Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Όλος ο κόσμος ένα καζάνι που βράζει

ΗΠΑ: Λαϊκές διαδηλώσεις εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες

Διευρύνονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, που έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων στις πολιτείες του Γουισκόνσιν, του Νιου Τζέρσεϊ, του Σικάγου και αλλού ενάντια στα προγράμματα περικοπών των πολιτειών. Εδώ και τρεις εβδομάδες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του κινήματος που πήρε το συμβολικό όνομα «Καταλαμβάνουμε τη Γουόλ Στριτ» στη Νέα Υόρκη, και έχει επεκταθεί σε 223 μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.
Χτες πραγματοποιήθηκαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Από τις 2 το μεσημέρι - τοπική ώρα - έγινε διαδήλωση φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, ενώ το μεγάλο ραντεβού των Συνδικάτων ήταν στο πάρκο Φόλεϊ στις 4.30 μ.μ. - τοπική ώρα - όπου μετά αναμενόταν να ακολουθήσει πορεία προς την Γουόλ Στριτ. Μέχρι αργά χτες, συνδικάτα και οργανώσεις πάσχιζαν να πάρουν άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και της πορείας ούτως ώστε να μην υπάρχουν οι «συνήθεις» δικαιολογίες για την καταστολή, όπως «παρακώλυση συγκοινωνιών», «κατάληψη αναίτια χώρου» κλπ.

Παράλληλα, συνεχίζονταν οι «καταλήψεις» και οι διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, όπως έξω από το Δημαρχείο του Λος Αντζελες, στην έδρα της τοπικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστώνη, στο Γουίλις Τάουερς στο Σικάγο κ.α.

Το κίνημα αυτό αναδεικνύει μια πλατιά γκάμα αιτημάτων ενάντια στην οικονομική και κοινωνική ανισότητα, τον κηρυγμένο πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ υπάρχουν και συνθήματα ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Οπωσδήποτε αυτό το ξέσπασμα εκφράζει την οργή φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Σημαντικό κομμάτι του είναι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν κανένα μέλλον μπροστά τους, άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, αυτοί που έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (το σύνολό τους έχει ξεπεράσει στις ΗΠΑ τα 45 εκατομμύρια). Οχι τυχαία στα πλακάτ των διαδηλωτών δηλώνεται: «Είμαστε το 99%»! Δηλαδή ο λαός είναι αυτός που παράγει τον πλούτο, που νέμεται μόλις το 1% των πλουσίων.

Στις μαζικές διαδηλώσεις συμμετέχουν και συνδικάτα, τουλάχιστον εκείνα που έχουν έναν αγωνιστικό προσανατολισμό και αντιπαλεύουν τη συμβιβαστική γραμμή των ανώτατων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Στη Νέα Υόρκη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (TWU Local 100), η Ομοσπονδία Καθηγητών (United Federation of Teachers), οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία (United Auto Workers), στην Υγεία (National Nurses United), η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες (Communications Workers of America), καθηγητές και προσωπικό των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης (CUNY), από την Ενωση Συγγραφέων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (Writers Guild East) κ.ά.

Το λαϊκό αυτό ξέσπασμα φαίνεται ότι έχει θορυβήσει μερίδες του κεφαλαίου και στο χτεσινό τους φύλλο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κάνουν λόγο για «καμπανάκι κινδύνου για μία ενδεχομένως γενικευμένη κοινωνική έκρηξη, εάν η κρίση συνεχιστεί». Μέχρι και ο μεγαλοκαρχαρίας Τζορτζ Σόρος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι, ως άλλες «Μαρίες Αντουανέτες», εμφανίζονται δήθεν να συμπαρίστανται στους διαδηλωτές...

1 σχόλιο:

  1. Δεν έχουν τηλεοράσεις στις ΗΠΑ, δεν έχουν καναπέδες;Μήπψς πρέπει να τους στείλουμε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς του, τους δημοσιογράφους του, τους ψηφοφόρους του, το 'δήθεν' υπουργικό συμβούλιο; Έτσι μόνο θα βάλουν μυαλό και θα ξεμαγαρίσει κι η χώρα μας από τα πράσινα κοπρόσκυλα. Μαζί τους να πάνε κι οι νεοδημοκράτες για να δέσει η κομπόστα. ΟΥΣΤ! Παγκόσμιος αλητεία. Αλλά μου μένει η απορία. Που είναι αυτοί που είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στον Ομπάμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή