Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κινδυνεύουν με κλείσιμο δομές ψυχικής υγείας στον Άγιο Νικόλαο

Όπως είχαμε γράψει σε παλιότερη ανάρτηση, ο Βενιζέλος κι η κυβέρνησή του, καταργεί ακόμα και ψηφισμένες επιχορηγήσεις σε δομές ψυχικής υγείας, με πρόφαση την επίτευξης της καταστολής της δημόσιας σπατάλης(!), ώστε να πιαστούν οι στόχοι της ΤΡΟΪΚΑΣ. Σήμερα σας επισυνάπτω κείμενο εργαζόμενου σε μια από αυτές τις δομές, που μας παρέχει μερικές πληροφορίες παραπάνω από αυτές που φιλτραρισμένα μας δίνουν τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας.

"H λειτουργία των φορέων που βρίσκονται στη λίστα του κ.Βενιζέλου απευθύνεται, στην πλειοψηφία τους, σε ψυχικά πάσχοντες. Έχουν δημιουργηθεί κυρίως κατά την Β΄ φάση του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, στην κοινοτική φροντίδα.
Στόχος ήταν να δημιουργηθούν αποτελεσματικά δίκτυα κοινοτικών δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματά του, στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα και όχι στο ασυλικού τύπου αναποτελεσματικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στιγματισμού, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.
Με βάση αυτά, σκοπός των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης είναι:
- η μείωση της συμπτωματολογίας με επαρκείς φαρμακευτικές ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις
-η προώθηση και ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτοεξυπηρέτησης του ατόμου,
- η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της εργασιακής λειτουργικότητας
- η επιδίωξη επανασύνδεσης των φιλοξενουμένων με το οικογενειακό τους περιβάλλον
- η παροχή υποστήριξης στις οικογένειες των πασχόντων
- η ψυχαγωγία και η ενασχόληση των ενοίκων με διάφορες δραστηριότητες καλύπτοντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο
- καταπολέμηση στίγματος μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της κοινότητας.
Σύμφωνα με έρευνες η ποιότητα ζωής των ψυχικά πασχόντων βελτιώθηκε σε ένα σημαντικό βαθμό.

Όσον αφορά τώρα τη γενικότερη λειτουργία του προγράμματος υποχρηματοδοτείται εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να επωμίζονται αφ’ενός μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού και αφ’ετέρου να είναι για μεγάλα χρονικά διαστήματα απλήρωτοι. Κανείς όμως δεν σκέφτεται κ αυτούς τους ανθρώπους που χρόνια ολόκληρα φιλοξενούνταν σε ψυχιατρεία ,(πολύ αντιφατικό να μιλάμε για φιλοξενία σε συνθήκες ψυχιατρείου), και σήμερα ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες και έχουν επιτέλους μία πιο ήρεμη ζωή, έχοντας παρόλα αυτά ακόμα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί τι μπορεί να έχει περάσει κάθε άτομο που φιλοξενείται σε ένα τέτοιο χώρο, και σαφώς κανείς μας δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να έχει ανθρώπους γύρω του που να τον αγαπάνε και να τον φροντίζουν και χωρίς το δικό του κεραμίδι. Εδώ ο κάθε εργαζόμενος στους χώρους αυτούς, προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να στάθηκαν άτυχοι στην μέχρι τώρα πορεία τους, έχουν βρει όμως μία άλλη ζωή στους Ξενώνες, στα Οικοτροφεία που φιλοξενούνται καθώς διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και έχουν τον σεβασμό που τους αρμόζει. Δύσκολο όμως για την πολιτική ηγεσία να κατανοήσει ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι και παραπάνω απ’όλους εμάς αξίζουν την πρόνοια και την φροντίδα του Κράτους, δικαιωματικά πια
."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου