Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Βαφτίζουν «εθνικό» το ταξικό συμφέρον της πλουτοκρατίας




Ξεσπάθωσαν εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων όταν πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε ότι μέσα από την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό».


Φυσικά, πρόκειται για τους ίδιους που έχουν υπογράψει το Μάαστριχτ, που έχουν συμφωνήσει στη συμμετοχή της χώρας σε όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, όπως π.χ. η ΕΕ, η ευρωζώνη, και πρόσφατα έτριβαν τα χέρια τους για την προώθηση της «οικονομικής διακυβέρνησης». Δηλαδή, εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, αφού συμμετέχει η Ελλάδα από υποδεέστερη θέση, γιατί έτσι μεγεθύνεται το κεφάλαιο και πτωχεύει ο λαός. Το κεφάλαιο δεν έχει τέτοιες ανησυχίες εκχώρησης δικαιωμάτων της χώρας, αρκεί να κερδοφορεί.


Γι' αυτό οι ίδιοι δεν είπαν λέξη όταν την ίδια και χειρότερη θέση εξέφρασε η ηγεσία του ΣΕΒ μέσω του γνωστού «ερευνητικού» οργάνου της, του ΙΟΒΕ, επιβεβαιώνοντας την απύθμενη υποκρισία της αντίδρασής τους κατά του Κοινοτικού αξιωματούχου. Ούτε λίγο ούτε πολύ το παραμάγαζο των μεγαλοβιομηχάνων στην τριμηνιαία έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε προχτές, χαρακτηρίζει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού ως «την πλέον εθνικά συμφέρουσα λύση, που εξασφαλίζει μακροχρόνια ευημερία μετά από μια τριετή περίοδο προσαρμογής»(!).


Αποδεικνύεται δηλαδή για ακόμα μια φορά ότι η εγχώρια πλουτοκρατία βαφτίζει το ιδιοτελές - ταξικό συμφέρον της ως «εθνικό» και φυσικά δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που πάντα θεωρούσε ως «αναγκαίο κακό» προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μακροχρόνια συμφέροντα και η κυριαρχία της.


Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πόσο λαθεμένες και επιζήμιες είναι οι αντιλήψεις εκείνων των αστικών κομμάτων και άλλων δυνάμεων περί δήθεν ξενόφερτων μέτρων ή ξενόφερτου μνημονίου και «μεσοπρόθεσμου» ή περί ξένης εξάρτησης. Οι θεωρίες αυτές επιχειρούν να αθωώσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν και εφαρμόζουν με όλες τις δυνάμεις τους τα φρικτά μέτρα του μνημονίου και του «μεσοπρόθεσμου», ακριβώς γιατί αποτελούν στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας, εκφρασμένες με σαφήνεια εδώ και πολλά χρόνια. Οσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα μόνο με λαϊκή εξουσία θα τα εξασφαλίσει ο λαός.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ενδιαφέρον βιβλίο του Ν. Μπογιόπουλου



Το νέο βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου με τίτλο, «Eίναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε», που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Λιβάνη… περιγράφει και αναλύει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο σύγχρονος καπιταλισμός και επαναφέρει τη συζήτηση στην αξία και τη σημασία της αναζήτησης ενός σοσιαλιστικού μοντέλου, δικαιότερου για τους λαούς, όπως ο ελληνικός, που υπόκεινται σε αβάσταχτες θυσίες.

"Φυσικά δε μας διαφεύγει ο «φιλικός» αντίλογος των χορτάτων της αντίπερα όχθης. Με λεπτή ταξική ειρωνεία διατείνονται, καθώς χορεύουν το καθεστωτικό τους βαλς, ότι η προοπτική μιας Ελλάδας και ενός κόσμου χωρίς εκμεταλλευτές και καταπιεζόμενους, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς κεφαλαιοκράτες «αφέντες» και μισθωτούς «δούλους», στην καλύτερη περίπτωση συνιστά δονκιχοτισμό και ουτοπία. Εξίσου «φιλικά», λοιπόν, απαντάμε: «Ένας χάρτης του κόσμου που δεν περιέχει την Ουτοπία δεν αξίζει να τον κοιτάξεις καν, γιατί αφήνει έξω τη μόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Κι όταν προσγειωθεί, κοιτάζει πέρα και, βλέποντας μια καλύτερη χώρα, ξεκινάει για εκεί. Πρόοδος είναι η υλοποίηση της μιας μετά την άλλη Ουτοπίας». Σίγουρα αυτή η «ουτοπική» πορεία αναδημιουργίας και αναγέννησης της Ελλάδας δεν είναι εύκολη. Είναι όμως μια πορεία απείρως ευκολότερη και –από άποψη αποτελεσμάτων– πρόδηλα ρεαλιστικότερη, σε αντίθεση με τον αδιέξοδο δρόμο των ανυπολόγιστων, μάταιων και αβάσταχτων θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο λαός και ο τόπος για να βγαίνουν κερδισμένοι οι πλουτοκράτες και το σάπιο πολιτικό τους σύστημα. Αυτή η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι το πλέον ώριμο και ρεαλιστικό αίτημα των καιρών που «σαν θελήσει ποτέ ο λαός, τότε το πεπρωμένο θα προσκυνήσει»."

«Ο Φρίντριχ Ένγκελς είπε κάποτε:

"Η αστική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: ή πέρασμα στο σοσιαλισμό ή ξανακατρακύλισμα της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα".

Τι σήμαινε όμως "ξανακατρακύλισμα στη βαρβαρότητα" από το σημερινό επίπεδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Μέχρι σήμερα διαβάζουμε, αναμφισβήτητα, τα λόγια αυτά χωρίς να εμβαθύνουμε στο νόημα που κρύβουν και τα παραθέτουμε χωρίς να προαισθανόμαστε την τρομερή βαρύτητά τους. Σήμερα όμως, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για να καταλάβουμε τι σημαίνει κατρακύλισμα της αστικής κοινωνίας στη βαρβαρότητα».

Ο Νίκος Μπογιόπουλος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάζεται από το 1992 ως δημοσιογράφος στο Ριζοσπάστη. Έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.

Προηγούμενα βιβλία του το Βαλκάνια ― 78 μέρες «στόχος» του ΝΑΤΟ (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή) και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μηλάκα το Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία χωρίς απίστους (εκδόσεις Λιβάνη).






απο το patrinaki.blogspot.com

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Νέα από την Καναδική αποστολή


Εμουά ως διορισμένος μούτσος από το καπετάνιο Γ. Κλώντζα για τη μεταφορά του πλοίου στη μαρίνα, από το μόλο του λιμανιού. ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ 5/7/11


φωτό από τη νύχτα της 4ης προς 5ης Ιουλίου



Η ανακοίνωση για την απελευθέρωση των επιβατών από την ομηρία τους. 18:00 5/7/11


6/7/11 Νίκη και στα δικαστικά
Όλες οι ΦΩΤΟ από Κάρελ Μπίαλεκ





Ευχάριστα τελικά τα νέα κι από το δικαστικό μέτωπο, στο οποίο οδηγήθηκαν μέλη της Καναδικής αποστολής με κατηγορίες για πλημμελήματα..


Τρεις ακτιβιστές συνολικά δικάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα δύο ακτιβιστές που εμπόδισαν με κανό(!!!) το σκάφος του λιμενικού στην καταδίωξη που έκανε για να σταματήσει το πλοίο ΤΑΧΡΙΡ, καθώς και η πλοιοκτήτριά του επειδή δεν σταμάτησε (;;;) τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου ως όφειλε.


Με το ελαφρυντικό των "μη ταπεινών ελατηρίων" οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με ένα μήνα φυλακής με αναστολή, και έτσι δίνοντας 80ε έκαστος αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη δίκη φάνηκε η προσπάθεια της εισαγγελέως να μεταβιβάσει επιτυχώς τις εντολές των προϊσταμένων της των υπουργείων, ώστε η δίκη να έχει ένα καθαρά ποινικό χαραχτήρα. Η προσπάθεια αποτράπηκε από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δικηγόρων, οι οποίοι ανέδειξαν και την πολιτική-κοινωνική διάσταση του προβλήματος, καθώς και από τις απαντήσεις-τοποθετήσεις των κατηγορουμένων.


Έτσι η Καναδική αποστολή έχει μια ακόμα μερική επιτυχία στις αποσκευές της, αφού όλοι οι επιβάτες είναι ελεύθεροι, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, έχουν στην κατοχή τους σε άριστη κατάσταση το σκάφος ΤΑΧΡΙΡ, το οποίο περιμένει στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, την τελική άδεια απόπλου. Και βέβαια πέτυχε να δημοσιοποιήσει τον απαράδεκτο και παράνομο για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αποκλεισμό μιας ανθρωπιστικής αποστολής σε ένα ακόμα Ελληνικό λιμάνι.


Μεγάλη βοήθεια σε αυτή την εξέλιξη είχαν οι αλληλέγγυοι του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι μάλιστα ξενύχτησαν στο μόλο του Αγίου Νικολάου, την επίφοβη νύχτα της 4ης προς 5ης Ιουλίου όταν οι λιμενικές αρχές, μετά την επιχείρηση κατάληψης και ελλιμενισμού του ΤΑΧΡΙΡ, προσπάθησαν με κάθε τρόπο νε εκτελέσουν τις εντολές της εισαγγελέως ώστε να συλλάβουν όλα τα μέλη της αποστολής. Ήταν η νύχτα που έριξαν τον ψεύτικο συναγερμό ότι το πλοίο έμπαζε νερά και βυθιζόταν, ώστε να κατεβάσουν το πλήρωμα και να το συλλάβουν. Ήταν η νύχτα που δεν επέτρεψαν να ανάψουν οι γεννήτριες του πλοίου με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι εντός του να χάσουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, και το πλήρωμα να μην μπορεί ούτε να μαγειρέψει μα ούτε και να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες του πλοίου.


Εδώ όμως για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι πρέπει να πούμε ότι η Λιμενάρχης Δήμητρα Χασιώτη, δεν έδειξε να συμμερίζεται τις μεθοδεύσεις της εισαγγελέως και δεν θα πω περισσότερα για να μην εκθέσω τη στάση της που ήταν αν μη τι άλλο ευγενική. Επίσης θα πω ότι με έκπληξη είδα και από ένστολους λιμενικούς να φέρονται με κατανόηση, ακόμα και με αλληλεγγύη προς τα μέλη της αποστολής. Για παράδειγμα πρόσφεραν με ρεφενέ, φαγητό στους 2 ακτιβιστές με τα κανό που είχαν προσάγει με αυτόφωρη διαδικασία. Τους έβγαλαν τις χειροπέδες, τους έφεραν στεγνά ρούχα και κουβέρτες. Κι ίσως ήταν αυτοί που έσωσαν το πρόσωπο του πολιτισμού και της φιλοξενίας σε αυτή τη χώρα.


Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε, κάποιοι ένστολοι με στολές παραλλαγής έβλεπαν υποτιμητικά "τα άπλυτα φρικιά" τα οποία ευχαρίστως θα ξυλοφόρτωναν με τη πρώτη εντολή για βίαια προσαγωγή θα έπαιρναν. Ευτυχώς αυτοί ήταν ελάχιστη μειοψηφία. Και ήταν απομονωμένοι από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους.


Τώρα μάλλον θα πρέπει να παρθούν μερικές αποφάσεις από την κεντρική οργάνωση του εγχειρήματος "ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΙ". Πάντως στον Άγιο Νικόλαο φαίνεται τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα από αλλού.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Πανεπιστήμιο, πανεπιστημιακοί και νέος νόμος ή αλλιώς της Μίζας το Κάγκελο



ΤΟΥ ΡΩΜΥΛΟΥ ΑΥΔΗ
Πανεπιστημιακό Άσυλο και της Μίζας το Κάγκελο.

Κατ’ αρχήν πρέπει να τονίσω, ότι πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι των λεγόμενων Πανεπιστημιακών. Πτυχία, διδακτορικές διατριβές και άλλα τέτοια κόλπα, ένα Μάστερ στο Κάιρο στοιχίζει, στοίχιζε τουλάχιστον όσο καιρό ήμουν εκεί, 10.000 λίρες Αιγύπτου. Σε ευρώ 1.220. Μόλις την περασμένη βδομάδα πήραν κι επισήμως χαμπάρι κάποιες πρυτανικές αρχές ότι το διδακτορικό κάποιου απίθανου τύπου ήταν κλεμμένο από δημοσιευμένες εργασίες άλλων. Μην ξεχνάμε βέβαια και τον πρώην Γερμανό υπουργό, ο οποίος μάλιστα υποχρεώθηκε σε παραίτηση, διεθνής πατέντα μην τα φορτώνουμε όλα στο ‘δαιμόνιο’ της φυλής...
Δεύτερον, ακόμα κι αν τα τυπικά προσόντα είναι αληθή, τα ουσιαστικά προσόντα απουσιάζουν. Οι περισσότεροι ‘Πανεπιστημιακοί’, αναρριχήθηκαν στις καθηγητικές τους καρέκλες χάρις στην υποστήριξή τους από τα κόμματα του δικομματισμού και τις φοιτητικές παρατάξεις τους. Εις ανταπόδοσιν εκδίδουν ‘προτεινόμενα θέματα’, τα οποία γίνονται αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης από τις δύο μεγάλες παρατάξεις, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, προκειμένου να διαιωνίσουν την εκλογική τους δύναμη, χωρίς να αποκλείεται το ζήτημα ‘πληρωμής’ από μέρους αυτού που ‘καίγεται’ για το μάθημα. Άλλο θέμα είναι και το φαινόμενο του συνωστισμού στους κομματικούς διαδρόμους τέτοιων, πανεπιστημιακού επιπέδου, ξεγάνωτων τενεκέδων, οι οποίοι αναλαμβάνουν είτε εις ανταπόδοσιν της ‘αναρριχήσεως’, είτε έναντι μελλοντικής βολευτικής τοποθέτησης να ‘πλύνουν τον εγκέφαλο’ του απλού τηλεθεατή. Είτε για το αναγκαίο των οικονομικών μέτρων, είτε για τη συνταγματικότητά τους, είτε για νατοϊκές πτυχές του αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού τυχοδιωκτισμού όπου γης ανά την Υφήλιο κι οτιδήποτε απαιτούμενο τρέχουσας επικαιρότητας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν αναγνωρίζω, μαζί με πάρα πολλούς άλλους πολίτες αυτής της χώρας, τέτοιους δήθεν πανεπιστημιακούς, με ανάστημα νάνων για ένα τελευταίο λόγο. Ένας δάσκαλος, πολύ περισσότερο καθηγητής Πανεπιστημίου, πρέπει να κορυφώνει την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο πρωτίστως με το ‘ήθος’ του. Να διδάσκει το νέο επιστήμονα και με τη στάση ζωής του. Δεν αρκεί μόνο το επιστημονικό κύρος και η άριστη γνώση του αντικειμένου. Στις μέρες μας κάποιος /κάποιοι πρέπει να μπαίνουν μπροστάρηδες στην υπεράσπιση του Πανανθρώπινου Δικαιώματος στη Δωρεάν Μόρφωση, την Υγεία, την Εργασία. Να πρωτοστατεί στο Δικαίωμα των μαθητών του να κάνουν τα δικά τους όνειρα για ένα αύριο απείρως καλύτερο κι εντελώς διαφορετικό από την ωρολογιακή βόμβα που τους δώσαμε να κρατούν στα χέρια προγραμματισμένη να εκραγεί τις επόμενες ώρες. Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι τέτοιου βεληνεκούς σπανίζουν, αν δεν έχουν ήδη εκλείψει.
Οι τρεις μανταμίτσες του Διά Βίου Υπουργείου παρουσίασαν το Νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αφού σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους, από Νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια, παραδίνοντάς τα στα τερτίπια της ‘Αγοράς’,
( Φαντάζεστε τι έχει να γίνει; Γυμνάσιο Καβάλας Μάκης Ψωμιάδης ή Λύκειο Αγ. Νικολάου ΚΑΡΕΛΙΑ ή Δημοτικό Σχολείο Σητείας ΑΜΣΤΕΛ, Γιατί έτσι μας αρέσει;), έβαλαν στο στόχαστρο της κερδοφορίας και τα Πανεπιστήμια. Με τον απαραίτητο μαϊντανό, το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Το Άσυλο έχει να κρατήσει ξάγρυπνους πολλούς ατυχείς. Έχει να πέσει τέτοια ανάλυση επί της παραβίασής του ή την ανάγκη καταργήσεώς του, ώστε θα χρησιμεύσει ως εργαλείο λήθης του ενταφιασμού αυτού του αστικού μορφώματος το οποίο μερικοί αποκαλούσαν Πανεπιστήμιο. Στην ουσία επρόκειτο για ένα ταξικό εργαλείο παραγωγής πειθήνιων και ενσωματωμένων στο Αστικό Σύστημα άνεργων και ετεροαπασχολούμενων πτυχιούχων.
Η αγωνία τους βέβαια δεν έχει να κάνει με τα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εύρεσης εργασίας πτυχία που παρέχουν, ούτε με τα διάφορα ΤΕΙ που έχουν φυτέψει ανά τις ελλαδικές πόλεις για να ‘τονώσουν’ την τοπική αγορά. Η αγωνία τους είναι πως θα παραδώσουν την Πρυτανεία της κάθε σχολής σε ξένους καθηγητάδες και μανατζαραίους..
Κι επειδή σας θωρώ και λίγο ‘ψυλλιασμένους’ μιας και γνωρίζετε καλά τι εστί μίζα, δεν φαντάζομαι να ελπίζετε, ότι θα έρθουν οι Άριστοι. Έχει να πέσει μίζα κάγκελο. .
Ήδη έχει εξαγγελθεί η μείωση της διάρκειας σπουδών σε τρία έτη, υποβάθμιση καραμπινάτη. Το τέταρτο έτος πιθανόν να μεταφερθεί, επί αδρά πληρωμή, στη σφαίρα της κερδοφορίας των μεταπτυχιακών.
Εργαζόμενε γονιέ, νέε φοιτητή, νέα σπουδάστρια. Δυο επιλογές έχεις. Ή να δεχτείς το νέο έκτρωμα που επιτάσσει η Μπολόνια, ή να ακυρώσεις με τη συμμετοχή σου στους ταξικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος, τα σχέδια των μαντάμ που ανέλαβαν να παρουσιάσουν στην ελληνική κοινωνία τα σχέδια της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη η Αννούλα και η Έφη δεν πιάνονται.
Εσύ τι θα κάνεις τελικά;

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Από το κυρίαρχο έθνος, στους κυρίαρχους δανειστές!



ΑΠΟ ΤΟ SOFOKLEOUS10.GR
Λίγες ώρες μετά την έγκριση (με χίλια ζόρια...) της εκταμίευσης της περιβόητης πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο προεδρεύων του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, άφησε κατά μέρος τις διπλωματικές ευγένειες και ανήγγειλε το τέλος της εθνικής κυριαρχίας στην Ελλάδα!
Μερικές φορές η επιβεβαίωση των πληροφοριών ενός δημοσιογραφικού ρεπορτάζ είναι μια δυσάρεστη εμπειρία: από την 1η Ιουνίου γράφαμε στο “S10” (http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-05-31-23-48-34-2011053137443/) για το επερχόμενο «Τέλος του ελληνικού κράτους», καθώς από την εθνική κυριαρχία περνάμε σε εποχή κυριαρχίας των πιστωτών.
Γράφοντας τότε για την επικείμενη συμφωνία για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, που θα κρατούσε την Ελλάδα σε μικρή απόσταση από το χείλος της χρεοκοπίας, τονίζαμε ότι «το ”νέο κράτος” που αναδύεται μέσα από τη νέα συμφωνία με την τρόικα είναι φανερό ότι θα πάψει να λειτουργεί, έστω και υποτυπωδώς, ως “ελληνικό”: σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να λειτουργήσει ως αρχή ανεξάρτητη (και ανεξέλεγκτη...) το νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει μια αποστολή πρωτοφανή τουλάχιστον στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης: να μεταβιβάσει σε ιδιώτες ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας ερήμην της βούλησης των πολιτών του κράτους και των εκπροσώπων τους».
«Κάθε κράτος», τονίζαμε, «που δεν μπορεί να ασκήσει φορολογική πολιτική και να διαχειρισθεί την περιουσία του σύμφωνα με τη βούληση των υπηκόων του παύει, ως γνωστόν, να θεωρείται κυρίαρχο κράτος. Με το δεύτερο μνημόνιο, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την αφαίρεση και των τελευταίων στοιχείων εθνικής κυριαρχίας: ουσιαστικά, μόνο η εθνική ασφάλεια και άμυνα παραμένουν στη σφαίρα των λειτουργιών του «νέου» νεοελληνικού κράτους που αναδύεται μέσα από τις συμφωνίες με τους πιστωτές -και μάλιστα, ακόμη και αυτές οι λειτουργίες, τελούν υπό δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτει η τρόικα».
Σε μια σπάνια έκλαμψη ειλικρίνειας, ο κ. Γιούνκερ, που λίγο καιρό πριν είχε παραδεχθεί δημόσια ότι λέει ψέματα όταν χρειάζεται, για να κρατήσει «ήρεμες» τις αγορές, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό “Focus” ότι «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιορισθεί δραστικά». Και εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνεργασία με ειδικούς από την ευρωζώνη που θα τη βοηθήσουν να αποφασίσει πώς θα υλοποιήσει το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Εξηγώντας πώς θα συντελεσθεί ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, ο Γιούνκερ είπε στο “Focus”: «Για παράδειγμα, για να καταφέρουν να χειριστούν το επικείμενο κύμα αποκρατικοποιήσεων, θα χρειαστούν έναν θεσμό ανάλογο με τη γερμανική "Treuhand", ένα καταπίστευμα που ιδρύθηκε το 1990 για να επιβλέψει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας». «Το ελληνικό ξεπούλημα απειλεί την εθνική κυριαρχία», ήταν ο τίτλος της βρετανικής “Guardian”, με τον οποίο εύστοχα παρουσίασε το περιεχόμενο των δηλώσεων Γιούνκερ.
Η ελληνική εκδοχή της “Treuhand” δεν είναι άλλη από το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Όπως έγραψε το “S10” την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση μερίμνησε για να αποξενώσει ακόμη περισσότερο τους θεσμούς του κράτους από το Ταμείο που θα γίνει το όχημα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, απαλείφοντας διάταξη του νομοσχεδίου που έδινε τη δυνατότητα ελέγχου των συμβάσεων ιδιωτικοποίησης από το Κοινοβούλιο.
Στο νέο Ταμείο, που θα λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και τη Βουλή, θα μετέχουν ως παρατηρητές και δύο εκπρόσωποι της Κομισιόν και των κρατών της ευρωζώνης, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την απόλυτη κυριαρχία των πιστωτών επί της διαδικασίας εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς οραματίζονται οι πιστωτές της χώρας, μνημονεύοντας την “Treuhand”, αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαβόητη ανατολικογερμανική υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων «κατάφερε» να ξεπουλήσει από το 1990 έως το 1994 περί τις 14.000 επιχειρήσεις της πρώην Αν. Γερμανίας και πλήθος κρατικών ακινήτων, χωρίς να καταφέρει να φέρει το παραμικρό κέρδος από αυτές τις συναλλαγές. Αντίθετα, έκλεισε τα βιβλία της με έλλειμμα, ενώ στο μεταξύ είχαν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και είχαν περάσει στη δυτικογερμανική ελίτ έναντι πινακίου φακής όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Αν. Γερμανίας. Δεκάδες υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων στιγματίσθηκαν από ποινικές έρευνες για διαφθορά, ενώ ένας πρόεδρος της “Treuhand” δολοφονήθηκε υπό μυστηριώδης συνθήκες (αναφέρθηκε τότε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πιθανολογείται ότι ήταν ένα μαφιόζικο «συμβόλαιο θανάτου» που συνδεόταν με κάποιες από τις συναλλαγές της “Treuhand”).
Ίσως όλα αυτά έχει κατά νου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν λέει (σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα το “Spiegel”) ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τη γερμανική οικονομία. Αν επαναληφθεί το «πλιάτσικο» που έγινε στις ημέρες δόξας της “Treuhand”, σε μια χώρα απείρως πλουσιότερη από την Αν. Γερμανία, προφανές είναι ότι τα γερμανικά κεφάλαια θα βρουν «χρυσές» ευκαιρίες στην -τέως εθνικά κυρίαρχη- Ελλάδα...

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Υπογράφουμε και συμμετέχουμε





ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κειμενο διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο για την απαράδεκτη χωροθέτηση των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων (Β.Α.Ε.) που θα έχει σαν συνέπεια την καταστροφή μοναδικών και αναντικατάστατων δασών της βιοποικιλότητας και του τοπίου που προστατευονται τόσο από το ελληνικό σύνταγμα όσο και από ευρωπαικές συμβάσεις. Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση των τεράστιων εισαγόμενων ανεμογεννητριών προκαλούν μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής μας και συνιστουν απειλή όχι μόνο για την κλίμακα του Κρητικόυ τοπίου μα και για τον τουρισμό της.
Δηλώνουμε ανυποχώρητη και θα αγωνιστούμε για το σταμάτημα της δρομολογημένης διαδικασίας μαζικής ανάπτυξης Β.Α.Ε. Στην περιοχή μας. Απαντούμε τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού ΤΩΡΑ , που θα προτάσσει την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι προσαρμοσμένος στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερόυητες κάθε περιοχής και τον Άνθρωπο θα αποκλείει εκ των προτέρων τις τεράστιες εκτός κλίμακας μηχανές, θα εξαιρεί περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τοπία ,NATURA κ.α.) και θα προκύπτει από ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών κι όχι από τις μονομερείς επιδιώξεις και τα συμφέρωντα επιχειρηματιών.

ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος
ΑΠΕ για τις κοινωνίες όχι για τις εταιρείες





Υ.Γ. βυσσινόκηπου: Καλό είναι να βάλουμε και το ζήτημα ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης της ενέργειας που παράγεται σε αυτή τη χώρα. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα υπογράφανε να αποτελέσει η ενέργεια λαϊκή περιουσία και να είναι κάτω από λαϊκό έλεγχο ο σχεδιασμός παραγωγής και διανομής της ενέργειας. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι μέσα στο καπιταλισμό ακόμα και μια "δημόσια" επιχείρηση όπως η ΔΕΗ μπορεί να υπερασπίσει οποιαδήποτε λαϊκά συμφέροντα.




Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η εκδήλωση που ετοιμάστηκε από τους Κρουστιανούς και Κριτσώτες συναγωνιστές:





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλουμε στην ημερίδα ενημέρωσης που θα γίνει στον Κρουστα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου τη Δευτέρα 4 Ιουλη ώρα 18:00 με θέμα “Α.Π.Ε. και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον”
Θα μιλήσουν:
• Ξηρουχάκης Σταύρος- Βιολόγος -Ερευνητής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
• Ψαρράς δημήτρης από την Οργάνωση Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης
• Πετράκης Κωστής από την επιτροπή Αγώνα Αποπηγαδιού Χανίων

Οργάνωση Ημερίδας: Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κρούστα, Τοπικό Συμβούλιο Κρούστα,Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα, Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς






.

Νεότερα για την Καναδική αποστολή

Το κείμενο που βγάλαμε εχθές και δημοσιεύτηκε στη προηγούμενη ανάρτηση, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τα μέλη της Καναδικής αποστολής. Μας ζητήθηκε μάλιστα να το μεταφράσουμε ώστε να το μοιράσουν σε αγγλόφωνους (κυρίως τουρίστες) στον Άγιο Νικόλαο. Η μετάφραση έγινε από την οργανωτική επιτροπή του "Στολίσκος της Ελευθερίας ΙΙ" και τη δημοσιεύω στη παρούσα ανάρτηση.


Οι φωτοτυπίες στα Ελληνικά έχουν ήδη βγει και σας καλώ όλους να συμβάλλετε ώστε να πλημμυρίσουμε με ενημερωτικά έντυπα την πόλη και να αρχίσουν να συζητούνται τρόποι που μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί οι τρόποι και για πάρα πολλά θέματα.



Εχθές αργά το μεσημέρι έγινε παρέμβαση από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Κριτσωτάκη. Σε επαφή που έγινε με τις λιμενικές αρχές, λήφθηκε η διαβεβαίωση ότι μόλις διορθωθούν κάποιες ελλείψεις στα τεχνικά χαραχτηριστικά του πλοίου... θα δοθεί άδεια απόπλου.
Εμείς πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις πρέπει να είμαστε στο πόδι γιατί πολλά μπορούν να προκύψουν.






Is Ag. Nikolaos an Israeli or Greek Port?

Many tens of people, in support of the Canadian people blockaded illegally in the port of Ag. Nigolaos, Crete demonstrated today in the center of Ag. Nikolaos city and in front of the Port building.

The Canadian campaign, with their captain, our co-citizen George Klontsas, is a part of the world campaign “Ship to Gaza”, which will try again this year, to break the navy blockade that Israel has made on Palestine’s maritime waters of Gaza and to give to them a message of solidarity and hope.

One year after Israel's violent naval seizure of the international solidarity flotilla in international waters and the cold murder of nine members of our campaign, the Greek government instead of pressing Israel to change its political attacks against the international solidarity movement, joins in creating interminable obstacles.
The negative attitude of the Greek government was not unexpected for us. Last year's indifference of the Greek government to protect the two boats of the Greek campaign (with Greek citizens and national flag), and its uncomplaining acceptance of the seizure of passengers and deportation from Israel, (and subsequent failure to demand return of the Greek boats) revealed a lot of things. The later exchanges with meetings at a high political level, the common military schools and the commercial exchanges, moves the fascist government of Israel into international isolation. Our government’s teardrops for the last year's deaths, were crocodile tears!
This year these things are still more evident. The people of the Greek government have ended up as agents of Israel’s interests, raping for one more time the will of the Greek population, which is trying to support regularly and insistently the fight of Palestinians for FREEDOM. No one of the progressive citizens of Ag. Nikolaos should remain apathetic in this anti-constitutional approach by the prohibition of departure. On the contrary, we should express our solidarity to the persons that now are found blockaded in the marine, inside the boat “TAHRIR” (in Arabic that means LIBERATION).

It is tragic that now Israel allocates harbours from Perama up to Ag. Nikolaos!

Our government, which is working as puppets to Israel policies, steals from us our dignity!