Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Διαβάστε το «μεσοπρόθεσμο»!


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Το επονομαζόμενο ως «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» αποτελεί την εγγύηση για την επερχόμενη - με μαθηματική ακρίβεια - καταστροφή του ελληνικού λαού.

Κι όταν λέμε με «μαθηματική ακρίβεια» το εννοούμε με την κυριολεκτική σημασία του όρου.
Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα όσα ομολογούν οι ίδιοι οι συντάκτες του «μεσοπρόθεσμου».

Ομολογίες που ταυτόχρονα επιχειρείται, φυσικά, να αποσιωπηθούν. Να συσκοτιστούν πίσω από εκβιασμούς, από γελοία πολιτικά τερτίπια και από «σωτηριολογικές» δημαγωγίες.

Υπάρχει, όμως, μια αλάνθαστη και απλή μέθοδος για να διαπιστώσει και ο τελευταίος εργαζόμενος τι του ετοιμάζουν: Είναι η ανάγνωση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος»!
Αν μη τι άλλο αυτό το έκτρωμα αξίζει να διαβαστεί.

Και όχι μόνο να διαβαστεί, αλλά και να διαθοδεί. Πλατιά! Να μη μείνει Ελληνας της δουλειάς και του μόχθου που να μη γνωρίζει σε τι καρμανιόλα τον σέρνουν. Αξίζει να μάθουν οι πάντες τι είδους «σωτήρες» είναι αυτοί που ενώ τον πεθαίνουν, ενώ τον εξοντώνουν (και είναι τα ίδια τους τα κιτάπια που επιβεβαιώνουν την εξόντωση), συνεχίζουν παράλληλα να το παίζουν «σωτήρες»!

Ας διαβαστεί, λοιπόν, το «μεσοπρόθεσμό τους». Και ας ακολουθηθεί η συμβουλή του Μαρξ:
«Να κάνουμε το έγκλημα πιο ατιμωτικό δημοσιοποιώντας το»!

Πάμε, συνεπώς, να δούμε ορισμένα μεγέθη του «μεσοπρόθεσμου», που πιστοποιούν με αδιάψευστο τρόπο τι κρύβεται πίσω από τις μεγαλοστομίες.

α) Σύμφωνα με τη σελίδα 10 του «μεσοπρόθεσμου», οι έμμεσοι φόροι από 30,7 δισ. ευρώ το 2011, στο τέλος του προγράμματος, το 2015, θα έχουν εκτιναχτεί στα 35,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η «σωτηρία» του λαού προβλέπει την εξόντωσή του διά μέσου της πιο άδικης, της πιο ταξικής, της πιο αδυσώπητης φοροληστείας.
Με άλλα λόγια: Οπως μας εγγυώνται οι «σωτήρες», η έμμεση φορολογία, αυτή που σήμερα έχει γονατίσει το λαό, στο τέλος του «μεσοπρόθεσμου» θα τον έχει ισοπεδώσει ολοκληρωτικά, αφού - όπως ομολογούν - θα έχει αυξηθεί κατά ακόμα 5 δισεκατομμύρια!

β) Σύμφωνα με τη σελίδα 11 του «μεσοπρόθεσμου», σήμερα, εν έτει 2011, οι τόκοι που πληρώνει ο ελληνικός λαός σε κερδοσκόπους και τοκογλύφους ανέρχονται στο 6,9% του ΑΕΠ. Εφόσον, όμως, ο λαός πιει το «φάρμακο» που πάνε να του επιβάλουν, τότε οι τόκοι που θα πληρώνει το 2015 - όπως οι ίδιοι ομολογούν - όχι μόνο δε θα έχουν μειωθεί, αλλά θα έχουν εκτιναχτεί στο 9,8% του ΑΕΠ!
Τι κάνουν, επομένως; Μας λένε ότι θέλουν να «σώσουν» την Ελλάδα, αυξάνοντας τους τόκους (!), αυξάνοντας το κομμάτι εκείνο του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος άνθρωπος, αλλά τον νέμονται οι ντόπιες και ξένες ακρίδες!

γ) Σύμφωνα με τη σελίδα 12 του «μεσοπρόθεσμου», ανάμεσα στα άλλα, υπάρχουν και δυο στοιχεία που συμπυκνώνουν ολόκληρο το πνεύμα από το οποίο διαπνέονται οι «σωτήρες». Είναι τα στοιχεία που αφορούν στην Υγεία και την Παιδεία. Τι λένε: Οτι το 2015 με την πολιτική του «μεσοπρόθεσμου» οι σημερινές κατακρεουργημένες δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία του λαού, θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά 14% και 12%, αντίστοιχα!
Δηλαδή - όπως οι ίδιοι ομολογούν - η «σωτηρία» του λαού περνάει μέσα από τα «λουκέτα» στα νοσοκομεία και στα σχολειά της χώρας!

δ) Και πάμε στο «καλύτερο»: Το δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα και πάλι με τη σελίδα 11 του «μεσοπρόθεσμου», υπολογίζεται ότι εντός του 2011 θα κινηθεί περίπου στα 350 δισ. ευρώ. Τι, όμως, μας «υπόσχονται»;
Πρώτον, ότι - βάσει του «κακού» τους σεναρίου, αν δηλαδή στο μεταξύ δεν έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, τότε το 2015 το χρέος θα είναι 401,3 δισ. ευρώ! Μεγαλύτερο δηλαδή απ' ό,τι είναι σήμερα!
Δεύτερον, ότι - βάσει του «καλού» τους σεναρίου - και εφόσον θα έχουν ξεπουλήσει τα πάντα μέσω των αποκρατικοποιήσεων, τότε το δημόσιο χρέος το 2015 θα είναι 351,4 δισ. ευρώ! Οσο, δηλαδή, είναι και σήμερα!

Με άλλα λόγια:
Μετά την εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου», και αφού θα έχουν πετάξει το λαό στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στα εργασιακά κάτεργα, αφού θα έχουν εκποιήσει τα πάντα, τότε
- σύμφωνα με την... «καλή εκδοχή» τους -
το χρέος (για τη μείωση του οποίου υποτίθεται ότι γίνονται όλα αυτά τα «σωτήρια») θα παραμένει στα ίδια, στα σημερινά επίπεδα!

Οσο για την «κακή εκδοχή» τους, προβλέπει ότι μετά το λαϊκό αφανισμό
- ο οποίος προωθείται στο όνομα της μείωσης του χρέους -
το χρέος θα έχει αυξηθεί κι άλλο!

Μας «υπόσχονται» δηλαδή και θέλουν να επιβάλουν μια πολιτική, που, είτε με την «καλή» είτε με την «κακή» εκδοχή της, θα έρθουν ξανά το 2015 να πουν στο λαό ότι το χρέος είναι ξανά υψηλό και ότι πρέπει να κόψει ξανά τους μισθούς του! Αλλά, επειδή ο λαός δεν θα έχει τίποτα πια να κόψει από μισθούς και συντάξεις, τότε θα του πουν ότι ήρθε η ώρα να του κόψουν το λαιμό!

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


Απογοητευτική είναι η εικόνα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης αυτής της πόλης κατά την επίσκεψή του στη πιο λαϊκή παραλία της πόλης μας. Το Αμμούδι. Κι άντε να του εξηγήσεις ότι το κατεστραμμένο τοπίο που θα αντικρύσει, προήλθε από μια θεομηνία πριν 7 μήνες (!!!) κι ότι στη πόλη μας τα έργα στη παραλιακή ζώνη έχουν μπλοκάρει από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, μεταξύ μιας εκλεγμένης και μιας διορισμένης αρχής. Ο επισκέπτης που προτίμησε την Ελλάδα του πολιτισμού και των παραλιών με γαλάζιες σημαίες, δεν ασχολείται για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το χάλι. Απλά το υφίσταται.
Στο Αμμούδι λοιπόν υπάρχει ολική καταστροφή του πλακόστρωτου στη δυτική πλευρά της παραλίας. Ο κίνδυνοι να χτυπήσουν οι περαστικοί προφανείς, η σκάλα που οδηγεί στο κυλικείο βρίσκεται στον αέρα και η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ξαπλώστρες απολύτως αδύνατη, γεγονός που στερεί το Δήμο κι από απαραίτητα έσοδα.
Στην ανατολική πλευρά του πλακόστρωτου λακκούβες με νερό αποτελούν παγίδες για τους περαστικούς και τονίζουν την εικόνα της εγκατάλειψης.
Το κυλικείο της παραλίας, που μέχρι πέρσι η εκμετάλλευσή του είχε παραχωρηθεί στο Δήμο από παρακείμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα, φέτος παραμένει κλειστό και μέσα στις ακαθαρσίες. Κάποιος ίσως θα έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες γιατί δεν άνοιξε, ώστε να ξέρουμε σε ποιόν χρωστάμε την φετινή υποβάθμιση υπηρεσιών στη παραλία μας.
Η κορωνίδα όμως των εντυπώσεων, δημιουργείται όταν οι επισκέπτες της παραλίας χρησιμοποιήσουν τα αποδυτήρια, που από μακριά τουλάχιστον προσδίδουν μια κάποια εικόνα οργάνωσης. Και λέμε από μακριά, γιατί από κοντά τα περισσότερα αποδυτήρια είναι κλειδωμένα, ενώ όσα είναι ανοικτά είναι σε άθλια κατάσταση, μες τη βρομιά ή έχουν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Οι τουαλέτες, δεν είναι σε απελπιστική κατάσταση αλλά είναι προφανές δια γυμνού οφθαλμού ότι χρειάζονται ένα χέρι μόνιμης καθαρίστριας.
Αγαπητοί εκλεγμένοι και διορισμένοι παράγοντες της πόλης. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο τόπος έγινε ονομαστός γιατί διαθέτει καθαρές παραλίες και ευγενικούς, πολιτισμένους ανθρώπους. Μην μας παίρνετε πίσω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Όχι γιατί μας στερείτε το βιοπορισμό, αλλά κυρίως την αξιοπρέπειά μας.
Επειδή ξέρουμε ότι ο ένας θα δικαιολογηθεί πίσω από την παρουσία (ή καλύτερα την απουσία) του άλλου, θέλουμε να σας τονίσουμε ότι αυτό δεν αφορά κανένα μας πια. Η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από δικαιολογίες αλλά από δράση. Θεωρούμε ότι ο Δήμος, που είναι στο κάτω-κάτω της γραφής κι ο εκλεγμένος από εμάς φορέας, πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα και κανείς δεν θα τολμήσει να τον κατακρίνει γιατί έχει παραβιάσει τις αρμοδιότητές του. Ξέρουμε και τα οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη προσωπικού. Ξέρουμε για τον Καλλικράτη και το μνημόνιο. Όμως ένα συνεργείο καθαρισμού και ασβεστώματος, θα μπορούσε σε μια ώρα να κάνει την κατάσταση υποφερτή στο χώρο των τουαλετών-αποδυτηρίων. Όσο για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις θεομηνίες του Δεκέμβρη, σας έχουμε πιέσει πολλάκις σαν Λαϊκή Συσπείρωση και παίρνουμε την απάντηση ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί . Εφτά μήνες είναι αρκετοί. Κάνετε μια προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο και προχωρήστε…. Γιατί είμαστε στο «και πέντε». Παντού.

Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου



Ο Πρωθυπουργός που ακύρωσε την ίδια του την πρόταση.
(του Ρ. Αυδή)
Δήλωσή του όταν ήταν Υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη: ‘ Ας φυτέψουμε μια γλάστρα χασισάκι στο μπαλκόνι μας. Έτσι θα γλυτώσουμε από τους εμπόρους’. Ως Πρωθυπουργός (;) απαγόρευσε το κάπνισμα τσιγάρου στα καφενεία και τα ρεμπετάδικα.
2007, κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία ο πατέρας του είχε κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλά στα κρυφά της είχε δώσει το αντικλείδι κι η ‘επάρατος’ επανήλθε στην εξουσία. Αρχηγός πλέον του ΠΑΣΟΚ, εκλιπόντος του μεγάλου μεταρρυθμιστή Σημίτη, δηλώνει σχετικά με την πιθανή πώληση της ΔΕΗ:
‘ Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων και όλων των προοδευτικών πολιτών που θέλουν αυτό το, μεγάλο για μας, απόκτημα της ΔΕΗ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο’.( Υπάρχει φωτογραφία του δημοσιευμένη στον Τύπο της εποχής, όπου μετέχει σε πορεία διαμαρτυρίας με υψωμένη γροθιά.)
2008 σε δήλωσή του σχετική με την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, όπου συμμετείχε και σε συναυλία των εργαζομένων ‘ Είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια ενέργεια. Θεωρούμε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον Πειραιά και τους εργαζόμενους’.
2009, σε δήλωσή του σχετική με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ :’ Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Ειδικά τώρα με τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές, το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος και αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε’.( Υπάρχει δημοσιευμένη φωτογραφία του όπου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την διοίκηση του σωματείου της ΕΥΔΑΘ, φοράει μπλουζάκι με την επιγραφή: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.)
2011, ως Πρωθυπουργός (;) μεταφέρει το ΦΠΑ για το νερό, την πορτοκαλάδα και το σουβλάκι του λαού από το 13% στο 23%. Ακόμα και με τη λογική του αστικού πολιτικού συστήματος μένει ο κόσμος με την απορία: ‘Είπε η Τρόικα, ρε αμερικανοθρεμένε, τέτοιο πράγμα; Το νερό, ρε γύφτοι, το οποίο πριν δύο χρόνια θεωρούσατε πολύτιμο αγαθό, το κάνετε ακριβότερο από το λάδι; Ου, να μου χαθείτε ρεζίληδες των σκυλιών.
Τα πράγματα πάντως είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι φαίνονται και παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει υιοθετήσει την άποψη, ότι για το χρέος και την κατάντια της χώρας φταίνε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
Όλοι σας θα έχετε παρατηρήσει τη διαμάχη ανάμεσα στο ALTER και το ΣΚΑΙ, το οποίο έχει πάρει εργολαβικά την προστασία του Περιβάλλοντος και ο ιδιοκτήτης του, κατά πως φημολογείται, θα επιχειρήσει να μας φορέσει τη γνωστή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Κρουστιανά όρη. Παρά δε το ότι οι εργαζόμενοι στο ALTER είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, η διαφήμιση για το βιβλίο : ‘Τα παιδιά του Στάλιν’, ο οποίος αποδήμησε εις Κύριον το 1952, εμφανιζόταν πέντε έξι φορές την ημέρα, έτσι για να μην ξεχνάμε το νεκροθάφτη των αφεντικών μας. Ίσως μάλιστα να ακούσατε τις σκληρές δηλώσεις του Αλαφούζου, τα πλοία του οποίου προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στις ακτές της Βενεζουέλας κι ενώ άλλο πλοίο του συνελήφθη από τελωνειακούς να κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων, ενάντια στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δασκαλόπουλο, άμεσο καθοδηγητή του Πατριάρχη της Οσφυοκαμψίας Παναγόπουλου, ναι αυτού που παριστάνει τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ. (Για τους σημερινούς άξιους απογόνους του Μακρή και του Θεοδώρου γνωστούς σαλτιμπάγκους της ταξικής υποταγής και του αντικομουνισμού, ακολουθεί πολύ σύντομα ειδικό ιστορικό αφιέρωμα.)
Όλοι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε παρελαύνοντες από τα κανάλια σωρεία ‘Καθηγητάδων’ των Οικονομικών Σπουδών κάθε βεληνεκούς, με υπαρκτούς ή πλαστούς τίτλους και διατριβές, οι οποίοι ‘πλασάρουν’ διάφορες θεωρίες για το τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε απόν την κρίση. Αυτός ο παντέρμος ο Κώνστας, μόνο που δεν κλαίει γιατί οι φουκαράδες οι Ευρωπαίοι βάζουν τα ‘ωραία τους λεφτουδάκια για να μας σώσουν από τη χρεοκοπία, αλλά εμείς δεν ακολουθούμε τις συμβουλές τους’. Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο εν λόγω κύριος, προσποιείται, ο δόλιος, την παραπλανηθείσα τέως παρθένα, δεν έχει ακούσει για εξωφρενικά τοκοχρεολύσια, μας τα δίνουν οι φουκαριάρηδες οι Ευρωπαίοι αφιλοκερδώς, επειδή έχουν τύψεις που ο Αττίλας στην Κύπρο κατέχει παράνομα το 32 τοις εκατό του κυπριακού εδάφους.
Αλλά και τα μαϊμούνια της Ευρώπης με εξωφρενικά υψηλούς μισθούς και βαρύγδουπα ονόματα, όπως Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Τρισέ, Ρομπάι, έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση του αστικού συστήματος. Το έχουμε ξαναπεί, η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών, είναι κρίση του κεφαλαίου. Δεν έχει να κάνει ούτε με τους μισθούς, ούτε με τις συντάξεις, ούτε με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα ελλείμματα προέρχονται από τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, τζάμπα λεφτά για επιχειρήσεις που μετά από λίγο καιρό λειτουργίας πάνε σε άλλους πιο κερδοφόρους παράδεισους, από τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του λεγόμενου ‘επιχειρηματικού’ κόσμου, από τις μεγάλες υπερτιμολογήσεις κι υποτιμολογήσεις, πλαστά δηλαδή φορολογικά στοιχεία, από την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων της κομπραδόρικης ελληνικής αστικής τάξης. Το χρέος δημιουργήθηκε από τα δανεικά για να καλυφθούν τα ελλείμματα που προήλθαν από τη συγκεκριμένη φιλομονοπωλιακή πολιτική του κράτους, το οποίο καλείται να πληρώσει και τα χρέη του ιδιωτικού τομέα.
Η έντονη διαφοροποίηση στις προτεινόμενες λύσεις από τους ευρωπαίους ραντιέρηδες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ποια αστική τάξη ποιας χώρας θα χάσει τα λιγότερα από την κρίση και ποια θα κερδίσει περισσότερα.
Ελλείμματα και χρέη δεν έχει μόνο η αστική Ελλάδα, έχουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι καπιταλιστικές χώρες . Η καπιταλιστική κρίση χρησιμοποιήθηκε για να συμπιεστεί το εργατικό κόστος, να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, να ιδιωτικοποιηθούν κρίσιμοι τομείς, οι οποίοι καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό. Με λίγα λόγια εφαρμόζεται κατά γράμμα, ότι υπαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία μόνο το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν υπόγραψε, αλλά την έχει μόνιμα στο στόχαστρό του. Προς τιμήν του.
Και την πέμπτη δόση από το δάνειο θα πάρουμε και την εικοστή, εφ’ όσον ο Παπατζής έχει δεχτεί να ξεπουλήσει κάθε πέτρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάθε βουνοπλαγιά, για να κτιστούν ξενοδοχεία, κάθε λιμάνι και κάθε δημόσια επιχείρηση που δημιουργήθηκε από το υστέρημα του έλληνα εργαζόμενου και που έπαιξε κι εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.
Η κακόγουστη θεατρική παράσταση με τίτλο ‘ Στιγμιαίος αποπροσανατολισμός της Κοινής Γνώμης’ σε σκηνοθεσία Παπανδρέου- Σαμαρά, το μόνο που κατάφερε μέσα από το διασυρμό του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας μας ανά την υφήλιο, ήταν να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το πόσο γαντζωμένοι είναι με τις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες τους οι αστοί βουλευτές, πόσο μακριά είναι από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και πόσο, σε τελευταία ανάλυση, επικίνδυνη είναι η παραπέρα παραμονή τους στο Μέγαρο της Βουλής.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει παρά μόνο μια διέξοδο. Να παλέψει για τη ρήξη, την ανατροπή, την έξοδο από την Ευρώπη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του και διαχειριστής στον κόπο και το μόχθο του.
Όσο για τον Πρωθυπουργό(;) κ. Παπανδρέου, πιο γνωστό ως ο ‘διακονιάρης’ Παπατζής θα μείνει στην Ιστορία, σαν ο πρωθυπουργός ο οποίος απέρριψε τη δική του πρόταση. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Από την απεργιακή κινητοποίηση των Ε.Β.Ε. στον Άγιο Νικόλαο


Η Πανελλήνια Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Έμπορων-Βιοτεχνών Ελλάδας (Π.Α.Σ.ΕΒΕ) μαζί με αγανακτισμένους από την κατάσταση εμπόρους από διάφορους πολιτικούς χώρους, οργάνωσαν κατάληψη στο κτίριο του Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην Τ.Ε.Β.Ε) με το εξής αίτημα:

Υπάρχουν συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που ο Ο.Α.Ε.Ε. αρνείται να σφραγίσει τα βιβλιάριά τους, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Έτσι συνάδελφοι που πλήρωναν επί δεκάδες χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σήμερα μέσα σε αυτή τη καταστροφική συγκυρία μένουν μόνοι και ανυπεράσπιστοι , απέναντι σε ένα ανάλγητο κράτος, που δεν έχει κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όσοι βρεθήκαμε εκεί διατρανώσαμε την απόφασή μας να μην μείνει μόνος κανένας συνάδελφος στον αγώνα επιβίωσης που δίνει. Έτσι αξιώσαμε κατ’ εξαίρεση και για ανθρωπιστικούς λόγους να σφραγιστούν τα βιβλιάρια 3 συναδέλφων μας. Σε επικοινωνία των υπαλλήλων του ΟΑΕΕ με τους προϊσταμένους τους, μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αύριο θα έχουμε οριστική απάντηση στο αίτημά μας. Οι συγκεντρωμένοι συνάδελφοι επαγγελματοβιοτέχνες, αποφάσισαν να λύσουν την κατάληψη και να επιστρέψουν αύριο για την απάντηση. Σε περίπτωση άρνησης σφράγισης των συγκεκριμένων βιβλιαρίων υγείας, δώσαμε υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε περισσότεροι και δριμύτεροι.

Κανείς μόνος-Κανείς ηττημένος.

Ο ΑΓΑΝΑΧΤΙΣΜΕΝΟΣ








Του Ρωμύλου Αυδή



Είμαι εξοργισμένος από τα νέα, πρωτοφανούς αγριότητας, μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός (;) της χώρας. Μας έχουν γαλουχήσει , μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ότι στις δυτικού τύπου αστικές δημοκρατίες, ο λαός αποφασίζει ποιο κόμμα, άρα ποιος Πρωθυπουργός, θα διαφεντέψει τις τύχες του και τα συμφέροντά του.. Κι ενώ μαθαίνουν στην Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας για τις τάξεις που υπήρχαν στην Σπάρτη και την Αθήνα του Περικλή, ουδεμία υπάρχει αναφορά στις τάξεις οι οποίες απαρτίζουν την ελληνική κοινωνία σήμερα. Τυχαίο; Δεν νομίζω, γιατί οι ‘ψυλλιασμένοι’ μαθητές μπορεί να διαμορφώσουν την άποψη, πως υπάρχουν μεν τάξεις σήμερα στην Ελλάδα, αλλά έχουν αντίθετα συμφέροντα. Ο πλοιοκτήτης κι ο ναυτεργάτης, ο μεγαλοξενοδόχος κι ο ξενοδοχοϋπάλληλος, ο βιομήχανος κι ο εργάτης. Συμφέρει το σύστημα να διαμορφώσει ο νέος άνθρωπος μια τέτοια αντίληψη; Όχι, βέβαια. Γι αυτό και πλασάρουν τη θεωρία της Ελλάδας των Ελλήνων. Όλοι μαζί να σώσουμε την πατρίδα. Ποια Πατρίδα; Το κεφάλαιο δεν έχει Πατρίδα. Πως είπατε, θέλετε παράδειγμα; Αμέσως. Το μεγαλύτερο τμήμα της αστικής τάξης της Πατρίδας μας, την ‘πούλεψε’, όπως θα έλεγε κι ο μακαρίτης ο Ζαμπέτας, για το Κάιρο και το Λονδίνο μόλις οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα κι έμειναν μόνο οι δοσίλογοι. Αλλά και στις μέρες μας πολλοί ‘επιχειρηματίες’, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην Βόρεια Ελλάδα πήραν τις κρατικές επιχορηγήσεις, τα δικά σου λεφτά δηλαδή, και μετά από λίγο καιρό πήραν τις επιχειρήσεις τους και πήγαν κατά Σκόπια και Αλβανία, όπου τα μεροκάματα ήταν τότε πιο φτηνά.
Κι είναι κυρίως αυτή η έλλειψη ταξικής προσέγγισης που απουσιάζει από την κρίση του νεοέλληνα, του νέου κυρίως ανθρώπου. Από εδώ, αγαπητοί φίλοι και φίλες, πηγάζει και το κεντρικό σύνθημα: ‘ Όλοι το ίδιο είναι’. Κι όταν το σύνθημα αυτό το πλασάρουν οι του Ράδιο-Αρβύλα κι ο Λαζόπουλος επί σειρά ετών, τότε είναι σίγουρο το σύστημα, ότι όσοι και να μαζευτούν στις πλατείες δεν πρόκειται να θίξουν την ουσία της ταξικής κυβερνητικής πολιτικής.
Ας δούμε και μια άλλη πτυχή της διαπλοκής. Καλείται ο πολίτης να απαντήσει στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός: Ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής, η Παπαρήγα ή Κανείς; Κατ’ αρχήν την Αλέκα, γιατί την πιάνετε, ωρέ σκυλιά στο στόμα σας; Δήλωσε ποτέ ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός σε αστικού τύπου Δημοκρατία; Αλλά προσέξτε πως στήνει το σύστημα τα διλλήματα. Δεν είναι φυσικό, αφού άλλα υπόσχονται προεκλογικά κι άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν μετά να μην τους εμπιστεύεται ο ερωτώμενος; Διότι ο ερωτώμενος στερείται της στοιχειώδους περιέργειας να αναρωτηθεί:’ Καλά βρε αδελφέ, πως δημιουργήθηκε το χρέος;’ Κι επειδή υπάρχει σκόπιμη απόκρυψη των θέσεων του ΚΚΕ στη Βουλή, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της διαστρέβλωσης και της συκοφάντησης, πιάνει το πλασάρισμα των Ράδιο Αρβύλα και του Λαζόπουλου, ειδικά στη νέα γενιά. ‘Και οι 300 το ίδιο είναι’. Στην αγωνιώδη προσπάθεια του συστήματος να βρεθεί τρόπος να ‘εξωραϊστεί’ το αστικό πολιτικό σύστημα, για να μπορέσει να πάει παραπέρα, μιας και βλέπει ότι τα νέα κόμματα που δημιουργήθηκαν δεν έχουν την απήχηση που περίμεναν, προσπαθεί να μορφοποιήσει το Κόμμα του Κανενός, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα του δώσουν.
Είμαι εξοργισμένος νέε και νέα εκπαιδευτικέ, νέε εργαζόμενε, νέα μητέρα, που δεν έχεις που να αφήσεις το μικρό παιδί σου, γιατί πας το πρωί στη δουλειά και βιώνεις στο πετσί σου όλη την αντιλαϊκή λαίλαπα της ταξικής πολιτικής και το βράδυ κάνεις τον/την αγανακτισμένο/η. Τι να κάνεις; Να πας να γραφτείς στο συνδικάτο σου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να ανατρέψεις τους συσχετισμούς που υπάρχουν κι έχουν αναδείξει τον Πατριάρχη της Οσφυοκαμψίας Παναγόπουλο, σε ρόλο εκπροσώπου των συμφερόντων των εργαζομένων. Κάνε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην πουλημένη εργατική αριστοκρατία, που περιμένει να πάρει τα εύσημα του ΣΕΒ και μετά να μπει στις εκλογικές λίστες των αστικών κομμάτων, απ’ αυτούς που σε καθημερινή βάση γεμίζουν τις πλατείες του ταξικού αγώνα. Η αντίσταση σε όσα γίνονται σήμερα πρέπει, να μετακομίσει πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, στο σχολείο, τις υπηρεσίες, τα γιαπιά, τα καταστήματα, τα εργοστάσια. Εκεί θα δώσεις την πρώτη σου μάχη. Το βράδυ πήγαινε και πλατεία, αλλά τη μέρα μην τους προσκυνάς. Πολέμησέ τους, όπως σε πολεμούν κι αυτοί. Σε φοβούνται κι ας έχουν με το μέρος τους τις δυνάμεις καταστολής και τα ΜΜΕ, είναι λιγότερο ισχυροί απ’ όσο νομίζεις.
Μην σε ξεγελάσουν με το δήθεν ακομμάτιστο. Δεν υπάρχει ταξικά ουδέτερος σήμερα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετέχεις σε μια ταξική κοινωνία. Τα αστικά κόμματα είναι παρόντα στις πλατείες και ανοιχτά και καλυμμένα. Κι έχουν επιστρατεύσει και τους μπράβους των νυχτερινών κέντρων για να ξυλοφορτώσουν όσους δεν περάσουν το face-control του συνθήματος: ‘Όλοι τους το ίδιο είναι’
Χαίρομαι γιατί επιτέλους αγανάκτησες. Το πρώτο βήμα το έκανες. Άφησες το καναπεδάκι σου και πήγες πλατεία. Κάνε και το επόμενο. Δες τα πράγματα από την ταξική τους σκοπιά. Αναρωτήσου, γιατί ξεπουλάν τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τις μαρίνες; Ποιος κερδίζει και πόσα από την παραπαίουσα κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία; Ποιος κέρδισε σε βάρος του γονιού σου από το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο; Μια και μόνο ερώτηση αν βάλεις στο μυαλό σου και ψάξεις να βρεις την ουσιαστική απάντηση, τότε θα έχεις γίνει ένας επικίνδυνος αντίπαλος για το σύστημα. Γι αυτό δεν θέλουν να σκέφτεσαι. Γι αυτό και το εκπαιδευτικό σύστημα βγάζει πειθαρχημένα παπαγαλάκια, που τους λείπει η κριτική σκέψη. Έχω δίκιο, κύριοι καθηγητάδες ;
Αύριο 15 του Ιούνη όλοι στις πλατείες του ταξικού αγώνα. Όλα ΚΛΕΙΣΤΑ.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Με το Π.Α.ΜΕ στην απεργία.








ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ




Εργαζόμενες –Εργαζόμενοι, Νέοι –Νέες
ΟΛΟΙ στον αγώνα. Όλοι στη μάχη για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.
Στις 15 ΙΟΥΝΗ κανείς στη δουλειά. Νεκρώνουμε τα εργοστάσια, τα γραφεία, τα λιμάνια, τα γιαπιά.. Μηχανή να μην δουλέψει. Προπέλα να μην γυρίσει. Σε κάθε χώρο δουλειάς με μαζικές διαδικασίες, με γενικές συνελεύσεις παίρνουμε αποφάσεις καταδίκης των μέτρων, συμμετοχής στην απεργία και κλιμάκωσης του αγώνα με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη ημέρα συζήτησης στη βουλή του αντεργατικού αντιλαϊκού τερατουργήματος.
Αγώνας διαρκής έως την ανατροπή τους.
Διαδηλώνουμε μαζικά με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ δυναμώνοντας το μήνυμά μας. Τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα περάσουν.
Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει φιλολαϊκή λύση. Ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομία και εξουσία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.
Κανένας συμβιβασμός, καμιά υποχώρηση. Αντιστεκόμαστε στα τρομοκρατικά διλλήματα, στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς εκβιασμούς.
Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Όχι στα αντεργατικά τελεσίγραφα και στη διαρκή ανεργία και λιτότητα.
• Δεν θα ζήσουμε με τον εφιάλτη της ανεργίας.
• Δεν θα ζήσουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, έρμαια στα χέρια των εργοδοτών.
• Δεν θα δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο, για ένα κομμάτι ψωμί, όποιες ώρες, όποιες ημέρες, όποιους μήνες, θέλει ο εργοδότης.
• Δεν θα αποδεχτούμε να κάνουν τα μυαλά των παιδιών μας «κιμά» στα σχολεία και μετά να τα βασανίζουν, να χτυπάνε επί χρόνια κλειστές πόρτες για μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας.
• Δεν ανεχόμαστε να επιδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εργοδότες και οι άνεργοι και οι οικογένειές τους να μην έχουν να αγοράσουν τρόφιμα, να τους κόβουν το φως, το νερό, το τηλέφωνο, να τους παίρνουν το σπίτι οι τραπεζίτες.
• Ως εδώ η φόρο-ληστεία και η φοροκλοπή των μισθωτών, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων την ίδια ώρα που στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, στους μεγαλέμπορους όχι μόνο τους μειώνεται αυτό που πληρώνουν, αλλά και τσεπώνουν ό,τι μαζεύουν τα κρατικά ταμεία από την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
• Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που είναι αίμα και ιδρώτας δικός μας και των πατεράδων μας.
• Καμία αναγνώριση του χρέους. Το χρέος είναι δημιούργημα των καπιταλιστών και όχι των εργαζομένων.
Τώρα ξέρουμε ακόμα πιο πολλοί από ότι πριν, ότι όσο το κουμάντο θα το κάνουν οι μεγάλοι εργοδότες, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, όσο οι κυβερνήσεις θα αποτελούνται από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, όσο θα παραμένουμε στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία, τόσο η πρέσα της εκμετάλλευσης θα συνθλίβει τις δικές μας τις ζωές και ας είμαστε εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο και ας μην γυρνά ούτε γρανάζι χωρίς εμάς.
Γι’ αυτό η απάντησή μας πρέπει να είναι :
• Η οργάνωση πριν από όλα στον τόπο δουλειάς, η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ, για να μεγαλώσει και να έχει αποτελέσματα η σύγκρουση με τους εργοδότες και το αστικό κράτος.
• Το κοινό μέτωπο και η ενιαία δράση των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια σε κυβέρνηση και πολυεθνικές. η αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου και όλων των κομμάτων του ευρώ-μονόδρομου.
ΌΛΟΙ- ΌΛΕΣ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγ.Νικόλαος 10.30 Μαρίνα - Ιεράπετρα 10.30 Πλατεία Παπαγεωργίου - Σητεία 10.30 Πλατανάρια
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π.Α.ΜΕ. ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ






Υ.Γ. βυσσινόκηπου. Πολλοί με ρωτάνε γιατί πρέπει να γίνουν 2 ξεχωριστές συγκεντρώσεις σε μια πόλη που μετά βίας συγκεντρώνονται μερικές δεκάδες κόσμου, σε μια πόλη η οποία δεν δίνει βρε αδελφέ και κανένα πολιτικό πανελλαδικό μήνυμα...






Η απάντησή μου είναι η εξής. Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική διαφορά , που κάνει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους μικρομεσαίους να συμμετέχουν στη μία ή την άλλη απεργιακή κινητοποίηση.






Η κινητοποίηση του Π.Α.ΜΕ. και τα αιτήματά της, βάζουν ξεκάθαρα το αίτημα για συνολική ανατροπή των παραγωγικών σχέσεων, ώστε οι εργάτες να πάρουν όλη την οικονομική αλλά και πολιτική εξουσία στα χέρια τους .






Η άλλη συγκέντρωση "παλεύει" ώστε να γίνουν διαχειριστικές αλλαγές εντός του σημερινού εκμεταλλευτικού πολιτικού συστήματος. Και βάζω το "παλεύει" εντός παρενθέσεων γιατί με την τακτική τους τόσα χρόνια, οδήγησαν σε συνεχόμενες υποχωρήσεις την εργατική τάξη, οδήγησαν σε αποστράτευση από τα συνδικάτα, από όσους έβλεπαν τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να εξελίσονται σε δήμιους της εργατικής τάξης όταν αναρριχόταν στα κοινοβούλια και τα υπουργεία.






Για αυτό λοιπόν η διαφορετική συγκέντρωση και η ισχυροποίηση των μπλοκ του Π.Α.ΜΕ., είναι ελάχιστη υποχρέωση για όσους δεν θέλουν να ρίχνουν νερό στο νερόμυλο της αντίδρασης.






Τώρα αν οι 2 πορείες θα μπορούσαν να συναντιούνται, εγώ λέω ότι όταν υπάρχει κοινός αγώνας για ένα επιμέρους ζήτημα, μπορούν να σχηματίζονται και κοινές πορείες που τα μπλοκ τους θα διατηρούν τη πολιτική τους αυτοτέλεια, τα διαφορετικά συνθήματα και σύμβολά τους.






VENCEREMOS

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Να φύγει






του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
Η ανεργία στο 16,2%, δηλαδή οκτακόσιες χιλιάδες άνεργοι, στην πραγματικότητα, ένα εκατομμύριο.Βόμβα.
Στους νέους η ανεργία στο 42% -ο ένας στους δύο! Δεν υπάρχει σπίτι -πλην Συβαριτών χωρίς άνεργο, ή ανέργους. Βόμβα.
Και οι Δωσιπάτριδες πουλάνε τα όπλα της χώρας, ενέργεια, λιμάνια, δρόμους, νερά, αεροδρόμια για να προσπορισθούν πόρους για τους τόκους δύο-τριών-πέντε ετών. Κι ύστερα;
Οχι! δεν θυσιάζεται κατά εκατόμβες ο λαός προκειμένου να υπάρξει μια έστω αμυδρή ελπίδα για το αύριο, εξουθενώνεται συστηματικώς κι ενσυνειδήτως για να ξαναγίνει σκλάβος. Στο διηνεκές.
Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και οι Ελληνες πολίτες, ο λαός, ηττάται από πεμπτοφαλαγγίτες ταγούς κι ανδράποδα…

Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει.
Πρέπει να φύγει, είναι παράνομος. Επέβαλε το Μνημόνιο με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τώρα πάει να κάνει το ίδιο με το «Μεσοπρόθεσμο».
Πρέπει να φύγει, είναι ψεύτης. Είπε ψέματα στον Ελληνικό Λαό, ότι «υπάρχουν τα λεφτά», για να υφαρπάξει την εξουσία.
Πρέπει να φύγει, είναι συνωμότης. Είχε μυστικές επαφές με την Γκόλντμαν Σακς, τον Στρος-Καν και Κύριος οίδε ποιους άλλους, πίσω από την πλάτη, του λαού, του κόμματός του, όλων των θεσμών.
Πρέπει να φύγει, είναι συκοφάντης. Διέσυρε τους Ελληνες διεθνώς ότι είναι «τεμπέληδες κι άχρηστοι» και συνεχίζει να το κάνει.
Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει, είναι ανδρείκελο. Εφερε στη χώρα Διευθυντήριο την Τρόικα και την κατέστησε φόρου υποτελή στους Τοκογλύφους εσαεί.
Πρέπει να φύγει, είναι βλαξ ή βαλτός. Μετέτρεψε το πρόβλημα δανεισμού της χώρας σε κρίση χρέους που απειλεί την ίδια της την υπόσταση και το αυτεξούσιον.
Πρέπει να φύγει, είναι ανίκανος. Δεν αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή, δεν σταμάτησε τη σπατάλη, δεν έκανε τίποτα για να υπάρξει οποιουδήποτε τύπου ανάπτυξη.
Πρέπει να φύγει, είναι ανάλγητος. Εφαγε τις συντάξεις, διέλυσε το Ασφαλιστικό, δημιούργησε τη γενιά των 500 ευρώ, χαράτσωσε, ξαναχαράτσωσε και εξακολουθεί να χαρατσώνει τον λαό, νέκρωσε την αγορά κι έφθασε την ανεργία στα ύψη -με έναν στους δύο νέους να ‘ναι άνεργος.
Πρέπει να φύγει, είναι πουλητάρι. Πουλάει τη ΔΕΗ, τα ύδατα, τα πάντα, αφοπλίζει τη χώρα από κάθε εργαλείο ανάπτυξης, συρρικνώνει τα ΑΕΙ -ό,τι αγγίζει το κάνει κάρβουνο.
Πρέπει να φύγει, είναι δειλός. Δεν τολμάει να ανακηρύξει ΑΟΖ, φέρεται στην Τουρκία σαν να βρίσκεται η Ελλάδα υπό καθεστώς Σχεδίου Ανάν και αντιμετωπίζει το Βερολίνο ως άλλη Κομαντατούρ.
Πρέπει να φύγει, είναι επικίνδυνος. Αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της χώρας, εσωτερικά και διεθνή, στη βάση της προσωπικής του ατζέντας, εκτός ιστορικού πλαισίου και θεσμών.
Πρέπει να φύγει, είναι ένας ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης, ανελλήνιστος, περιβεβλημένος από έναν εσμό κολλητάρια, τυχάρπαστους, απίθανους και τυχοδιώκτες. Φίλους, συμβούλους -Ελληνες και ξένους- ένα «περιβάλλον» εκτός πάσης λογοδοσίας κι ελέγχου.
Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει, δεν είναι σοβαρός. Είναι ικανός μόνον για όπενγκοβ και λοιπά καραγκιοζιλίκια, ενώ ταυτοχρόνως
είναι ένας κοινός καλοπερασάκιας, που τρώει σούσι, ενώ εξαθλιώνει τον κοσμάκη, ένας ελαφρόμυαλος που πάει ανέμελος στα γυμναστήρια,
ενώ έχει βυθίσει τη χώρα στην κατάθλιψη και τους νέους στην απελπισία.
Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει, είναι ολετήρας. Τα μέτρα που παίρνει και ξαναπαίρνει δεν είναι μόνον καταστροφικά, είναι ατελέσφορα. Ενώ δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, οδηγούν την Ελλάδα απ’ την αιχμαλωσία στην εξουθένωση κι εν τέλει στον διαμελισμό της…
Τα εξ Εσπερίας νέφη μαύρα κι άραχλα, οι καιροί ου μενετοί, ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει…
Εδώ και τώρα.
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 11.VI.2011 stathis@enet.gr
—————
Υ.Γ του βυσσινόκηπου.
Γενικά συμφωνώ με τον Στάθη. Όμως θεωρώ χρήσιμο να πω και τούτο. Το φευγιό πρέπει να προκύψει από γενική πολιτική ανυπακοή, από απεργίες με πολιτικό προσανατολισμό, καταλήψεις εργοστασίων σχολών κλπ. Αν είναι η αντικατάσταση να γίνει με εκλογές όπου ένα από τα δύο κόμματα αστικής εξουσίας (και οι πιθανοί κολαούζοι τους), θα μας ξαναπούν ψέμματα ότι αυτοί θα τα καταφέρουν καλύτερα με τους δανειστές μας... τότε η όποια φυγή προσώπων θα είναι μια φενάκη αλλαγής, μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνικής εξέγερσης και μια ακόμα παράταση ζωής στη δικτατορία των πολυεθνικών που βιώνουμε.

Με το πιστόλι στο κρόταφο


Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο «Κυνήγι ευκαιριών στην Ελλάδα» και ξεκινάει με τη φράση «Η Ελλάδα πωλείται “φτηνά” και η Γερμανία αγοράζει», τονίζοντας ταυτόχρονα τις αγοραστικές ευκαιρίες που κυνηγούν και αρπάζουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα.

«Η Γερμανία κλέβει τους Ελληνες». Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», βάσει του οποίου η αγορά επιπλέον 10% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ συνιστά «κλοπή».

Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο «Κυνήγι ευκαιριών στην Ελλάδα» και ξεκινάει με τη φράση «Η Ελλάδα πωλείται “φτηνά” και η Γερμανία αγοράζει», τονίζοντας ταυτόχρονα τις αγοραστικές ευκαιρίες που κυνηγούν και αρπάζουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της.

«Η αγορά του ΟΤΕ αποτελεί κλοπή συγκριτικά με τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ που έδωσε η γερμανική εταιρεία το 2008 για να συγκεντρώσει μερίδιο 30% στον ελληνικό οργανισμό» επισημαίνει το άρθρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν το ελληνικό «πωλητήριο», καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία από εσπευσμένες πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εκτός από την Deutsche Telekom, η «Wall Street Journal» απαριθμεί και άλλες εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία και αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα, μετά και τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για την εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, που φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και για το ενδιαφέρον του τσεχικού ενεργειακού ομίλου CEZ για είσοδο στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Η CEZ δήλωσε τον Απρίλιο ότι εξετάζει την πιθανότητα εξαγορών ελληνικών assets ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, μειώνοντας το ποσοστό της στο 34%.

Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι σήμερα το 55% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου της Αθήνας ανήκει στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μια αλλαγή φρουράς, με τη Fraport να διαδέχεται την επίσης γερμανική Hochtief που έχει σήμερα το μάνατζμεντ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα ανήκουν στην Deutsche Telekom 49 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ. Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε και επίσημα τη γερμανική εταιρεία ότι ασκεί την option για την πώληση επιπλέον ποσοστού 10%, όπως είχε προβλεφθεί πριν από τρία χρόνια από τη Συμφωνία Μετόχων.

Bloomberg
«Συνταγή» με μειώσεις μισθών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom Ρενέ Ομπερμαν, ο οποίος το 2007 έπεισε τους εργαζομένους στον γερμανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών να δεχθούν μείωση των αποδοχών τους, ίσως χρειαστεί να κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα για να ανακόψει την κάθετη πτώση της κερδοφορίας του ΟΤΕ. Αυτό σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο να μειώσει κανείς το κατά κεφαλήν κόστος των εργαζομένων, καθώς ο ΟΤΕ προσπάθησε κάτι τέτοιο κατά το παρελθόν και απέτυχε».



Πηγή: imerisia.gr ( Κατερίνα Κοσμά )
.