Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Βήμα-βήμα καταργούν και τα τελευταία φύλλα συκής από την κατ' ευφημισμό ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Σειρά φέτος έχει η κατάργηση των δωρεάν σχολικών βιβλίων.
Αφού πέρσι κατήργησαν τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, φέτος δεν έστειλαν ούτε τα μισά βιβλία στα σχολεία.
Οι άθλιοι του Υπουργείου Παιδείας, δηλώνουν ότι θα εκσυγχρονίσουν το σχολείο δίνοντας DVD... και υποχρεώνουν τα σχολεία (βλέπε σχολικές επιτροπές, βλέπε Δήμους, βλέπε δηλ. πάλι τους δημότες με έμμεση φορολογία) να βγάζουν εκατομύρια φωτοτυπίες, εξακοντίζοντας το λειτουργικό κόστος των σχολείων.
Ο ελληνικός λαός φορτώνεται το κόστος των βιβλίων, πολλαπλασιαζόμενο επί 30 φορές περισσότερο λόγο των φωτοτυπιών.
Πολλοί γονείς ή και συλλόγοι ψάχνουν βιβλία του ΟΕΔΒ στις αποθήκες των ιδιωτών, οι οποίοι (περιέργως πως) γεμίζουν τις αποθήκες τους με βιβλία ενός κατηργημένου οργανισμού...(!!!)
Κανενας γονέας, κανείς σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δεν πρέπει να αγοράσει βιβλία. Κανένας Δήμος, καμμία σχολική επιτροπή δεν θα πρέπει να αποδεχτεί να πληρώσει από ιδίους πόρους το τεράστιο κόστος των φωτοτυπιών. Πρέπει αντίθετα να στέλνουν τους λογαριασμούς στα Υπουργεία, αρνούμενοι να επιμερίσουν το κόστος στους Δημότες τους φορολογώντας τους με νέα Δημοτικά τέλη.
Γενική ανυπακοή λοιπόν για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται.

Ας δούμε λίγο πως μεθοδεύτηκε από πέρσι το χρονικό της ντροπής.

29/12/2010: Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει και καταδικάζει την πρόθεση της κυβέρνησης που εκφράστηκε σήμερα από την υπουργό παιδείας για τη διάλυση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

"Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκχωρεί μια ακόμα δραστηριότητα του δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό συνεπάγεται ότι το σχολικό βιβλίο μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έτσι ένα ακόμα τμήμα της δωρεάν παιδείας ιδιωτικοποιείται σε συνθήκες δραματικής μείωσης του εργατικού εισοδήματος με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας.

Άμεσα, οι εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ κινδυνεύουν με απόλυση ή στην καλύτερη περίπτωση την υποχρεωτική μετάταξη που επιβάλλει εκβιαστικά η κυβέρνηση.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα πρωτοστατήσει για να συντονιστούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μέσα από δυναμικούς αγώνες να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δημόσια - δωρεάν - αναβαθμισμένη Παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και το βιβλίο κοινωνικό αγαθό."


6/9/2011:

Σε οργάνωση της πάλης καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
Οι συγγνώμες της υπουργού Παιδείας δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την ευθύνη για το ότι δε θα υπάρχουν τα απαραίτητα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Η ομολογία της κυβέρνησης ότι φέτος τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς... βιβλία, έχει προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε χτεσινή συνέντευξή της (στο ραδιοσταθμό «Βήμα fm») ζήτησε «συγγνώμη, από τους γονείς και τους μαθητές για την ταλαιπωρία αυτών των ημερών, μέχρις ότου έρθουν όλα τα βιβλία», παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν προβλήματα τόσο με ελλείψεις βιβλίων όσο και εκπαιδευτικών από τα σχολεία, ωστόσο επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης, ρίχνοντας το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει: «Οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη εμπειρία, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει καθυστέρηση» και έδωσε κατεύθυνση να αξιοποιηθεί το διαδίκτυο, τα σχετικά dvd που θα μοιραστούν αντί για βιβλία στους μαθητές και ως έσχατη λύση... οι φωτοτυπίες.

Για τις δε ελλείψεις εκπαιδευτικών, άφησε να εννοηθεί ότι έχουν ευθύνες και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Είπε χαρακτηριστικά: «Από τους 600 διορισμούς που ανέφερα οι 120 διορίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο - όπου έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Διορίστηκαν την Τρίτη και την Πέμπτη το 30% ζήτησε άδεια είτε λόγω επαπειλούμενης κύησης, είτε λόγω ανατροφής παιδιών. Δεν το αμφισβητώ (...) όμως το αποτέλεσμα αυτού είναι να διορίζουμε 120 και πηγαίνουν οι 80 (...) ανακοινώνουμε τους αναπληρωτές και ενώ πρέπει να παρουσιαστούν για να καλύψουν τα κενά δημιουργούνται πάλι αντίστοιχα προβλήματα»...

Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, πλευρές του προβλήματος με τα βιβλία θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορεί στ' αλήθεια να διαβάσει ένας μαθητής από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και από φωτοτυπία;».

Και τονίζει: «Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια. Στερούν ακόμα και τα αυτονόητα, τον καθηγητή από την τάξη, το βιβλίο, τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο. Σπρώχνουν τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια των βιβλίων και ...όποιος προλάβει!

Επισημαίνει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης απαραίτητων δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΕΔΒ και ο ΟΣΚ και ότι το «νέο, ψηφιακό σχολείο» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι «το σχολείο χωρίς βιβλία, όπου τα παιδιά θα "κολλάνε" με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή, συλλέγοντας άσχετες πληροφορίες, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση. Παιδιά που θα απεχθάνονται το βιβλίο και τελικά το διάβασμα, την ίδια τη γνώση. Παιδιά αμόρφωτα, έρμαια στις ορέξεις του καθένα»!

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν: «Τώρα να οργανωθεί η πάλη, χωρίς άλλη καθυστέρηση από εργατικά συνδικάτα, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές. Να απαιτήσουμε:

Να έρθουν όλα τα βιβλία στα σχολεία.
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μόνιμους διορισμούς
Να μεταφερθούν δωρεάν και με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία από την πρώτη μέρα».
Το ΠΑΜΕ απαιτεί: Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, βιβλία για όλα τα παιδιά!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Προβλήματα από φέτος και στη μεταφορά των μαθητών. Ποιός πληρώνει τον βαρκάρη;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΡΑ!

Η σχολική χρονιά άρχισε και η μεταφορά των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί. Με τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στους δήμους αλλά οι δήμοι, ένας μετά τον άλλον, δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό λόγω των χιλιάδων συμπτύξεων συγχωνεύσεων σχολείων που έγιναν την περυσινή χρονιά (θα επιχειρηθούν και άλλες φέτος) και που οδηγεί χιλιάδες μαθητες στην καθημερινή μετακίνηση,ακόμα και σε μεγάλες κι επικίνδυνες αποστάσεις.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξ αιτίας και αυτού του προβλήματος θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, αφού οι συμβάσεις που θα υπογράψουν οι δήμοι θα ισχύσουν από το Νοέμβρη!

Οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ενώ ψήφισαν τον Καλλικράτη, τώρα διαμαρτύρονται για τις συνέπειές του. Είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να φορτώσουν τα βάρη στους γονιούς, όπως έκαναν πέρυσι. Άλλωστε η εμπειρία περάσματος των κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους είναι διαφωτιστική για το τι θα ακολουθήσει (βλ. τροφεία κ.α.).

Η μεταφορά των μαθητών δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη αντιλαϊκή λαίλαπα, το φόρτωμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των γονιών. Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς! Ένα σχολείο που φορτώνει το κόστος λειτουργίας του στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, συνδέεται με τους καλλικρατικούς δήμους (οι οποίοι λειτουργούν ήδη σε ανταποδοτική βάση), εμπλέκεται με τις επιχειρήσεις.

Κυβέρνηση, Ε.Ε. και κόμματα του ευρωμονόδρομου βάζουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Απαιτούμε να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας μεταφοράς μαθητών.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από την πρώτη μέρα ώστε να μη χαθεί ούτε ώρα.
  • Καμία σύμπτυξη, συγχώνευση, κατάργηση σχολείου.
  • 15 μαθητές ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία, Α, Β, τάξεις και 20 στις υπόλοιπες.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
  • Χρηματοδότηση των σχολείων για κάλυψη όλων των αναγκών τους. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% για την εξασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του.
  • Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.

Πρωτοστατούμε παντού! Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ. Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών μας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία.

Καμιά θυσία! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Αθήνα, 3/9/2011

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Με στοιχεία που διέρρευσαν από το wikileaks, παρακολουθείται από την Αμερικανική πρεσβεία η δράση του ΚΚΕ και των στελεχών του σε όλη την Ελλάδα.



ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ :Εκτενείς αναφορές στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΚΚΕ.



Οι αγώνες και οι θέσεις του Κόμματος για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, η στρατηγική και η επιρροή του στο λαό, απασχολούν τις αναφορές των Αμερικάνων διπλωματών
Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, αποκαλύπτουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το Wikileaks

Δεκάδες αναφορές στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας περιέχονται στα τηλεγραφήματα της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον. Τα απόρρητα έγγραφα είχε στην κατοχή του ο ιστότοπος Wikileaks και από χτες δημοσιεύονται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο, μετά τη διαρροή των κωδικών από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Στα χιλιάδες τηλεγραφήματα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα σε ελληνικούς ιστότοπους και αφορούν την Ελλάδα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πληροφορίες και εκτιμήσεις των Αμερικάνων πρέσβεων στην Αθήνα για το ΚΚΕ.
Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν τους διπλωμάτες των ΗΠΑ, είναι η αντοχή του ΚΚΕ σαν μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, παρά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η επιρροή του στο εργατικό κίνημα και η εκλογική του απήχηση, η συμμετοχή του στους εργατικούς, αντιιμπεριαλιστικούς και φοιτητικούς αγώνες, οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και οι διεθνείς σχέσεις του Κόμματος, ιδιαίτερα με την Κούβα.

Από το σύνολο των τηλεγραφημάτων, προκύπτει ότι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες του αστικού συστήματος μπαινόβγαιναν στην αμερικάνικη πρεσβεία(βλεπε Καρατζαφερης-Τζαβελα) και παρείχαν συστηματικά πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, με αιχμή τα ενεργειακά και άλλα θέματα ενδιαφέροντος της αμερικάνικης διπλωματίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα και σε σχέση με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, εξετάζεται και η δράση του ΚΚΕ, που δείχνει να απασχολεί τους Αμερικάνους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιιμπεριαλιστική δράση του Κόμματος.

Στις 6/9/2007, λίγο πριν τις εκλογές, σε τηλεγράφημα για την κατάσταση στην Ελλάδα, η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα εκτιμάει για το ΚΚΕ: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) διαμορφώθηκε στα 1920 και παραμένει προσηλωμένο στον σοβιετικού τύπου μαρξισμό - λενινισμό. Παραδοσιακά ελέγχει τουλάχιστον 5% του ελληνικού εκλογικού σώματος και το τελευταίο διάστημα έχει διευρύνει τη δύναμή του, κερδίζοντας δυνάμεις που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Υπό την ηγεσία της ΓΓ, Αλέκας Παπαρήγα, το ΚΚΕ ευδοκιμεί σε καταστάσεις αναστάτωσης και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των εργαζομένων και στις απεργίες στο δημόσιο τομέα».

Σε επόμενο τηλεγράφημα, στις 17/12/2008, σχετικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, η αμερικάνικη πρεσβεία αναφέρεται στους«δεινόσαυρους της σκληρής Αριστεράς», γράφοντας συγκεκριμένα: «Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, την περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ και την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Η ιδεολογία, οι τακτικές και οι στόχοι της ελληνικής "σκληρής αριστεράς", παραμένουν ίδιες με αυτές στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και αποτελούν χώρο υποδοχής αποστρατευμένων αναρχικών.
Αντανακλώντας τις ιδεολογικές διαιρέσεις μιας προηγούμενης εποχής, η αριστερά παραμένει διασπασμένη ανάμεσα στο ΚΚΕ ορθόδοξο μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, σοβιετικού τύπου και το νέο - αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει υιοθετήσει τα συνθήματα και την νοοτροπία ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, διατηρεί όμως ακόμα μια σχετική πίστη στο μαρξισμό. Ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε δημόσια μόνο ειρηνικές και πειθαρχημένες διαδηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πιο ανοιχτά παρότρυνε αναρχικούς και φοιτητές σε βίαιη δράση».
Τεντωμένες κεραίες για τα Βαλκάνια
Στις 23/7/2008, μετά τη σύλληψη Καράτζιτς, η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώνει ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει «ασυμφωνία». Σύμφωνα με το τηλεγράφημα:
«Το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ), ένα από τα λίγα κόμματα σε όλο τον κόσμο που διατηρεί σταλινικό προσανατολισμό, εξέδωσε μια ασύμφωνη ανακοίνωση, ισχυριζόμενο ότι η σύλληψη αποτελεί ένδειξη ότι η Σερβία "έχει ενδώσει" σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις. Στη δήλωσή του, το ΚΚΕ ονομάζει το Δικαστήριο της Χάγης "παράνομο και επαίσχυντο", δεδομένου ότι είναι το ίδιο δικαστήριο που "έχει την ευθύνη για τη φυλάκιση και το θάνατο του Μιλόσεβιτς", επειδή τόλμησε να αντισταθεί στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του. Το ΚΚΕ κάλεσε ακόμα να συλληφθούν ο γγ του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι πολιτικοί ηγέτες, κατηγορώντας τους για "μαζικά εγκλήματα εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, για την κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου, και την αναζωπύρωση του εθνικισμού και των απειλών για την ειρήνη στην περιοχή"».
Αργότερα και με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, το αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη στέλνει στην Ουάσιγκτον αναφορά για τη διαδήλωση που διοργάνωσε στις 22/2/2008 η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η καταγραφή είναι λεπτομερέστατη και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στις 19:30, περίπου 700 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας (ΚΚΕ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ελλάδας (ΚΝΕ) συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους (σχέδια για την διαδήλωση είχαν αναγγελθεί εκ των προτέρων) και πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κόκκινες σημαίες και αναμμένα κεριά (...)
Τους καθοδηγούσε ο γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν κοινή ευθύνη για την κατάσταση στα Βαλκάνια και ζήτησε από την κυβέρνηση της Ελλάδας να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν πρώτα μπροστά από το γαλλικό προξενείο, ύστερα μπροστά από το γερμανικό προξενείο και τελικά σταμάτησαν για πέντε λεπτά μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το αμερικανικό Γενικό Προξενείο. Φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα (π.χ. "Αμερικανοί, φονιάδες των λαών, πηγαίνετε σπίτι", "Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, τρομοκράτες είναι οι Αμερικανοί", "Εξήντα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, βία, πολέμοι και τρομοκρατία").
Εκαψαν μια αμερικανική σημαία και με σπρέι έγραψαν στο πεζοδρόμιο, μπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου, "Αμερικανοί, φονιάδες των λαών», με υπογραφή του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, αναχώρησαν και η πορεία προχώρησε προς το Προξενείο της Σερβίας και το Βρετανικό Συμβούλιο, απ' όπου διαλύθηκε ειρηνικά».
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται μνεία στην «καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική» δράση της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, γράφεται: «Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ βρίσκεται στον 7ο όροφο ενός εμπορικού κτιρίου, το οποίο στεγάζει επίσης το αλβανικό Προξενείο και το Προξενικό Γραφείο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η αστυνομία ήταν καλά προετοιμασμένη και προστάτευσε το κτίριο του Προξενείου με αποτελεσματικότητα. Τέσσερα τμήματα της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο και δύο κλούβες της αστυνομίας, με ένα πυροσβεστικό όχημα, κρατούσαν κλειστό τον δρόμο στο πίσω μέρος του Προξενείου. Τοπικά τηλεοπτικά συνεργεία κάλυψαν τα γεγονότα».
Με προφανή στόχο να δημιουργήσει συνειρμούς για «ακραίες αντιδράσεις», ο Αμερικάνος πρόξενος επισυνάπτει στο ίδιο τηλεγράφημα την περιγραφή κινητοποίησης που έκανε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη η «Χρυσή Αυγή», αντιδρώντας στην πρόταση Νίμιτς «για την επίλυση του ονόματος της Μακεδονίας».
Ενοχλητική η αλληλεγγύη στην Κούβα
Αλλο τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας ασχολείται με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κούβα και παρατηρεί: «Η Ελλάδα ακολουθεί σε γενικές γραμμές την κοινή θέση της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κούβα (...) Δεν γνωρίζουμε καμία πρόσφατη επίσκεψη υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει επίσημες δηλώσεις σχετικά με τη μετάβαση από τον Φιντέλ στον Ραούλ Κάστρο και δεν έχει κάνει γενικά κανένα σχόλιο σχετικά με την Κούβα. Το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) διατηρεί στενούς δεσμούς με το καθεστώς της Κούβας. Τον Μάιο του 2008, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε την Αβάνα για να συναντηθεί με τον Ραούλ Κάστρο και άλλα κορυφαία μέλη του καθεστώτος του Κάστρο».
Αναφορές, τέλος, γίνονται στα τηλεγραφήματα που έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα για κινητοποιήσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ισραηλινή επέμβαση στην Λωρίδα της Γάζας. Αλλά και στη διοργάνωση κινητοποιήσεων με αιχμή τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα εκείνες που έγιναν έξω από αμερικάνικων συμφερόντων σχολές, την περίοδο που συζητιόταν η εξομοίωση των πτυχίων που δίνουν σχολές ξένων χωρών, με εκείνα που παρέχουν τα ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ