Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σύντροφοι δεν φτάνει μόνο να έχουμε δίκιο... πρέπει να ξέρουμε και πως θα το διαδώσουμε

Ο βυσσινόκηπος θέλει να κάνει μια μικρή πρόταση, για τα ζητήματα γραμμής. Αυτά να εξηγούνται με απλούς όρους και παραδείγματα, αλλιώς κινδυνεύουμε να υποστούμε εύκολες προβοκάτσιες σαν κι αυτή που επιμελώς σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για το ζήτημα του "κινήματος της πατάτας"...
Το παρακάτω κείμενο του σύντροφου Λεκάτη, είναι παράδειγμα απλού λόγου, στον οποίο αν είχαμε περιοριστεί, κανείς δεν θα είχε τη παραμικρή δυνατότητα να αλλοιώσει και να συκοφαντήσει τη θέση μας.

…. πάρτε κυρία μου… πατάτες

Η παρέμβαση του ΚΚΕ, που είπε ευθέως στους φτωχούς αγρότες ότι πρέπει να βρουν τη λύση μαζί με τους εργάτες για να βγάλουν απ' τη μέση τον αντίπαλο, τα μονοπώλια, άρα να οργανωθούν με αιτήματα που να προσβλέπουν σε κεντρικό σχεδιασμό, ενόχλησε πολλούς και επιχείρησαν να την προβοκάρουν.

Ο ένας μετά τον άλλο αυτοί που γνωρίζουν πως οι αγρότες πουλάνε τώρα πια την πατάτα κάτω κι από το κόστος παραγωγής, βγαίνουν και πανηγυρίζουν ακριβώς γι' αυτό: γιατί τα προϊόντα - με μεσολαβητή το «κίνημα της πατάτας» βγαίνουν στην αγορά με τιμές κάτω κι από το κόστος παραγωγού που με τη θηλιά στο λαιμό αρπάζεται σαν τον πνιγμένο από τα μαλλιά του.

...Οπως κανείς δεν είδε το περίφημο φτηνό πετρέλαιο που θα ερχόταν με πρωτοβουλία του Συνασπισμού από τη Βενεζουέλα, όπως κανείς δεν γιάτρεψε τον καρκίνο με το νερό του Καματερού, έτσι και η φτώχεια αγροτών και εργατών δεν αντιμετωπίζεται με πυροτεχνήματα 25 τόνων πατάτας, όταν παραμένουν και θα παραμείνουν αδιάθετοι 100.000 τόνοι πατάτας και την ίδια ώρα τα μεροκάματα βυθίζονται. Από απατεωνιές η ζωή γεμάτη.

***

Ομως, εδώ έχουν ξεπεράσει τα όρια.

Οι πρωτεργάτες του «κινήματος» της πατάτας γνωρίζουν πως η πατάτα έχει κόστος κοντά στα 45 - 55 λεπτά για να φτάσει στον πάγκο. Γνωρίζουν, επίσης, πως η πατάτα δεν είναι προϊόν που μπορεί να μείνει στο ράφι. Γνωρίζουν πως για τον ίδιο λόγο που δεν μπορεί να διατεθεί πατάτα Αχαΐας στην Καβάλα, έτσι δε θα φτάσει ποτέ η πατάτα από τη Βροντού στην Καλαμάτα.

Οταν κοπάσει ο θόρυβος, οι παραγωγοί θα έχουν μείνει με χιλιάδες τόνους αδιάθετους.

Και το θέμα τους τότε θα είναι αυτό που ήδη ομολογούν: Του χρόνου δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Αλλά τότε ποιος θα θυμάται τους πατατοπαραγωγούς;

Μέχρι που όσοι είναι στοιχειωδώς σοβαροί να πάρουν τους απατεώνες παραμάζωμα μαζί με τους πάτρωνές τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ:


.

1 σχόλιο:

  1. σχόλιο για το βιντεάκι:
    είδες άμα τα λες απλά, πως τα καταλαβαίνει όλα, ο κόσμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή