Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ



Τα οικονομικά του Κράτους και του Δήμου.
Οι επιπτώσεις τους στη καθημερινότητά μας.

Μέχρι πριν τις εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μοναδική παράταξη που προειδοποιούσε ότι ο Καλλικράτης γινόταν για να αποδυναμωθεί η αυτοδιοίκηση από πόρους, να φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες του λαού και να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Άλλωστε ο Καλλικράτης είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας, το προοίμιο δηλαδή των μνημονίων. Όταν τα λέγαμε αυτά ήμασταν οι Κασσάνδρες που για λόγους αντιπολιτευτικούς ποντάραμε στην καταστροφολογία. Κατά τη Δημοτική αρχή ήμασταν χειραγωγούμενοι από τα ιδεολογήματά μας και τελείως ανέπαφοι με την πραγματικότητα.
Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίναμε τον ασφυκτικό έλεγχο δαπανών… ένα έλεγχο σκοπιμότητας κι όχι νομιμότητας από τη κρατική διοίκηση. Τους επισημαίναμε ότι είχε κεντρικά αποφασισθεί η σαρωτική περικοπή της ΣΑΤΑ από την οποία οι Δήμοι θα εισέπρατταν ψίχουλα. Τους επισημαίναμε ότι τους βάζουν να ψηφίσουν την πρόσληψη μιας νέα φουρνιάς εργαζομένων χωρίς δικαιώματα-μερικά απασχολουμένων-ημιεπιδοτούμενων με μισθούς 500ε. Την ίδια στιγμή, πανελλαδικά οι Δήμοι απολύουν 150.000 κανονικά εργαζόμενους. Αυτοί αντί να καταλάβουν τα αδιέξοδα και την συνευθύνη που έχουν για την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν ότι εμείς προτιμάμε τους συνδημότες μας ανέργους…
Η ιστορία όμως δεν συγχωρεί και πληρώνεται επί τη εμφανίση…
1) Πριν μερικές μέρες, βγήκε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος οικονομικών και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι το μαγαζί κλείνει. Ότι θεσμικά ο Καλλικράτης έχει δημιουργήσει προβλήματα κι ότι οικονομικά έχει αφυδατώσει τους δήμους.
2) Σήμερα το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγαμε προεκλογικά, δεν το λέμε πια μόνοι μας. Ο ίδιος ο αστικός τύπος για να κρατήσει κάποια ίχνη αξιοπιστίας αποκαλύπτει: «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»3/7/11 στη πρώτη σελίδα… «ΜΠΑΤΕ ΞΕΝΟΙ ΧΤΙΣΤΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ-ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ» θυμάστε τα ΣΧΟΑΠ που κατά τους πράσινους λιμοκοντόρους θα υπεράσπιζαν τη χωροταξία και την ανάπτυξη με κοινωνική συμμετοχή; « ΑΣΥΛΙΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ-ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Σ.Τ.Ε» … κατακαημένο Τοπλού σε έφαγαν τα fast track. «Χανς Πέτερ Κάϊτελ (πρόεδρος Γερμανών βιομηχάνων) Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ» βλέπε αιολικά πάρκα σε όλες τις οροσειρές της Κρήτης.
3) Σήμερα προαναγγέλθηκε η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ που ενώ είχαμε προϋπολογίσει να μας τροφοδοτήσει με 1,2 εκ ευρώ μας ενημέρωσαν για μια δόση με εκταμίευση τον όγδοο μήνα ύψους 250.000 ευρώ. Μείωση 80% (!!!) σε λεφτά από τα οποία υλοποιούνται τα στοιχειώδη έργα στις κοινότητες.
4) Σήμερα, με στοιχεία από το dimosnet.gr, επιβάλλεται στους Δήμους με μορφή ντιρεκτίβας το εξής: Για το 2011 θα υπάρχουν δέκα αποχωρήσεις προς 1 νέα πρόσληψη και για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι το 2015 η σχέση θα είναι 5 προς 1. Επίσης οι προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (πχ εργάτες καθαριότητας) περιορίζονται το 2011 κατά 50% σε σχέση με αυτές του 2010, και κατά ποσοστό-10% μέχρι το 2015. Δηλαδή αν το 2010 πήραμε 40 εργαζόμενους για την καθαριότητα… το 2015 θα πάρουμε 4 (!!!)
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η δραματική περιστολή πάγιων λειτουργικών δαπανών, όπως περικοπή μισθών και επιδομάτων, απολύσεις εργαζομένων (βλέπε βοήθεια στο σπίτι), τεράστιες ελλείψεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, στα αθλητικά κέντρα, στα ΚΑΠΗ και παράλληλα έλλειψη έργων υποδομής.
Ας δούμε με συγκεκριμένο παράδειγμα σε τι αδιέξοδα τους οδηγεί μελλοντικά η διαχείρισή τους: Λόγο της οικονομικής κρίσης οι αιτήσεις για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξήθηκαν από 270 πέρσι σε 370 φέτος. Το προσωπικό εξαντλημένο και υπό κατάρρευση. Την ίδια στιγμή για το 2011 το κράτος έχει επιβάλλει για την αυτοδιοίκηση 10 αποχωρήσεις για μια νέα πρόσληψη. Πέρσι δούλευαν με οριακές συνθήκες 39 εργαζόμενοι εκπαιδευτές και βοηθητικό προσωπικό. Οι νέες συνθήκες απαιτούν για να διατηρηθεί η νόμιμη σχέση νηπίων και βρεφών προς νηπιοβρεφοκόμους, την πρόσληψη τουλάχιστον άλλων 10 εργαζομένων. Πώς θα λύσουν αυτό το μαθηματικά άλυτο πρόβλημα;
Έχουν 2 λύσεις. Ή θα πουν στους γονείς ότι το μαγαζί είναι φουλ κι ότι δεν χωράνε τα παιδιά τους… ή αν δεν έχουν τη λογική μαγαζιού τότε θα πρέπει να πάνε στην επίτροπο, στο περιφερειακό διευθυντή και στο κ. Καρχιμάκη και να πούνε …Εάν δεν μας εγκρίνετε τις προσλήψεις, πάρτε τα κλειδιά του Δήμου και πάτε να εξηγήσετε εσείς στους γονείς, γιατί τα παιδιά τους δεν χωράνε πουθενά. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
• Στο ζήτημα αν υπάρχει ανάπτυξη σήμερα η απάντηση είναι βεβαίως, μόνο που αυτή γίνεται μόνο προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
• Ο λαός, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία πληρώνουν ολοένα κι ακριβότερα για τις λειψές υπηρεσίες που λαμβάνουν, ενώ οι αμοιβές τους πέφτουν από μέρα σε μέρα σε επίπεδα Κίνας. Το κράτος μετατρέπει έτσι τη δυστυχία των πολλών σε κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
• Ο Δήμος αφυδατωμένος από κεντρικούς πόρους, αυξάνει τα οικονομικά βάρη για τους πολίτες, μετατρέπεται σε Δήμο-επιχείρηση, μειώνει τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτελεί ένα κακό εργοδότη που υλοποιεί όλες τις πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα.
• Αυτοδιοίκηση πια δεν υπάρχει… μόνο τοπική διοίκηση που εφαρμόζει τις εντολές της κεντρικής διοίκησης. Κι επειδή η κεντρική διοίκηση λειτουργεί με σωρεία εγκυκλίων πολλές φορές αλληλοανερούμενων, επικρατεί χάος.
• Το χειρότερο είναι ότι η πλειοψηφία του Δήμου νομίζει ότι κάνει καλά τη δουλειά της(!!!) Στην ουσία τα μη οικονομικά προβλήματα που έχει διαχειριστεί (και για το ποσοστό της ευθύνης της) τα έχει διαχειριστεί από ανεπαρκώς ως και λαθεμένα. (παραλίες, νοσοκομείο, απορρίμματα, ανακύκλωση, ισονομία, Βραχάσι, αθλητισμός, πολιτισμός, ΚΔΑΠ, σχολή κλπ)
• Η αλήθεια είναι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν φτάνει για να ανατρέψει όλα τα παραπάνω. Χρειάζεται η ενεργοποίηση του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα.

Το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού που προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε...







La Tejita beach in Tenerife



ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ



.





Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ



Απογειωμένη υποκρισία. Αυτό επικρατεί στα αστικά κανάλια με αφορμή και την απεργία των αυτοκινητιστών. Κάνουν ύμνους στον τουρισμό αυτοί που έχουν καταδικάσει μια ολόκληρη τάξη, την εργατική, να έχει ξεχάσει και τη λέξη διακοπές. Αυτοί που καταδικάζουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους σε απέραντη φτώχεια. Αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα το να στρέφουν κάθε μέρα μια ομάδα εργαζομένων ενάντια σε άλλη. Αυτοί που εξαφάνισαν από τα δελτία τους την προχτεσινή συνέντευξη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ ενάντια στα νέα χαράτσια. Αυτοί που σβήνουν, πριν ακόμα γίνει, τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία.

Τα αστικά κανάλια λειτουργούν αυτές τις μέρες σαν το βαρύ πυροβολικό της τάξης τους. Μιας τάξης που τα δικά της ζόρια - τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό - προσπαθεί να τα ξεπεράσει θάβοντας τους εργάτες.
Καμιά συμπάθεια για τους αστούς. Ολα για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Κάθε κινητοποίηση στον πυρήνα της, ακόμα κι όταν δεν έχει γίνει συνείδηση σ' αυτούς που παλεύουν, κουβαλά το πρόβλημα: Την καπιταλιστική κρίση και την προσπάθεια των καπιταλιστών να την ξεπεράσουν τσακίζοντας τους εργάτες. Γι' αυτό και κάθε κινητοποίηση οφείλει να προσανατολίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο κύριο σήμερα: Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Το αστικό πολιτικό σύστημα γνωρίζει μεγάλη αμφισβήτηση, αυτό είναι εξαιρετικά εμφανές. Πολλά από τα δοκιμασμένα όπλα μαζικής χειραγώγησης δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα. Ερχεται η ώρα να μπουν στη μάχη οι εφεδρείες του. Ετσι διαβάζουμε θέσεις για τη σωτηρία του συστήματος να προβάλλονται ως επαναστατικές προτάσεις (για παράδειγμα το ΝΑΡ ζητάει με άρθρο κορυφαίου στελέχους του να εκσυγχρονιστεί το αστικό κοινοβούλιο!).

Στην ίδια κατεύθυνση διαβάζουμε στην «αντιεξουσιαστική» του συστήματος ότι «το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του έχει χρεοκοπήσει και η παράδοση της εξουσίας στο Λαό είναι νομοτέλεια. Με το καλό ή με το στανιό». Αυτό που στην τελευταία πρόταση φαντάζει ως επαναστατική απειλή έχει ακυρωθεί από την πρώτη πρόταση, όπου έχει αφαιρεθεί από το πολιτικό σύστημα ο χαρακτηρισμός του ως αστικό, για να τσουβαλιαστεί μαζί με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις το ΚΚΕ. Δεν είναι λάθος στη διατύπωση. Το αστικό επιτελείο κατέβαλε αρκετή προσπάθεια για να παρουσιάσει τις «πλατείες» ως κίνημα που δήθεν στρέφεται ενάντια στο πολιτικό σύστημα (δεν τους βγήκε ακριβώς η προσπάθεια καθώς μόλις έσφιξαν οι ζέστες το «κίνημα» πήγε παραλία). Κι εκεί στην «πλατεία» έκανε συγκεκριμένο ότι σ' ένα τέτοιο κίνημα χωράνε τα πάντα εκτός από το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα και η πολιτική πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

Παρά την προσπάθεια της αστικής τάξης, το ΚΚΕ παραμένει ο μόνος όρθιος πόλος συσπείρωσης για όσους πράγματι αμφισβητούν το αστικό πολιτικό σύστημα, για όσους αρχίζουν να κατανοούν ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Η αστική τάξη νιώθει πως με φθαρμένα υλικά, όπως τα συνθήματα περί «ακηδεμόνευτου», δεν κάνει τη δουλειά της.
Δεν παραιτείται απ' αυτή την προσπάθεια, ψάχνει να βρει τρόπο να την ενισχύσει.

Γιατί η παρούσα καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν φαίνεται να ξεπερνιέται εύκολα, αλλά και γιατί παράλληλα ήδη γίνονται καθαρά ορισμένα ακόμα:
-- Η όποια ανάπτυξη έρθει θα είναι αναιμική.
-- Η επόμενη μέρα - στο βαθμό που δεν ορθωθεί δυναμικά ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής - θα βρει την εργατική τάξη σε δυσκολότερη θέση από αυτήν στην οποία είναι σήμερα.

Επειδή κανένας εργάτης δεν εμφανίζεται διαθέσιμος να πάει άκλαυτος.
Επειδή το ταξικό κίνημα, πρώτοι μέσα σ' αυτό οι Κου-Κου-έδες κάνουν ό,τι περνά απ το χέρι τους για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Γι' αυτό και η αστική τάξη, παράλληλα με την ένταση της επίθεσης, ενισχύει τις εφεδρείες της έτσι που να πλαγιοκοπούν το εργατικό κίνημα με αιτήματα που θα αφήνουν στο απυρόβλητο την αιτία του κακού: Τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την κρατική - πολιτική εξουσία που τις κατοχυρώνει.
Καθώς «επιλεκτική» ή σκέτη η χρεοκοπία σημαίνει ήδη για την εργατική οικογένεια μια εξαιρετικά βάρβαρη πραγματικότητα, είναι κρίσιμο τέτοιες ώρες να ξεκαθαρίζονται οι στόχοι και οι συσπειρώσεις.
Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ μόλις προχτές κάλεσαν σε συλλογικές μορφές ανυπακοής, σε οργάνωση του αγώνα για να ματαιωθούν τα νέα χαράτσια. Εκαναν καθαρό πως η ζωή των εργατών δεν θα αφεθεί στην τύχη της.
Ο δρόμος της αντίστασης είναι συγκεκριμένος. Κι έχει απέναντί του το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως κι αν μεταμφιέζεται.



Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ αναδημοσιευμένο από τον REDFLYPLANET.BLOGSPOT.COM

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΕΙ «ΑΓΩΝΑ» ή αλλιώς ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;


Πολλές φορές στην πολιτική, στη ζωή κάποιες κινήσεις μοιάζουν τυχαίες αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου για το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, τους μηχανισμούς του, τους εκπροσώπους του στην τοπική κοινωνία (εκλεγμένους και μη). Για το νοσοκομείο της Σητείας, για την υγεία του Λαού της περιοχής αυτό αποδεικνύεται την εβδομάδα που πέρασε μέσα από δύο δημοτικά συμβούλια, μία συγκέντρωση που επί της ουσίας την κάλεσε η δημοτική αρχή, από μία επιτροπή που συστήθηκε για να παρέμβει για το ζήτημα. Όλες οι κινήσεις έμοιαζαν τυχαίες, αποσπασματικές και ότι αντιστοιχούν με την επικαιρότητα αλλά πόσο αλήθεια είναι τελικά αυτό;

Ας το πάρουμε από την αρχή για να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι και να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα. Δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση διεκδικούσαν την διοίκηση του Δήμου σε μία περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση οξυνόταν, νέα βάρη μεταφέρονταν στις πλάτες του Λαού για να πληρώσει το μάρμαρο για μία κρίση που δεν έχει ευθύνη. Με τον «καλλικράτη» η διαδικασία ξεζουμίσματος του Λαού περνούσε σε άλλο επίπεδο, αφού πλέον η τοπική διοίκηση αναλάμβανε να υλοποιεί κεντρικές πολιτικές στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει τοπικούς φόρους, θα διαχειρίζεται πλέον τους κρίσιμους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας, συνολικά περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς καμία –βέβαια- υποχρέωση και ευθύνη από το κράτος να χρηματοδοτήσει, να υλοποιήσει κτλ. Πατέρακης και Κουρουπάκης (δυνάμεις που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) το θεωρούσαν μία «ευκαιρία», μία «λύση για την «αυτοδιοίκηση», «επενδυτικό εργαλείο», «προϋπόθεση για ανάπτυξη» και άλλα «ξύλινα» που βεβαίως τα προπαγάνδιζε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την χώρα. Στον αντίποδα η «Λαϊκή Συσπείρωση» προσπάθησε να αποκαλύψει στον Λαό όλη την αλήθεια, ότι ο νόμος αυτός θα είναι εφιάλτης για την λαϊκή-εργατική οικογένεια, ότι μέσω αυτού του νόμου νέα βάρη θα προστεθούν στις πλάτες του Λαού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας θα γίνουν ένα ακριβοπληρωμένο δυσπρόσιτο εμπόρευμα, η τοπική διοίκηση παρόλο του ότι θα «εξουσιάζεται» από αιρετούς θα γίνει ο αναβαθμισμένος μοχλός του κράτους στο να υλοποιείται η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική.

Η ιστορία διδάσκει. Ισχύει;

Στις 7-2-11 στην ενημέρωση των πολιτών τι μας είπε ο κ. Δήμαρχος; στη συνάντηση στον πολύκεντρο έλεγε ή όχι ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται αγώνας γιατί τα έχουμε συννενοημένα και ότι αν χρειαστεί θα μας πει; Ακόμα και στην επιτροπή διαβούλευσης έβαλε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ διότι τελικά το αυτοδιοίκητο δεν έρχεται σε ρήξη με κανέναν. Δεν είναι δα και κανά αίτημα που καταστρέφει την κυρίαρχη πολιτική που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση της υγείας. Είτε με ενιαία διοίκηση, είτε με αυτοδιοίκηση το νοσοκομείο θα υποβαθμιστεί (είτε ονομάζεται νοσοκομείο είτε όχι), το χέρι στην τσέπη θα το βάλουν βαθειά στην τσέπη οι κάτοικοι της περιοχής είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Όταν συνολικά η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στέλνει στα τάρταρα το Λαό είναι δυνατόν να συζητάμε για την Υγεία; Συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, της ΕΕ, του ΔΝΤ στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς – αυτή η πολιτική είναι όρος για να συνεχίζει να πλουτίζει το κεφάλαιο, να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερος πλούτος στα χέρια των μονοπωλίων. Στα ζητήματα της Υγείας θα κάνουν εξαίρεση; Όταν εξαιρούν 1000 φάρμακα από την λίστα φαρμάκων και τα συγκεκριμένα φάρμακα την επομένη παίρνουν άυξηση, όταν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ καλούνται να πληρώσουν άυξηση συμμετοχής στον κλάδο υγείας, όταν καταργούνται 3000 κρεβάτια και 330 κλινικές σε όλη την Ελλάδα, όταν μειώνουν την χρηματοδότηση κατά 1,3 δις για το 2011 και 350 εκ για κάθε έτος μέχρι το 2015, όταν μπαίνουν εμπόδια στην περίθαλψη ανασφάλιστων (άρα ανέργων, απολυμένων, μεταναστών), όταν την περίοδο 1998-2008 η λεγόμενη αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε συνολικά, μέση ετήσια αύξηση 13,2%, όταν η χώρα μας στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας (πάνω από 40%) είναι στην 1η δεκάδα παγκοσμίως εδώ και 10 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Στις συζητήσεις παρεμβάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναδεικνυόταν από τον Δήμαρχο τα θετικά βήματα, αφού ο Αρναουτάκης είναι μαζί μας, ο Πολύζος αναγνωρίζει το πρόβλημα και θα το επανεξετάσει, ο Καρχιμάκης (ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ) στηρίζει και προσπαθεί, ο Πλακιωτάκης το ίδιο, η Μελίνα, ο Νεκτάριος, η Πελαγία (οι τρεις περιφερειακοι συμβουλοι του ΠΑΣΟΚ δηλαδη) στηρίζουν και βοηθούν, υπάρχουν ραντεβού με Καστανίδη. Δηλαδή «οργασμός αγώνα» και αναβρασμού. Σε αυτά τα πλαίσιο συστήθηκε επιτροπή «αγώνα» με τους Πατεράκη, Κουρουπάκη, Σολιδάκη, Πετράκη Πελαγία, Ζαγκώτη, Καλαφάτη και Κατσαράκη ώστε να καθορίσουν τον «αγωνιστικό βηματισμό». Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις το παν είναι να μην υπάρξει ενιαία διοίκηση για το νοσοκομείο της Σητείας, γιατί έτσι θα αλλάξει και ο εσωτερικός του οργανισμός και θα υποβαθμιστεί ενώ αν είναι αυτοδιοίκητο θα είναι πολύ καλύτερα, ο βασικότερος των βασικότερων στόχων θα έχει επιτευχθεί. Τα ίδια λέει και ο κ.Κουρουπάκης και μάλιστα διεκδικεί το αυτοδιοίκητο περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αφού λοιπόν το αυτοδιοίκητο πλασάρεται ως το πιο βασικό εδώ και 9 μήνες, το διεκδικούσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγανακτισμένοι, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έκαναν προπαγάνδα στον Σητειακό Λαό ότι αυτό είναι το παν τώρα και ο Λαός έχει πέσει στην παγίδα και είναι δύσκολο να βγει, ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΓΕΙ…

Με αυτό το άρθρο βάζουμε έναν προβληματισμό: έστω ότι παραμένει αυτοδιοίκητο με τον όρο ότι: «βρείτε εσείς τα χρήματα», δηλαδή το 5ευρω θα γίνει 10ευρω, 20ευρω κοκ, μία, δύο – όσες χρειαστεί- κλινικές θα δωθούν σε ιδιώτες όποιες και όποτε κριθεί απαραίτητο, τα νοσήλια θα αυξηθούν, οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, του προσωπικού συνολικά θα γίνουν πιο ελαστικές, η εκμετάλλευση θα οξυνθεί αφού πλέον το νοσοκομείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό το κέρδος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα είναι κατώτερες και επικίνδυνες. Όχι ότι με την ενιαία διοίκηση δεν θα γίνουν τα ίδια αλλά η εμπειρία του τελευταίου 9μήνου δείχνει πόσο καλά επεξεργασμένη είναι η στρατηγική τους. Θέλουν να υλοποιήσουν μια πολιτική, η τοπική διοίκηση καθησυχάζει, παράλληλα «δουλεύεται» έντεχνα το αίτημα του αυτοδιοίκητου, δεν θίγεται καθόλου η κεντρική αντιλαϊκή πολιτική αντίθετα εξωραϊζεται αφού αφ’ενός αποκρύπτεται και αφ’ετέρου εκτονώνεται σε ανούσια αποπροσανατολιστικά αιτήματα και σε τοπικές αντιπαραθέσεις (Σητεία, Ιεράπετρα, Αγ.Νικόλαος). Τελικά λοιπόν και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα υλοποιηθεί και αλώβητοι θα βγουν οι υπεύθυνοι ή μήπως ήρθε η ώρα να χαλάσουμε τα σχέδια τους, να καταστρέψουμε την στρατηγίκη και την τακτική τους;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αυτό που αναδεικνύεται από όλα τα παραπάνω είναι ότι ο Λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε δ’αύτους, να λένε αυτοί κάτι και αμέσως να καταλαβαίνουμε το αντίθετο. Η οργάνωση του Λαού, του αγώνα του, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει από τον θύτη, τον υπεύθυνο αλλά πρέπει να τον βάζει απέναντι του, εκεί που του αξίζει. Τώρα είναι που χρειάζεται όσο ποτέ συνδικάτα, σύλλογοι, μαζικοί φορείς να εναντιωθούν συνολικά σε αυτή την πολιτική και συγκεκριμένα στα ζητήματα της υγείας να βάλουν αιτήματα που τους δυσκολεύουν, μόνο όταν αμφισβητείς την κυριαρχία τους, την πολιτίκη τους μπορείς να έχεις αποτέλεσματα. Τα αιτήματα μας να είναι:

-Καμία κατάργηση, συρρίκνωση, συγχώνευση νοσοκομείου και συνολικά των δομών της υγείας.

-Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋπόθεσεις με αποκλειστική χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους μεγαλοεργοδότες.

-Καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία.

Αιτήματα όπου μπορούν να συσπειρώσουν όλο το Λαό στο νομό, στο νησί σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή αιτήματα όπου και τις σύγχρονες ανάγκες εκφράζουν αλλά και ενώνουν κάτι που μόνο όφελος είναι για εμάς και εφιάλτης για την κυβέρνηση και τους ομοϊδέατες της.

Καλούμε το Λαό να βγάλει τα συμπεράσμα του, να εμπιστευτεί τους κομμουνιστές ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Η επίθεση είναι ενιαία και κλιμακούμενη, ανάλογη πρέπει να είναι και η αντεπίθεση των εργαζομένων, του Λαού γενικότερα. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ να ανοίξει ο δρόμος για μία άλλη εξουσία όπου κριτήριο ανάπτυξης θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, οι παραγωγοί του πλούτου (δηλαδή ο Λαός) θα απολαμβάνουν όλο το μόχθο τους χωρίς να τους τον κλέβουν τα μεγαλοαφεντικά και οι τράπεζες. Αυτός ο δρόμος και αναγκαίος είναι και υλοποιήσιμος αρκεί ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμη του.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

18/7/2011

Ανοικτή επιστολή της Σεμίνας Διγενή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή



Αγαπητέ Χρήστο,
θέλω να σου πω πολλά αυτόν τον καιρό, αλλά τελικά αποφάσισα να σου γράψω γράμμα. Γνωριζόμαστε πολύ καλά από την εποχή της Πλειστοκαίνου, ήτοι από τον καιρό που ήμουν ρεπόρτερ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Πανεπιστημίου κι εσύ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στον όροφο κάτω από μάς.

Η μνήμη, λένε οι νευροεπιστήμονες είναι κάτι σαν βίντεο ροής, που «φορτώνεται» με γεγονότα, εικόνες, πρόσωπα και σκέψεις. Όταν ενεργοποιείς μια ανάμνηση, ενεργοποιείς συγχρόνως και κάποια απ αυτά που συνέβαιναν γύρω απ αυτήν, την ώρα που σχηματιζόταν…

Σε θυμάμαι λοιπόν, να μας επισκέπτεσαι συχνά στα γραφεία μας, παρέα με το Αρκούδο, για να φέρετε κομματικές ανακοινώσεις, καταγγελίες για την κρατική βία και την επάρατη δεξιά, καλέσματα σε διαδηλώσεις για την παιδεία και τα αντιλαϊκά μέτρα, να παρακαλάς τον Γιομπαζολιά να «περιποιηθεί» τα κείμενα κι όταν αυτός έλειπε, τον Μπακουνάκη, την Νταιλιάνα, τη Μαυρογένη, την Παγώνη, εμένα... Θυμάσαι; Μαχητικός και πάντα με πλήρη επαναστατική εξάρτηση, μούσια και μαλλιά και με απέχθεια ιδιαίτερη στις αυθαιρεσίες των δυνάμεων καταστολής.

Είπα «δυνάμεις καταστολής» και το βίντεο ροής που λέγαμε πιο πριν, σε δείχνει -τριάντα τόσα χρόνια μετά- να δίνεις εντολή να ρίξουν ληγμένα δακρυγόνα σε διαδηλωτές. Σε δείχνει να θέτεις -μέσω των ΜΑΤ- σε ισχύ το σχέδιο «Βίαιης καταστολής και διάλυσης συγκεντρώσεων» και τη χρησιμοποίηση 2.860 δακρυγόνων ...

(Χρήστο, όταν πηγαίναμε μαζί παλιά σε διαδηλώσεις, αυτοί οι φασίστες όπως τους έλεγες, δεν μας έριχναν ποτέ πάνω από 500… Άσε που τα περισσότερα τα έτρωγε ο Καραμπελιάς!) Πολύ αίμα παλιέ μου φίλε, πολλά ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα πλευρά και πολύ προκλητικές οι δηλώσεις σου μετά. Αν αυτό συνέβαινε τότε, που φορούσες το αμπέχωνο, τα γένια σου ήταν μαύρα και σου είχε ο Λαλιώτης υπόκρουση τα Κάρμινα Μπουράνα, φαντάζεσαι πώς θα αποκαλούσες τον αρμόδιο υπουργό; Εσύ λοιπόν, Υπουργέ μου όχι μόνο αιματοκύλισες τις Τετάρτες του Συντάγματος, αλλά σε πληρώσαμε και ακριβά για να μας δείρεις. Πάνω από 1.100.000 ευρώ ΜΑΣ κοστίζει, για να φροντίσεις ΕΣΥ να κυλήσει το αίμα των διαδηλωτών.

Όμως παρασύρθηκα, άλλο είναι το θέμα μου σήμερα, για άλλο αίμα θέλω να σου μιλήσω. Για το αίμα του Γκιόλια. Ξέρω ότι ξέρεις. Σχεδόν όλοι ξέρουμε ότι ξέρεις. Ξέρεις και το ποιός έδωσε την εντολή και ποιοί ήταν οι εκτελεστές του. Και ο προκάτοχός σου ήξερε.

Άκου Χρήστο, δεν σκοπεύω μ’ αυτό το κομμάτι να υπερασπιστώ τον Γκιόλια, παραμονή του ετήσιου μνημοσύνου του. Θέλω όμως να ξέρω, θέλω να μου πεις την αλήθεια. Ποιός τον ήθελε νεκρό και γιατί; Ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, ποιός διάολος ήταν; Για ποιό λόγο του έκλεισαν το στόμα; Γιατί ένα χρόνο τώρα δεν μιλάει κανείς; Ποιός απαιτεί αυτήν την ομερτά; Οι έρευνες και του Χρυσοχοΐδη και οι δικές σου (άν έγιναν ποτέ..) πού οδήγησαν; Πόσα τηλέφωνα έπεσαν κι από πού, για να κλείσει το θέμα πριν καν ανοίξει;

Χρήστο, πρέπει να ξέρεις ότι λέγονται πολλά για τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των περίφημων «ερευνών». Όσοι σε υπερασπίζονται λένε πως είναι πολύ θολό το τοπίο για να μπορέσεις να βρεις άκρη και παραείναι τοξικό το θέμα για να «ανοίξει». Άλλοι πάλι θεωρούν ότι εκτελείς υπάκουα, εντολές σιωπής (όχι απαραίτητα από πολιτικά κέντρα)...

Νάτο πάλι το βίντεο ροής ... Σε δείχνει να κρατάς σε πορεία, τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου κι εμένα να σε φωτογραφίζω.

Στο όνομα αυτής της σκηνής, μπορείς να πεις την αλήθεια; Γιατί σου είπα, ξέρω ότι ξέρεις. Σκότωσε το Σωκράτη, αυτός που νομίζω;

Υ.Γ.: Αν ποτέ μου πεις την αλήθεια, θα λυπηθώ μόνο για ένα πράγμα, που δεν θα την ακούσει από το στόμα σου ο συνάδελφος μου, που τα παλικάρια σου φρόντισαν με μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, να χάσει την ακοή του. Το τελευταίο πράγμα που άκουσε, ήταν εκείνο το δικό μας σύνθημα ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ… Δεν το θυμάσαι όμως, ε;

Ο Σιωνισμός συνεχίζει ακάθεκτος το Θεάρεστο έργο του...


Δελτίο τύπου
Αθήνα, 19/7/2011
ώρα: 1.30μμ





Νωρίς σήμερα το πρωί το υπό
γαλλική σημαία σκάφος “Dignité/Al Karama” με 16
επιβαίνοντες -μεταξύ των
οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας
Βαγγέλης Πισσίας-
που
εκπροσωπούν την διεθνή αποστολή “Freedom Flotilla II – Stay
Human”
ξεκίνησε
από το ύψος του Πορτ Σάιντ της Αιγύπου με κατεύθυνση τη Λωρίδα της
Γάζας. Το
σκάφος έδωσε το τελευταίο του στίγμα στα διεθνή ύδατα, σε μια
απόσταση
περίπου 50 μίλια από τις ακτές της Γάζας, και από τις 11 πμ περίπου
και ενώ
οι
τελευταίες πληροφορίες από τους επιβαίνοντες έκαναν λόγο για
4 ισραηλινά
πολεμικά
πλοία που το είχαν ήδη περικυκλώσει, κάθε
επικοινωνία μαζί του έχει
διακοπεί.




Πριν από
λίγο,
επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος κατελήφθη.
Το Ισραήλ, για
μια ακόμα φορά, εμφανίζεται στον ρόλο του σερίφη της νοτιοανατολικής
Μεσογείου. Η περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η επιστράτευση κάθε
έκνομου
ή νομιμοφανούς μέσου για να πετύχει τους στόχους του, για να
αποτρέψει κάθε
προσπάθεια έκφρασης έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης στην
Παλαιαστίνη, είναι μια
πάγια, γνωστή τακτική του. Η ελληνική κυβέρνηση, με
την “βασιλικότερη του βασιλέως”
στάση της, αφού ξεπέρασε κάθε φιλοϊσραηλινή
προσδοκία, δέχτηκε ανερυθρίαστα τα
συγχαρητήρια της ισραηλινής και -προχτές-
της αμερικανικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή
που ο Έλληνας Πρόεδρος -για
πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός- αποδοκιμαζόταν έντονα
από όλους τους
Παλαιστίνιους στη Ραμάλα.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, όχι
βέβαια να καταδικάσει την παράνομη
ενέργεια των φίλων της του Τελ Αβίβ που
για ακόμα μια φορά παρενέβησαν στρατιωτικά,
πέρα από κάθε έννοια διεθνούς
δικαίου, κατά άοπλων πολιτών στα διεθνή ύδατα της ΝΑ
Μεσογείου, αλλά να
πράξει τουλάχιστον το ελάχιστο και στοιχειωδώς αυτονόητο: να
παρέμβει άμεσα
για να προστατέψει -ως κατά το Σύνταγμα οφείλει- την ζωή και την
ακεραιότητα
όλων των επιβαινόντων και -πρωτίστως- του Έλληνα επιβαίνοντα Βαγγέλη
Πισσία.

Την απάντηση στην νέα ισραηλινή προκλητική ενέργεια θα την δώσει η
ελληνική κοινωνία,
αυτή -που σε αντίθεση με την κυβέρνησή της- στέκεται
σταθερά και διαχρονικά
αλληλέγγυα στην παλαιστιναική υπόθεση και στον
παλαιστινιακό λαό.






Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Από τα LIDL με αγάπη...



Προκαλεί η Lidl
Από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Με μια προκλητική ανακοίνωση, που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο γερμανικός όμιλος Lidl συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον επίσημο κρατικό φορέα για τον έλεγχο των τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ενώ ο ΕΦΕΤ, με χθεσινή του ανακοίνωση, εμμένει στο χαρακτηρισμό ως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, για τους κιμάδες και τα σουτζουκάκια της Lidl, στα οποία ανιχνεύτηκε το βακτήριο E.coli, η Lidl επιμένει στη δική της κατασκευασμένη εκδοχή, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί «ανεξάρτητων» ινστιτούτων ελέγχου που «επιβεβαιώνουν» ότι δεν υπάρχει E.coli στους κιμάδες που πουλάει η γερμανική εταιρία. «Ζητούμε συγνώμη από τους πελάτες μας για την αναστάτωση και τη σύγχυση που προκλήθηκε», καταλήγει η ανακοίνωση της Lidl.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί η Lidl δεν στρέφεται νομικά ενάντια στον ΕΦΕΤ και ενάντια στο ΚΕΛΠΝΟ που ανέλυσε τα δείγματα και βρήκε το E.coli; Καταλαβαίνετε γιατί. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ερώτημα, το οποίο αφορά τις κρατικές αρχές. Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν κινήθηκε νομικά κατά της Lidl, αμέσως μόλις εξέδωσε αυτή την παραπλανητική για το καταναλωτικό κοινό ανακοίνωση; Οι εισαγγελικές αρχές γιατί δεν ασκούν δίωξη κατά της γερμανικής εταιρίας;

Γύρω απ’ αυτή την υπόθεση εκτυλίσσεται ένα βρόμικο παρασκήνιο που δείχνει ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η φήμη της γερμανικής εταιρίας και οι καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μέρκελ και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε στη συνέχεια όλο το παρασκήνιο μέσα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κόντρας».

Το E.coli «έφαγε» τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ
Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιώργος Νυχάς, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει και ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων. Ο υπουργός Α. Λοβέρδος… δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ο,τι μπορεί να δυσαρεστήσει τους τροϊκανούς και ιδίως τους φίλους μας τους Γερμανούς πρέπει να βγαίνει από τη μέση. Και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ έκανε το μοιραίο –όπως αποδείχτηκε– λάθος να απαιτήσει για μια φορά το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της οποίας έπρεπε να απαιτηθεί η απόσυρση και η καταστροφή παρτίδας προϊόντων του Lidl, στα οποία ανιχνεύτηκε το μικρόβιο E.coli (διαφορετικό απ’ αυτό που κόστισε τόσους θανάτους στη Γερμανία, αλλά εξίσου επικίνδυνο).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Την 1η Ιούλη, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι σε κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος του Lidl, δείγματα των οποίων πάρθηκαν από καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας, ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο E.coli Ο157. Ο ΕΦΕΤ, όπως είχε υποχρέωση, ζήτησε την απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την αγορά. Πρόκειται για κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας, καθώς και για κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, γερμανικής προέλευσης. Την ανάλυση των δειγμάτων έκανε το ΚΕΛΠΝΟ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ο οποίος παρεμπιπτόντως συνέπεσε να έχει και εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου, καθότι ως καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου διδάσκει Μικροβιολογία Τροφίμων και είναι διευθυντής του εργαστήριου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.

Θυμίζουμε, ότι παθογόνα μικρόβια E.coli εντοπίστηκαν σε κατεψυγμένα μπιφτέκια της Lidl και στη Γαλλία. Εκεί ο εντοπισμός προέκυψε αντίστροφα. Εκ του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, πέντε παιδιά, θύματα τροφικής δηλητηρίασης από ένα είδος E.coli, νοσηλεύτηκαν στο Nord/Pas de Calais, μετά από κατανάλωση κατεψυγμένων μπιφτεκιών που πουλούσαν τα καταστήματα Lidl, όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσκομείου της Λιλ, με συμπτώματα σοβαρής αιμορραγικής διάρροιας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δρ Ζοέλ Περίν, διευθύντρια του Νοσοκομείου. Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από το Lidl να αποσύρει τα μπιφτέκια της συγκεκριμένης μάρκας από την αγορά. Διευκρίνισαν, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος τύπος E.coli δεν είναι ίδιος μ’ αυτόν που προκάλεσε το θάνατο 35 ανθρώπων και τη βαριά νόσηση περίπου 3.300, στην πλειοψηφία τους Γερμανών.

Μάλλον αυτή η είδηση από τη Γαλλία πρέπει να οδήγησε στα ράφια του Lidl, για δειγματοληπτικό έλεγχο, κάποιον φιλότιμο ή κάποια φιλότιμη υπάλληλο του ΕΦΕΤ στη Βόρεια Ελλάδα. Και έπεσε μέσα τελικά. Το πλήγμα για την πανίσχυρη γερμανική αλυσίδα ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Οχι τόσο γιατί θ’ αναγκαζόταν να καταστρέψει κάποια προϊόντα, κόστους όχι μεγαλύτερου από λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όσο γιατί δεχόταν πλήγμα το κύρος της. Δεν είναι και λίγο να αποδεικνύεται ότι πουλάς σαβούρα με μικρόβια. Την υποβαθμισμένη ποιότητα ο φτωχός την αντέχει, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, όχι όμως να τρώει και μολυσμένα τρόφιμα. Ο καθένας αναρωτιέται πόσες φορές στο παρελθόν συνέβη το ίδιο, όμως δεν μαθεύτηκε ποτέ, γιατί ποτέ δεν έγιναν έλεγχοι.

Η πρώτη αντίδραση της Lidl ήταν να τυπώσει μια ανακοίνωση μεγέθους Α4, την οποία κόλλησε στα μαγαζιά της. Σ’ αυτή έγραφε ότι σε δυο προϊόντα «υπάρχει η υποψία παρουσίας του βακτηρίου Escherichia coli», ότι «για προληπτικούς λόγους έχει ήδη αποσύρει τα παραπάνω προϊόντα από τους χώρους πώλησης» και ότι παρακαλεί τους πελάτες «για λόγους προληπτικής προστασίας» να επιστρέψουν προϊόντα που έχουν αγοράσει και να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, χωρίς καν να έχουν την απόδειξη αγοράς!

Ηταν φανερό ότι οι Γερμανοί προσπαθούσαν να ρίξουν το θέμα στα μαλακά, μιλώντας απλώς για υποψία, ενώ είχε ανιχνευτεί το μικρόβιο. Παρουσίαζαν, επίσης, τα πράγματα σαν αποτέλεσμα δικών τους πρωτοβουλιών και όχι σαν υποχρέωσή τους έναντι του νόμου και μιας κρατικής υπηρεσίας όπως ο ΕΦΕΤ.

Στις 6 Ιούλη, έχοντας προφανώς κάνει τις «επαφές» της με τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, η γερμανική εταιρία προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση, εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία έγραφε ότι «μικροβιολογικές αναλύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών Ινστιτούτων διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα κιμά της Lidl δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών». Εγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση: «Στη Lidl Hellas δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή αποτελέσματα ελέγχων, τα οποία να επιβεβαιώνουν την παρουσία βεροτοξινογόνου βακτηρίου E.coli O157:H7 (…) H Lidl Hellas υπέβαλε σε επανέλεγχο τα παραπάνω αναφερόμενα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων απέδειξαν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή (…) Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσω της πραγματογνωμοσύνης του κ. Καθ. Δρ. Ιατρ. Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που υποβλήθηκε στην Lidl Hellas. H Lidl Hellas επισημαίνει ρητά ότι ακόμα και σε περίπτωση που είχε ανιχνευθεί το βεροτοξινογόνο βακτήριο E.coli Ο157: Η7 στα προϊόντα κρέατος, τα βακτήρια θα είχαν εξουδετερωθεί στο μαγείρεμα από τη θεσμότητα».

Από πού ν’ αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Από την αναφορά σε «ανεξάρτητα ελεγκτικά ινστιτούτα», που υπονοεί –εμμέσως πλην σαφώς– ότι τα εργαστήρια του ΚΕΛΠΝΟ είναι… εξαρτημένα; Από ποιους άραγε; Από τους… ανταγωνιστές της Lidl; Σε ποια ακριβώς τρόφιμα έκανε επανέλεγχο η Lidl; Στα δείγματα που είχαν παρθεί από τον ΕΦΕΤ και είχαν αναλυθεί από το ΚΕΛΠΝΟ; ‘Η μήπως σε άλλα δείγματα, επιμελώς επιλεγμένα για να βγουν καθαρά; Οσο για τον Δρα που συνέταξε πραγματογνωμοσύνη, ας μας πουν και την αμοιβή του.

Ηταν φανερό, ότι η γερμανική εταιρία αντλούσε το θράσος από τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει «άνωθεν». Τι ήθελε να πετύχει; Οχι, βέβαια, ν’ αλλάξουν τ’ αποτελέσματα του ελέγχου που είχε γίνει, αλλά να σταματήσει το θέμα στην πρώτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, χωρίς να γίνουν οι περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο (συγκέντρωση όλων των προϊόντων και στη συνέχεια είτε επαναπροώθησή τους είτε καταστροφή τους). Αν το πράγμα σταματούσε εκεί, η Lidl θα έκανε διαφημιστική καμπάνια μ’ αυτά που είχε ήδη ανακοινώσει, θα άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήταν σωστές οι αναλύσεις του ΚΕΛΠΝΟ και το σκάνδαλο θα κουκουλωνόταν.

Αυτό φαίνεται ότι απαίτησε ο Α. Λοβέρδος από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ. Τι ακριβώς συνέβη μεταξύ Λοβέρδου και Νυχά δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Το βέβαιο είναι, ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, γιατί δεν κουκούλωσε το σκάνδαλο και δεν προστάτευσε το γερμανικό κολοσσό της λιανικής πώλησης. Πέρασε μια εβδομάδα από τότε, έγινε μεγάλος ντόρος (θα δούμε αναλυτικά παρακάτω), όμως ούτε ο Λοβέρδος τόλμησε να διαψεύσει ούτε ο Νυχάς έκανε κάποια δήλωση για να καλύψει τον υπουργό. Ας δούμε τη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Τη Δευτέρα το πρωί είχαμε την πληροφορία για την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ, λόγω Lidl. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, ούτε ο Λοβέρδος εμφανίστηκε στο τηλέφωνο ούτε ο Νυχάς. Οταν διασταυρώσαμε την πληροφορία, παρεμβήκαμε αμέσως από την ιστοσελίδα της «Κόντρας» (www.eksegersi.gr). Σε λίγη ώρα, το δημοσίευμα είχε κατακλύσει το ελληνικό Ιντερνετ, αναπαραγμένο από δεκάδες σάιτ και μπλογκ. Αυτό ανάγκασε τον Α. Λοβέρδο να ανακοινώσει, νωρίς το απόγευμα, ότι «στη θέση του παραιτηθέντος προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κ. Γ. Ι. Νυχά τοποθετείται ο κ. Ιωάννης Μίχας». Πότε παραιτήθηκε ο Νυχάς; Για ποιο λόγο παραιτήθηκε; Η σιωπή σ’ αυτά τα ερωτήματα ήταν εύγλωττη.

Οσο για την τοποθέτηση του Μίχα, δοκιμασμένου «κομματόσκυλου» του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί μια ακόμη πρωτιά του Λοβέρδου. Μέχρι τώρα, στην προεδρία του ΕΦΕΤ τοποθετούνταν πανεπιστημιακοί με ειδικότητα σχετική με το αντικείμενο. Για πρώτη φορά τοποθετείται ένα κομματικό στέλεχος, με πτυχίο εργοδηγού, που εργάστηκε κάποτε στο Σκαραμαγκά και από τότε κάνει καριέρα σε κομματικά αξιώματα (μέχρι που τον «έλιωσε» ο Μιχαλολιάκος στο Δήμο Πειραιά). Για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις, ο Λοβέρδος έγραψε στην ανακοίνωσή του: «Από το 2003 έως το 2010 διετέλεσε Νομάρχης Πειραιά, όπου και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον τομέα του ελέγχου και της προστασίας των τροφίμων. Ενδεικτικά την 8αετία 2003-2010, κινητοποιήθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Νομαρχίας και πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 175.000 έλεγχοι, με αποτέλεσμα την κατάσχεση, ή την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε πάνω από 7 εκατομμύρια τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων»! Μ’ αυτόν τον τρόπο ο τέως εργατοπατέρας και τέως νομάρχης αναγορεύτηκε σε… ειδικό στον έλεγχο των τροφίμων.

Η ιστορία, όμως, είχε και συνέχεια. Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας, από τη Δευτέρα ήδη ψάχναμε τον εκτελούντα χρέη προέδρου αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ Τ. Ράλλη, για να μας δώσει απάντηση στο τι θα γίνει με τα προϊόντα της Lidl. Με τις γνωστές προφάσεις (δουλειά!) δεν εμφανιζόταν. Μετά από μεγάλη πίεση, που μεταφερόταν από τους υφισταμένους του, εμφανίστηκε την Τρίτη το μεσημέρι και μας είπε ότι την Τετάρτη ο ΕΦΕΤ θα εξέδιδε ανακοίνωση για το τι θα γίνει με τα προϊόντα που δεσμεύτηκαν. Η Τετάρτη πέρασε και ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ δεν εκδόθηκε. Αντίθετα, ο ΕΦΕΤ έστειλε, χωρίς να ανακοινώσει τίποτα, έγγραφο σε όλες τις Περιφερειακές του Διευθύνσεις, με το οποίο ζητούσε να επισπεύσουν τις διαδικασίες συγκέντρωσης των συγκεκριμένων προϊόντων της Lidl και της διαχείρισής τους σύμφωνα με το νόμο.

Ηταν φανερό ότι επιχειρούνταν μια καινούργια μεθόδευση. Να κουκουλώσουν το σκάνδαλο εντελώς δεν μπορούσαν πια. Μετά το δημοσίευμά μας είχε πάρει φωτιά το διαδίκτυο, ενώ είχαν εκδοθεί ανακοινώσεις και από φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και άλλες καταναλωτικές οργανώσεις, που ζητούσαν την άμεση καταστροφή των μολυσμένων προϊόντων και την ανάκληση της παραίτησης του Γ. Νυχά από την προεδρία του ΕΦΕΤ, ενώ καλούσαν τους καταναλωτές να σταματήσουν τις αγορές από τα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ μέχρι να ικανοποιηθούν αυτά τα δύο αιτήματα. Επέλεξαν, λοιπόν, τη μεθόδευση να καταστρέψουν στη ζούλα τα συγκεκριμένα προϊόντα, χωρίς να βγάλει ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, για να μη γίνει άλλος ντόρος αρνητικός για τη φήμη της Lidl. Γι’ αυτό και έστειλαν οδηγίες στις περιφερειακές υπηρεσίες, χωρίς να εκδώσει ο ΕΦΕΤ ανακοίνωση.

Την Πέμπτη το πρωί προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε ξανά με τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ Τ. Ράλλη. Δεν εμφανίστηκε και πάλι. Μέσω της γραμματέα του περάσαμε το μήνυμα ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επιδιώκουν να κλείσουν στη ζούλα το θέμα, καταστρέφοντας τα μολυσμένα προϊόντα της Lidl, χωρίς ο ΕΦΕΤ να εκδώσει ανακοίνωση και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε νέα καταγγελία. Ετσι, νωρίς το απόγευμα, αφού προηγήθηκε σύσκεψη Ράλλη-Μίχα, ο ΕΦΕΤ αναγκάστηκε να εκδώσει τελικά την ανακοίνωση, στην οποία έλεγε ότι τα προϊόντα της Lidl που βρέθηκαν επιμολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E.coli «αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ (ΕΣΕΤ), επικυρωμένη από το Διοικητικό του Συμβούλιο (απόφαση 1459/11.07.2011)». Γιατί χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες μέρες για να βγει αυτή η ανακοίνωση, μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ; Προσπάθησαν να κάνουν την τελευταία χάρη στη Lidl, να σταματήσουν κάθε θόρυβο γύρω από το θέμα και να καταστρέψουν στη ζούλα τα 3.401 τεμάχια και για τα δύο προϊόντα, που είχαν δεσμευτεί, όμως δεν τους το επιτρέψαμε. Οπως φαίνεται από την ποσότητα, το θέμα για τη Lidl ήταν κυρίως θέμα φήμης και όχι άμεσου οικονομικού κόστους.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «η συγκέντρωση των ανωτέρω προϊόντων γίνεται σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους της εταιρίας Lidl Hellas σε Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Θήβα και Πάτρα. Η περαιτέρω διαχείρισή των (όπως κατάσχεση, καταστροφή, επαναποστολή κ.ά.) θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία». Τα σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων προϊόντων περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ 15523/ 2006. Επειδή έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για ζωοτροφές. Η εταιρία έχει την επιλογή ή να τα στείλει πίσω στη Γερμανία ή να τα καταστρέψει. Προφανώς θα επιλέξει το δεύτερο, γιατί το πρώτο είναι οικονομικά ασύμφορο.

Οι χειρισμοί που έγιναν αποκαλύπτουν το πώς το κράτος και οι υπηρεσίες του χρησιμοποιούνται ως πλυντήριο για το συνεχές διατροφικό έγκλημα των καπιταλιστών. Ο Λοβέρδος δεν δίστασε να καρατομήσει τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, επειδή δεν δέχτηκε να γίνει καραγκιόζης και να καλύψει τη Lidl. Αν δεν υπήρχε η δική μας παρέμβαση, το θέμα θα είχε ξεχαστεί και κανένας δεν θα μάθαινε γιατί καρατομήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Αλλά και στη συνέχεια, μετά το ντόρο που προκάλεσε η αποκάλυψή μας, καταβλήθηκαν προσπάθειες να καλυφθεί η γερμανική εταιρία. Αντί η κυβέρνηση να βγάλει «στη σέντρα» αυτούς που διακινούν μολυσμένη σαβούρα, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους καλύψει, ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος δημόσιος υπάλληλος κάτι ανακαλύπτει.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας... στη τέχνη και στη ζωή



«Ξεθαρρέψαμε, σπάσαμε το φόβο»
Την αγωνιστική εμπειρία τους για τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στην απλήρωτη εργασία καταθέτουν σε ανοιχτή τους επιστολή οι εργαζόμενες των σούπερ μάρκετ «DIA»

Tην αγωνιστική εμπειρία που απέκτησαν συσπειρωμένες στο ταξικό κλαδικό σωματείο, παλεύοντας μαζί με το ΠΑΜΕ, ενάντια στην απλήρωτη εργασία σε συνθήκες σκληρής σύγκρουσης με την εργοδοσία, τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, καταθέτουν σε ανοιχτή τους επιστολή οι εργαζόμενες των σούπερ μάρκετ «DIA» στα Γιάννενα που γύρισαν στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι, παίρνοντας τα δεδουλευμένα. Εμπειρία μέσα στο καμίνι του ταξικού αγώνα, κόντρα στην ποινικοποίηση της πάλης, τις συλλήψεις και την τρομοκρατία. Μια μάχη που τις ατσάλωσε, τις έβγαλε πιο ώριμες για να συνεχίσουν ακόμη πιο αποφασιστικά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους την πάλη για το δίκιο της τάξης τους, ενάντια στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Ενα χρόνο πριν, ακούγαμε για απλήρωτους εργαζόμενους και πιστεύαμε ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ σε μας. Ακούγαμε για απεργία και νιώθαμε ότι είναι ο εφιάλτης μας, ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου που δεν θέλει να χάσει ένα μεροκάματο. Καταλαβαίναμε ότι πρέπει να παλέψουμε για τα προβλήματά μας, αλλά φοβόμασταν ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας.
Είμαστε σε πόλεμο
Ανακαλύψαμε όμως ότι η απεργία, η επίσχεση εργασίας και κάθε μορφή πάλης είναι όπλα στα χέρια μας. Ανακαλύψαμε ότι το σωματείο μας δεν είναι απλά το καταφύγιό μας, είναι το στρατόπεδό μας και οι άλλοι εργαζόμενοι οι συμπολεμιστές μας. "Καλά", θα πει κάποιος, "σε πόλεμο είμαστε;". Ναι, σε πόλεμο είμαστε. Κι αυτό τώρα το μάθαμε!
Γιατί, ενώ στην αρχή δείχναμε ανοχή απέναντι στο "καλό αφεντικό" μας, που "δυσκολευόταν" να μας πληρώσει, στην πορεία, όταν αποφασίσαμε να μη δείξουμε άλλη ανοχή, τότε είδαμε και την αλήθεια. Τότε καταλάβαμε ότι το αφεντικό δεν είναι και τόσο καλό όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα κέρδη του.
Τότε μάθαμε ότι και η αστυνομία δεν υπάρχει για να μας προστατεύει, αλλά για να μας τρομοκρατεί. Διμοιρίες των ΜΑΤ, σε βάρδιες, για να στηρίζουν τους απεργοσπάστες και να κρατούν ανοιχτό το κατάστημα του επιχειρηματία, αυτή είναι η "προστασία" που μας παρέχουν. Την ίδια "προστασία" που μας παρέχουν και οι ανήμποροι ελεγκτικοί μηχανισμοί σαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Ανακαλύψαμε τελικά ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι εργαζόμενοι, σε άλλες δουλειές. Αρκετοί από αυτούς φώναζαν μαζί μας όταν απεργούσαμε, μας στήριζαν έξω από τα δικαστήρια και όταν μας συνέλαβαν διαμαρτύρονταν για να μας αφήσουν ελεύθερες. Εκεί γνωρίσαμε και τους εργαζόμενους από την επιχείρηση Καριπίδη. Αυτοί το είχαν περάσει ήδη αυτό το "σχολείο".
Καταλάβαμε ότι πίσω από τον επιχειρηματία - εργοδότη λειτουργούσε ολόκληρο σύστημα, με σχέδιο, με στόχους, με πολιτική. Αυτό που μας έλεγαν τα παιδιά του σωματείου, αστικό κράτος. Νάτος ο πόλεμος! Εργάτες από τη μια που δουλεύουν, παράγουν, μοχθούν για μια καλύτερη ζωή και από την άλλη επιχειρηματίες και βιομήχανοι που ζουν από τον ιδρώτα μας και επιδιώκουν να τους κοστίζουμε φθηνότερα.
Το είχαμε ακούσει πολλές φορές, αλλά τώρα το νιώθαμε δικό μας. Να φτιάξουμε το δικό μας κράτος, το κράτος όσων εργάζονται και μοχθούν. Μόνο τότε θα ησυχάσουμε. Θα απαλλαγούμε από το καθημερινό άγχος αν θα δουλέψουμε, αν θα σπουδάσουμε τα παιδιά μας, αν θα έχουμε γιατρό όταν θα αρρωστήσουμε.
Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αποκτήσαμε όμως και πολλή όρεξη. Θα αποκτήσουμε και εμπειρία. Δεν είμαστε στην αρχή. Την πείρα του ταξικού μας σωματείου και του ΠΑΜΕ θα την κάνουμε και δική μας πείρα. Σ' αυτό τον πόλεμο πρέπει να γίνουμε καλοί πολεμιστές και να μάθουμε και τους άλλους να πολεμούν. Να δυναμώσουμε το στρατό μας, να γίνει γνωστό το σχέδιό μας.
Το πιο σημαντικό όμως που αποκτήσαμε είναι ότι ΞΕΘΑΡΡΕΨΑΜΕ! Σπάσαμε το φόβο. Δε φοβόμαστε πια να παλέψουμε. Οσο πιο αποφασιστικά το κάνουμε, τόσα περισσότερα θα κερδίζουμε. Εχουμε σχέδιο. Εχουμε στόχο πια. Θα πείσουμε και τους άλλους εργαζόμενους να ξεθαρρέψουν. Αυτή είναι η δύναμή μας!
ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΟΒΟ.


.