Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Από τη συνέντευξη τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Άγιο Νικόλαο



Το "Σχέδιο Αθηνά" του Υπουργείου Παιδείας, παρά τις όποιες τροποποιήσεις, παρουσιάστηκαν, προχτές, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αλλάζει στην ουσία και την κατεύθυνσή του. Αποτελεί το επόμενο βήμα για τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε εργαλείο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Yποκριτικά η κυβέρνηση μιλάει για χρόνιες "παθογένειες" και "στρεβλώσεις" προκειμένου να δικαιολογήσει το σχέδιο. Οι ίδιοι δηλαδή, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για αυτές τις παθογένειες, που προέβαλαν την λογική "κάθε πόλη και πανεπιστήμιο - κάθε χωριό και ΤΕΙ", έρχονται σήμερα δήθεν να "εξορθολογήσουν" την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το σχέδιο προβλέπει για τον Άγιο Νικόλαο την μεταφορά και συγχώνευση των δύο τμημάτων του (Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και πληροφοριακών Συστημάτων, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής)   στο Ηράκλειο στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις... και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αντίστοιχα, και για το τμήμα της Ιεράπετρας (Εμπορίας και Διαφήμισης μεταφορά και συγχώνευση στον τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις... στο Ηράκλειο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τις αντιδραστικές απαραίτητες αναδιαρθρώσεις που επιβάλει ο νόμος - πλαίσιο, αυτές που θα υλοποιήσουν τη σύγχρονη “Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΕ” κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα πουλάνε έρευνα, κατάρτιση και "δεξιότητες".  Ένα πανεπιστήμιο όπου θα λειτουργεί στη λογική της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και το είδος των αποφοίτων που θα βγάζουν: Αποφοίτους ευέλικτους και φτηνούς, "κομμένους και ραμμένους" στα πρότυπα που θα θέλουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις.

 Αυτοί, που και πάλι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα, είναι οι λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ιδρύματα. Πώς θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι φοιτούν στα προς συγχώνευση τμήματα ; Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα μετακίνησης και μετακόμισης σπουδαστών, εργαζομένων και διδασκόντων από τις συγχωνεύσεις ; Πρόκειται για πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου στα λαϊκά εισοδήματα και επιδόματα, με την ανεργία να φουντώνει, τις υποδομές, εστίες και λέσχες των ΤΕΙ ανεπαρκείς.

Εμείς δεν βλέπουμε στενά και με πελατειακό τοπικιστικό μάτι το πρόβλημα. Οι Σπουδαστές δεν είναι πελάτες που το Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” μας τους παίρνει και τους πάει στο Ηράκλειο.

Όλες οι διαβεβαιώσεις για "βιωσιμότητα" και "συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες" που προέβαλλαν ανά τα χρόνια οι διάφοροι πανεπιστημιακοί αλλά και τοπικοί παράγοντες (βουλευτές, δήμαρχοι, κ.λ.π.) που πρόθυμα έτρεχαν στους "διαλόγους" με το Υπουργείο, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου για κερδοφορία.

Σήμερα, επανέρχονται και σηκώνουν “αντάρτικο” στην κυβέρνηση όχι για το αυτό καθ' ευατό Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” που υπηρετεί μνημόνια, μεσοπρόθεσμο, ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη οικονομία της αγοράς.

Οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας μιλούν για απόφαση casus belli και για “καίριο χτύπημα στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό του Λασιθίου” αλλά με στενά τοπικιστικά κριτήρια. Το χτύπημα ήρθε πολύ νωρίτερα, τότε που εκείνοι ύψωναν τα σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας το μκόμμα τους την πιο στυγνή αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα προσπαθούν να εξαγνιστούν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Κόπτονται για το αν θα κλείσουν ή όχι τα τμήματα, ενώ δεν λένε κουβέντα για το περιεχόμενο των σπουδών και την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θεοποιούν την ΕΕ που επιβάλλει τις “οικονομίες κλίμακας” σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσω μνημονίων, καταργώντας ή συγχωνεύοντας σχολές και τμήματα. Δεν λένε κουβέντα για Δημόσιες και Δωρεάν Σπουδές, Σίτιση, Στέγαση, Μετακινήσεις, κ.λ.π.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ως πανελλαδική έκφραση στην ΤΔ με ενιαία αντίληψη και θέση είναι αντίθετη στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας που προωθούν τον τοπικιστικό παροξυσμό, συσκοτίζοντας την αλήθεια για τους πραγματικούς υπεύθυνους της φτώχειας, της ανεργίας, της αμάθειας των νέων, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών, όπως παιδείας και υγείας. Αν δεν έφευγαν τα τμήματα ΤΕΙ από τον Άγιο ή την Ιεράπετρα ποιος θα γνώριζε για το Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”, και πολύ περισσότερο πια θα ήταν η θέση όλων εκείνων που εντελώς πατριωτικά σήμερα κόπτονται για τη “διακύβευση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού”.

Ας πάρουν θέση για το γεγονός ότι χρόνια τώρα υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι τους σε ευρωενωσιακή καπιταλιστική κατεύθυνση που αποτελεί και τη μήτρα όλων των δυνών και του Σχεδίου “ΑΘΗΝΑ”.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους του Λασιθίου (επαγγελματίες, ανέργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, χαμηλόμισθους και συνταξιούχους) και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το πλήγμα που δέχονται με την απομάκρυνση των τμημάτων ΤΕΙ, δεν έχουν παρά να μειώσουν έως και καταργήσουν τα δημοτικά τέλη πρωτίστως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα πρόστιμα κοινόχρηστων χώρων για τους επαγγελματίες, μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ, κ.ά.

Εμείς δεν συναινέσαμε όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα. Δεν συναινούμε ούτε και σήμερα που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για την μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις. Ποτέ δεν αντιμετώπιζε τους φοιτητές - σπουδαστές σαν πελάτες. 

Οι εργαζόμενοι του Λασιθίου δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από την ουσία του ζητήματος. Πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Με τις παραιτήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια δεν ιδρώνει το αυτί τους. Μόνο η αμφισβήτηση της δικής τους εξουσίας και η ρήξη έως την ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι που θα τους ενοχλήσει πραγματικά. Το casus belli και η αιτία των βασάνων του λαού μας είναι η ίδια η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το πολιτικό κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό που τους υπηρετεί και νομοθετεί τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Καλούμε τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους του Λασιθίου, τους καθηγητές και άλλο προσωπικό των ΤΕΙ, να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος. Να παλέψουν για μια Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών τους. Ενιαία, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε "πανεπιστημιακή και τεχνολογική". Να διεκδικήσουμε από τους Δήμους φτηνές έως και Δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες και έργα προς όφελος του λαού.

Να πάρουν τη θέση τους στη Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ευρύτερες ανατροπές στην κοινωνία και την οικονομία - Που θα ανοίξει το δρόμο για την Εργατική - Λαϊκή εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου