Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τα κοπέλια του Κρούστα κι ο Κοπελούζος



Με αφορμή την τοποθέτηση ανεμολογικού ιστού στο χωριο μας τον Κρούστα και συγκεκριμένα στην ιστορική τοποθεσία “ Στου Ξενογιώργη την Κορφή” εμείς νέοι του Κρούστα δηλώνουμε :

Έχουμε μεγάλη ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη – και τον χώρο που ζούμε κατανοουμε τα ενεργειακά προβλήματα που προκύπτουν από την κατασπατάληση ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα και πιστεύουμε γι' αυτό το λόγο, πόσο σημαντική ειναι η προστασία των των ελάχιστον πλέον δασών που υπάρχουν στην Κρήτη(το χωριό μας διακρίνεται για την πιο οργανωμένη εθελοντική πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής). Γι' αυτό ανησυχούμε για την συγκεκριμένη ενέργεια, βλέποντας σκουπίδια και κομμένα δέντρα στην περιοχή που προϊδεάζουν αυτό που έρχεται στο όνομα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επειδή η μέχρι τώρα εμπειρία με τα πάρκα ανανεώσιμων πηγών δε μας δίνει την καλύτερη εικόνα- ανεξέλεκτη και χωρίς σχεδιασμό τοποθέτησή τους- ζητάμε από τους αρμόδιους την πλήρη ενημέρωσή μας για τα τεκταινόμενα και τη νομιμότητα της κατασκευής. Ελπίζουμε ότι οι τοπικοί συλλόγοιθα ευσθητοποιηθούν και θα δραστηριοποιηθούν με σκοπό τη συγκέντρωση και ενημέρωση όλων των κατοίκων του χωριού μας ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το ιδιαίτερο φυσικό κάλος που χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Δεν ξεχνάμε τις εφιαλτικές πυκαγιές των προηγούμενων χρόνων.

...Σιγάνεψε αεράκι μου κι αγάλι αγάλι φύσα

να χαμηλώσω σε κορφή που 'χει ένα σωπατούδι

κι έχει στο γύρο του νερό κι έχει βουρλιές και βάτους

κι έχει μιτάτο και βοσκό και πρίνους κι ασφενταμους...


Υ.Γ. Κυριακή 22 Μάη, ώρα 18.00 συναντιέται η Λαϊκή Συσπείρωση με τους "νέους του Κρούστα"

.


ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ



ΝΙΝΑ ΣΙΜΟΝ.


Μια μεγάλη κυρία. Άλλος ένας λόγος που λατρεύω την ΑφροΑμερικανική κουλτούρα.


Προσέξτε τη μουσική. Μα κυρίως τους στίχους. Μια φιλοσοφία και μια στάση ζωής που παραπέμπει στον Μέγα Διογένη τον Κυνικό.


Κι αν με ρωτήσεις ποιός είναι πιο Έλληνας. Η αφροαμερικάνα Νίνα Σιμόν ή ο Καρατζαφέρης θα απαντούσα απερίφραστα το Νινάκι.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Περίπου 800-1000 Αγιονικολιώτες συγκεντρώθηκαν με την προσδοκία να ακούσουν για το πως οι τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν να ορθώσουν ένα λόγο αντίστασης στην πολιτική εφαρμογή του "μνημονίου". Να ακούσουν με ποια τακτική θα παλέψουμε για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που περισσεύουν στη περιοχή μας.
Αντ΄αυτού γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης παράστασης όπου ευχαριστήσαμε το καλό ΠΑΣΟΚ που τόσο βοηθάει πάντα τον τόπο... κανονίζοντας συναντήσεις με παράγοντες υπουργείων. Και τη ΝΔ που πάντα ήταν στο πλευρό των εργαζομένων και στο δικαίωμά τους για δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, αθλητισμό κλπ...
Ο Δήμαρχος έχει μεγάλη ευθύνη για τον χαραχτήρα που πήρε η συγκέντρωση.
Εκτός από τους χειροκροτητές οι οποίοι ήταν και μειοψηφία, ο πολύς κόσμος έμεινε με την απορία γιατί πήγε εκεί.
  • Πήγε, για να τον πείσουν για την ειλικρινή μεταμέλεια της πολιτείας και για την "αστοχία" να κλείσουν λάθος τμήμα;;;
  • Πήγε, να ακούσει τον λόγο του Δέσποτα, ο οποίος με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσει να πειραχτεί ο τόπος μας, κάνοντας πιθανώς επίκληση για θεία παρέμβαση;;;
  • Πήγε, για να δεχθεί ένεση τοπικισμού, ώστε να αφεθούν αλώβητες τις πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα;;;
  • Πήγε, για να πειστεί για το αγωνιστικό άλλοθι της δημοτικής αρχής;;;
  • Πήγε, για να καμαρώσει τους υπερασπιστές του Καλλικράτη, να "εκπλήσσονται" τώρα που ο Καλικράτης γίνεται πράξη;;;
  • Πήγε εκεί για να πειστεί ότι η απόφαση ήταν ένα "στιγμιαίο λάθος", το οποίο θα αποκατασταθεί... εν καιρώ;;;
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ. Φυσικά σε αυτό το δούλεμα δεν είχε καμία θέση η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία με διάφορες δικαιολογίες περί οικονομίας χρόνου, αποκλείστηκε από τους ομιλητές. Έτσι η λογική Καρχιμάκη μίλησε 5 φορές και έτσι η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τα αλληλοσυχαρίκια των παραγόντων μεταξύ τους, για την επιτυχημένη κάλυψη των πολιτικών τους πατρώνων.

Οι ταξικές καταβολές του φασισμού



14 Μαΐου 2011Ο φασισμός το κοινωνικό καθεστώς των μικροαστών
Απόσπασμα απο το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη
" Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους, 1830-1974"


Ο φασισμός είναι λαϊκισμός, - και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός κατά βάση και κατα ουσία.

Ο φασισμός δεν αγαπά το μεγάλο κεφάλαιο (εκτός απ'το παρα πολύ μεγάλο που τον γεννάει) και λατρεύει το μικρομεσαίο. Ο φασισμός είναι ένα κοινωνικό καθεστώς σπέσιαλ για μικροαστούς. Όχι για αστούς, ούτε για προλετάριους. Οι αστοί και οι προλετάριοι βρέθηκαν αντίπαλοί του εξ'αρχής. Και δεδομένου ότι στην λεγόμενη αστική κοινωνία δεν κυριαρχούν οι αστοί αλλά οι μικροαστοί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, την απήχηση που είχαν στον λαό, τα φασιστικά καθεστώτα. Άλλωστε οι στολές, οι παρελάσεις, οι λαμπαδηδρομίες, τα κολοσσιαία θεάματα αρένας, το προγονικό μεγαλείο , απ'το οποίο ο τιποτένιος μικροαστός αντλεί δύναμη για να υποφέρει την ασημαντότητά του, όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν τέλεια όλοι οι φασίστες δικτάτορες......και τα πλήθη να ουρλιάζουν ζήτω !

Ο χάλιας μικροαστός πάντα έχει την ανάγκη ενός σούπερ πατέρα του έθνους, που να τον προστατεύει απ'τους παμφάγους καπιταλιστές, αλλά και από τους κομμουνιστές που απειλούν το όνειρό του για ένα πέρασμα στην "ανώτερη τάξη". Κάθε μικροαστός ονειρεύεται τον αστό που ζεσταίνει μέσα του, που τον μεγαλώνει στο θερμοκήπιο της μεγάλης ελπίδας για ένα πέρασμα στην "ανώτερη τάξη". Κάθε ψιλικατζής , ονειρεύεται ένα σούπερ μάρκετ. Και επειδή το όνειρο για μερικούς πραγματοποιείται, όλοι οι χάχες πιστεύουν πως θα βγει αληθινό και για αυτούς. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι πεθαίνουν φτωχοί. Σημασία έχει που ο καπιταλισμός τους επιτρέπει να ονειρεύονται τον δικό τους πλούτο. Και ο φασισμός που είναι η ακραία μορφή καπιταλισμού, είναι μια εγγύηση για να διατηρήσουν το όνειρο για ένα πέρασμα στην "ανώτερη τάξη".


Το Volkswagen (=λαϊκό αμάξι) είναι δημιούργημα του Χίτλερ, αλλά υπάρχει ακόμα. Και ο αγκυλωτός σταυρός (η σβάστιγγα) αυτό το εκπληκτικής ψυχολογικής αποτελεσματικότητας σύμβολο, που δίνει φτερά στον σταυρό και τον κάνει να γυρίζει και να αλέθει, έδωσε στον χριστιανισμό την δυναμική που του έλειπε. Δεν ήταν πλέον αμαρτία να σκοτώνει ο καλός χριστιανός. Και ο Μεταξάς, όπως και ο Μουσολίνι ήξεραν καλά τι έκαναν, όταν υιοθετούσαν σύμβολα σαν τον διπλό πέλεκυ. Που να κόβει κεφάλια και από δεξιά και από αριστερά. Το καταπληκτικό είναι που στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καπιταλισμός αναγνώρισε σαν συμμαχό του τον Κομμουνισμό και όχι τον Φασισμό, παρόλο που ο Φασισμός είναι Καπιταλισμός (η ακρότατη μορφή αυταρχικού Καπιταλισμού). Η συμμαχία του Καπιταλισμού με τον Κομμουνισμό, ίσως δείχνει την μητρική σχέση ανάμεσα στα δυο κοινωνικά συστήματα : Κάποτε ο Καπιταλισμός θα γεννήσει φυσιολογικά και όχι με καισαρική τομή (όπως επιχειρήθηκε), τον Κομμουνισμό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ REDFLYPLANET.BLOGSPOT.COM

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Όταν το "Μνημόνιο" σου χτυπά την πόρτα, δεν πρέπει να νομίζεις πως είναι ο γαλατάς...



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 17 ΜΑΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΚΕΠΤΙΚΟ:
Ο πόλεμος που δέχεται ο καθένας μας στο μικρόκοσμο της επαγγελματικής και οικογενειακής του επιβίωσης, δεν έχει καμία διαφορά από τον πόλεμο που δέχεται η τοπική μας κοινωνία... την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα όλων μας από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΥΤΟΣ
Έχει όνομα:
εφαρμογή της πολιτικής του «Μνημονίου»
Έχει στόχο: την παραπέρα κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Έχει αποτελέσματα:
• τα άδεια ταμεία των Δήμων ,
• τα Νοσοκομεία που υπολειτουργούν βάζοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία,
• τη ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση, που πραγματοποιείται με τεράστιες οικογενειακές δαπάνες ορθώνοντας ταξικά εμπόδια στη γνώση,
• τη μείωση των δαπανών για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πρόνοια.
Για την πόλη μας αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αρχίσει με αφορμή το Νοσοκομείο, την παταγώδη αποτυχία του σχεδιασμού για τα απορρίμματα, την έλλειψη βρεφονηπιακών, το ότι 30 χρόνια δεν έχει φτιαχτεί μια νέα εργατική κατοικία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, την υποβάθμιση των Τ.Α.Δ., τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών, τα κλειστά γυμναστήρια που δεν παραδίδονται, την κατάσταση του ΒΟΑΚ, ή δεκάδες άλλες αφορμές.
Τελικά αρχίζουμε τον αγώνα με αφορμή το τμήμα του Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου.
Κάλιο αργά παρά ποτέ.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ


Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες, κατανοώντας τις μεγάλες ανάγκες της εργαζόμενης οικογένειας για βοήθεια στην ανατροφή των βρεφών και νηπίων μέσα στις νέες συνθήκες του οικονομικού πολέμου που δεχόμαστε,.
1) Έκανε μια έρευνα στα δημοτολόγια του νέου Δήμου Αγίου Νικολάου και στο Δημοτικό γραφείο εξυπηρέτησης μεταναστών. Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι τα νήπια και βρέφη στη περιοχή μας είναι συνολικά γύρω στα 1300 (1050 παιδιά οικογενειών ημεδαπών και 250 παιδιά αλλοδαπών που διαμένουν στη περιοχή μας). Η συνολική χωρητικότητα των δύο Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών σε Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη είναι περίπου 300 παιδιά. Άρα οι πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι για 1000 παραπάνω παιδιά. Με δεδομένη τη δύσκολη για τους εργαζόμενους οικονομική συγκυρία το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων δεν θα μπορέσουν ούτε να πληρώνουν τα πανάκριβα τροφεία των ιδιωτικών βρεφονηπιακών, αλλά ούτε και να κρατήσουν στο σπίτι κάποιο γονέα-ανατροφέα, αφού ο ένας μισθός δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα.
2) Καταλογίζουμε διαχρονικά σοβαρές πολιτικές ευθύνες στις δημοτικές αρχές του Αγίου Νικολάου που στήριξαν ή δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, την αποδιάρθρωση της όποιας «δημόσιας» προσχολικής αγωγής, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την επιβολή τροφείων, την έλλειψη υποδομών και αναγκαίου προσωπικού.
Αποτέλεσμα είναι τα όσα ζούμε σήμερα. Να το τελευταίο περιστατικό. Ο Δήμος λοιπόν προσέφερε δικό του οικόπεδο στη περιοχή Γηροκομείου στον Ο.Ε.Κ. (οργανισμό εργατικής κατοικίας) για ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού σταθμού. Πρόσφατα ήρθε αρνητική απάντηση και έτσι ναυάγησε ένα απαραίτητο έργο. Δυστυχώς αντίδραση από πλευράς Δήμου δεν υπήρξε. Από την άλλη το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες, επέκτεινε το ωράριο εργασίας των εργαζομένων από τις 30 ώρες την εβδομάδα στις 40 ώρες εργασίας. Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (φανταστείτε 8ωρη εργασία σε μια αίθουσα με 25 νήπια και βρέφη) και δημιουργεί νέες, δυσμενείς επιπτώσεις στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όλων των εργαζομένων.
Για αυτό προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων και να μπει μπροστά για να διεκδικήσουμε:

• Γενναία χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τώρα. Να κατευθυνθούν άμεσα κονδύλια γι' αυτές τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί στους Δήμους η χρηματοδότηση που το κράτος χρωστάει.
• Άμεση ίδρυση 3 νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Σίσι γιατί οι αυξημένες ανάγκες των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων της περιοχής, δεν θα μπορέσουν να χωρέσουν στον υπό κατασκευή νέο όροφο του υπάρχοντος βρεφονηπιακού. Εφόσον έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα ανέγερσης κτιρίων θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι για ενοικίαση.
• Διπλασιασμός της δυναμικότητας στα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών), που είναι τόσο απαραίτητα για τους εργαζόμενους γονείς κατά τη καλοκαιρινή περίοδο
• Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
• Ενιαίος σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών με στήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς, τη σταθερή επιμόρφωσή τους στις νέες διαμορφωμένες παιδαγωγικές - επιστημονικές συνθήκες.
• Να μην ανατραπεί η θεσμοθετημένη αναλογία παιδιών - παιδαγωγών. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.
• Το 30ωρο, 5ήμερο, και η ανάπαυση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες περιόδους δεν είναι εργασιακό προνόμιο. Η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της παιδαγωγικής καθορίζει την ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας του παιδιού.
• Να καταργηθούν όλα τα τροφεία
• Πλέγμα παιδικών κατασκηνώσεων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στις περιόδους των διακοπών, γονική πληρωμένη άδεια μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού.
Παλεύουμε προοπτικά για
• Δημόσια Δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, εντασσόμενη στο υπουργείο παιδείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
Χατζηδάκης Βασίλης
Δατσέρης Ιωάννης
Πιταροκοίλης Κωνσταντίνος