Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Είναι αλήθεια «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ», ο νέος σχολικός χάρτης;


23 Μαρτίου 2011
Είναι αλήθεια «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ», ο νέος σχολικός χάρτης;
Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ο νέος σχολικός χάρτης της χώρας με όλες τις συνενώσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Με πρόσχημα το όφελος του μαθητή και κριτήρια «πρωτίστως παιδαγωγικά» το Υπουργείο αλλάζει το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Σαν Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δεν είμαστε αρνητικοί σε όλα, περιμέναμε όμως ένα ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε οι όποιες αποφάσεις παρθούν να είναι με γνώμονα το ουσιαστικό όφελος των μαθητών και της κοινωνίας.
Αντίθετα το μόνο που έγινε ήταν κάποιες τυπικού χαρακτήρα υπηρεσιακές επαφές και μια τελική απόφαση στη λογική του κόψε ράψε, μιας λογικής που συναντάμε ολοένα και πιο συχνά πλέον στην καθημερινότητα μας.


Σχετικά με την περιοχή μας:
1. Καταργείται το Δημοτικό Σχολείο Λιμνών το οποίο συνενώνεται με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης.
Είναι μία κίνηση αποδεκτή από τους ίδιους τους γονείς.
Μπαίνει όμως εδώ ένα σημαντικό ζήτημα.
Δεσμεύεται κάποιος για την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των συγκεκριμένων μαθητών;
Ποια είναι η θέση του Δήμου;
Η Λογική να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλο μας με τη δικαιολογία ότι η κεντρική εξουσία δεν μας έστειλε τα απαραίτητα κονδύλια μας βρίσκει αντίθετους. Το ίδιο το Υπουργείο έχει ανακοινώσει την κάλυψη των κονδυλίων από το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ . . . ή δεν είναι έτσι;
Είναι υποχρέωση, ηθική και θεσμική, της πολιτείας και του Δήμου μας η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στη γνώση και τη μάθηση όλων των νέων, ανεξάρτητα τόπου κατοικίας.


2. Υποβιβάζεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου από 6/θέσιο σε 3/θέσιο.
Αλήθεια μπορεί κάποιος ανευθυνοϋπεύθυνος αυτού του κράτους να μας απαριθμήσει μερικά από τα παιδαγωγικά κριτήρια που έλαβε υπόψη του ώστε να παρθεί αυτή η απόφαση;
Με πιο κριτήριο αποφασίστηκε ότι άτομα με κινητικές δυσκολίες ή άνθρωποι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες μπαίνουν στο καλάθι των αριθμών και αποφασίζουμε να τους στερήσουμε την παρουσία ικανού αριθμού εκπαιδευτών, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο έχοντας ίσες ευκαιρίες με όλους εμάς;
Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας που έχουμε;
Μιας και τα κριτήρια είναι αυστηρά παιδαγωγικά όπως ανακοινώνει η Υπουργός σε κάθε συνέντευξη της, μπορεί να μας εξηγήσει τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση αυτών των ανθρώπων και αναθεωρούμε τις αποφάσεις, που αυτό το ίδιο πολιτικό σύστημα και οι ίδιοι πολιτικοί είχαν λάβει;
Ή τελικά τα κριτήρια μόνο παιδαγωγικά δεν ήταν.
Ο καθένας από εμάς ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Ποια είναι η θέση του Δήμου μας;
Σήμερα σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται ο ρόλος της Ειδικής Αγωγής και τα Ειδικά Σχολεία έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.
Την ανάγκη μιας ομάδας συνανθρώπων μας να βγουν μέσα από τον ασφυκτικό περίγυρο της οικογένειας και να ξεφύγουν από τον κοινωνικό ρατσισμό που βιώνουν, επιτυγχάνοντας την ένταξη τους στην κοινωνία μέσα από τη φοίτηση τους στο συγκεκριμένο σχολείο πως την ενισχύουμε;
Υποβαθμίζοντας το σχολείο;
Συμφωνείτε με τη συγκεκριμένη απόφαση η όχι;
Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας ή μήπως ήταν και δική σας πρόταση αυτή η υποβάθμιση;
Είναι γνωστή η αδιαφορία σας για το συγκεκριμένο σχολείο χρόνια τώρα. Η συνοδεία στη μεταφορά των μαθητών γίνεται με ευθύνη του Συλλόγου Α.μεΑ. Μεραμβέλλου οι οποίοι έχουν αναλάβει ολόκληρο το κόστος και όχι μόνο μιας και ενισχύουν οικονομικά το σχολείο και σε άλλες ανάγκες που παρουσιάζονται.
Αυτή είναι δυστυχώς στη χώρα μας η κοινωνική ευαισθησία και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας.

3. Μη λησμονούμε τη στάση πολιτείας και δήμου στο πρόβλημα των ΤΑΔ που προέκυψε με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Και σε αυτό το θέμα οι γονείς κλήθηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά και να υπογράψουν σύμβαση με το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών, σύμβαση που υπέγραψε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.
Μη λησμονήσετε όμως όλοι σας να τρέξετε και να βγάλετε κάποια φωτογραφία μετά από τις επιτυχίες των παιδιών μας. Ίσως και κάποιο δίπλωμα να τους προσφέρετε, μικρό είναι το κόστος, μεγάλη η προβολή. Για την ανυπαρξία σας όμως κουβέντα.
Ζητάμε:
1. Ακύρωση της απόφασης υποβάθμισης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου.
2. Διασφάλιση της ασφαλής και καθημερινής μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία.
3. Λύση στη σωστή λειτουργία των ΤΑΔ και στη μεταφορά των μαθητών στους χώρους προπόνησης.
4. Ακύρωση της απόφασης της Υπουργού και ουσιαστικό διάλογο για τη διαμόρφωση του νέου σχολικού χάρτη της χώρας, πρώτα και κύρια με τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γονιών όλης της χώρας από το πιο μικρό χωριό μέχρι την Αθήνα και θα σταθούμε στο πλευρό τους προκειμένου οι όποιες αποφάσεις παρθούν να έχουν πραγματικά ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ κριτήρια.

Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δήμου Αγ. Νικολάου,
Ένωση Γονέων και Φίλων Α.μεΑ. επαρχίας Μεραμβέλλου,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου