Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απεργία της Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αναβλήθηκε μετά από αίτηση της Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που η ίδια η εταιρία προχώρησε χθες, προσπαθώντας να βγάλει παράνομο και καταχρηστικό τον απεργιακό αγώνα των 41 εργαζομένων, γιατί δεν δέχθηκαν μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Την ίδια ώρα σήμερα το πρωί όπου δεκάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και φορείς βρίσκονταν έξω από τα δικαστήρια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου μας και του ΠΑΜΕ ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, η εταιρία Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ ζητούσε μέσα στο δικαστικό μέγαρο αναβολή της εκδίκασης ως την ερχόμενη Τετάρτη 18 Απρίλη.

Η συμμετοχή του κόσμου, των φορέων που κατέθεσαν ψηφίσματα συμπαράστασης, ήταν η καλύτερη απάντηση απέναντι στην εργοδοσία ότι οι αγώνες για αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες δουλειάς δεν ποινικοποιούνται.


Αμέσως μετά ακολούθησε συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης όπου κατέληξε στο Δημαρχείο Ηρακλείου προκειμένου να γίνει συνάντηση της σωματειακής επιτροπής των εργαζομένων στην ανακύκλωση, της διοίκησης του σωματείου μας και του δημάρχου Ηρακλείου κυρίου Κουράκη ο οποίος είχε ενημερωθεί.

Παρά της επανειλημμένες προσπάθειες των απεργών να συναντηθούν με τον Δήμαρχο κο Κουράκη, για ακόμη μια φορά δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση λόγω απουσίας του. Μετά την πίεση των εργαζομένων ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την Τρίτη 17 Απρίλη.
Καλούμε το δήμαρχο Ηρακλείου να πάρει θέση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, καθώς ο δήμος έχει συμβατικές υποχρεώσεις και ευθύνες για τη λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης όπως επίσης για το αν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας με την μη λειτουργία του εργοστασίου όπως επικαλείται η επιχείρηση.

Οι 41 απεργοί αταλάντευτοι και ατσαλωμένοι συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα και καλούν όλους τους εργάτες και τις εργάτριες στο απεργιακό πασχαλινό τραπέζι που διοργανώνει το σωματείο μας και το ΠΑΜΕ έξω από τις πύλες της επιχείρησης την Κυριακή του Πάσχα και ώρα 12:00 το πρωί.
Η Νίκη των απεργών ενάντια στις μειώσεις 22% και τις απολύσεις θα είναι νίκη όλου του λαού

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ της ΕΙΥΗ

Αναμετάδοση από: redflyplanet

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Πρώτα έκλεψαν τα ταμεία των ΑΕΙ-ΤΕΙ και τώρα τα στρέφουν στις μπίζνες με εταιρείες-χορηγούς...Γιατί άραγε;;;


Μπίζνες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέες μπίζνες με επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να ανοίξουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του αναφέρει:

«Ανάμεσα στις πιθανές συμφωνίες ξεχωρίζουν αυτές του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τη γνωστή κινεζική πολυεθνική COSCO και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με την εταιρεία Hail Agriculture.

Με μεγάλα λόγια για "εξωστρέφεια" και "απάντηση στην κρίση", κρύβουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ και τη σύνδεσή τους με την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η πιθανή συμφωνία ελληνικών πανεπιστημίων με την COSCO σημαίνει:
  • Ερευνα που θα δικαιολογεί και θα ενισχύει την εκμετάλλευση των εργατών και την καταστροφή του περιβάλλοντος, θα συγκαλύπτει τα εργατικά ατυχήματα, τελικά θα βοηθά στην αύξηση των κερδών της επιχείρησης εις βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ούτε λόγος φυσικά για έρευνα π.χ. για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνές, συχνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
  • Για τους απόφοιτους, δουλειά-λάστιχο, ανασφάλιστη εργασία, μισθοί πείνας των 430 ευρώ, ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις. Η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε εργασιακό γκέτο. Η άνοδος της εμπορευματικής κίνησης στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς, που κατέχει η επιχείρηση, κατά 73,5% και τα τεράστια κέρδη της, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, χτίζονται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων: Με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, εργατικά ατυχήματα και μισθούς Κίνας. Αυτά υπόσχονται στους απόφοιτους οι ιδιοκτήτες της COSCO και οι συνεταίροι τους στα πανεπιστήμια, διοικήσεις, μεγαλοκαθηγητάδες και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Εκπαίδευση των φοιτητών με τις αξίες των μονοπωλίων, να καθορίζει η COSCO τι θα μαθαίνουν οι φοιτητές.
  • Επιβολή διδάκτρων.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ιδρύει, κατά παραγγελία της εταιρείας Hail Agriculture, παράρτημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό το πανεπιστήμιο ονειρεύονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας που ψήφισαν και υλοποιούν το νέο νόμο-πλαίσιο: Πανεπιστήμιο που όλη του η λειτουργία ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό εννοούν όταν λένε "σύνδεση με την αγορά".
Τώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να σηκώσουν ανάστημα. Να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις του κεφαλαίου μέσα στις σχολές που συμφωνούν με το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Να παλέψουν μαζί με το ΜΑΣ για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα σε μια κοινωνία που η επιστήμη και η εξουσία θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων»

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σφαγή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Άγιο Νικόλαο

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Νικολάου», για την πρωτοφανή ταξική επίθεση που δέχονται οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής μας .

Μετά την καταγγελία της τοπικής κλαδικής σύμβασης από το Σύνδεσμο Ξενοδόχων Λασιθίου και μετά την ολοκλήρωση των αντεργατικών μνημονίων σε κεντρικό επίπεδο, οι ξενοδόχοι της περιοχής μας αποθρασύνθηκαν τελείως. Έχοντας κάνει την καταγγελία της τοπικής κλαδικής το Δεκέμβριο, προσμένουν να λήξει η μετενέργειά της για να διαπραγματευτούν νέους μειωμένους μισθούς.
Όμως ακόμα και σήμερα, με τη δύναμη που τους δίνει η εξατομικευμένη διαπραγμάτευση και η λειψή ενημέρωση των εργαζομένων, ζητούν υποχωρήσεις που θα βουλιάξουν τις λαϊκές οικογένειες στην ανέχεια και θα οδηγήσουν στην εντατικοποίηση της εργασίας και στη πτώση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών εστίασης. Οι ξενοδόχοι προσφέρουν λιγότερα για περισσότερη δουλειά και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα .
Στην κατάληψη της Περιφέρειας προσήλθαν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, καταγγέλλοντας προσωπικά παραδείγματα ή γενικευμένες μεθοδεύσεις, που αποδεικνύουν την αναλγησία των ξενοδόχων απέναντι στο προσωπικό που τους δούλευε και τους παρήγαγε κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων της πόλης, η επίθεση στα εισοδήματά τους είναι επίθεση στην ίδια τη πόλη, αφού επηρεάζει όλη την οικονομική ζωή της.
Για να μπούμε στην ουσία της παρέμβασής μας, θα παρουσιάσουμε μόνο μερικές περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διασταύρωση.

Miramare: 700 ευρώ για 30 μέρες (αυτό ίσχυε από το 2011 στο Miramare, τουλάχιστον στις καμαριέρες). Στο πρωτάθλημα σκακιού που φιλοξενήθηκε πρόσφατα εκεί , το προσωπικό δεν πληρώθηκε για το Σαββατοκύριακο γιατί θεωρήθηκε ότι συμμετείχε σε training.

ORMOS-CRYSTAL: 750 ευρώ για 30 μέρες (έχουν υπογράψει συμβάσεις)

ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΝΟΥ: ( Blue Bay, Charob trees, Domes of Elounda, Ledra, Pleiades) Στους μεν Έλληνες 750-800 ευρώ, στους δε αλλοδαπούς 700-750 ευρώ, επίσης έχει καταργήσει θέσεις εργασίας π.χ. ταμπλώ από το Blue Bay κλπ.

ELOUNDA BEACH: Έχουμε καταγγελίες για 4ωρα εργασίας, τα οποία μετατρέπονται σε πολλαπλάσιες ώρες πραγματικής εργασίας. Τα 4άωρα είναι «νόμιμα» από το 2010 πρέπει όμως να ελεγχθεί το πόσες πραγματικά ώρες απασχολούνται οι εργαζόμενοι . Στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει εκτεταμένη χρησιμοποίηση των μαθητευόμενων αλλοδαπών με 250-350ε οι οποίοι καλύπτουν οργανικές ανάγκες. Επειδή δεν επιτρέπεται να αναλάβουν ευθύνες ουσιαστικά διπλασιάζεται η δουλειά των λίγων μονίμων εργαζομένων. Από την άλλη όταν λόγο φόρτου εργασίας, καλούνται να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες, υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος όταν δεν υπάρχει εποπτεία. Πέρσι υπήρξε σοβαρό περιστατικό εργατικού ατυχήματος.

PORTO ELUNDA MARE: Προσλήψεις καθαριστών-τριών από εταιρείες ενοικίασης προσωπικού με 300-400ε. Τα συνεργεία θα αναλάβουν τους καθαρισμούς πριν το άνοιγμα. Ακόμα κι έτσι οι ντόπιες καθαρίστριες χάνουν περίπου 15 εργάσιμες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και η πιο μόνιμη συνεργασία με τις συγκεκριμένες εταιρείες για όλη τη σαιζόν στο σύνολο του ομίλου Κοκοτού. Στον ίδιο όμιλο ασκούνται πιέσεις για μειώσεις μισθού 20-25%. Θέση σερβιτόρου παζαρεύεται στα 630ε για 26 μέρες εργασίας.

Aquila Elounda Village: απολύθηκαν οκτώ οικογενειάρχες εργαζόμενοι στις… 17 του Μάρτη, για να πάρουν νέους των 500ε . Προβλεπόμενη πληρότητα στο 100% στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Καλούμε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο να παρέμβει δυναμικά, τόσο σε απευθείας επαφή με τους ξενοδόχους όσο και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί εδώ παραβιάζονται ακόμα κι οι αντεργατικοί νόμοι που πρόσφατα ψηφίστηκαν.. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν τώρα τα δόντια τους κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά κι όχι εξατομικευμένα. Αναβολές δεν χωράνε γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά. Κανείς ξενοδοχοϋπάλληλος δεν πρέπει να υπογράψει ατομική σύμβαση.
Καλούμε τον Δήμο να πάρει ξεκάθαρη θέση. Με ποιον θα πάει και ποιόν θα αφήσει. Η πόλη μας όσες αναπλάσεις κι αν σχεδιάσει, όσους ποδηλατόδρομους κι αν προγραμματίσει, θα παρακμάσει αφού θα χουν πτωχεύσει τα νοικοκυριά και θα έχει εξοριστεί η νεολαία. Ο Δήμος μπορεί και με λόγια και με μέτρα να πιέσει τους ξενοδόχους πριν είναι πολύ αργά.
Να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Είναι αυτονόητο ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνδράμει σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί για το μεγάλο αυτό πρόβλημα .

Υ.Γ. Μετά την περέμβασή μας αποφασίστηκε ομόφωνα, έκτακτη σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού με εκπροσώπους ξενοδόχων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, της επιθεώρησης εργασίας, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, με σκοπό να ενημερωθούν όλοι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα παραστούν στη διαδικασία, αλλά εκτιμούν ότι πέραν των ελεγκτικών μηχανισμών, ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δράσεις, πριν παγιωθούν αυτές οι απαράδεκτες τακτικές από τη πλευρά των ξενοδόχων.
 

Το άδειο στομάχι δεν σηκώνει λόγια…


      
    Το άδειο στομάχι δεν σηκώνει λόγια… 
( Ν. Τσιφόρος-Μυθολογία )
   
     Καλά κι ευοίωνα έκλεισε ο 19ος αιώνας για τη ‘Νέα Τάξη’ πραγμάτων της εποχής. Οι αστοί εδραιώθηκαν στην εξουσία ανατρέποντας τους φεουδάρχες, τη σκαπούλαραν ξώφαλτσα, λόγω απειρίας των Κομμουνάρων, στην Κομμούνα του Παρισιού, έχτισαν τα εργοστασιάκια τους, τις Τραπεζούλες τους, κι έναντι πινακίου φακής αγόραζαν την εργατική δύναμη των εργατών αυγαταίνοντας τα πλούτη τους, ελπίζοντας ότι η εμφάνιση στο προσκήνιο της Ιστορίας των Μαρξ και Ένγκελς θα πέρναγε απαρατήρητη.
     Μπήκε στο μεταξύ κι ο 20ος αιώνας, θαρραλέος , ορμητικός με όνειρα πολλά. Έγινε το 1905 η πρώτη απόπειρα να στείλουν οι ‘ξεβράκωτοι’ τον Τσάρο της Ρωσίας αδιάβαστο κι η εργατιά άρχισε και τους ζόριζε. Έστειλαν τότε οι αστοί κάτι ρεφορμιστές μπας κι ανακατέψουν την τράπουλα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μαζεύτηκαν τότε καμιά 15αριά νομάτοι, συλλογίστηκαν και είπαν:’ Ρε αδέλφια, σαν πολλοί δεν μαζεύτηκαν; Να κάνουμε ένα γενικό πόλεμο να σκοτωθούν καμπόσες χιλιάδες από δαύτους κι όσοι πομείνουν να δουλεύουν και για αυτούς που σκοτώθηκαν. Έτσι θα μας μείνει το φαί τους.
     Και ξεκίνησε ο ‘Α Παγκόσμιος Πόλεμος και να δεις στην αρχή που τα πράγματα πήγαιναν κατά πως τα είχαν σχεδιάσει. Μόνο που να, ήταν κάτι διαβαστερά παιδάκια ρούσικα, γενάκι, μουστάκες και γένια που είχαν καταλάβει το μαρξισμό πιο καλά κι από τον ίδιο το Μαρξ και δε μάσαγαν περί ρεφορμισμός και τα τοιαύτα,  περί δήθεν σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, πράγμα το οποίον στενοχώρησε τα μάλα  τους αστούς από τη Δύση μέχρι την Ανατολή και από το Βορρά μέχρι το Νότο καθόσον μια ωραία πρωία έδωσαν μια κλωτσιά στον ευτραφή πισινό του κυρ-Κερένσκι και τον έστειλαν να δώσει συνέντευξη στους ιστορικούς του μέλλοντος. Του άρπαξαν τη ματζαδούρα από το στόμα και τη μοίρασαν στους προλετάριους και τη φτωχή αγροτιά.   Και άπαξ και την ταρατσώσει καλά ο μπατίρης κι αρχίσει να σκέφτεται ποιος ήταν και τι μπορεί να γίνει,-και να δεις που μέχρι τον Χίτλερ μπορεί να συντρίψει. Ποιος Χίτλερ και πράσινα άλογα. Μπορεί να στείλουν τον Γκαγκάριν και την Βαλεντίνα Τερέσκοβα για μια βόλτα στο φεγγάρι να δουν τον κόσμο από ψηλά, να τους βλέπουν από κάτω οι Αμερικάνοι και να σκάνε από το κακό τους.
     Έχοντας χορτάσει οι πρώην πειναλέοι και βλέποντας το κάθε σήμερα καλύτερο από το χτες δεν αντιλήφθηκαν ότι όσοι αστοί του τσαρισμού δεν είχαν πάει εις τους Παρισίους και τας Νέας Υόρκας, είχαν κρυφτεί στο Κόμμα των Μπολσεβίκων φορώντας  το πανωφόρι της επανάστασης  κι έκαναν τους επαναστάτες ειδήμονες. Όμως ο Λαός σαν περνάει καλά χαλαρώνει τα μέτρα επαγρύπνησης. Εργασία εξασφαλισμένη, Δωρεάν Παιδεία υψηλών προδιαγραφών το ίδιο , Υγεία το ίδιο, σύνταξη εξασφαλισμένη μακριά από ομόλογα, μπαλέτα Μπολσόι και Κίροφ, αθλητισμός κι ελεύθερος χρόνος για όλο το λαό. Κάπως έτσι διαβιούντες δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στα ‘πανωφόρια’. Τέλος πάντων περισσότερα γι αυτήν την περίοδο άλλη φορά, δεν είναι της παρούσης. Στο μεταξύ στη Δύση ξεσηκώθηκαν οι εργάτες:’ Γιατί μόνο αυτοί κι όχι και μεις;’ Και να που ζήταγαν αυξήσεις και ΙΚΑ και οχτάωρο και άδεις γονικές και τα ρέστα. Και ανάγκασαν τους 15-περίπου-κουμανταδόρους να τα παραχωρήσουν για να μην έχουν κι αυτοί την τύχη του Τσάρου Νικολάου του Β’, Θεός σχωρέστον. Παστρικές δουλειές-ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
      Ούτω πως προϊούσης της Ιστορίας, έγινε στην Ελλάδα το Πολυτεχνείο και μετά λίγα χρόνια οι πιο πολλοί από τους ‘Πρωταγωνιστές’ ανερριχήθησαν εις θώκους υπουργικούς, έγιναν Γραμματείς και Φαρισαίοι κι έκαναν προγούλια και κοιλιές και κάτι σβέρκα πιο χοντρά κι από τις ιερές αγελάδες του Ήλιου στη Θρινακία πριν τις φάνε οι άντρες του Οδυσσέα. Απέκτησαν και κάτι βιβλιάρια καταθέσεων στις Τράπεζες της Ελβετίας πιο χοντρά από το βιβλίο με τις αμαρτίες μου, έφαγαν και τις οικονομίες του κόσμου στο Χρηματιστήριο και μετά έδιναν δάνεια στους μεν, λαμβάνοντες μίζες από τους δε.    Κι επειδή κανένας δε λέει όχι στα πιο πολλά, σκέφτηκαν να χοντρύνουν τις μπίζνες για να πάρουν κι άλλες μίζες. Οι χαριστικές συμβάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, οι φοροελαφρύνσεις, οι φοροαπαλλαγές, οι κρατικές επιχορηγήσεις στους αναξιοπαθούντες τραπεζίτες και τους εφοπλιστές που τους απέφεραν μέχρι τότε τα προς το ζην αποδείχτηκαν φραγκοδίφραγκα. Κι όταν ο Στρος Καν τους έκλεισε το μάτι, αυτοί φάνηκαν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν για πολλοστή φορά την εγχώρια και διεθνή πλουτοκρατία.
      Και τώρα κόβουν και ξανακόβουν μισθούς, συντάξεις, λεφτά από την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, τα ΑμΕΑ, απ’ όλον τον κόσμο. Φορολογούν πέντε φορές το ίδιο σπίτι, φορολογούν τις αγριάδες και τα κακοχώραφα, με τέτοιο τρόπο που εκθέτουν τους παλιούς αντικομουνιστές συνοδοιπόρους τους, οίτινες κραύγαζαν ότι :’Θα έρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια, τα χωράφια και τις γυναίκες’ Σήμερα τα σπίτια και τα χωράφια τα παίρνουν οι Τράπεζες, ενώ τις γυναίκες τις έχουν καταδικάσει στην ανεργία-‘όταν δεν έχεις ν’ αγοράσεις ψωμί για τα παιδιά σου τη γυναίκα του γείτονα θα προσέξεις, ρε πανηλίθιοι;’
     Κι επειδή πληθαίνουν οι άνεργοι, οι άστεγοι κι οι πεινασμένοι οργανώνουν συσσίτια ελεημοσύνης, τολμώντας να τα συγκρίνουν με τα συσσίτια της ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ του ΕΑΜ στην Κατοχή. Άμετε στο χίλιο το διάολο, κερατάδες. Αγωνιούν για την φτώχεια, νοιάζονται για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, λες και τον υπόλοιπο χρόνο η φτωχή αγροτιά και ο επιβάτης των νησιών είχαν λύσει τα προβλήματά τους. Ο φταίχτης είναι γνωστός, είναι αυτός που θα έπαιρνε τα σπίτια και τις γυναίκες του κόσμου, το ΚΚΕ. Γι αυτό και μόνο τις τελευταίες πέντε μέρες, όπως μας πληροφορεί ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης έχουν παρελάσει από τα τηλεοπτικά πάνελ 147 εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και των φερεφώνων της  και φώναξαν κι έναν εκπρόσωπο από το ΚΚΕ, έτσι για να δείξουν πόσο μεγαλόψυχη είναι η αστική δημοκρατία τους.
     Ο Νίκος Τσιφόρος δεν τιμήθηκε με κάποιο βραβείο, ούτε και ‘τιμάται’ από σχολεία ή κρατικοδίαιτους πολιτιστικούς συλλόγους για την προσφορά του στα γράμματα, είπε όμως πολλά, μη όντας κομμουνιστής. Κάπου στη Μυθολογία του γράφει:’ Το άδειο στομάχι δεν σηκώνει λόγια’. Απλά, προσθέτω εγώ, γουργουρίζει από την πείνα μ’ ένα θόρυβο που μοιάζει με γέμισμα όπλου έτοιμου να επιτεθεί. Με τη συμμετοχή του στους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Με την ψήφο του στο ΚΚΕ. Καμιά ψήφος χαμένη. Για να έχουμε δικαίωμα στο όνειρο.
Μην τους αφήσετε σε χλωρό κλαρί. Χαλάστε τους τα σχέδια. Με το ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό. 



Έργω τε και διανοία Ρωμύλου Αβδή.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Για τον κ. Δημήτρη


 Πηγή: http://vakxikon.blogspot.com/2012/04/blog-post_08.html
 
Τον ακούτε;
Περπατάει ανάμεσά μας.
Δεν είναι εύκολο,
είναι αθόρυβος,
τόσο πολύ.

Έχει το άγγιγμα της ιστορίας -
φέρεται να χαμογελάει.
Κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια να πει,
πόσο γενναίος
και πόσο ανώνυμος υπήρξε.

Πώς να μετρήσεις έναν άνθρωπο;
Με λόγια ή με αριθμούς;
Με αγάπη, φίλους, συγγενείς;
Με έργα;
Ή με λυγμούς;

Είχε το άγγιγμα της ιστορίας
κι άσπρα μαλλιά,
ο κύριος Δημήτρης.

Κι αλήθεια τα κατάφερε,
να γράψει το σημείωμα,
να πει όλη την αλήθεια -
ίσως να ήταν νηστικός και να ‘γραφε -
τα ρούχα να διπλώσει,
να συγυρίσει λίγο,
να ντυθεί,
ν’ ανοίξει την πόρτα του σπιτιού και να κλειδώσει -
μια και καλή.

Μα τι να κοίταξε πριν φύγει; κάποια φωτογραφία ίσως -
να πήγε ως την εξώπορτα,
να βγήκε στον δρόμο,
τα χέρια του στις τσέπες – το αισθάνομαι
- να ‘φτασε στον σταθμό.

Να.
Το ρολόι απέναντι λέει την ώρα.
Στο στόμα του η γεύση του καφέ, ίσως κι ενός τσιγάρου.
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου…»
Τι ωραίο χι κύριε Δημήτρη
και τι ωραίο λάμδα…
μήπως να έσβηνε την υπογράμμιση;
«που επί 35 χρόνια εγώ μόνον(χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή».

Και τι ωραίο νι στο «μόνο», επίσημο
προστακτικό, αδιάψευστο.
Σαν σφαίρα.
Α, το πιστόλι.
Κανένας μην το δει.
Ίσως τρομάξει, ιδίως τα παιδιά.

Η Έμμυ μου…
αντίο αγάπη μου,
θυμάσαι που τραγουδάγαμε μαζί
το ’75 Θοδωράκη;
Για τους δικούς μας τους νεκρούς.

Μα ποιος σφυράει;
Ήρθε το τρένο.
Τι ώρα είναι; Οχτώ και είκοσι.
Δεν έχει σημασία η ώρα.
Μόνον
να είναι πρωί,
όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό,
παράταιρο απ’ την θανατερή σου πράξη (χωρίς ενίσχυση κράτους).

Τον βλέπετε;
Μπήκε στο μετρό.
Χαμογελάει στα παιδιά.
Έχει το άγγιγμα της ιστορίας.
Κι άσπρα μαλλιά.
Ετών εβδομήντα εφτά.

Κύριε Δημήτρη, αντίο.
Πήγε εννιά παρά.


Για τον κ. Δημήτρη Χριστούλα που αυτοκτόνησε με σφάιρα στον κρόταφο το πρωινό της τετάρτης Απριλίου 2012, στα 77 του χρόνια, καθώς, όπως ο ίδιος έγραψε στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε, “η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής” του.

6 Απριλίου, ημέρα μνήμης της επίθεσης των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας
Σταμάτης Καλογερόπουλος

Είμαστε όλοι ναυτεργάτες...


Αυτοί οι άθλιοι οι ναυτικοί

Από αυτα που βλέπουμε στα βασικά κανάλια αποβλάκωσης και μνημονιακής προπαγάνδας, που παρεμπιμπτόντως όλως τυχαίως ολα ανήκουν σε εφοπλιστές ή συνεργαζόμενους με εφοπλιστές, θα πρέπει να υποθέσουμε οτι αν ξαφνικά χάλαγε ο καιρός και είχαμε ενιάρια κι απαγορευτικά θα έπρεπε να καλούσαν σε τρισάγια για να ξορκίσουμε το κακό. Και τι δεν είδαμε χτες βράδυ στο τελευταίο δελτίο του MEGA. Ανθρώπους με βαλίτσες στα λιμάνια, μπλόκα, στίβες με κασόνια προιόντων, απελπισμένους εμπόρους νησιών, κατεστραμένους ακτοπλόους και ξενοδόχους για τα σίδερα. Δεν αντεχόταν ουτε σαν γελοίο σκηνικό. Εννοείται βεβαια οτι ενα ενδεχόμενο απαγορευτικό-που είναι πάντα πιθανό στην Ελλάδα των βοριάδων- δεν θα κατέστρεφε τουρισμό, ναυτιλια, εμπόριο, γεωργία κλπ. Ετσι ούτε και η Απεργία μπορεί να κάνει τέτοιο κακό. Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν φέρνουν οι εργαζόμενοι το κρίσιμο νομοσχέδιο την Τρίτη στη Βουλή. Η κυβέρνηση το φέρνει. Οπως ακριβώς η κυβέρνηση είχε φέρει το νομοσχέδιο για τα ταξί στις αρχές Ιουλίου, στο κέντρο σχεδόν της τουριστικης περιόδου και που όπως αποδείχτηκε καμιά επείγουσα ανάγκη δεν το επέβαλε αφου ακόμη το συζητάνε.

Ας κάνουμε όμως καθαρά κάποια πράγματα γυρω από τις απεργίες και τις αηδίες που λέγονται από γνωστους και καλοπληρωμένους δημοσιολόγους.
Η Απεργία δεν είναι απλή δήλωση ενός αιτήματος, ουτε θυμωμένο ξέσπασμα για να βγάλουν εργαζόμενοι το άχτι και το απωθημένο τους.
Ειναι οργανωμένη και συνειδητή πίεση και εκβιασμος προς τον εργοδότη για να πετύχουν ένα στόχο, που έχει να κάνει είτε με μισθούς είτε με δικαιώματα. Η Απεργία επίσης είναι δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων που έχυσαν αίμα για να το κατακτήσουν και δεν δίνουν δεκάρα για τα επιχειρήματα της δεκάρας του καθενός, ειδικά αν προέρχεται από φερέφωνα γνωστών συμφερόντων.
Αν οι εργαζόμενοι ήθελαν απλά και μόνο να δηλώσουν κάτι και όχι να πιεσουν και να εκβιάσουν -όπως εκβιάζονται και αυτοί και όλοι μας- για να πετύχουν το στόχο τους, ειναι βεβαιο ότι οι καπιταλιστές θα τους οργάνωναν οι ίδιοι μια μεγαλειώδη συνέντευξη τύπου για να μιλήσουν ακόμη και σε εθνικό δίκτυο, αν έπαιρναν διαβεβαίωση οτι δεν θα ακολουθούσε απεργία που τους στοιχίζει και απειλει και την εξουσία τους και την ισορροπία δύναμης.
Για την Απεργία τώρα των ναυτεργατών.
1. Τόσο τρομερό είναι πια οτι κάνουν απεργία Τρίτη και Τετάρτη; Αν έκαναν Πέμπτη και Παρασκευή, που πάλι δίκιο θα είχαν, να το συζητούσαμε αλλά τώρα δείχνουν κάποια κατανόηση παρά την επίθεση που δέχονται εδώ και χρόνια και που τώρα ξεπερνλαει κάθε όριο. Πότε να έκαναν απεργία δηλαδή; Μέσα Δεκέμβρη 12-6 το πρωί για να μην ενοχλήσουν;
Οταν σε έναν κλάδο μιας χώρας που λέγεται ναυτικη από 100000 εργαζόμενους έχουν μείνει 17000 τι άλλο να κάνουν δηλαδή; Να περιμενουν να τους απολύσουν όλους;
Δεν έχουν δικαιώματα μόνον οι επιχειρηματίες των νησιών -που σε κάποια από αυτά μόνο απελπισμένοι δεν είναι- έχουν και οι απλοί εργάτες που τους καταργούν όχι μόνο σαν εργαζόμενους αλλά και σαν ανθρώπους.
Να πουμε κάτι ακόμα. Εχουν ασχοληθεί όλοι αυτοί με το ότι τα καράβια που μπαίνουν στα δρομολόγια είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες χρονιες για ευνόητους λόγους;
Επίσης ενδιαφέρει κανέναν από τους ευαίσθητους η απίστευτη καταγγελία Νταλακογιώργου της ΠΕΝΕΝ οτι δεν υπάρχει έλληνας ναυτικός στα πληρώματα των καραβιών με Ελληνική σημαία στη Μεσόγειο;;
Τέλος όπως εχουμε ξαναπεί η ΠΝΟ είναι μια ομοσπονδία που δεν της αρέσουν καθόλου οι απεργίες και που φυσικά δεν ελέγχεται καθόλου από το ΚΚΕ. Κάθε άλλο. Εκτός των ΠΕΝΕΝ και Στέφενσον υπάρχουν και άλλα σωματεία. Η ΠΝΟ ήταν σε πολλές Γεν.απεργίες η μοναδική ομοσπονδία που δεν συμμετείχε. Για να φτάσει λοιπόν η ΠΝΟ να κάνει απεργία φαντάσου τι έχει συμβεί.

Υ.Γ. Τα καράβια την Τετάρτη θα φύγουν μισά. Οποιος δεν το πιστεύει ας παρει τηλέφωνο να κλείσει θέση. Οι εκδρομείς του Πασχα στα νησιά είναι είδος υπό εξαφάνιση λόγω φτώχειας. Τα παραμύθια τους λοιπόν δεν 'εχουν δράκο. 


Αναδημοσίευση από: http://giorgossarris.blogspot.com/2012/04/blog-post_6633.html