Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πρόσκληση για κοινή αγωνιστική διεκδίκηση, πάνω στα σύγχρονα λαϊκά αιτήματα και ανάγκες.



Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Νικολάου, μέσα στην άγρια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές των μνημονίων και του «Καλλικράτη», προτείνει τους παρακάτω στόχους πάλης για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών σε πόλεις και χωριά.
Επικεντρώνουμε στους βασικούς άξονες διεκδίκησης:
1. Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
2. Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
3. Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας μέσω ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα. Να παραμείνουν μόνο τα τέλη που αφορούν επιχειρηματική δράση όπως τέλη εκμετάλλευσης πεζοδρομίων-κοινοχρήστων χώρων, ύδρευση επιχειρήσεων, δίκτυα υποδομών που εξυπηρετούν ξενοδοχεία κλπ
4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
5. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές και ειδικά στη καθαριότητα, στη συντήρηση σχολείων, σε βρεφονηπιακούς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
6. Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ., αλλά και οποιωνδήποτε άλλων μορφών επιχειρήσεων.
7. Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ένταξη των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
8. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
9. Διεκδικούμε Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκή οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κ.λπ., ρύπανση του αέρα και του εδάφους, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, έργα άρδευσης, επίλυση του αποχετευτικού κατά ενιαίες περιοχές, ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, κ.λπ.). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων θα γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
10. Κατοχύρωση Ενέργειας - Μεταφορών - Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
11. Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη δημιουργία και ενίσχυση χώρων πρασίνου και αναψυχής, παιδικών χαρών κλπ.
12. Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.
13. Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
14. Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφέρεια, δήμος) για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κλπ) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφ' όσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο.

Θεωρούμε ότι στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που ζούμε, προκύπτει πληθώρα κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων που ο Δήμος πρέπει να πάρει, καθώς και δράσεων που πρέπει αναλάβει. Για αυτό κρίνουμε ως απαράδεκτο να έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο μετά από 40 μέρες. Επιλέχθηκε μάλιστα η Τετάρτη 19/11 που ως γνωστό είναι ημέρα απεργίας , υποχρεώνοντας εργαζόμενους του Δήμου να κάνουν απεργοσπασία. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την άρνηση συζήτησης των θεμάτων που βάζει η αντιπολίτευση. Επειδή αρνούμαστε να μετατραπούμε σε διακοσμητικά στοιχεία, θα εισηγηθούμε την παραίτηση και αντικατάσταση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει δεκτή, θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας σε όσες Δημοτικές Επιτροπές και όσους Δημοτικούς Οργανισμούς έχουμε αντιπροσώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου