με μαθητές β’ και γ’ Λυκείου για προετοιμασία εισαγωγής σε Αρχιτεκτονική και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η φοίτηση μπορεί να είναι έναντι συμβολικού αντιτίμου και θα αφορά τμήματα παιδιών και εφήβων. Τα παιδιά θα μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν τα έργα τους σε παζάρια Χριστουγέννων, αποκριών και Πάσχα και όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στη στήριξη απόρων οικογενειών της περιοχής. Γιατί τέχνη και ανθρωπισμός, θα βάλουν καλά θεμέλια για τις νέες γενιές Μεραμπελιωτών.

Σκακιστικός Σύλλογος: Ο Σκακιστικός σύλλογος, με περισσότερη στήριξη, εκτός από καλούς νέους αθλητές, μπορεί να επωάσει την αγάπη για την σκέψη, σε μια εποχή που καλλιεργείται η απάθεια και η φυγοπονία . Μπορούμε να διοργανώσουμε στο θεατράκι της λίμνης υπαίθριους αγώνες, με ταυτόχρονη προβολή τους σε γιγαντο-οθόνες . Θα μπορούσαν στους αγώνες να συμμετέχουν και οι επισκέπτες της πόλης. Έτσι θα δημιουργούσαμε σε μόνιμη βάση, τα βράδια Σαββάτου και Κυριακής, ένα επιπλέον κίνητρο για να βγαίνουν οι πελάτες των ξενοδοχείων σε μια συμμετοχική πολιτιστική εκδήλωση. Παράλληλα πρέπει να σχεδιάσουμε τη διοργάνωση ενός διεθνούς σκακιστικού τουρνουά, σε συνεργασία με Ρέθυμνο και Παλαιόχωρα που έχουν αντίστοιχα τουρνουά και μπορούν να μας φέρουν σε επαφή με διεθνείς σκακιστές.

Ελαιώνας: Για τον Ελαιώνα υιοθετούμε πλήρως την πρόταση της οικολογικής κίνησης Μιραμπέλλου. Ένα τμήμα του, μπορεί να μετατραπεί σε ένα χώρο πρασίνου, να επαναλειτουργήσει ο νερόμυλος, να γίνει παιδική χαρά και πιθανά ένα πάρκο γλυπτικής. Με λίγα λόγια να λειτουργήσει σαν ένας ελεύθερος κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, να συνενωθεί το πράσινο της Ρούσου Καπετανάκη, του Ελαιώνα και του Άγιου Χαράλαμπου όπως έχει προταθεί από το Πολυτεχνείο, φτιάχνοντας μια τριπλέτα αλληλοσυνδεόμενων επισκέψιμων χώρων πρασίνου, ένα οικολογικό Πάρκο μέσα στον αστικό ιστό.

Δημοτική Βιβλιοθήκη: Ζητάμε βιβλιοθήκη σύγχρονη, που εκτός από χώρος μελέτης και δανεισμού βιβλίων, θα έρχεται και σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής για δραστηριότητες που αφορούν την εξοικείωση των μαθητών με το βιβλίο, την ανάγνωση και τους τρόπους αναζήτησης της πληροφορίας. Θα έχει τη δικιά της σελίδα όπου μέσω του διαδικτύου θα εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες πρόσβασης σε αυτήν. Θα διοργανώνει λογοτεχνικές βραδιές για να μπουν οι Αγιονικολιώτες στους χώρους της βιβλιοθήκης και να εξοικειωθούν με αυτούς.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα τοπικά διαμερίσματα: Θεωρούμε ότι πολλές εκδηλώσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, καταλήγουν να είναι ετήσιες επαναλήψεις ομοιόμορφων γλεντιών, που μάλλον γίνονται για να γίνονται, χωρίς να προσδίδουν τα διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά του κάθε χωριού. Εμείς θα στηρίξουμε πολιτιστικούς συλλόγους που θα αναδεικνύουν τους καλλιτέχνες του χωριού (χωρίς αυτό να σημαίνει αποκλεισμό άλλων), θα γίνεται κατά μήκους όλου του χωριού (ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει στενά και γειτονιές) και θα καταλήγει σε ένα χώρο εκδηλώσεων που θα επιλέγει ο σύλλογος. Θεωρούμε σωστό (όπως ήδη γίνεται σε κάποια χωριά), αυτά τα γλέντια να συνδέονται με τοπικά έθιμα, τοπικά προϊόντα, μαγειρικές κλπ, ώστε να καθρεφτίζεται η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου. Στις λαχειοφόρους που συνοδεύουν τα γλέντια, θα ήταν καλύτερο να δωρίζονται είτε τοπικά προϊόντα από παραγωγές που δεν έχουν διατεθεί, είτε τοπικά εδέσματα από τις νοικοκυρές του χωριού. Οι λαχειοφόροι από προσφορές μαγαζιών παραπέμπουν σε εμποροπανήγυρη κι όχι σε μια γνήσια λαϊκή γιορτή. Το σύνολο των εκδηλώσεων των τοπικών διαμερισμάτων, θα μπορούσαν να ενταχθούν και να προπαγανδιστούν με ενιαίο τρόπο σαν ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής μεγάλης διάρκειας. Ένα φεστιβάλ που αν διαφημιστεί σωστά σε εκθέσεις και ξενοδοχεία, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο τουριστικής έλξης για την ευρύτερη περιοχή.

Διεθνής προβολή: Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα είναι υπεύθυνος και θα λογοδοτεί για ένα μεγάλο γεγονός, με διεθνείς διαστάσεις. Προτείνουμε ένα δεκαήμερο φεστιβάλ μουσικών της μεσογείου, κατά τη διάρκεια του οποίου καλλιτέχνες διαφόρων μουσικών ρευμάτων, θα συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις κάμερες των διεθνών δικτύων ενημέρωσης στη πόλη μας. Στη διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος μπορούν να βοηθήσουν οργανωτικά οι βαλκάνιοι και βορειοαφρικανοί και μεσανατολίτες μετανάστες της πόλης μας. Οι παρουσίες στο νησί μας διεθνούς φήμης μουσικών όπως Ψαραντώνης, Πετράκης, Daily κ.α. μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Αρχικά ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να συντελείται στη λίμνη-σήμα κατατεθέν της πόλης- και μελλοντικά εκεί που επιμένουμε ότι μπορεί να γίνει το ωραιότερο ανοιχτό θέατρο της Κρήτης. Στη θέση της σημερινής Νομαρχίας με θέα στον κόλπο του Μιραμβέλλου. Ίσως η καλύτερη εποχή για ένα τέτοιο γεγονός και κλιματολογικά αλλά και για τη παράταση της τουριστικής σαιζόν είναι το πρώτο μισό του Σεπτέμβρη.

Υ.Γ.1 Εκπρόσωποι όλων των πολιτιστικών φορέων από τις πόλεις και τα χωριά πρέπει να συναποφασίζουν τον προγραμματισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου. Επίσης πρέπει να συμμετέχουν στη Διοίκηση του Π.Ο.Δ.Α.Ν. όσοι φορείς δραστηριοποιούνται σε παν-Μεραμπελιώτικο επίπεδο.
Υ.Γ.2 Όλοι οι πολίτες πρέπει να τέρπονται αλλά και να μοιράζονται την ευθύνη του πολιτισμού.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ


43 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε.

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται, τον έχουν οδηγό.
Είναι ο δικός μας χριστός, ο δικός μας άγιος, ο δικός μας μεσίας.
Δεν πρόδωσε ποτέ τον αγώνα για την λευτεριά και το δίκιο.
Ο θάνατός του γέννησε την βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε δούλος.
Ζωντάνεψε την ελπίδα ότι μια άλλη κοινωνία είναι εφικτή.
Η κομμουνιστική.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΠΟΥΡΓΚΑ...



IN NOMINE DOMINI Nostri Jesu Christi.
Εξοχότατοι, ευσεβέστατοι και γενναιότατοι βασιλείς πάσης Ισπανίας.
Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια αφότου η ημισέληνος κατέβηκε από την Αλάμπρα και το τελευταίο φρούριο των αιρετικών του Μωάμεθ ανακτήθηκε εν ονόματι του Αγίου Πατρός μας. Οι υψηλότητές σας μου ζήτησαν να σεβαστώ τους όρους της Συνθηκολόγησης που υπέγραψαν με το σουλτάνο, όταν παραδόθηκε σε μια ανώτερη ηθική δύναμη…… Πιστεύουν ότι ο πόλεμός τους έλαβε τέλος. Δεν καταλαβαίνουν ότι μόλις περάσαμε στην πιο κρίσιμη φάση του. Για το λόγο αυτό ζητώ από τη μεγαλειότητά σας να επικυρώσει τα παρακάτω μέτρα και να ενημερώσει τον αρχιστράτηγο της Γρανάδας, τον δον Ινίγκο Λόπεθ δε Μεντόθα, ώστε να μην παρεμποδίσει τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η εκκλησία……
-Πρέπει να απαγορεύσουμε στους Μορίσκος ( εκχριστιανισμένοι Άραβες, σημ. Ρωμ. Αβ. )να μιλούν αραβικά τόσο στα σπίτια τους όσο και κατά τις αγοραπωλησίες τους. Η καταστροφή των σοφών συγγραμμάτων τους ασφαλώς θα διευκολύνει την εφαρμογή του εν λόγω διατάγματος…
-Τα πρόσωπα των γυναικών τους επ’ ουδενί λόγω δεν θα είναι καλυμμένα…
…Αν, μεγαλειότατοι, συμφωνείτε με τις προτάσεις μου, προτείνω η Ιερά Εξέταση να λειτουργήσει στην Γρανάδα χωρίς άλλη καθυστέρηση και τα όργανά της να σπεύσουν πάραυτα στην αμαρτωλή πολιτεία για να συγκεντρώσουν στοιχεία. Δύο, το πολύ, τρεις auto da fe θα πείσουν αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν μπορούν πλέον να χωρατεύουν με τη δύναμη η οποία ήταν θέλημα Θεού να τους κυβερνήσει. Φρανθίσκο Χιμένεθ δε Θισνέρος.
Η επιστολή αυτή του Φρανθίσκο Χιμένεθ δε Θισνέρος, εξομολογητή της Ισαβέλλας, αποσπάσματα της οποίας παρέθεσα από το βιβλίο ‘Στον ίσκιο της ροδιάς’, του Ταρίκ Άλι από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, υπήρξε ο προάγγελος των όσων ακολούθησαν στη Γρανάδα την πρώτη Δεκεμβρίου 1499. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής δύο εκατομμύρια τόμοι βιβλίων παρεδόθησαν στην πυρά από χριστιανούς στρατιώτες. Από λόγιους που υπηρετούσαν στους κόλπους της Εκκλησίας σώθηκαν τριακόσια συγγράμματα, τα οποία αφορούσαν ιατρική και αστρονομία.
Εξαιρετική κυρία αυτή η Ισαβέλλα για τη δόξα της οποίας, επ’ ονόματος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, και βιβλία εκάησαν κι οι ειδωλολάτρες Αζτέκοι εξολοθρεύθηκαν μαζί με τον πολιτισμό τους, από τον οποίο διασώθηκαν μόνο κάτι εκατομμύρια τόνοι χρυσού, πεσκέσι στη βασίλισσα για να έχει κάτι τις στα γηρατειά της. ( Κράταγε την πισινή της η μαντάμ μιας και το ‘κέρατο’ έπεφτε σύννεφο στην ισπανική Αυλή.)
Η αστική τάξη της Ευρώπης ( Α, ρε Δία. Χάθηκαν οι σπηλιές στην Ασία, την Αφρική και μας την κουβάλησες τη μορφονιά σου στα μέρη μας; ) είναι πλέον Ενωμένη και τη θέση της Ιεράς Εξετάσεως έχουν καταλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ECOFIN και διάφοροι άλλοι θεσμοί, μπροστά στους οποίους η Κόζα Νόστρα, η Μαφία κι η Καμόρα μοιάζουν παιδικές οργανώσεις. Εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα, του πιο φωτεινού ίσως αιώνα στην ιστορία της Ανθρωπότητας, μέσα από μαζικούς ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, σφαγιάστηκαν από την αστική τάξη κάθε χώρας ξεχωριστά, υπό την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες των κυβερνητικών συνδικαλιστών τύπου Παναγόπουλου.
Χρειάστηκε να περάσουν πεντακόσια δέκα χρόνια πριν ανασυρθεί από την ξεχασμένη αφάνεια ένα από τα μέτρα που εισηγήθηκε στην Ισαβέλλα ο δε Θισνέρος. Πρόκειται για την μπούργκα, το κάλυμμα με το οποίο σκεπάζουν τα πρόσωπά τους όσες γυναίκες πιστεύουν στον Προφήτη Μωάμεθ κι όχι στον καθ’ ημάς Ιησού, εν ονόματι του οποίου εσφάγησαν κι εξακολουθούν, δυστυχώς, να σφαγιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι.
Μεσούσης μιας, αναμενόμενης, κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τιμήθηκε από τους πολιτικούς εκπροσώπους της εγχώριας αστικής τάξης, επισείοντας τον κίνδυνο της ‘τρομοκρατίας’ απαγόρευσε δια νόμου την μπούργκα στις μουσουλμάνες, οι οποίες τολμούν και κατοικούν ανά τη γαλλική επικράτεια. ( Ο περί ου ο λόγος ντε Σαρκοζί, 1.38 με τα χέρια στην ανάταση, μόλις εξελέγη εις το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ( ; ) χώρισε τη γυναίκα του που είχε, ως φαίνεται, μπαγιατέψει κι ενυμφεύθη τη μέχρι τότε περικαλλή δεσποινίδα Κάρλα Μπρούνι, κάτι πενταετίες νεότερη . Όχι που θα σε άφηνα σκυλομούρη αστόλιστο.) Μετά επεδόθη στο κυνήγι των Ρομά, τους οποίους έστειλε από κει που ήρθαν.
Η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής αστικής τάξης φόρεσε τη μπούργκα της, κρύβοντας έτσι το αληθινό της προσωπείο ψηφίζοντας ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, για τους εργαζόμενους νόμους. Η μπούργκα των μουσουλμανίδων και το κυνήγι των Ρομά είναι συνειδητή υποδαύλιση της ξενοφοβίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας σε συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας και επερχόμενης φτώχειας, η οποία αγκαλιάζει όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα χαρακτηρίζεται από τα υπερκέρδη των πολυεθνικών γιγάντων, την εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως ομολόγησε και ο έλληνας πρωθυπουργός, μέσα από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε κάθε δανειστή των δανειζόμενων χωρών, τον σφαγιασμό των εργατικών κατακτήσεων, όχι μόνο με την ονομαστική πρωτοφανή μείωση μισθών και συντάξεων και την πλημμελή χρηματοδότηση τομέων όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια, προς όφελος των ιδιωτών, αλλά κυρίως με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ώστε το εργατικό κόστος να φτάσει στο ύψος του 19ου αιώνα.
Στο μεταξύ οι ‘αχυράνθρωποι’ τους οποίους έχει επιλέξει η αστική τάξη κάθε χώρας, να φέρουν σε πέρας το πισωγύρισμα των εργαζομένων και την εδραίωση των καπιταλιστικών κερδών, συνέρχονται συχνάκις σε πολυδάπανες εκδηλώσεις. προκειμένου να βραβευθούν οι πιο πιστοί και αποτελεσματικοί υπηρέτες των σχεδίων τους. Οι γερμανοί βράβευσαν τον έλληνα πρωθυπουργό με πρόσχημα την τόλμη και την ειλικρίνεια. Η μπούργκα της υποκρισίας στην υπηρεσία της σκοπιμότητας. Κι ο τελευταίος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι κ. ΓΑΠ άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα εφάρμοσε μετεκλογικά. Δεν βραβεύτηκε για την ειλικρίνειά του ο έλληνας πρωθυπουργός. Στην ουσία το βραβείο το έδωσαν η KRUPP, για την εκμετάλλευση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η DEUTSCHE TELECOM για το ξεπούλημα του ΟΤΕ κι η Χόχτιφ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Ίσως δε και για το γεγονός ότι δεν διεκδικεί από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις από το πέρασμα των χιτλερικών ορδών από τη χώρα μας και τα όσα συνέβησαν στη Βιάννο, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, την Κοκκινιά και την Καισαριανή.
Όταν δουν τα ζόρια βγάζουν την μπούργκα και δείχνουν τα δόντια τους στον ‘εχθρό Λαό’. Χτες, για παράδειγμα, Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ορίζει ως ‘εξτρεμισμό’ κάθε λαϊκή αντίδραση στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων τα οποία προωθεί. Προσπαθεί να χαλκεύσει νέα εμπόδια στην πάλη των λαών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ακόμα κι η μπούργκα δεν μπορεί να κρύψει την επερχόμενη, ολοένα και ταχύτερα, φασιστικοποίηση των δομών της δήθεν ‘δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης’ Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του με βάση την πείρα του και να δώσει τη δέουσα απάντηση στα σχέδια της διεθνούς κι εγχώριας ολιγαρχίας.

ΡΩΜΥΛΟΣ
.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
Πάρτε την απεργία στα δικά σας χέρια. Οργανώστε τη μέσα από απεργιακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Μην την αφήνετε να εξελιχθεί σε μια ακόμη απροετοίμαστη, ανοργάνωτη απεργία, χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μια ακόμη εκφυλισμένη απεργιακή κινητοποίηση, όπως επιδιώκει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.
Με τη μαζική σας συμμετοχή σε αυτή στείλτε αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης, της τρόικας και των μέτρων που περνούν.
Δεν περιορίζονται και δεν αρκούνται στα χτυπήματα που έχουν δώσει μέχρι τώρα, που πλήττουν καίρια τη ζωή των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Ετοιμάζουν ακόμη πιο βάρβαρα, πιο αντιλαϊκά μέτρα. Σχεδιάζουν να δώσουν τη χαριστική βολή σε ό,τι έχει απομείνει από τα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (και “συναγωνιστή” και “συντρόφου” του προέδρου της ΑΔΕΔΥ) κ. Πάγκαλου, για υπεράριθμους και τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους και ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», προετοιμάζουν το κατάλληλο έδαφος.
Όσο τους ανεχόμαστε και δε δρούμε αποφασιστικά, όσο δεν τους κονταίνουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά, τόσο πιο θρασείς θα γίνονται, τόσο πιο κυνικά και ξετσίπωτα θα συμπεριφέρονται.
Χρόνια τώρα ρουσφετολογούν και χρησιμοποιούν ως λάφυρο το Δημόσιο, προσέφεραν και προσφέρουν τεράστια ποσά από τον ιδρώτα του λαού στα μονοπώλια (Ολυμπιάδα, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, φοροαπαλλαγές, κ.ά.), τώρα με κυνισμό και θράσος προσβάλουν το λαό, λέγοντας ότι «μαζί τα φάγαμε».
Και μόνο γι αυτό αξίζει να νεκρώσει ο δημόσιος τομέας του Ν. Λασιθίου στις 7 του Οκτώβρη.
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
Ελάτε με το ΠΑΜΕ, όλοι μαζί για να αντισταθούμε στις νέες περικοπές που ετοιμάζουν στους μισθούς και τα επιδόματά μας.
Να εναντιωθούμε στην άρση της μονιμότητας, στις νέες μαζικές απολύσεις που ετοιμάζουν, στις σχέσεις εργασίας - λάστιχο, στον αυταρχισμό.
Να εναντιωθούμε στα σχέδιά τους να μετατρέψουν τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, σε χώρους επενδύσεων και υπερκερδών των κεφαλαιοκρατών.
Να ματαιώσουμε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε να εμποδίσουμε κράτος και εργοδότες να διαπραγματεύονται ατομικά με τους εργαζόμενους, όπως επιδιώκουν. Να ματαιώσουμε τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, το νερό, τα καύσιμα, τα εισιτήρια, το Φ.Π.Α., τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Να αγωνιστούμε για την επαναφορά των δεκάδων ιατρικών πράξεων που μας περιέκοψαν, την καταβολή του εφάπαξ που το καθυστερούν χρόνια.
Να μη γίνουμε συνένοχοι νέων αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, μέσω του «Καλλικράτη».
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
Έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για την πορεία των εξελίξεων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την προσωπική στάση καθενός από μας. Φτάνουν οι συμβιβασμοί και η ανοχή σε πολιτικές και συσχετισμούς που μας πνίγουν. Με το ΠΑΜΕ, με το ταξικό κίνημα, μπορούμε να χαράξουμε μια ελπιδοφόρα και νικηφόρα προοπτική. Η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών βιοτεχνών και εμπόρων, μικρομεσαίων αγροτών, των νέων και των γυναικών που οικοδομείται, ανοίγει αυτή την προοπτική. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων. Να γίνουν τα βασικά μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, που είναι μεγάλες, με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ο φασισμός πλησιάζει...


Ελληνικός στρατός κατά «εχθρού λαού»
Σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων επιδίδονται τις τελευταίες μέρες οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού στο Μεγάλο Πεύκο, όπως αποκάλυψε το εβδομαδιαίο περιοδικό ‘Επίκαιρα’.


Οι ένστολοι εκπαιδεύονται στη ρίψη χημικών και δακρυγόνων αλλά και στη σώμα με σώμα αντιμετώπιση του πλήθους, προφανώς σε μια επιχείρηση που καμία σχέση δεν έχει με τη συνήθη στρατιωτική εκπαίδευση και δραστηριότητά τους.Τα επιτελεία των υπουργών Εθνικής Άμυνας και “Προστασίας του Πολίτη” επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του “εχθρού λαού” σε περίπτωση γενικευμένων ταραχών και κινητοποιήσεων που μπορεί να σταθεί αδύνατο για τις αστυνομικές δυνάμεις να συγκρατήσουν και να καταστείλουν.
Εδώ βέβαια επιβεβαιώνεται και η “συνέχεια” του κατασταλτικού κράτους που πνίγει ελευθερίες για να διατηρήσει την τάξη: Το κύμα οργής που χτύπησε την κυβέρνηση της “επάρατου Δεξιάς”, με τα Δεκεμβριανά της νεολαίας που συντάραξαν τον κόσμο, δίνει μαθήματα στην κυβέρνηση του ΔΝΤ, που θα κληθεί όπως υπολογίζουν να αντιμετωπίσει κάτι μεγαλύτερο.
Τότε, ήταν ο διάδοχος του Βύρωνα Πολύδωρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, επικεφαλής της κατασταλτικής εκστρατείας που αντιτάχθηκε στη δύναμη των μαζών. Τώρα, την ευθύνη για τη στρατιωτικού τύπου καταστολή θα την έχει η “αριστερή πτέρυγα” της κυβέρνησης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ, Χρήστος Παπουτσής, μαζί με τη “δεξιά πτέρυγα” του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Στρατός και αστυνομία είναι τα σύγχρονα σύμβολα στη νέα εποχή του ΔΝΤ, της λαϊκής οργής και των ευρύτερων κοινωνικών ζυμώσεων. Η αστυνομοποίηση του στρατού και το αντίστροφο και η βίαιη περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών είναι το μόνο αντίδοτο που βρίσκουν οι κυβερνώντες στην ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, την οποία τρέμουν ως πιθανό φορέα ανατροπών που θα κλονίσουν την αστική κυριαρχία και τον πολιτικό συσχετισμό.
Από το " ΠΡΙΝ "

Δια χειρός Ρωμύλου


Φράγκα ρεζέρβα, φαλιμέντο,
περκέ μαντζάρε, σοσιαλίστα κομπανία.

Αγαπητοί, εν δανείοις, συμπολίτες μου, εδώ είμεθα πάλι. Όπως σας είναι γνωστό, εγώ ανέκαθεν έτρεφα μια βαθιά εκτίμηση στην μουσική κληρονομιά μας, η οποία είναι συγκλονιστικά επίκαιρη και συχνά την χρησιμοποιώ για να ντοκουμεντάρω τις απόψεις μου. Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος δεν ανήκει στον υπογράφοντα, αλλά στον ‘Γκρέκο Μασκαρά’ του Γιάννη Μηλιώκα.
Ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι συνηλικιώτες μου, αλλά προπάντων νέοι άνθρωποι, δυσανασχετούν, απογοητεύονται, εξοργίζονται από την πορεία των οικονομικών πεπραγμένων των κυβερνήσεων των δυο κομμάτων και των δορυφόρων τους, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία από τη μεταπολίτευση κι εντεύθεν. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν, ότι ο κεντρικός μύθος, γύρω από τον οποίο στήθηκε όλο το αστικό πολιτικό σύστημα μετά την πτώση της επάρατης και αμερικανοκίνητης δικτατορίας , η ένταξη της χώρας στην, τότε, ΕΟΚ, αποδείχτηκε καταστροφικός. Κι αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισέρευσαν στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.
Το ‘κόλπο’ ήταν καλά στημένο. Πρώτα χρύσωσαν το χάπι με τις διάφορες επιδοτήσεις και στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός. Μήπως είχατε πέσει κι εσείς στη φάκα; Πανηγύριζαν όταν ρίχναν οι παραγωγοί τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, τις ντομάτες στις χωματερές κι έπαιρναν επιδοτήσεις από τους ‘κουτόφραγκους’ των Βρυξελλών; Πόσα εκατομμύρια ‘φτωχοί’ του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου δεν θα είχαν ξεχάσει, έστω και προσωρινά, την πείνα τους; Ξέρετε μήπως για πόσα χρόνια έχει εκχωρηθεί στη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Χόχτιφ, η εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο κατασκευάστηκε με τα χρήματα από το αλήστου μνήμης Σπατόσημο; Πόσα χρόνια θα εισπράττει τα διόδια η γαλλική εταιρεία, η οποία κατασκεύασε τη γέφυρα Ρίο-Αντίρριο; Να μην αναφέρουμε το τίμημα, το οποίο κατέβαλε η Deutsche Telecom για τον ΟΤΕ και άλλες περιπτώσεις εκποίησης Δημόσιας περιουσίας. Είναι το ίδιο τυράκι κι η ίδια φάκα που χρησιμοποιήθηκε στη μεγαλύτερη κομπίνα όλων των εποχών. Στη μεγάλη απάτη του Χρηματιστηρίου, στην οποία έχασαν τις οικονομίες τους εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Τα ίδια υλικά κι η ίδια μέθοδος με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων. Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και στην υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών έργων, τα οποία θα ξεπληρώσουν τα τρισέγγονά μας.
Ο Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε μας προέτρεπε να φυτέψουμε μια γλάστρα με χασισάκι στο μπαλκόνι μας, για να μην πέφτουμε θύματα των εμπόρων του είδους, μεγάλωσε και προεκλογικά είχε ανακαλύψει ότι η, τότε, κυβέρνηση έλεγε ψέματα κι ότι λεφτά υπάρχουν, για να δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους. Μετεκλογικά άλλαξε τροπάρι, έψαχνε να βρει το μέγεθος του ελλείμματος κι όταν το προσδιόρισε τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε αναγκάστηκε να προσφύγει στην Τρόικα, νέος όρος στη ζωή μας για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Μην ξεγελιέστε, ίσως να σας λέω και λίγα. Δεν ήρθαν για τρία χρόνια, αλλά θα κάτσουν για τα καλά στον καφά μας.
Ο τίτλος μου ήρθε απ’ αυτό που διετύπωσε ο ευτραφής αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως: ‘ Γιατί φωνάζετε; Μαζί τα φάγαμε. Τόσα χρόνια σας διορίζαμε. ‘ Ανατριχιαστική τοποθέτηση. Η υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους πολίτες της, επισήμως κι αρμοδίως ομολογείται, ότι υπήρξε προϊόν κομματικών επιλογών.
Αφελείς πρασινογαλαζορόζ διορισθέντες, μη μασάτε. Αυτοί άδειασαν τα ταμεία, αυτοί έπαιρναν τις μίζες, τις ‘εκλογικές χορηγίες’, τις προμήθειες και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτοί χάρισαν δισεκατομμύρια στους αναξιοπαθούντες Τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και στους βιομήχανους, οι οποίοι, αφού τσέπωσαν τις επιδοτήσεις, τον κόπο σου δηλαδή, την κοπάνησαν προς Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία μεριά. Σοσιαλίστα κομπανία ματζάρε με τα χρυσά κουταλοπίρουνα των πολυεθνικών. Τώρα σας λένε: ‘Βγάλτε το σκασμό’, γιατί φράγκα ρεζέρβα, φαλιμέντο.
Μεγαλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω υπάρχει από την ‘βράβευση’, άκουσον-άκουσον, του Έλληνα πρωθυπουργού από τους γερμανούς, για την ‘ειλικρίνεια και την τόλμη των μέτρων’, με τα οποία έδωσε λύση στην κρίση του χρέους της χώρας μας;
Το 1947 ο Μάρκος Βαμβακάρης επανέκδωσε ένα παλιότερό του τραγούδι με τίτλο: ‘Ματσάκια πεντοχίλιαρα’, στο οποίο αναφέρει:
‘ Ματσάκια πεντοχίλιαρα θες , για να την περάσεις
κι όταν καλά-καλά σκεφτείς, βρε τα μυαλά θα χάσεις.
Στην αγορά, όταν θα πας, κράτα πουγκί μεγάλο,
κι αν είσαι ο δόλιος φουκαράς, τράβα από δρόμο άλλο’, τελειώνοντας δε λέει:
‘Μόνο κανένας μπάρμπας σου μπορεί να σ’ αβαντάρει,
τα τσεκ απ’ την Αμερική, σε βγάζουν παλικάρι’.
Πόσο επίκαιρο και πόσο κοντινό είναι το 1947 με το 2010; Μόνο που τις τελευταίες μέρες τα τσεκς δεν έρχονται μόνο από την Αμερική ( ΔΝΤ ), αλλά κι από το Κατάρ κι από την Κίνα. Εκποιώντας δημόσια περιουσία φυσικά. Είναι αυτό που είχα γράψει προχτές: ‘ Μάθανε, ότι χανόμαστε, πλακώσαν κι οι γύφτοι’. Μόνο που πρόκειται για γιαλαντζί γύφτους, μιας κι οι ορίτζιναλ, διώκονται από τους Σαρκοζί και τους Μπερλουσκόνηδες της ‘πολιτισμένης και δημοκρατικής Ευρώπης’.
Περάστε ένα απόγευμα από το περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην είσοδο της Μαρίνας να σας εξηγήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Νικολάου, τι σχέση έχουν αυτά που διαβάσατε με τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όλα εγώ θα σας τα πω; Να κάνει κι αυτός καμιά δουλειά. Χατζηδάκη, ανασκουμπώσου κι έρχονται….