Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Υπό ποιο πολιτικό σκεπτικό κατατέθηκαν οι παραιτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγίου Νικολάου

Παραίτηση σύσσωμης της ομάδας της Λαϊκής Συσπείρωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.
Οι παρακάτω υπογράφοντες θέτουμε στη διάθεση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τις παραιτήσεις μας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ, αν υλοποιηθεί το σχέδιο «Αθηνά» με το οποίο καταργούνται τα 3 τμήματα του νομού Λασιθίου.
Αγαπητέ πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανένας σπουδαστής δεν πρέπει να μείνει ξεκρέμαστος κι αβοήθητος από την πόλη μας και τους κατοίκους της. Όχι γιατί θα αδειάσουν κάποια μαγαζιά ή θα μείνουν κάποια σπίτια ξενοικίαστα, αλλά γιατί είναι πραγματικά άδικο να φορτώνονται τα βάρη μιας οποιασδήποτε μεταρρύθμισης, στις πλάτες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά να είναι τα δικά μας παιδιά. Άλλωστε πολλά παιδιά Αγιονικολιωτών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εβρισκόμενα σε άλλες πόλεις.
Ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα:
Είναι απρεπές για όλους μας, όταν ένας βουλευτής ένας πολιτευτής και δύο δήμαρχοι διαβουλεύονται από το τηλέφωνο, για ένα ζήτημα που αφορά τις σπουδές και το επαγγελματικό μέλλον εκατοντάδων φοιτητών. Οι φοιτητές δεν είναι αναλώσιμα, για να δούμε πόσοι χρειάζονται εδώ, πόσοι περισσεύουν παραπέρα και πως θα γίνει η μεταφορά τους…
Είναι ανάρμοστο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν μια ομάδα καθηγητών αποφασίζει τη χωροθέτηση μιας σχολής ανάλογα με τα συντεχνιακά της συμφέροντα.
Είναι επικίνδυνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις επιταγές του μνημονίου και όχι με βάση τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Εφαρμόζεται έτσι τυφλά μια πολιτική που βλέπει την Παιδεία και όλες τις κοινωνικές δαπάνες σαν περιττό έξοδο, το οποίο θα πρέπει να περικοπεί. Στα πλαίσια αυτά θα περικοπούν περεταίρω οι δωρεάν σπουδές, το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά.
Είναι ανέντιμο στην ώρα μιας κρίσης που εξουθενώνει τη λαϊκή οικογένεια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση να προσαρμόζεται στις συμφωνίες της Ευρωένωσης που βάζει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, καταργεί την ειδίκευση στο πτυχίο και μπάζει τους ιδιώτες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα πορτοπαράθυρα.
Τα όσα έγιναν χθες, γελοιοποιούν ακόμα και στα μάτια του πιο φανατικού οπαδού της κυβερνητικής πολιτικής τη σοβαροφάνεια της μεταρρύθμισης αφού μέσα σε ένα απόγευμα άλλαξε το υποτίθεται πολύ προσεχτικά σχεδιασμένο και δημοκρατικά συζητημένο, τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης «ΑΘΗΝΑ».
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σα να μην πέρασε μια μέρα από ένα παρελθόν που πολλοί αποτάσσονται μετά βδελυγμίας. Άρα κάποιοι δεν πήραν κανένα μάθημα από το μίζερο παρελθόν, που μας οδήγησε σε ένα ανυπόφορο παρόν και σε ένα αύριο χωρίς προοπτική.
Ανακεφαλαιώνοντας, για μας οποιαδήποτε αλλαγή στο σχέδιο έρθει και δεν κατοχυρώνει το μέλλον αυτών των παιδιών, τουλάχιστον όσον αφορά το αντικείμενο σπουδών τους και την αξία των πτυχίων τους, είναι για εμάς μη αποδεκτή.
Την ίδια στιγμή είτε με την ιδιότητα των Δημοτικών Συμβούλων είτε χωρίς αυτήν, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια άλλη λογική στη χωροταξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Κρήτη.
Θεωρούμε ότι το Λασίθι δικαιούται να ωφεληθεί από την κοινωνική και πολιτιστική υπεραξία που δημιουργούν οι νέοι άνθρωποι σε μια περιοχή. Θέλουμε οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα που διάλεξαν. Από την άλλη οι νέοι άνθρωποι εξ αντικειμένου θα βοηθήσουν τις παραγωγικές μονάδες  του τόπου μας, θα δώσουν νέες ιδέες, θα διερευνήσουν αναπτυξιακές δυνατότητες, θα μελετήσουν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Είναι έγκλημα να θέλουμε κάτι τέτοιο για το νομό μας; Είναι τοπικισμός να θέλουμε σε ένα νομό που έχει μείνει ουραγός σε έργα υποδομής, σε ένα νομό που φθίνει ακόμα και πληθυσμιακά, να υπάρχουν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Είναι απληστία να διεκδικούμε μια σχολή, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκά περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους που φοιτούν στο τόπο μας; Είναι παραλογισμός να ζητάμε την αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού;
Εντάξει λοιπόν, εμείς οι εγκληματικά τοπικιστές, οι άπληστοι και οι παράλογοι, σας δίνουμε τις παραιτήσεις μας. Φέρτε άλλους, φέρτε τους συνετούς και τους ολιγαρκείς να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Εμείς θα μείνουμε πιστοί στους αγώνες μας για μια άλλη αυτοδιοίκηση, για μια άλλη εκπαίδευση, για ένα άλλο Λασίθι. Άλλωστε η υπεράσπιση του λαού και του τόπου μας, δεν εξαντλείται στους τοίχους ενός Δημοτικού Συμβουλίου που αρκείται σε διαβεβαιώσεις και εξαγοράζει την όποια εύνοια… με συναίνεση.
Βασίλης Χατζηδάκης
Κωστής Πιταροκοίλης
Γιάννης Δατσέρης

1 σχόλιο:

  1. http://www.newsnow.gr/article/348700/kke-to-programma-athina-apotelei-prosarmogi-stis-anagkes-ton-epixeirimatikon-omilon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή