Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ



Τα οικονομικά του Κράτους και του Δήμου.
Οι επιπτώσεις τους στη καθημερινότητά μας.

Μέχρι πριν τις εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μοναδική παράταξη που προειδοποιούσε ότι ο Καλλικράτης γινόταν για να αποδυναμωθεί η αυτοδιοίκηση από πόρους, να φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες του λαού και να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Άλλωστε ο Καλλικράτης είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας, το προοίμιο δηλαδή των μνημονίων. Όταν τα λέγαμε αυτά ήμασταν οι Κασσάνδρες που για λόγους αντιπολιτευτικούς ποντάραμε στην καταστροφολογία. Κατά τη Δημοτική αρχή ήμασταν χειραγωγούμενοι από τα ιδεολογήματά μας και τελείως ανέπαφοι με την πραγματικότητα.
Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίναμε τον ασφυκτικό έλεγχο δαπανών… ένα έλεγχο σκοπιμότητας κι όχι νομιμότητας από τη κρατική διοίκηση. Τους επισημαίναμε ότι είχε κεντρικά αποφασισθεί η σαρωτική περικοπή της ΣΑΤΑ από την οποία οι Δήμοι θα εισέπρατταν ψίχουλα. Τους επισημαίναμε ότι τους βάζουν να ψηφίσουν την πρόσληψη μιας νέα φουρνιάς εργαζομένων χωρίς δικαιώματα-μερικά απασχολουμένων-ημιεπιδοτούμενων με μισθούς 500ε. Την ίδια στιγμή, πανελλαδικά οι Δήμοι απολύουν 150.000 κανονικά εργαζόμενους. Αυτοί αντί να καταλάβουν τα αδιέξοδα και την συνευθύνη που έχουν για την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν ότι εμείς προτιμάμε τους συνδημότες μας ανέργους…
Η ιστορία όμως δεν συγχωρεί και πληρώνεται επί τη εμφανίση…
1) Πριν μερικές μέρες, βγήκε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος οικονομικών και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι το μαγαζί κλείνει. Ότι θεσμικά ο Καλλικράτης έχει δημιουργήσει προβλήματα κι ότι οικονομικά έχει αφυδατώσει τους δήμους.
2) Σήμερα το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγαμε προεκλογικά, δεν το λέμε πια μόνοι μας. Ο ίδιος ο αστικός τύπος για να κρατήσει κάποια ίχνη αξιοπιστίας αποκαλύπτει: «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»3/7/11 στη πρώτη σελίδα… «ΜΠΑΤΕ ΞΕΝΟΙ ΧΤΙΣΤΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ-ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ» θυμάστε τα ΣΧΟΑΠ που κατά τους πράσινους λιμοκοντόρους θα υπεράσπιζαν τη χωροταξία και την ανάπτυξη με κοινωνική συμμετοχή; « ΑΣΥΛΙΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ-ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Σ.Τ.Ε» … κατακαημένο Τοπλού σε έφαγαν τα fast track. «Χανς Πέτερ Κάϊτελ (πρόεδρος Γερμανών βιομηχάνων) Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ» βλέπε αιολικά πάρκα σε όλες τις οροσειρές της Κρήτης.
3) Σήμερα προαναγγέλθηκε η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ που ενώ είχαμε προϋπολογίσει να μας τροφοδοτήσει με 1,2 εκ ευρώ μας ενημέρωσαν για μια δόση με εκταμίευση τον όγδοο μήνα ύψους 250.000 ευρώ. Μείωση 80% (!!!) σε λεφτά από τα οποία υλοποιούνται τα στοιχειώδη έργα στις κοινότητες.
4) Σήμερα, με στοιχεία από το dimosnet.gr, επιβάλλεται στους Δήμους με μορφή ντιρεκτίβας το εξής: Για το 2011 θα υπάρχουν δέκα αποχωρήσεις προς 1 νέα πρόσληψη και για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι το 2015 η σχέση θα είναι 5 προς 1. Επίσης οι προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (πχ εργάτες καθαριότητας) περιορίζονται το 2011 κατά 50% σε σχέση με αυτές του 2010, και κατά ποσοστό-10% μέχρι το 2015. Δηλαδή αν το 2010 πήραμε 40 εργαζόμενους για την καθαριότητα… το 2015 θα πάρουμε 4 (!!!)
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η δραματική περιστολή πάγιων λειτουργικών δαπανών, όπως περικοπή μισθών και επιδομάτων, απολύσεις εργαζομένων (βλέπε βοήθεια στο σπίτι), τεράστιες ελλείψεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, στα αθλητικά κέντρα, στα ΚΑΠΗ και παράλληλα έλλειψη έργων υποδομής.
Ας δούμε με συγκεκριμένο παράδειγμα σε τι αδιέξοδα τους οδηγεί μελλοντικά η διαχείρισή τους: Λόγο της οικονομικής κρίσης οι αιτήσεις για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξήθηκαν από 270 πέρσι σε 370 φέτος. Το προσωπικό εξαντλημένο και υπό κατάρρευση. Την ίδια στιγμή για το 2011 το κράτος έχει επιβάλλει για την αυτοδιοίκηση 10 αποχωρήσεις για μια νέα πρόσληψη. Πέρσι δούλευαν με οριακές συνθήκες 39 εργαζόμενοι εκπαιδευτές και βοηθητικό προσωπικό. Οι νέες συνθήκες απαιτούν για να διατηρηθεί η νόμιμη σχέση νηπίων και βρεφών προς νηπιοβρεφοκόμους, την πρόσληψη τουλάχιστον άλλων 10 εργαζομένων. Πώς θα λύσουν αυτό το μαθηματικά άλυτο πρόβλημα;
Έχουν 2 λύσεις. Ή θα πουν στους γονείς ότι το μαγαζί είναι φουλ κι ότι δεν χωράνε τα παιδιά τους… ή αν δεν έχουν τη λογική μαγαζιού τότε θα πρέπει να πάνε στην επίτροπο, στο περιφερειακό διευθυντή και στο κ. Καρχιμάκη και να πούνε …Εάν δεν μας εγκρίνετε τις προσλήψεις, πάρτε τα κλειδιά του Δήμου και πάτε να εξηγήσετε εσείς στους γονείς, γιατί τα παιδιά τους δεν χωράνε πουθενά. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
• Στο ζήτημα αν υπάρχει ανάπτυξη σήμερα η απάντηση είναι βεβαίως, μόνο που αυτή γίνεται μόνο προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
• Ο λαός, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία πληρώνουν ολοένα κι ακριβότερα για τις λειψές υπηρεσίες που λαμβάνουν, ενώ οι αμοιβές τους πέφτουν από μέρα σε μέρα σε επίπεδα Κίνας. Το κράτος μετατρέπει έτσι τη δυστυχία των πολλών σε κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
• Ο Δήμος αφυδατωμένος από κεντρικούς πόρους, αυξάνει τα οικονομικά βάρη για τους πολίτες, μετατρέπεται σε Δήμο-επιχείρηση, μειώνει τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτελεί ένα κακό εργοδότη που υλοποιεί όλες τις πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα.
• Αυτοδιοίκηση πια δεν υπάρχει… μόνο τοπική διοίκηση που εφαρμόζει τις εντολές της κεντρικής διοίκησης. Κι επειδή η κεντρική διοίκηση λειτουργεί με σωρεία εγκυκλίων πολλές φορές αλληλοανερούμενων, επικρατεί χάος.
• Το χειρότερο είναι ότι η πλειοψηφία του Δήμου νομίζει ότι κάνει καλά τη δουλειά της(!!!) Στην ουσία τα μη οικονομικά προβλήματα που έχει διαχειριστεί (και για το ποσοστό της ευθύνης της) τα έχει διαχειριστεί από ανεπαρκώς ως και λαθεμένα. (παραλίες, νοσοκομείο, απορρίμματα, ανακύκλωση, ισονομία, Βραχάσι, αθλητισμός, πολιτισμός, ΚΔΑΠ, σχολή κλπ)
• Η αλήθεια είναι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν φτάνει για να ανατρέψει όλα τα παραπάνω. Χρειάζεται η ενεργοποίηση του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου