Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας συνδικαλιστικός σύλλογος στη πόλη μας, διαφορετικός από τους υπόλοιπους...


Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται στη πόλη μας ένας σύλλογος που δεν σιωπά, και που σπάζει τη μιζέρια του υποταγμένου συνδικαλισμού της περιοχής μας.
Ενός συνδικαλισμού που αποτελεί φυτώριο της εργατικής αριστοκρατίας, η οποία κατόπιν εξελίσεται σε τοποτηρητή της εξουσίας. Ενός συνδικαλισμού που έχει απογοητεύσει και αποστρατεύσει όσους εργαζόμενους θέλησαν να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν.
'Οαση για την εργατική τάξη της πόλης μας το ανυπότακτο σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, το οποίο συνεχώς ενημερώνει τα μέλη του και την κοινωνία, για τα πολλά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, για την γενικότερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της πόλης μας και σε όλες τις μονάδες δημόσιας υγείας.
Στην επίσκεψη του βουλευτή της ΝΔ Πλακιωτάκη στο Νοσοκομείο, οι εκπρόσωποι του σωματείου δεν έμειναν σε χαιρετούρες και σε τυπικές ευχαριστίες, αλλά μίλησαν με αλήθεια και θάρος για τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας και στην υποβάθμιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΝ και ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ περίθαλψης στο λαό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δελτίο Τύπου
25/9/11
Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επισκέφθηκε το Σάββατο 24/9/11 ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης και συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, με υπηρεσιακά στελέχη και εργαζομένους.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ενημέρωσαν το βουλευτή για μια σειρά από σοβαρά θέματα που απασχολούν το προσωπικό, με κυριότερα τις μεγάλες μισθολογικές περικοπές, την έλλειψη προσωπικού και τη σύνταξη νέου οργανισμού του Νοσοκομείου που συρρικνώνει τις κλίνες κατά 100 (160 από 260), με αντίστοιχη μείωση και στις οργανικές θέσεις του προσωπικού.
Τονίστηκε στο βουλευτή η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι μετά τις μισθολογικές περικοπές του μεσοπρόθεσμου, ενώ υπάρχει βεβαιότητα για νέες περικοπές με το νέο μισθολόγιο και φόβος για διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας και στα Νοσοκομεία σε δεύτερη φάση, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για το αντίθετο, οι οποίες κρίνονται αναξιόπιστες.
Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία ήταν και είναι χαμηλόμισθοι και έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο μετά τις συνεχείς περικοπές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός των νοικοκυριών. Επισημάνθηκε στον κ. Πλακιωτάκη ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι άμοιρη ευθυνών για όσα έχουν συμβεί, ενώ δεν πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά στη δύσκολη κατάσταση των μισθωτών, ακόμα και αν υπάρξει εναλλαγή των κομμάτων που είναι στην εξουσία.
Ακόμη ο βουλευτής ενημερώθηκε για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο, σε όλες τις ειδικότητες και τα τμήματα. Στις περισσότερες κλινικές οι νοσηλεύτριες αναγκάζονται στο πρόγραμμα υπηρεσιών μην παίρνουν τα ρεπό εβδομάδας και να κάνουν παραπάνω βάρδιες από τις προβλεπόμενες, ενώ υπάρχουν δεκάδες οφειλόμενες ημέρες από άδειες και ρεπό, ακόμα και από το 2010. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες γίνονται συνεχείς περικοπές στο προσωπικό που μπαίνει ανά βάρδια, ενώ νοσηλεύτριες αναγκάζονται να κάνουν υπηρεσία από τη μια κλινική στην άλλη. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για τους τραυματιοφορείς, που έχουν απομείνει ελάχιστοι και δεν μπορούν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες του Νοσοκομείου. Έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στον τομέα των παρασκευαστών ιατρικών εργαστηρίων, που ενώ αυξάνεται ο όγκος των εξετάσεων αίματος που διεκπεραιώνουν, μειώνεται συνεχώς το προσωπικό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους διοικητικούς, όπου για να καλυφθούν τα κενά το Νοσοκομείο οδηγείται σε λύσεις αμφιβόλου νομιμότητας και δεοντολογίας.
Ακόμη λόγω της έλλειψης εργαζομένων, τμήματα των υπηρεσιών καθαριότητας, πλυντηρίων και τεχνικής υποστήριξης ανατίθενται σε ιδιώτες, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για τα οικονομικά, ούτε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Στον τομέα του ιατρικού προσωπικού επισημάνθηκε στο βουλευτή ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, ελλείψεις που δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Για παράδειγμα, το μήνα Σεπτέμβριο το Νοσοκομείο μένει για 9 ημέρες χωρίς εφημερεύων αναισθησιολόγο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν τις ημέρες αυτές τα επείγοντα περιστατικά που έρχονται εκτός πρωινού ωραρίου και να παραπέμπονται για μεταφορά στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για τους ακτινολόγους, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μένει αρκετές ημέρες χωρίς ακτινολόγο και να μην μπορεί να διεξάγει εκτός πρωινού ωραρίου διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονική και υπέρηχο, εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά.
Επισημάνθηκε στο βουλευτή ότι υπό αυτές τις συνθήκες το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο στις υπηρεσίες υγείας του νομού, αφού λόγω της έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων στα άλλα Νοσοκομεία αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο περιστατικών από όλες τις περιοχές του νομού, και ειδικά τις ημέρες που λόγω μη εφημερίας κλείνουν κλινικές σε άλλα Νοσοκομεία. Όμως η συρρίκνωση των οργανικών κλινών του Νοσοκομείου κατά 100 στο νέο υπό σύνταξη οργανισμό(που συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση στις οργανικές θέσεις προσωπικού), ουσιαστικά στραγγαλίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ειδικά στις οργανικές θέσεις ιατρών, ο νέος προβλεπόμενος αριθμός οριακά καλύπτει τους υπηρετούντες και ουσιαστικά αποκλείει την περεταίρω ενίσχυση του Νοσοκομείου με γιατρούς. Όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τους νέους οργανισμούς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση και των τριών Νοσοκομείων του νομού, με στόχο να εμφανιστεί στη συνέχεια ως μονόδρομος η ύπαρξη μόνο δύο Νοσοκομειακών κέντρων του ΕΣΥ στην Κρήτη (ΠΑΓΝΗ/Βενιζέλειο – Νοσοκομείο Χανίων). Καλό είναι όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι και οι φορείς του νομού να ενώσουν τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους ώστε να αποτραπεί αυτή η τόσο δυσάρεστη μελλοντική εξέλιξη που θα κοστίσει πολύ ακριβά στους κατοίκους του νομού μας.
Ακόμη στο βουλευτή επισημάνθηκαν από τους παριστάμενους και άλλα θέματα, όπως η δυσλειτουργία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου, που ενώ διαθέτει μόνο ένα ψυχίατρο απασχολεί δυσανάλογο μεγάλο αριθμό προσωπικού, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης του προσωπικού αυτού σε κλινικές του Νοσοκομείου, επειδή το Υπουργείο Υγείας το απαγορεύει με το πρόσχημα ότι το Κ.Ψ.Υ. έχει χρηματοδοτηθεί από Κοινοτικά κονδύλια.
Επίσης επισημάνθηκε η προσπάθεια της διοίκησης του Νοσοκομείου για εσπευσμένη έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων (ΤΕΠ), τη στιγμή που δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες και λειτουργικές υποδομές και αντίστοιχο προσωπικό.
Ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα κάνει προσπάθειες για να γίνουν παρεμβάσεις στο μέτρο του δυνατού στα θέματα που τέθηκαν και ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να υπάρχει συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για όλα τα θέματα.

1 σχόλιο:

  1. Σας δουλεύει ο κ. βουλευτής ψιλό γαζί, όπως κι ο άλλος. 'Στο μέτρο του δυνατου....', ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή