Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μερικές παρατηρήσεις για το CATASTROIKA



Μερικές παρατηρήσεις για το CATASTROIKA :
1) Δεν λέει τίποτα καινούριο σε αυτούς που παρακολουθούν την πολιτική κατάσταση
2) Χρησιμοποιεί τη λέξη δημοκρατία χωρίς ταξικό πρόσημο ως εάν αυτή είναι μια αυτοτελής και αναλλοίωτη ανά τους αιώνες έννοια
3) Ο καπιταλισμός στην ουσία ταυτίζεται με τον νεοφιλελευθερισμό και μ`αυτό το ιδεολόγημα δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι σοσιαλδημοκράτες όλων των αποχρώσεων. Δηλαδή θα τρελαθούμε εντελώς ότι όλα ξεκίνησαν από το Σικάγο και τη Θάτσερ όταν είναι γνωστό ότι   ο νεοφιλελευθερισμός όπως και ο φασισμός , είναι πολιτικές επιλογές του καπιταλισμού που έχουν να κάνουν με τον εκάστοτε συσχετισμό  των αντιτιθέμενων συμφερόντων της αστικής και της εργατικής τάξης αλλά και με γεωστρατηγικά συμφέροντα;
4) Είναι ανακρίβεια ότι το μεγάλο πλιάτσικο στη Σοβιετική Ένωση έγινε με Δυτική καθοδήγηση. Απλούστατα η εκεί αστική τάξη - με πολιτικό όχημα την περεστρόικα- βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο, πέταξε το λαϊκό φερετζέ, έβαλε στην άκρη την κομματική νομεγκλατούρα και άρπαξε νομίμως όσα ήδη της ανήκαν (αλλά με άλλο νομικό καθεστώς) και ακόμα περισσότερα.
5) Ακόμα και τα ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου είναι πολύ πιο αποκαλυπτικά για τη φύση του καπιταλισμού  από την Catastroika που πραγματικά δεν οδηγεί σε καμιά πιο προωθημένη και ριζοσπαστική προσέγγιση τη σκέψη του απλού πολίτη Είνα επιβλαβείς λοιπόν οι ιδιωτικοποιήσεις! Σιγά το νέο!
6) Και το κυριότερο σ` αυτό το ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει ούτε καν σαν ιδέα ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια κρίση χρέους αλλά με μια τεράστια δομική κρίση του καπιταλισμού και με μια τεράστια παραγωγική ύφεση που χρησιμοποιεί το χρέος σαν εργαλείο πλήρους ανατροπής των εγασιακών σχέσεων ώστε το κεφάλιο έστω και με μικρότερο κύκλο εργασιών να έχει υπερκέρδη, όταν δε επέλθει και η παραμικρή ανάκαμψη να έχει εκτίναξη στα ύψη των κερδών του.

Κείμενο της Μαρίνας Γιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου