Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


4-3-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης στις 2/3/2012 στα Χανιά, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συμμετοχή της ΠΕΔ Κρήτης στη σύσταση της εταιρείας «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.».
Οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΔΗΣΥ υπερψήφισαν την πρόταση της Περιφέρειας και της Παγκρήτιας Τράπεζας για συμμετοχή των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύστασης εταιρείας.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανώλης Συντυχάκης, όχι απλώς καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή της ΠΕΔ και των Δήμων στην υπό σύσταση εταιρεία, αλλά αντιτάχθηκε και στην ίδια τη σύστασή της.
Η επίκληση, της πλειοψηφίας, για τη στάση της ήταν ότι πρόκειται για εταιρεία «λαϊκής βάσης» που θα δρα με γνώμονα τα «τοπικά» συμφέροντα. Οι αιτιάσεις αυτές αποτελούν το φύλλο συκής για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού της Κρήτης και να αποδεχτεί τη λύση για μια πανάκριβη ενέργεια που θα έχουν χρυσοπληρώσει οι ίδιοι οι καταναλωτές, για να κερδίζουν αμύθητα ποσά οι ενεργειακοί κολοσσοί, στο όνομα του... περιβάλλοντος. Κυρίως όμως πρόκειται για έναν ακόμα παραμορφωτικό καθρέφτη, με τον οποίο όταν οι συνθήκες το απαιτούν, οι προπαγανδιστές εφαρμόζουν και αυτό το κόλπο των εταιρειών «λαϊκής βάσης» αποπροσανατολίζοντας το λαό. Προπαγανδίζουν - και μάλιστα ως αντισυστημική επιλογή - το λαϊκό καπιταλισμό, προς ικανοποίηση των ορίτζιναλ καπιταλιστών. Θα είναι και θα δρουν τόσο «τοπικά» και τόσο «λαϊκά», όσο είναι και δρουν οι ΜΙΝΩΪΚΕΣ και η ΑΝΕΚ στο χώρο της ακτοπλοΐας.
Η υπερψήφιση της πρότασης από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΔΗΣΥ σημαίνει :
• συναίνεση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης μαύρου μετώπου – ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ,
• ενίσχυση, με ζεστό χρήμα και πλήθος φοροαπαλλαγών, των επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζών που θα επενδύσουν στο χρυσοφόρο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Και με τη βούλα πλέον, μπάζουν τους δήμους στο πεδίο της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, συνδέοντας στενότερα την Τοπική Διοίκηση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην τοποθέτησή του είπε : «Το ζήτημα δεν είναι αν χρειάζονται ή αν πρέπει να αξιοποιηθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Προφανώς χρειάζονται και πρέπει να αξιοποιηθούν. Ποιος θα είναι όμως ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας; Με ποιο βασικό κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης;
Σήμερα, τα μέσα παραγωγής τα κατέχουν οι μονοπωλιακοί κολοσσοί και γνώμονάς τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση υπονομεύει ακόμη περισσότερο την πολιτική τιμών, τον ενεργειακό σχεδιασμό, την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του λαού.
Για μας η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας και ο βαθμός αξιοποίησής της εξετάζεται με γνώμονα το αν :
• ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.
• διασφαλίζει φθηνό ρεύμα και γενικότερα φθηνό ενεργειακό προϊόν για το λαό.
• συμβάλλει στην αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας.
• αναβαθμίζει την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
• εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο και ευσταθές σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα μας.
• αξιοποιείται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.
Σ' αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να διαμορφωθεί κίνημα στην περιοχή, όχι με αποκλειστικά τοπικά κριτήρια, αλλά κίνημα που να αγκαλιάζει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε εθνικό επίπεδο. Να αντιταχτεί στη συγκεκριμένη απόφαση, να μην τη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του, να αναπτύξει δράση και κίνημα, που θα διεκδικήσει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση και κάθε προσπάθεια αδειοδότησης. Κίνημα που να θέτει στο επίκεντρο την πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας, την παράδοση των πηγών, της παραγωγής και της διανομής στα μονοπώλια.
Για μας η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση των ΑΠΕ, μπορεί να γίνει μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο, εθνικό φορέα ενέργειας, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, όπου μπορεί να σχεδιάζεται ενεργειακή πολιτική με συνδυασμό των κριτηρίων για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη, την απεξάρτηση της χώρας στον τομέα της ενέργειας.
Αυτή η λύση προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα».
.().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().().
Σημείωση βυσσινόκηπου: Την ίδια στάση κράτησε η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Νικολάου στη συζήτηση της 29/2 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου. Λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά επίσης αρνητική στάση, είχε τόσο η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου όσο και η Παγκρήτια Επιτροπή ενάντια στις Βιομηχανικές Α.Π.Ε
Αποτέλεσμα, να αναδιπλωθούν αναφανδόν οι παρατάξεις Κουνενάκη-Καρατζή που υποστήριζαν τα επενδυτικά σχέδια αλλά και την συμμετοχή του Δήμου σε αυτά.
Η τελική απάντηση του Δήμου μας κρατάει επιφυλάξεις και επί λέξη αναφέρει τα εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άγιος Νικόλαος : 2/3/2012
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αριθμ. Πρωτ. : 4533
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
-----------------
Πληρ.: Γραφείο Δημάρχου
Τηλ. & Fax : 2841340100 & 2841025493

ΠΡΟΣ : 1. Περιφερειάρχη Κρήτης
- κ. Αρναουτάκη Σταύρο
2. Π.Ε.Δ. Κρήτης
ΚΟΙΝ. : Ως Πίνακα Αποδεκτών

κ. Περιφερειάρχη,
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου κατά τη συνεδρίαση της 29ης Φεβρουαρίου 2012 έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα των Α.Π.Ε.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης φορείς αλλά και κινήσεις πολιτών οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους.
Από τη συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω :

1) Οι Α.Π.Ε. αποτελούν μία εναλλακτική μορφή ενέργειας η οποία είναι πολύτιμη για τον τόπο μας, για την οικονομία και το περιβάλλον. Επιπλέον είναι μια οικονομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομική ανάπτυξη.
2) Είμαστε όμως μάρτυρες ενός ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού και σε μία χωρίς σχέδιο χωροθέτηση, επέκταση και εγκατάσταση Α.Π.Ε., με αποτέλεσμα μία ¨πράσινη πολιτική¨ να οδηγεί σε άναρχη ανάπτυξη και εξέλιξη με κίνδυνο κυρίως για το φυσικό περιβάλλον καθώς και για τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού, τον τουρισμό και τη γεωργία.
3) Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα και η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου, επιτρέπουν την άνευ ορίων εγκατάσταση διαφόρων συστημάτων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προσβάλλουν το περιβάλλον και δημιουργούν δικαιολογημένες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
4) Θεωρούμε αδιανόητο και αντιδεολογικό να μαθαίνουν τα εκλεγμένα τοπικά όργανα και οι τοπικές κοινωνίες χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και διαβούλευση, την χωροθέτηση των Α.Π.Ε. Καταργείται έτσι κάθε έννοια προγραμματισμού και σχεδιασμού και η τακτική αυτή φέρνει δυστυχώς σε αντίθεση τους πολίτες προς την ¨πράσινη ενέργεια¨.
5) Θεωρούμε ως εκ τούτου κ. Περιφερειάρχη αναγκαίο να προχωρήσει η σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία γνωρίζουμε ότι προωθείτε, ν΄ ακολουθήσει ευρύτατη συζήτηση στα εκλεγμένα όργανα ώστε να προκύψουν κανονιστικές αποφάσεις και βεβαίως ειδικό χωροταξικό για το νησί, ώστε ως κοινωνίες να γνωρίζουμε που μπορούν να εγκατασταθούν Α.Π.Ε. με ποιες προϋποθέσεις και ποια μορφή.
Μέχρι τότε θα πρέπει να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις για χωροθέτηση Α.Π.Ε. και εν πάσει περιπτώσει οποιαδήποτε ενέργεια να μπαίνει στη διαδικασία του ελέγχου και της διαβούλευσης των συλλογικών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου