Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά

Tο Κομμουνιστικό Μανιφέστο με κινούμενα σχέδια

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ,

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.

.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τα αθλητικά Γυμνάσια-Λύκεια κλείνουν το ένα μετά το άλλο


Η λειτουργία του Τ.Α.Δ. πόλο του Αγίου Νικολάου, είναι στον αέρα...

Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ

Η εγκύκλιος της κυβέρνησης με την οποία καταργεί ουσιαστικά τα ΤΑΔ φανερώνει τόσο τον εμπαιγμό όσο και την υποκρισία της για το θέμα αυτό. Το υπουργείο επικαλείται υπαρκτά προβλήματα τα οποία δημιούργησαν οι πολιτικές της κυβέρνησης τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Επικαλείται το κόστος λειτουργίας και τη μαζικότητα που προήλθε από την εισαγωγή μαθητών που δεν έκαναν υψηλού επιπέδου Αθλητισμό.
Σαν κόστος λειτουργίας παρουσιάζεται το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μεταφορά στα αθλητικά κέντρα, η αξιοποίηση και κατασκευή νέων υποδομών και η επάνδρωση των σχολείων με επιστημονικό δυναμικό.
Είναι γνωστό ότι η χρόνια έλλειψη σχεδιασμού στα σχολεία, η έλλειψη υποδομών και επιστημονικού δυναμικού, η υποβάθμιση της σωματικής αγωγής οδηγούσε στον αποκλεισμό από την ενασχόληση με ένα άθλημα την πλειοψηφία της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που είχαν κλίση. Ηταν επόμενο τα ΤΑΔ να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλές οικογένειες και τα παιδιά τους ως διέξοδο ακόμα και αν δεν είχαν τις προϋποθέσεις. Αυτό ήταν γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των υπουργείων.
Ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις που μπορεί να υπάρχουν για το παιδαγωγικό αποτέλεσμα του θεσμού και την αξιολόγησή του, τα ΤΑΔ λειτούργησαν μέσα στα πλαίσια του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού του αθλητισμού- επιχείρηση που οικοδομείται όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η ανίχνευση του ταλέντου και της κλίσης αποτελούσε μέσο για την προώθηση υλικών κινήτρων και διαμόρφωνε αθλητές εργαλεία που αφιέρωναν όλο τον ελεύθερο τους χρόνο καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής στην προετοιμασία τους και τους αγώνες με όλα τα "μέσα" προκειμένου να πάρουν προνόμια. Δεν είναι λίγα τα κρούσματα ντόπινγκ με θύματα νεαρά παιδιά και γονείς που επέδρασαν κάτω από την πίεση για επίδοση, για διάκριση πάση θυσία. Η στρεβλή αυτή αξιοποίηση του ταλέντου είναι σύμφυτη με τις αξίες της βιομηχανίας θεάματος που παράγει το αθλητικό προϊόν με στόχο το κέρδος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τα ΤΑΔ, μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη Φυσική Αγωγή, οδηγεί σε μαρασμό και εξαφάνιση τα αθλητικά σωματεία στη γειτονιά και με τον "Καλλικράτη" βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας, αφού οι υποδομές του δήμου θα πληρώνονται ακριβά. Το δικαίωμα για σωματική άσκηση έχει γίνει πια πολυτέλεια για λίγους. Ακόμα και η εξέλιξη της κλίσης και του ταλέντου καθορίζεται από την τσέπη της οικογένειας. Καλούμε τους 12.000 περίπου μαθητές και τους γονείς τους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τους μετατρέψει σε θύματα των σχεδιασμών και της πολιτικής της. Να απαιτήσουν εδώ και τώρα:
-- Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό των μαθητών στο σχολείο, δηλαδή την υλικοτεχνική υποδομή και την επιστημονική στήριξη . Πιο συγκεκριμένα να απαιτήσουν τον διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.
Για το ΚΚΕ το ζητούμενο σήμερα είναι ο σχεδιασμός της Φυσικής Αγωγής να ευνοεί τη μαζική ενασχόληση του λαού με τη σωματική άσκηση. Η ουσία βρίσκεται σ' αυτό το σημείο. Στο βαθμό που μια κοινωνία τείνει να καλύψει τις ανάγκες για άσκηση με αυτό το πνεύμα. Δείκτης, δηλαδή, δεν είναι οι επιτυχίες στα διάφορα πρωταθλήματα, αλλά κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών για μαζική άσκηση του λαού και της νεολαίας. Ο πλούτος που παράγεται σήμερα από τους εργαζόμενους φτάνει έτσι ώστε ένα κομμάτι να το καρπώνεται ο λαός και η νεολαία με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό σε μαζικό επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων, το δυνάμωμα της υγείας, της δημιουργικής δραστηριότητας και το ανέβασμα της αποδοτικότητας. Σ' αυτή τη βάση θα προκύπτουν και άτομα με ξεχωριστές φυσικές ικανότητες και ταλέντο που θα τα καλλιεργούν στα πλαίσια της άμιλλας και της συλλογικότητας και θα παίρνουν μέρος σε αγώνες με στόχο να αποτελούν πρότυπο στάσης ζωής για τη νεολαία.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Και οι μικρομεσαίοι στους δρόμους...



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Κοινός αγώνας με την εργατική τάξη

Αγωνιστικό κάλεσμα συντονισμένης πάλης, στήριξης και συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία έχει απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ «μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ, τη νεολαία και το ΜΑΣ, το γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ περνάμε στην αντεπίθεση! Εχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, που εξαπολύουν τα μονοπώλια και οι υπηρέτες τους, η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι γενικευμένες μειώσεις μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέσω της επέκτασης των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος».

«Οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι - συνεχίζει η ανακοίνωση - θα συνεχίζουν να βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται, τα μαγαζιά τους να κλείνουν, το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς τους να χειροτερεύει. Ηδη οι αποφάσεις για κατασχέσεις στα δικαστήρια παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους Συναδέλφους και τα Σωματεία να αντιδράσουν οργανωμένα. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, ένα εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καμιά αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη μας, κόντρα στους εκβιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας».

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει επίσης ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους φέρνει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ τα οποία τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και τονίζει: «Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το σοκ του πρίγκιπα


Μεγάλη «πλάκα» έπαθε ο πρίγκιπας. Ποιος πρίγκιπας; Αυτός της Αγγλίας, που ο δύσμοιρος γέρασε πρίγκιπας.
Σκέψου, λοιπόν, να 'σαι πρίγκιπας και να πηγαίνεις με την αρραβωνιαστικιά σου στη δουλειά σου και ξαφνικά και χωρίς λόγο να σου κόψουν το δρόμο. Βέβαια, εδώ κάποιος μπορεί να αντιτάξει πως ο πρίγκιπας δε δουλεύει, δε χρειάζεται να δουλεύει, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι όμως, το να 'σαι πρίγκιπας είναι από μόνο του μια από τις πιο τυχερές και καλοπληρωμένες δουλειές. Κάποιοι, φοιτητές, όπως τον ενημέρωσαν, τόλμησαν να του κλείσουν το δρόμο και ακόμη χειρότερα να επιτεθούν στο όχημά του.
Σοκαρισμένος ο πρίγκιπας, που δεν καταλάβαινε το γιατί, δεν είχε λόγια. Πιο ετοιμόλογος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτήρισε «συγκλονιστική και θλιβερή» την επίθεση κατά του πρίγκιπα.
Είχε, βέβαια, πάρει το αυτί του πρίγκιπα (όποιος το δει σε φωτογραφία θα δει για τι αυτί μιλάμε) για κάτι δυσαρεστημένους νεαρούς, αλλά ποτέ δεν περίμενε μια τέτοια «απολίτιστη» συμπεριφορά από μέρους τους. Επαθε έτσι μεγάλο πατατράκ! Μα να κάνουν έτσι για 9.000 στερλίνες, που θα φτάσουν τα ετήσια δίδακτρα των σπουδών τους, δηλαδή 3 φορές απάνω; Σε μεγάλο προβληματισμό ο πρίγκιπας αναρωτήθηκε: Μα, στο κάτω κάτω της γραφής, άμα δεν τα 'χουν τα λεφτά τι στο καλό θέλουν να σπουδάσουν;
Εψαχνε να βρει απάντηση και είπε να ρωτήσει τον υπουργό Παιδείας της Βρετανίας. Ομως, πού να τον βρει! Οπως αποδείχτηκε, για να συνδεθούν καλύτερα οι σπουδές με την παραγωγικότητα και την «αγορά» εδώ και κάποια χρόνια με τα πανεπιστήμια ασχολείται το «υπουργείο Επιχειρήσεων και Δεξιοτήτων».
Μπερδεύτηκε ο πρίγκιπας και ποιον να ρωτήσει; Πήγε στη μαμά του, τη βασίλισσα. Μαμά έτσι κι έτσι της λέει, δεν το καταλαβαίνω, τι ζητάνε οι ... «ξυπόλητοι» να μάθουν γράμματα;
Ασε παιδί μου, μεγάλη ιστορία, του λέει αυτή. Τους βάζουμε από μικρά τεστ, τους κόβουμε από το δημοτικό, τους κατατάσσουμε σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, έτσι ώστε να προχωράνε στο πανεπιστήμιο μόνο όσοι έχουν γονείς ικανούς να πληρώνουν τα δίδακτρα. Να, όμως, που μερικά μας ξεφεύγουν! Τα σκασμένα! Και πάνε στο πανεπιστήμιο. Μεγάλος μπελάς! Τώρα, όμως, που θ' αυξηθούν τα δίδακτρα, μπας και γλιτώσουμε από δαύτους.
Ευχαρίστησε ο πρίγκιπας τη μαμά του για την εξήγηση κι έφυγε. Καλά του τα 'πε η μαμά του, αλλά τι θα γίνει αν μέχρι τότε ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα αυτών των νεαρών; Αν κι άλλοι βγούνε στο δρόμο; Είχε πρόσφατα ακούσει (είπαμε, έχει γερό αυτί) πως μόνο στη χώρα του, τη Βρετανία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, κι απ' αυτούς μόνο το 1,5 εκατομμύριο παίρνει επίδομα ανεργίας. Κι ακόμη θυμήθηκε πως πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά στη χώρα του κοιμούνται νηστικά το βράδυ, κι ένας στους 5 ενήλικες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κι αν όλοι αυτοί, αλλά κι άλλοι που 'χουνε λόγους, βγούνε στο δρόμο, αρχίσουν και ζητάνε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, αξιοπρεπή δουλειά και αμοιβές; Στη σκέψη αυτή ο πρίγκιπας χλόμιασε.
Εχει γούστο, σκέφτηκε, αυτά να γίνουν επί βασιλείας μου! Ανατρίχιασε! Αρπάζει την αρραβωνιαστικιά από το μπράτσο και της λέει: Καλή μου, δεν πάμε για «σόπινγκ θέραπι»; Χριστούγεννα έρχονται!

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα



Αν τους πεις «απατεώνες», τους αθωώνεις. Οι απατεώνες - ακόμα και οι απατεώνες - έχουν κάποια τσίπα.
Αυτοί δεν έχουν ίχνος τσίπας.
Καταργούν τις Συμβάσεις και δηλώνουν ότι κατοχυρώνουν τις Συμβάσεις.
Μειώνουν τους μισθούς και δηλώνουν ότι τους προστατεύουν.
Απολύουν εργάτες και δηλώνουν ότι εξασφαλίζουν όρους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δείχνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και νομοθετούν για τζάμπα εργάτες στον ιδιωτικό τομέα.
***
Την ίδια στιγμή στα έντυπα της αστικής τάξης περιγράφεται καθαρά η μεγάλη εικόνα: Ότι η καπιταλιστική κρίση είναι τόσο βαθιά και εκφράζεται με τέτοια οξύτητα που ισοδυναμεί με πόλεμο μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι αστεία τα φούμαρα περί ανάπτυξης (εκτός κι αν πράγματι τελικός στόχος είναι να επιβάλουν κινέζικους μισθούς).
Σε κάθε περίπτωση κράτα σημείωση το πώς ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι της τρόικας λένε από τη μια μπράβο στην κυβέρνηση κι από την άλλη βγάζουν την ουρά τους απέξω δηλώνοντας πως οι ίδιοι δε ζήτησαν τη μείωση μισθών. Σαν τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που ενώ τρεις δεκαετίες στηρίζουν το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών δηλώνουν πως δεν έχουν συμφωνήσει για το είδος του μπαλτά που θα κόψει τα κεφάλια των εργατών.
***
Περνά στα ψιλά των εφημερίδων, έχει όμως το συμβολισμό του: Η μεγάλη επίθεση στις Συμβάσεις θα περάσει από τη Βουλή σαν υποτροπολογία της τροπολογίας τάδε στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Σαν κάτι φωτογραφικές διατάξεις ειδικού αποτελέσματος που περνάνε κατά καιρούς από τη Βουλή νύχτα. Μόνο που πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα στις σχέσεις κεφαλαίου - εργασίας.
Αυτός ο νόμος δεν αφορά ένα - δύο χρόνια, αλλά όλη τη ζωή της εργατικής τάξης από δω και πέρα.
Ακόμα κι αν έβαζαν σήμερα πλώρη οι εργάτες για να πάρουν πίσω βήμα βήμα όσα σε μια νύχτα θα χάσουν, θα χρειαστεί να μετρήσουν με όρους αιώνα τα χιλιόμετρα των ματωμένων αγώνων που θα απαιτηθούν. Αξίζει τόσος κόπος και αίμα; Όχι. Οι εξελίξεις μπορούν να επιταχυνθούν υπέρ της εργατικής τάξης, αν η ίδια αποφασίσει γι' αυτό.
Η εργατική τάξη είναι υποχρεωμένη τώρα να κάνει το άλμα που θα την οδηγήσει να συγκροτηθεί σε τάξη για τον εαυτό της. Είναι υποχρεωμένη να δει κατάματα την πραγματικότητα όχι μόνο του καπιταλισμού γενικά, αλλά και το ρόλο του κράτους στον καπιταλισμό. Είναι υποχρεωμένη να αποδομήσει έναν έναν τους μύθους που έχει φορτωθεί - και αποδεχτεί - με πρώτον αυτόν της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η μεθόδευση για την κατάργηση των Συμβάσεων αναδεικνύει και το Κοινοβούλιο σε τρανό μηχανισμό της δικτατορίας της αστικής τάξης. Δεν είναι η πρώτη φορά, τώρα είναι κραυγαλέα.
***
Το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα κανόνια της αστικής προπαγάνδας δουλεύουν σε 24ωρη βάρδια σε κανάλια, σταθμούς και εφημερίδες για να πείσουν την εργατική τάξη ότι θα αγιάσει με τη σφαγή της, δείχνει την ένταση που αποκτά αυτός ο πόλεμος.
Το γεγονός ότι κάτι «αριστερούτσικοι» τέτοιες μέρες όλο κι όλο που βρίσκουν να πουν είναι ότι «άργησε ο Ολι Ρεν στο ραντεβού του με τους Έλληνες βουλευτές» δείχνει και με ποιους σφουγγοκωλάριους πρέπει να ξεμπερδεύουν οι εργάτες.
Και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει τα ελεγχόμενα από τους καπιταλιστές επιχειρησιακά σωματεία που το ίδιο έστησε, δείχνει πως 30 χρόνια τώρα αυτό το κόμμα δούλευε μεθοδικά για να είναι παροπλισμένα την κρίσιμη στιγμή σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης.
Ο πόλεμος των καπιταλιστών μεταξύ τους και όλων μαζί ενάντια στην εργατική τάξη είναι ήδη εδώ. Αλίμονο σ' όποιον δεν έχει φροντίσει να 'χει καθαρή την πλάτη του.
Το ΚΚΕ έγκαιρα έδειξε το δρόμο για να μπει φρένο - σε πρώτη φάση - στις ορέξεις των καπιταλιστών, για να νικήσει η εργατική τάξη στη συνέχεια. Η συμπόρευση - συστράτευση μαζί του αναδεικνύεται σε «εκ των ων ουκ άνευ» όρο για να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος, για να αλλάξει, δηλαδή, η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, σαν προϋπόθεση για να εφαρμοστεί μια πολιτική που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα