Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Να εκτρέψουμε τα ρυάκια των επιμέρους διεκδικήσεων, σε ένα γιγάντιο ποτάμι πολιτικής ανυπακοής στις επιλογές του συστήματος

 
Περίπου 2.5οο Μεραμπελιώτες και εκατοντάδες φοιτητές αμφισβήτησαν τους μονοδρόμους.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ...

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κάποιοι θέλουν να βλέπουν ένα λαό με χέρια υψωμένα όχι για να αγωνίζεται, μα για να ζητιανεύει μια σακούλα πορτοκάλια. Κάποιοι μας θέλουν με σκυμμένα τα κεφάλια, να γυρνάμε ηττημένοι-επιστρατευμένοι. Εμείς σήμερα από τον Άγιο Νικόλαο τους δείχνουμε μια άλλη επιστράτευση. Μια επιστράτευση από τα κάτω …μια ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Από ένα λαό που διψάει για δικαιοσύνη και προκοπή. Ένα λαό που πασχίζει να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα ώστε τα παιδιά του να στεριώσουν εδώ, κι όχι να ξενιτεύονται. Σε μια πόλη καλύτερη κι όχι σε μια πόλη που παρακμάζει, που γεμίζει φόβο, ναρκωτικά και μιζέρια. Χάρη σε σας… στη παρουσία σας σήμερα , η πόλη αυτή μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ποιός είναι ο εχθρός… Ποιος θεσμοθέτησε το Καλλικράτη σε υγεία, σε παιδεία, σε αυτοδιοίκηση; Ποιος ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά δημόσια περιουσία; Ποιος υποχρηματοδοτεί τους δήμους, τα δημόσια έργα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία; Ποιος έφερε μνημόνια διαρκείας, φόρους, λιτότητα, ανεργία, κατασχέσεις; Γιατί οι υπηρεσίες απομακρύνονται από το πολίτη,  γίνονται πιο δυσπρόσιτες, πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες; Γιατί η χωροταξία θυμάται το Μεραμπέλλο, μόνο για τις φυλακές και τις χωματερές. Γιατί παραμένει ανολοκλήρωτο το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, με προσωπικό που δεν επαρκεί κι ελλείψεις υλικών που προκαλούν κινδύνους; Ποιος δεν δίνει δεκάρα για τον αθλητισμό κι αφήνει να σαπίζουν ημιτελείς υποδομές; Ποιός ακυρώνει την επένδυση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, στο πιο τουριστικό προορισμό της Κρήτης; Ποιος δίνει βορά τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στις λυσασμένες για κερδοφορία πολυεθνικές των βιομηχανικών ανεμογεννητριών; Ποιος δίνει βορά τις παραλίες, τις μαρίνες και τους χώρους αναψυχής στην ιδιωτική εκμετάλλευση;

Όλα αυτά δεν είναι θεόσταλτα. Αποτελούν την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή η ίδια πολιτική βάζει σε κίνδυνο το κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στη Νεάπολη κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες του χώρου της υγείας. Αυτή η ίδια πολιτική καταργεί τα τμήματα του Αγίου και της Ιεράπετρας και καλεί σπουδαστές να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών και να αναλάβουν τα έξοδα μετακόμισης για να στοιβαχτούν σαν τις σαρδέλες στα κορεσμένα κτίρια του ΤΕΙ Ηρακλείου. Αυτή η ίδια πολιτική καταργεί την ειδίκευση στο πτυχίο, ώστε να παίρνουν ειδίκευση μόνο όσοι έχουν να πληρώνουν μεταπτυχιακά.

Είναι η πολιτική που αυγατίζει τα κέρδη των λίγων, κλέβοντας τα δικαιώματα των πολλών. Είναι η πολιτική που μαγείρεψε το ΔΝΤ με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, και υλοποιεί πρόθυμα η τρόικα εσωτερικού. Αυτή η πολιτική είναι απέναντί μας. Αυτή θα πολεμήσουμε… κι όσους λιμοκοντόρους την στηρίζουν. Είτε τοπικά – είτε κεντρικά.

Θέλω να σας προειδοποιήσω για κάτι. Αν αυτή η εντυπωσιακή αρχή δεν έχει συνέχεια, αν μας κοιμίσουν πάλι με διαβεβαιώσεις και φιλικούς συμβιβασμούς… τότε το χάσαμε το παιχνίδι. Σαν μέλος της επιτροπής αγώνα σας ζητώ το σημερινό συλλαλητήριο να ναι μόνο η αρχή και να κλιμακώσουμε την αντιπαράθεσή μας μέχρι τη νίκη. Καταλήψεις εφοριών, μαζική ανυπακοή πληρωμών, παραιτήσεις εκλεγμένων, αποκλεισμός της αποκεντρωμένης διοίκησης στο Ηράκλειο. Όλα παίζουν. Μόνο που σας θέλουμε παρόντες.

Στις επόμενες μέρες θα έρθουμε σε επαφή με την επιτροπή αγώνα της Ιεράπετρας και φορείς της Σητείας, για μια από κοινού κάθοδο στο Σελληνάρι, με μια αυτοκινητοπομπή χιλιομέτρων που θα μείνει στην ιστορία. Το Σελληνάρι είναι ένα σημείο που συμβολίζει τη πλήρη αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την ανικανότητα του περιφερειακού σχεδιασμού να ανοίξουν 500 μέτρα δρόμο, αφού τα τελευταία 6 χρόνια η βασική οδική αρτηρία ενός νομού παραμένει κλειστή λόγο …έργων.

Φίλες και φίλοι.

Ο Μαξίμ Γκόρκι είχε γράψει καμιά εκατοστή χρόνια πριν :“Την ηθική των αφεντικών την αντιπάθησα όσο και την ηθική των δούλων. Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου: Η ηθική του να δίνω το χέρι μου σε όποιον σηκώνεται”
Δώστε το χέρι σας σε όποιον σηκώνεται, σε όποιον αγωνίζεται, έτσι θα νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου