Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο Καζάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο ΚΡΗΤΗ tv

Οι Μαρξιστές έχουμε ενστάσεις ότι η κρίση των ελλειμμάτων, λύνεται με παύση πληρωμών (άρνηση πληρωμής χρέους) και με κόψιμο εθνικού νομίσματος. Κι αυτό επειδή εκτιμάμε ότι είμαστε σε μια δίνη κρίσης χρέους πράγματι, αλλά αυτή είναι αποτέλεσμα της κρίσης της υπερσυσώρευσης κερδών σε πολύ λίγα χέρια (το παραδέχεται κι ο Καζάκης). Δηλαδή είναι μια συστημική κρίση. Κρίση του καπιταλισμού. Και άρα αυτό που πρέπει να κόψουν οι λαοί είναι όχι νόμισμα, αλλά τα δεσμά τους.
Όμως συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας με κεντρικό σχεδιασμό και κρατικοποίηση των τραπεζών. Ο Καζάκης δεν μιλά ή δεν τολμά να μιλήσει (πιθανά για να μη φοβίσει) για πέρασμα όλων των μονοπωλιακών (σε πρώτη φάση) επιχειρήσεων κάτω από εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Βέβαια αναφέρει ότι "δεν πειράζει αν οι κεφαλαιούχοι πάρουν τα λεφτά τους και φύγουνε … φτάνει να αφήσουν στα χέρια του λαού τα μέσα παραγωγής".
Επίσης κάποιοι μπορεί να έχουν ενστάσεις για κάποιες εθνοκεντρικές ή συνομωσιολογικές σκέψεις του. Ο Δ. Καζάκης όμως είναι ένας οικονομολόγος που και αλήθειες λέει αλλά κυρίως μπορεί να τις εκλαϊκεύσει, ώστε να κατανοήσει ο κόσμος τους μηχανισμούς της εκμετάλλευσης που έχει στήσει ο καπιταλισμός, ώστε να φτιάχνει κέρδη από τη δυστυχία.
Δεν μπορώ να μην συγχαρώ το δημοσιογράφο Σαχίνη, όπου εκτός από το θάρρος να παρουσιάσει τον Καζάκη πολλές φορές, αναδεικνύεται σε ένα πολύ καλό παρτενέρ του, ώστε να βρεθεί ο μίτος της Αριάδνης στο μπερδεμένο κουβάρι της πολύπλοκης οικονομικής ανάλυσης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Πάρα πολύ σημαντική είναι η συνδρομή αυτής της κουβέντας, στο να μάθουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις αλλά υποχρεώσεις ομολογιών (επενδυτικών δηλαδή προϊόντων στα οποία ο επενδυτής παίζοντας με τα ελληνικά ομόλογα αναλάμβανε και το ρίσκο να μην αποδώσουν οι επενδύσεις του).
Άριστα-δέκα παίρνει και για τη τιμωρία που προτείνει για τους πολιτικούς που τα παίρνανε με οφσόρ ή άλλους τρόπους…. «Αυτοί πρέπει να δουλεύουν με μισθούς 400 ευρώ (που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν) μέχρι τα βαθιά τους γεράματα (όπως οι ίδιοι εισηγήθηκαν). ΕΥΓΕ!!!
Δείτε όλα τα αποσπάσματα (έστω και ένα-ένα) γιατί θα μας είναι πολύ χρήσιμα στους καιρούς που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου