Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μετατρέπεται σε μπίζνα με θύματα τους ωφελούμενους γέροντες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά.



 Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης


Οι νέες εξελίξεις με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνίας και επιβεβαιώνουν τη θέση που είχαν οι εκλεγμένοι της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" σε όλους τους Δήμους για παράδοση αυτού του προγράμματος σε ιδιώτες.
Από το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΚΕΔΚΕ επεξεργάζονταν σχέδια που μεταξύ άλλων μιλούσαν για «Εξέταση της δυνατότητας σύνδεσης των προγραμμάτων βοήθειας και νοσηλείας στο σπίτι με τα ασφαλιστικά ταμεία και κάλυψη του κόστους φροντίδας σε αυτά».
Σήμερα 9 χρόνια μετά έρχεται ο ν. 4052 (άρθρο 138) και υλοποιεί αυτό το σχεδιασμό οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο (από Ε.Ε. και τον κρατικό προϋπολογισμό) και παρέχεται μέσα από τους δήμους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτό επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας. Το πρόγραμμα με τη σημερινή του μορφή έχει παράταση λειτουργίας μέχρι τον Ιούνη του 2012.
Στο εξής όπως προβλέπει ο νόμος:
«Τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτουν τις ανάγκες κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος με τίτλο "Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων" » (άρθρο 138, Β1). Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, το νέο πρόγραμμα «έρχεται να αντικαταστήσει το σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα». Δηλαδή το «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015» (άρθρο 138, Β6α). Δηλαδή, από το 2015 θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται για αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012.
«Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας στους λήπτες του "επιδόματος αυξημένης κατ' οίκον φροντίδας". Οι πάροχοι αυτοί δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε: (...) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (...) αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις» (άρθρο 138, Β7).
Σε απλά ελληνικά το πρόγραμμα παραδίδεται στους ιδιώτες υπονομεύοντας και τις υπηρεσίες που προσφέρει καθώς το κριτήριο δεν θα είναι οι ανάγκες των ηλικιωμένων αλλά το κέρδος του επιχειρηματία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, τους συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους σε κοινή αποφασιστική πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, ο νέος νόμος 4052 και να διεκδικήσουν υγεία – πρόνοια και κοινωνικές δομές για όλο το λαό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους συνταξιούχους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους στα πλαίσια ενός Ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας και με τους δήμους αρωγούς στην εφαρμογή ενός φιλολαϊκού προγράμματος κοινωνικών δομών.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου