Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Νίκη του σωματείου της Κόκα-Κόλα Θεσσαλονίκης. ΠΑΜΕ για νίκη και στο ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ του αγώνα... την Ελληνική Χαλυβουργία

”Νίκη των απεργών της Coca Cola-3E, η εταιρεία ανακάλεσε όλες τις απαιτήσεις


Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) η απεργία έληξε σήμερα μετά από συμφωνία της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην Κόκα Κόλα 3 Ε με την εταιρία. Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και η συμφωνία επικυρώθηκε παμψηφεί το μεσημέρι από τη γενική συνέλευση του Σωματείου στο χώρο του εργοστασίου.

Το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΕΠ αναφέρει:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/3/2012

Ένας μεγάλος εργατικός αγώνας με μπροστάρη την ΠΟΕΕΠ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ μετά από 43 μέρες σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων. Σήμερα Πέμπτη 15 Μάρτη 2012 μεταξύ της ΠΟΕΕΠ και των στελεχών της 3 Ε ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ:

-Η άμεση παύση των εισαγωγών προϊόντων του Ομίλου 3 Ε από την Βουλγαρία

-Επαναλειτουργία της επιχείρησης στην Θεσσαλονίκη με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους

-Η εταιρεία δεσμεύεται να μην κάνει χρήση της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων.

-Για κάθε ζήτημα που θα αφορά άμεσα ή έμμεσα τους εργαζόμενους θα προηγείται καλόπιστος διάλογος μεταξύ σωματείου και εταιρείας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν στη δικαίωση του αγώνα μας και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης του τόπου μας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, εμείς οι απεργοί της Κόκα Κόλα συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του εργοστασίου και αφού ακούσαμε τη Διοίκησή μας και την Ομοσπονδία μας για τα σημεία συμφωνίας με την εταιρεία (παύση εισαγωγών προϊόντων από την Βουλγαρία, επαναλειτουργία της επιχείρησης με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, καμία χρήση της νέας νομοθεσίας για μείωση των μισθών και για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων) αποφασίσαμε τη λήξη της απεργίας. Δηλώνουμε ότι κάθε επίθεση της εργοδοσίας εναντίον συναδέλφων μας στο εργοστάσιο θα μας βρει και πάλι ενωμένους και αλληλέγγυους στον αγώνα. Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, τους συναδέλφους μας από τον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΗ Στη διοίκησή μας να δώσει αυτό το ψήφισμα στους Αρμόδιους Φορείς, τα Συνδικάτα, τα Μ.Μ.Ε. και κάθε άλλο αρμόδιο. Με εντολή των Απεργών.


Για την Διοίκηση
Ο πρόεδρος ο γεν. γραμματέας”

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑ​ΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ. Εμπρος για εκλογές με όρους κινήματος κι όχι με όρους καναπέ και τηλεδημοκρατίας

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της απεφάσισε παμψηφεί την κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και από ώρα 06.01 και λήξη την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 06.00.

 Oι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

 Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και απαιτούν την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο, που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μάλιστα δε Ευρωπαϊκή.

Τα κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα που οδήγησαν την Διοίκηση της ΠΝΟ σε απεργιακούς αγώνες περιλαμβάνουν:

Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους.- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία. -Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, διατήρηση των εφάπαξ παροχών. -Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ). Άμεση επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ. -Διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου. -Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο). -Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ. -Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, -προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, για σταδιοδρομία σε θέσεις αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος, δεδομένου ότι έχει στερέψει επικίνδυνα η δεξαμενή έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας μας. -Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών - διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας. -Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

 Υπενθυμίζεται ότι για την καλύτερη προετοιμασία και τον συντονισμό της παραπάνω απεργίας, η Διοίκηση της ΠΝΟ ανέλαβε πρωτοβουλίες και πραγματοποίησε την 12-03-2012 κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Συλλόγων Υπαλλήλων ΝΑΤ, Προσωπικού Οίκου Ναύτη, Εργαζομένων Εστίας Ναυτικών, Πολιτικών Υπαλλήλων ΓΕΝΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ), των Ενώσεων Συνταξιούχων ΝΑΤ, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των παραπάνω Συλλόγων, οι οποίοι δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα και τα αιτήματα των ναυτεργατών, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή τους.

 Οι Έλληνες ναυτεργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν δυναμικά τις εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις τους από την ανελέητη και άγρια επίθεση της Συγκυβέρνησης και να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου με ιστορία χιλιάδων ετών και προσφορά στο έθνος με το πολύτιμο συνάλλαγμά τους αλλά και το ίδιο τους το αίμα για την πατρίδα.



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ

ΝΑΤ, ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ,

ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Ε.Ν.

ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ.
.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μετατρέπεται σε μπίζνα με θύματα τους ωφελούμενους γέροντες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά.



 Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης


Οι νέες εξελίξεις με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνίας και επιβεβαιώνουν τη θέση που είχαν οι εκλεγμένοι της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" σε όλους τους Δήμους για παράδοση αυτού του προγράμματος σε ιδιώτες.
Από το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΚΕΔΚΕ επεξεργάζονταν σχέδια που μεταξύ άλλων μιλούσαν για «Εξέταση της δυνατότητας σύνδεσης των προγραμμάτων βοήθειας και νοσηλείας στο σπίτι με τα ασφαλιστικά ταμεία και κάλυψη του κόστους φροντίδας σε αυτά».
Σήμερα 9 χρόνια μετά έρχεται ο ν. 4052 (άρθρο 138) και υλοποιεί αυτό το σχεδιασμό οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο (από Ε.Ε. και τον κρατικό προϋπολογισμό) και παρέχεται μέσα από τους δήμους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτό επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας. Το πρόγραμμα με τη σημερινή του μορφή έχει παράταση λειτουργίας μέχρι τον Ιούνη του 2012.
Στο εξής όπως προβλέπει ο νόμος:
«Τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτουν τις ανάγκες κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος με τίτλο "Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων" » (άρθρο 138, Β1). Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, το νέο πρόγραμμα «έρχεται να αντικαταστήσει το σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα». Δηλαδή το «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015» (άρθρο 138, Β6α). Δηλαδή, από το 2015 θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται για αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012.
«Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας στους λήπτες του "επιδόματος αυξημένης κατ' οίκον φροντίδας". Οι πάροχοι αυτοί δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε: (...) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (...) αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις» (άρθρο 138, Β7).
Σε απλά ελληνικά το πρόγραμμα παραδίδεται στους ιδιώτες υπονομεύοντας και τις υπηρεσίες που προσφέρει καθώς το κριτήριο δεν θα είναι οι ανάγκες των ηλικιωμένων αλλά το κέρδος του επιχειρηματία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, τους συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους σε κοινή αποφασιστική πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, ο νέος νόμος 4052 και να διεκδικήσουν υγεία – πρόνοια και κοινωνικές δομές για όλο το λαό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους συνταξιούχους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους στα πλαίσια ενός Ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας και με τους δήμους αρωγούς στην εφαρμογή ενός φιλολαϊκού προγράμματος κοινωνικών δομών.
.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η απάντηση των κομμουνιστών, στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα Σαμαρά


Ο Σαμαράς των κ. κ. Βορίδη - Γεωργιάδη...
Ο Σαμαράς επανήλθε και- με τον «αέρα» που απέκτησε
από τις μετεγγραφές των μνημονιακών «αστέρων» Βορίδη και Γεωργιάδη - φαίνεται
ότι θα πρωταγωνιστήσει στον αντικομμουνισμό που ήδη εγκαινίασε
προ δεκαπενθημέρου στη Βουλή.
Θα είμαστε, λοιπόν, σύντομοι και περιεκτικοί:
α) Τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι
και το κίνημά τους, αλλά, αφού πρώτα ξεζουμίσουν τους εργάτες, τις κλείνουν οι
βιομήχανοι, οι κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια που υπηρετεί ο κ. Σαμαράς.
Κεφαλαιοκράτες, όπως, για παράδειγμα, ο Μάνεσης
της «Χαλυβουργίας» που ενώ απολύει εργάτες γράφεται ότι έχει
εξασφαλίσει με τις πλάτες της κυβέρνησης - στην οποία συμμετέχει ο Σαμαράς -
δάνεια ύψους 265 εκατ. ευρώ, όπως και κυβερνητικές άδειες για απόκτηση δικών
του λιμανιών!
Κεφαλαιοκράτες όπως ο Λαναράς που - και επί ΝΔ
- έπαιρνε δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να κλείνει
εργοστάσια στην Ελλάδα και να κάνει μπίζνες στα Βαλκάνια.
Μονοπώλια όπως η «Κόκα Κόλα» που, παρά
την υπερκερδοφορία της, κλείνει εργοστάσια στην Ελλάδα και τα πάει αλλού που
«βρήκε καλύτερα», όπως πριν συνέβη με τη «Ζήμενς» Θεσσαλονίκης
και παλιότερα με την «Goodyear» και την «Pirelli».
Οσο για τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό του κ.
Σαμαρά, αυτός είναι που «μεγαλουργεί» όταν το κράτος του κ. Σαμαρά ξεπουλάει
από ΑΓΕΤ και ΟΤΕ μέχρι το αεροδρόμιο των Σπάτων και το λιμάνι του Πειραιά,
αυτός είναι που επιδοτεί βιομήχανους για να φτιάχνουν τα εργοστάσιά τους στο
εξωτερικό και να μετατρέπουν σε «οικονομική τους ενδοχώρα τα Βαλκάνια»,
όπως πανηγύριζαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του '90 και του 2000...
β) Τον τουρισμό δεν τον πλήττουν οι εργάτες και οι
αγώνες τους, αλλά η πολιτική του κ. Σαμαρά που έχει οδηγήσει τα 9/10 του
ελληνικού πληθυσμού σε τέτοια ανέχεια που δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε μια
μέρα το χρόνο.
Οσο για τον τουρισμό που θα μπορούσε να είναι πηγή
κοινωνικού οφέλους για τον ελληνικό λαό, με αυτόν δεν έχει καμία σχέση ο κ.
Σαμαράς, όπως και κανένας από αυτούς που με την πολιτική τους «μπουκώνουν» μεγαλοξενοδόχους
για να έχουν απλήρωτους και είλωτες τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που «μπουκώνουν»
τους εφοπλιστές για να μετατρέπουν σε «λύτρα» τις τιμές των
εισιτηρίων στα πλοία τους, που ξεπουλάνε και ιδιωτικοποιούν από τις παραλίες και
το φυσικό κάλλος της χώρας μέχρι τον... ήλιο της Ελλάδας!
γ) Τα μαγαζιά δεν τα κλείνουν οι αγώνες και οι
κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά η φτωχοποίηση του λαού λόγω της πολιτικής
του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα πρέπει να ρωτήσει κάποια στιγμή την ευφυή αρμόδια
τομεάρχη του κυρία Κεφαλογιάννη:
Αν υποθέσουμε ότι για τα «λουκέτα» που αγγίζουν το
30% των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας «φταίνε οι πορείες», τότε για τα
«λουκέτα» στα 3 από τα 10 μαγαζιά στη Νέα Ιωνία, τα «λουκέτα» στα
5 από τα 10 μαγαζιά στο Περιστέρι και τα «λουκέτα» στα 6 από τα
10 μαγαζιά της Αμαλιάδας (ούτε στη Νέα Ιωνία, ούτε στο Περιστέρι,
ούτε στην Αμαλιάδα έχουν γίνει πορείες απ' όσο γνωρίζουμε...), ποιος φταίει;
Εμείς λέμε ότι φταίει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος
και η πολιτική που από κοινού εφαρμόζουν.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Συναγωνιστές προσοχή!!! Με αφορμή τις παρελάσεις κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την αγανάχτηση του κόσμου, σε φασιστική προβοκάτσια εναντίον του λαού

Οι παρελάσεις, τα φασιστόμουτρα και η στρουθοκάμηλος

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHCOVJFlIaQaMLzhlKTQxdukS_OJbNjqfkz26W7XLK5gIQ2lQbXMFKkLVu

Επεισοδιακή ήταν χθες στη Ρόδο η παρέλαση για την επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, όπου παρευρέθηκαν ο γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Χαλκιώτης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Ιατρίδη και Γ. Κασσάρας. Πολίτες αποδοκίμασαν έντονα τους “επισήμους”, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και εκσφενδόνισαν προς την εξέδρα των επισήμων αυγά, γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παρέλαση και να τραπούν σε φυγή οι πολιτικοί αφήνοντας στην εξέδρα τους εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας.
Αυτά κατάλαβε η Αυγή την επόμενη μέρα των γεγονότων της Ρόδου στις 7/3/2012. Μένοντας σ’ αυτό το δημοσίευμα θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για ακόμα μια αντιμνημονιακή διαμαρτυρία που η αριστερά οφείλει να περιθάλψει, όπως έκανε στις πρόσφατες εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, που σύμφωνα με την πλέον διαδεδομένη αριστερή ύστερη αφήγησή τους, θεωρήθηκαν κλιμάκωση της 48ωρης γενικής απεργίας 19-20 Οκτώβρη που υποχρέωσαν τον Παπανδρέου σε άτακτη φυγή. Αλλά μια “νίκη” που παρεμπιπτόντως κανένα δεν απασχόλησε ποιος ήταν ο νικητής. Εκτός και αν ο Παπαδήμος είναι το προϊόν της “νίκης του κινήματος”.
Η αφήγηση αυτή μπορεί να βολεύει την αριστερά όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η παρέλαση της Θεσσαλονίκης στις 28 Οκτώβρη δεν διεκόπη από κανένα κίνημα γενικώς, αλλά κυρίως από την οργανωμένη δράση εκατοντάδων παρακρατικών φασιστών που ούρλιαζαν για προδότες, μασόνους και δεν σταμάταγαν να τραγουδάνε στιγμή τη Μακεδονία ξακουστή… μαζί και διάφορα άλλα πατριωτικά και ρατσιστικά άσματα. Αυτά φυσικά δεν τα άκουσε ποτέ η αριστερά γιατί απλά της χάλαγαν το λαϊκό κινηματικό πανηγυράκι και τα άκριτα κομπρεμί με τους κάθε λογής απολίτικους και χειραγωγήσιμους αγανακτισμένους που ονειρεύονται τη μια τεχνοκράτες και την άλλη συνταγματάρχες.

Ότι σπέρνεις θερίζεις

Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα της κολεγιάς του καλοκαιριού στο σύνταγμα και της ειρηνικής συνύπαρξης της πατριδοσύνης στην πάνω πλατεία μαζί με διάφορους που ονειρεύονται ότι θα φτιάξουν με τους παρακρατικούς “εφέδρους αξιωματικούς” το νέο ΕΑΜ και των χίπηδων στην κάτω πλατεία που μαζί με την “κινηματική” και “κάτω τα κόμματα” αριστερά εξασκούνταν σε ένα χωρίς αρχή και τέλος γκρουπ θέραπι, χωρίς καν να τους περνάει από το μυαλό ότι μπροστά τη μύτη τους εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.

Παρακολουθώντας κανείς τα βίντεο που κυκλοφόρησαν για τα γεγονότα της Ρόδου αντιλαμβάνεται ότι το φίδι κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους. Αυτοί που η Αυγή και μαζί της κάποιοι “Αγανακτισμένοι χίπηδες” έβλεπε σαν “πολίτες” δεν ήταν τίποτα περισσότερο από εκκολαπτόμενα φασιστόμουτρα, που ούρλιαζαν το σύνθημα κατατεθέν του συγκεκριμένου χώρου “αλήτες προδότες πολιτικοί” και τα συναφή μασόνοι, εβραίοι κλπ. κραδαίνοντας τις ελληνικές σημαίες, και με την αστυνομία να μην μπορεί τάχα να τους συγκρατήσει (ούτε δακρυγόνα, ούτε γκλοπ) οι οποίοι αφού εξεδίωξαν από την εξέδρα τους “πολιτικούς” στη συνέχεια σε στάση προσοχής μπροστά σε παπάδες και καραβανάδες και σε κλίμα που θύμιζε μόνο την επταετία παρακολουθήσαν σαν ευυπόληπτοι εθνικόφρονες πολίτες την παρέλαση, τραγουδώντας μάλιστα και διάφορα στρατιωτικά εμβατήρια. Όσο για τις συλλήψεις αυτές μάλλον όπως λένε και οι ίδιοι οι “χίπηδες” αφορούσαν 6 απ’ αυτούς, κατόπιν εορτής, χωρίς να έχουν λάβει μέρος στην επίθεση και όχι φυσικά τους παρακρατικούς με τα γαλανόλευκα σημαιάκια. Αυτό ας το σκεφτεί καλά όποιος επιμένει να διαδηλώνει μαζί με το “λαό που μόλις σηκώθηκε από τους καναπέδες” και να χαίρεται ακόμα κι αν αυτός ο λαός ονειρεύεται λοχαγούς και παπαδόπουλους. Κι ας προσέχει επίσης όταν μαζί με όλα αυτά τα καθάρματα φωνάζει “να καεί το μπουρδέλο η βουλή” μην βρεθεί στο τέλος στη ίδια θέση με κάποιον άλλο που το Φλεβάρη του 1933 κατηγορήθηκε ότι πυρπόλησε το Ράϊχσταγκ. Αλλά τι λέμε τώρα; Εδώ είμαστε λίγο πριν το νέο ΕΑΜ και σεις συνεχίζετε να βλέπετε φαντάσματα από τη δεκαετία του 30.

Ο χρόνος τελειώνει

Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να περιμένει κανείς πότε θα καταλάβει και ο τελευταίος τι μεθοδεύεται με το παραμυθάκι της “αγανάκτησης κατά των πολιτικών”. Ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η γνωστή ναζιστική συμμορία βρίσκεται πλέον με το ένα πόδι στη βουλή και το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι το ακριβές ποσοστό της. Όσοι περίμεναν ότι ο Καμένος και ο ανανήψας Καρατζαφέρης θα της έκοβαν τη φόρα βρέθηκαν για ακόμα μια φορά γελασμένοι. Το αποτέλεσμα πλέον είναι να έχουμε μια ακροδεξιά κοντά ίσως και παραπάνω από το 12% με τον ναζιστικό της βραχίονα στο 1/3 της. Η ΝΔ στην προσπάθειά της να ακολουθήσει το ρεύμα προσαρμόζει ταχύτατα τη ρητορική της ύστερα μάλιστα από την μεταγραφή των Βορίδη και Γεωργιάδη. Τα αποκαίδια του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με ότι έχει απομείνει να θυμίζει Αντρέα, εκλιπαρούν τη ΝΔ και ποιος ξέρει και ποιον άλλο να συνεχίσουν να συγκυβερνούν, δηλώνοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουν σχέση με το παρελθόν. Η Ρεπούση που πολιτεύεται με τον Κουβέλη το μόνο που είπε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε μια συνέντευξη της είναι ότι πρέπει να τελειώνουνε με τις τραμπούκικες μειοψηφίες της αριστεράς στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας φυσικά την κατάργηση του ασύλου. Το τηλεκόμμα του Κουβέλη τονίζει επίσης σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συνεργαστεί με τα κόμματα της αριστεράς, αλλά μόνο με όποιον επιμένει στην επιλογή της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Όλα αυτά έχουν μια σημασία για να δει κανείς ποιος σέρνει από τη μύτη το παραπαίον μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, ετοιμάζοντας έτσι τη διάδοχη λύση. Μια λύση που τα παρακρατικά αποβράσματα επιθυμούν να συμμετάσχουν αποφασιστικά, παίρνοντας έτσι τη ρεβάνς του Πολυτεχνείου, ανασυγκροτώντας μια νέα εκδοχή μεταεμφυλιακού κράτους.

Οι γκοτζαμάνηδες δεν είναι φίλοι μας

Η αριστερά και όλοι όσοι έχουν επενδύσει στον αντιμνημονιακό υπέρ πάντων αγώνα, έχουν χάσει εντελώς από τα μάτια τους αυτή την προοπτική. Νομίζουν ότι γλύφοντας τις πατριωτικές αυταπάτες και τον κάθε βλάκα που νομίζει ότι του παίρνουν την πατρίδα ενώ του έχουν πάρει τη ζωή, έχουν κάτι να κερδίζουν ή έστω να εκφράσουν τη “γνήσια λαϊκή οργή”. Δυστυχώς η αριστερά δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτα με αυτή τη στάση. Η εξοργιστική αδράνεια που δείχνει απέναντι στη ραγδαία άνοδο του εθνικισμού με ότι σημαίνει αυτό, πολύ γρήγορα θα μετασχηματιστεί σε δράση εναντίον της. Η προπαγάνδα ότι τελικά για την κρίση ευθύνεται η αριστερά που “μπορεί να μην κυβέρνησε αλλά επέβαλε με τις παράλογες απαιτήσεις της την δική της πολιτική (μονιμότητα, αυξήσεις στο δημόσιο και ΔΕΚΟ, φοιτητικό άσυλο κλπ κλπ) οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία”, διαδίδεται με ταχύτητα dt, ετοιμάζοντας το αυριανό πογκρόμ εναντίον της αν τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Χιλιάδες ηλίθιοι υιοθετούν με απίστευτη ευκολία την ελεεινή αυτή προπαγάνδα όπως ήδη έχουν ενστερνιστεί τις ξενοφοβικές ανοησίες και τις αντίστοιχες ρατσιστικές συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες

Ύστερα από μερικές δεκάδες γενικές απεργίες και τρεις μεγάλες μέρες στο δρόμο (5/5/2010, 19/10/2011 και 12/2 2012) μια κόπωση φαίνεται να εμφανίζεται στις διαθέσεις των ανθρώπων που βρέθηκαν τόσες φορές στο δρόμο. Η αριστερά και κάθε άλλη συνειδητή δύναμη (που παλεύει για μια άλλη κοινωνία) χάνει τη μια ευκαιρία πίσω από την άλλη, νομίζοντας ότι αυτές θα συνεχίζουν να παρουσιάζονται μέχρι να “ωριμάσουν οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες”. Δυστυχώς η ιστορία δεν έχει δικαιώσει τέτοιες αναμονές. Το κενό διεξόδου που αφήνει η αριστερά γιατί δήθεν δεν έχει ακόμα τις δυνάμεις, έχουν βαλθεί να το καλύψουν όλοι αυτοί που ανοιχτά πλέον καλούν σε μια εθνική εξέγερση. Τίποτα το περίεργο σε αυτή την εξέλιξη. Όποιος έχει μια στοιχειώδη σχέση με την ιστορία δεν ξαφνιάζεται με αυτή την εξέλιξη. Απλώς εξεγείρεται με την αδυναμία της τάξης μας και πολύ περισσότερο των πολιτικών υποκειμένων που μιλούν στο όνομά της να συγκρατήσουν τα πιο στοιχειώδη από τη πρόσφατη ιστορία.
Στο βαθμό που η κοινωνική αριστερόστροφη δυναμική αρχίζει να εξαντλείται και ταυτόχρονα η νέα πραγματικότητα γίνεται μια νέα συνήθεια για τους καταπιεσμένους τότε κάθε αντεπαναστατική λύση έχει ανοιχτό το έδαφος για να επιβληθεί. Η μορφή που θα πάρει είναι ένα δευτερεύων ζήτημα. Σ’ αυτό το κλίμα οι προσδοκίες να εκφραστεί στην κάλπη η κοινωνική δυσαρέσκεια θα φέρει ακόμα μια απογοήτευση σε όσους τις περιμένουν. Αν ο κόσμος απογοητευτεί, αν θεωρήσει ότι αυτό ήταν, τότε ακόμα κι αυτά τα δημοσκοπικά ποσοστά που κάνουν ορισμένους να φαντάζονται τον διπλασιασμό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, θα αποδειχτούν στο τέλος μια φενάκη.

Πίσω από την πατριωτική αγανάκτηση έρχονται οι φασίστες

Ήδη μετά τις 12/2 την πρωτοβουλία την έχει ξανά το αστικό σύστημα. Η υπογραφή του Psi και η νέα δανειακή σύμβαση τους δίνει έναν επιπλέον αέρα. Στις 25 Μαρτίου αν φοβούνται κάτι δεν είναι την αριστερόστροφη διαμαρτυρία, αλλά την δυναμική παρουσία της άκρας δεξιάς που ακονίζει τα μαχαίρια (1) της και έχει κηρύξει για την μέρα αυτή πανστρατιά, επιδιώκοντας να κάνει μια επίδειξη δύναμης. Σε αυτό το στόχο κινητοποιούνται εκατοντάδες παρακρατικές, ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες. (2) Αν η αριστερά σκέφτεται να κάνει κάτι εκείνη τη μέρα, αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί στις γνωστές “αντιμνημονιακές” καταγγελίες, παριστάνοντας τη στρουθοκάμηλο με τα φασιστικά αποβράσματα που θα αλωνίζουν γύρω της. Η εποχή της αντιμνημονιακής ζύμωσης έχει πλέον τελειώσει. Τώρα σημασία έχει η λύση ή αν προτιμάει κανείς αλλιώς η κάθαρση. Σε αυτό την πρωτοβουλία την έχει η εθνικόφρων δεξιά. Όποιος θέλει να πετάξει αυγά στις 25 Μάρτη θα πρέπει να κοιτάξει ποιος είναι δίπλα του. Η αριστερά δεν μπορεί να εθελοτυφλεί πλέον.


Το μέτωπο πρέπει να ανοίξει μια και καλή με τους νοσταλγούς της χούντας και του Μεταξά. Μια ακόμα διακριτική παρουσία της αριστεράς (ως “δάσκαλοι, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, πλητώμενοι και γονείς”) στις παρελάσεις, και δίπλα τα φασιστόμουτρα να κατεβάζουν ανοιχτά και με τσαμπουκά το σύνολο του προγράμματός τους και να το επιβάλλουν σε κάθε μαϊντανό που θα βρίσκεται τριγύρω θα είναι μια τραγική ήττα για το κίνημα. Αν δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στις 25, αν νοιώθουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι ας μην είμαστε εκεί και ας ετοιμαστούμε για ότι μέχρι τώρα έχουμε αδιαφορήσει. Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Αν τώρα υπάρχει αριστερά που νομίζει ότι όλο αυτό το πατριδομάνι των βλαμμένων που βλέπουν πολιτικούς και βγάζουν αφρούς, ενώ κάθονται σούζα μπροστά στο παπαδαριό, τους καραβανάδες και τους εφοπλιστές προέδρους των ΠΑΕ, ότι έχει να μοιραστεί κάποια αγωνία μαζί τους, τότε αυτή η αριστερά είναι άξια της τύχης που της επιφυλάσσει όλος αυτός ο υπόκοσμος.
Και τι θα γίνει τώρα θα πει κανείς. Θα αφήσουμε τον αντιμνημονιακό αγώνα στα χέρια των εθνοκάπηλων, και εμείς θα περιοριστούμε στον αντιφασιστικό αγώνα; Όχι βέβαια. Φυσικά δεν παραιτούμαστε από τον αντιμνημονιακό αγώνα. Όμως δεν θα τον μοιράσουμε και με κανένα καθίκι που βρίζει τη μεταπολίτευση για να φέρει τη χούντα και ταυτόχρονα πιστεύει ότι όποιος διαταράσσει την εθνική ομοψυχία δηλαδή οι αριστεροί, οι αναρχικοί και οι μετανάστες, άντε και μερικοί “πλουτοκράτες” και τοκογλύφοι” θα πρέπει να κρεμαστεί μαζί με τους 300 της βουλής στο γουδί. Και όποιος δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, απλώς έχει συνθηκολογήσει για να μην πούμε ότι έχει ήδη ανανήψει.

Ήρθε η ώρα η αριστερά να μιλήσει ανοιχτά, όσο τουλάχιστον μιλάνε και οι φασίστες. Ο κόσμος αυτή την ώρα θέλει ξεκάθαρες λύσεις και όχι μισόλογα. Η μεταπολίτευση και η αστική δημοκρατία ψυχορραγούν μαζί με την κρίση και την κατάρρευση της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ισορροπίας. Δεν είναι δική μας δουλειά να σώσουμε τίποτα από αυτά. Ούτε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Δεν είμαστε νοσταλγοί αυτής της εποχής. Η αριστερά και το κίνημα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από θεσμούς που καταρρέουν ο ένας πίσω από τον άλλο. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη επιλογή των καπιταλιστών και των νέων πολιτικών τους κέντρων. Οι φασίστες που αναπτύσσονται στο έδαφος του εθνικισμού και του ρατσισμού μπαίνουν στη μάχη για να κάνουν ότι δεν μπορεί το επίσημο αστικό κράτος. Τα αντιμνημονικά και πατριωτικά παραμυθάκια τους είναι φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να τσακίσουν την αριστερά, τους αναρχικούς και ολόκληρο το κίνημα για να διαπραγματευτούν στη συνέχεια μια καλή θέση στην πυραμίδα της νέας τάξης πραγμάτων. Τα μαντρόσκυλα αυτά, αν η αριστερά θέλει να είναι και αύριο εδώ, πρέπει να συντριφτούν χωρίς κανένα έλεος και μαζί και όσοι τολμήσουν να συνδέσουν την τύχη τους μαζί τους.

Κ. Μαραγκός

Αναδημοσίευση από Avant Garde

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Καταγγέλω την εφημερίδα ΑΥΓΗ

Αγαπητοί κύριοι της ΑΥΓΗΣ. Δεν ξέρω ποιός σας έστειλε το κείμενό μου, που δημοσιεύτηκε για τον σύντροφό μου Γ. Χατζησάββα στην τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και στο μπλογκ μου.
Δημοσιεύσατε το κείμενο χωρίς καν να με ρωτήσετε. Δεν ξέρω αν το συνηθίζετε, αλλά συνήθως ο συγγραφέας είναι υπεύθυνος για το που θέλει να δημοσιευτεί ένα γραπτό του. Αν όπως λέτε κάνατε αναδημοσίευση από την ΑΝΑΤΟΛΗ, τότε θα έπρεπε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο όπως ακριβώς ήταν κι όχι να κόψετε ίσως τη πιο σημαντική παράγραφο που έλεγε:
Το ίδιο ταψί, με πάθος χτυπούσε ο μπαρμπαγιώργος, για να σημάνει τη νέα καταστροφή σε βάρος του λαού. «Οι δυνατοί του κόσμου, δεν μας ξεπουλούν για πρώτη φορά» μου είπε. «Το έχουμε ξαναδεί το έργο.» Ο σύντροφός μας αν και είχε γιάλυνο το ένα μάτι, έβλεπε καλύτερα από όλους μας.
Πράγματι το είχαμε ξαναδεί το έργο… Μικρασιατικός ξεριζωμός, εμφύλιος σπαραγμός, μνημονιακό ολοκαύτωμα του λαού, της περιουσίας του, της ελευθερίας του, της αξιοπρέπειάς του. Η ιστορία του τόπου πέρασε σαν φιλμ δευτερολέπτων από τα μάτια μου.
Ακόμα κι αν διαφωνείτε με τη φράση για τις ευθύνες των "δυνατών του κόσμου", δεν έπρεπε να αλλοιώσετε τα λόγια του νεκρού συντρόφου μας.
Τέλος διορθώνοντας τις πηγές σας να πω ότι ο υπογράφων δεν είναι οικονομολόγος αλλά απλά έμπορος.
Αν δεν ήταν λεπτό το ζήτημα της υπεράσπισης της μνήμης του συντρόφου Γ.Χατζησάββα θα ζητούσα ορθή επανάληψη του κειμένου και δημοσιοποίηση της παρούσας καταγγελίας μου.
Όμως επειδή πράγματι η αξία του συντρόφου μας δεν πρέπει να γρατζουνίζεται από όσες μικρότητες διαπράχθησαν εκ μέρους σας, δεν σας ζητώ τίποτα.
Απλά μένω στη παρούσα καταγγελία την οποία θα δημοσιεύσω μόνο στο μπλογκ μου.
Πραγματικά λυπάμαι.

Το κείμενο της ΑΥΓΗΣ εδώ : http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=675096
Το πρωτότυπο κείμενο εδώ : http://visinokipos.blogspot.com/2012/03/blog-post_04.html