Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Όργιο διαπλοκής μεγαλοξενοδόχων και Δήμου στην περιοχή της Πλάκας, για την προώθηση μιας ανάπτυξης που το μόνο που σέβεται είναι τα επιχειρηματικά κέρδη


Το κείμενο που αναδημοσιεύει ο "βυσσινόκηπος", είναι μόνο ένα μέρος από μια έρευνα-ρεπορτάζ, που έκανε ο δημοσιογράφος Πέτρος Γιώτης και δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ.
Όλη η έρευνα εδώ
Κάποια ζητήματα από όσα διαβάσετε, έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί εντός Δημοτικού Συμβουλίου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Επίσης έχουν γίνει και κάποιες κινητοποιήσεις για ανοιχτές παραλίες από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, τη Λαϊκή Συσπείρωση, τους πολιτιστικούς συλλόγους Ελούντας, Πλάκας, Φουρνής κι από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας στα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, και του περιβάλλοντος. Όμως πρώτη φορά μπαίνουν τόσα πολλά ζητήματα που δημιουργούν μια συνολική εικόνα για το πως οι κερδοσκόποι και οι κοσμοπολίτες, διαπλέκονται με τοπικούς παράγοντες και ΜΜΕ, ώστε να ολοκληρώσουν την λεηλασία μιας περιοχής.  Πολύ χρήσιμο κείμενο, για τους νέους του τόπου μας, ώστε να μην μένουν ανυποψίαστοι για το ότι συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους και καλύπτεται από τόνους γκλαμουριάς και ψέματος. Πολύ χρήσιμο κείμενο και για τις Δημοτικές Εκλογές που πλησιάζουν

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Όπως κάθε χωριό, έχει και η Πλάκα τον πολιτιστικό της σύλλογο. Με έτος ίδρυσης το 1981, ο «Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Πλάκας» αριθμεί 120 μέλη. Όπως μας λέει με υπερηφάνεια ο σημερινός του πρόεδρος, ο συνταξιούχος δάσκαλος Μανόλης Μπεμπελάκης, ο σύλλογος ανήκει σε δίκτυο τοπικών συλλόγων, με τους οποίους συνεργάζονται και οργανώνουν εκδηλώσεις, ενώ από την ίδρυσή του «τρέχει» διάφορα θέματα που απασχολούν το χωριό και την περιοχή, σε συνεργασία με τους συλλόγους και των άλλων χωριών της περιοχής, της Φουρνής, της Ελούντας, του Βρουχά κτλ. Εκτός των άλλων, συντήρησε και το παλιό μονοτάξιο σχολείο (δεν λειτουργεί πλέον) και οργανώνει σ' αυτό τις εκδηλώσεις του, ενώ δημιούργησε εκεί και σχολή χορού για τα παιδάκια των κατοίκων. Ο πρόεδρος μας είπε, επίσης, ότι ο σύλλογος δε δέχεται «χορηγίες», γιατί αυτές έχουν άλλους σκοπούς.

Ξαφνικά, όμως, εν έτει 2011, προέκυψε στην περιοχή ο «Πολιστικός Σύλλογος ΚΑΛΥΔΩΝ» (Καλυδών ήταν η αρχαία ονομασία της Σπιναλόγκας). Επικεφαλής του Συλλόγου είναι μια celebrity, επιχειρηματίας του real estate, ονόματι Τζίνα Ξανθάκη, γνωστή από τις κουτσομπολίστικες στήλες (αυτές που κατ' ευφημισμόν τις ονομάζουν lifestyle) για την προσωπική της σχέση με τον μεγαλοεπιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας φέρει σε επαφή με απείρου κάλλους δημοσιεύματα, συνοδευόμενα και από τις απαραίτητες στο κοσμικό κουτσομπολιό φωτογραφίες (αξίζει τον κόπο, μολονότι πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι θα δοκιμαστεί σκληρά η αισθητική σας – και όχι μόνο). Ενδεικτικά, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Η «Καλυδών» δεν προέκυψε μέσα από διαδικασίες που αναπτύχθηκαν στην Πλάκα. Είναι  κάτι που κατασκευάστηκε στην Αθήνα και φυτεύτηκε στην Πλάκα, όπως ακριβώς φυτεύονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού. Αλλωστε, είναι παρακολούθημα και εργαλείο αυτών των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, 34 τον αριθμό, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες, μετά ή άνευ συζύγων, και άλλοι παράγοντες «της δημόσιας ζωής» (Δ. Κοντομηνάς, Θ. Βασιλάκης, Γ. Μαρίνος, Γ. Μπιρδιμίρης, Γ. Σπανός, Φ. Κοκοτός, Α. Σμπώκου κ.ά.). Μπορείτε να δείτε τα ονόματα στην ιστοσελίδα της «Καλυδώνος» (εδώ) και είμαστε σίγουροι ότι θ' αναφωνήσετε, όπως συνέβη και μ' εμάς: «τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;».

Αραγε, όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες συγκινήθηκαν από το «βίπερ» της Χίσλοπ και αποφάσισαν να εργαστούν για την ανάπτυξη της Πλάκας και την ευημερία των κατοίκων της, όπως πληροφορούμαστε από κουτσομπολίστικες ιστοσελίδες ότι δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου; Γιατί τότε δεν πήγαν στον υπάρχοντα σύλλογο, να γίνουν μέλη του, να προσφέρουν τις ανιδιοτελείς χορηγίες τους (που γι' αυτούς θα ήταν ψίχουλα), να στηρίξουν τις προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τον τόπο τους από την ερήμωση; Τόσα χρόνια η Πλάκα ρήμαζε, παλιά σπίτια κατέρρεαν και μετατρέπονταν σε σωρούς από πέτρες και ξύλα, δημιουργώντας μια εκπληκτική αντίθεση με το σαγηνευτικό φυσικό τοπίο, αλλά όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι κύριοι και κυρίες δεν έκαναν καμιά κίνηση. Η Πλάκα ήταν γι' αυτούς terra incognita, ενώ για τη Σπιναλόγκα «κάτι είχαν ακούσει».
Τους έπιασε ο πόνος για την Πλάκα ξαφνικά, όταν αυτή μπήκε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη!

Η αλήθεια είναι πως όλοι (ή σχεδόν όλοι, για να μην… αδικήσουμε κανέναν) αυτοί οι επιχειρηματίες έχουν ξενοδοχεία στην περιοχή ή έχουν αγοράσει γη την εποχή που αυτή πουλιόταν «μπιρ παρά», με σκοπό τη μελλοντική τουριστική της «αξιοποίηση». Μπορεί να μην είχαν προβλέψει ότι η έκρηξη του τουριστικού ενδιαφέροντος θα έρχόταν τόσο ξαφνικά και τόσο γρήγορα, είχαν προβλέψει όμως πως αναγκαστικά η τουριστική «ανάπτυξη» θα έφτανε μέχρι την Πλάκα και φρόντισαν ν' αγοράσουν γη για μελλοντική κερδοσκοπία. Με γεια τους με χαρά τους, όχι όμως να εμφανίζονται και ως πρόμαχοι του πολιτισμού…

Και βέβαια, όλο αυτό το «τζετ σετ» δε θα μπορούσε ποτέ να συναγελαστεί με την «πλέμπα» του ιστορικού πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Εστησαν τη μαγαζάρα τους, με βιτρίνα τη γνωστή celebrity (η οποία ήδη είχε ξεκινήσει μπίζνα με την κατασκευή και πώληση πολυτελών βιλών στην περιοχή), και μετά άρχισαν να εγγράφουν στο σύλλογο και όσους από τους ντόπιους ήταν έτοιμοι να τους προσφέρουν «γην και ύδωρ». Δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστοσελίδα του συλλόγου υπάρχει ξεχωριστή ενότητα με τα ονόματα των ιδρυτικών μελών και ξεχωριστή ενότητα με τα ονόματα των υπόλοιπων μελών (άλλοι 33 νοματαίοι, μεταξύ των οποίων ντόπιοι επιχειρηματίες).

Ούτε είναι τυχαίο πως, μολονότι το καταστατικό της «Καλυδώνος» αναφέρει ότι «έδρα του Συλλόγου ορίζεται ο οικισμός της Πλάκας της τοπικής κοινότητας Βρουχά της δημοτικής ενότητας Αγίου Νικολάου Κρήτης», στο κεφάλαιο «Επικοινωνία» του ιστότοπου του συλλόγου διαβάζουμε: «Αθήνα: Ηρώδου Αττικού 5, Τ.Κ. 10674 - Τηλ: +302107232057, Fax: +302107219223 - Κρήτη: Πλάκα Ελούντας, Τ.Κ.72053, Ταχ. Θυρ. 67, e-mail: info@kalidon.com»! Μήπως η κεντρική διεύθυνση του συλλόγου «στην περιοχή των ανακτόρων» (δανειζόμαστε τον… γεωγραφικό όρο από κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα, που επιμένει στα παλιά μεγαλεία και απαξιοί να γράψει «στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου») είναι η κατοικία του κ. Κοντομηνά;

Oποιος έχει στοιχειώδη κρίση μπορεί να καταλάβει πως πίσω απ’ αυτόν τον σύλλογο δεν βρίσκεται η αγάπη για την Πλάκα και τη Σπιναλόγκα, αλλά κρύβονται μπίζνες. Στα σπίτια και τους δρόμους της Πλάκας λέγονται πολλά. Αλλα ακούγονται λογικά, άλλα φαίνονται διογκωμένα, αν και με δόση αλήθειας. Τα στόματα ανοίγουν εύκολα, όμως οι κουβέντες είναι ψιθυριστές. Ολοι (πλην ελαχίστων) φοβούνται να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν. Ειδικά οι επαγγελματίες και οι μεροκαματιάρηδες. Ο φόβος της σύγκρουσης με τους ισχυρούς έχει επιβάλει τη δική του «τάξη» στο χωριό. Η «Δραπετσώνα» φοβάται να συγκρουστεί με το «Κολωνάκι».

Από την άλλη, η «Δραπετσώνα» δεν γνωρίζει και πώς παίζεται το παιχνίδι της προπαγάνδας και της διαφήμισης (αυτό που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται «επικοινωνία»). Πώς, για παράδειγμα, βγήκε η φήμη ότι η περιβόητη Lady Gaga αγόρασε έκταση στην Πλάκα και θα χτίσει βίλα του ενός δισεκατομμυρίου (όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά στο Χρηματιστήριο, σπέρνοντας φήμες για ν' ανεβάσουν τις τιμές, αποκαλούνται, ως γνωστόν, «παπαγαλάκια»), ενώ η ποπ σταρ δεν έχει αγοράσει τίποτα και απλά πέρασε κάποιες μέρες διακοπές στο πολυτελές ξενοδοχείο της οικογένειας Σμπώκου. Πώς η πρόεδρος της «Καλυδώνος» εμφανίζεται στις lifestyle ιστοσελίδες και έντυπα ως «CEO της IVV Ltd» (της εταιρίας της που κατασκευάζει τις βίλες στην Πλάκα), όταν αυτή η εταιρία δεν είναι παρά μια ΕΠΕ, η οποία -σύμφωνα με το νόμο- δεν έχει διευθύνοντα σύμβουλο. Ενας ντόπιος, σε διαδικτυακή ανάρτησή του, αναφέρει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εμείς δε θ' αναφερθούμε στα όσα ακούσαμε στην Πλάκα. Θ' αναφερθούμε σ' αυτά που βρήκαμε στην πολυήμερη έρευνα που κάναμε.

Σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, 21 πολίτες μπορούν να ιδρύσουν σύλλογο. Ουδείς, λοιπόν, θ' ασχολούνταν με το σύλλογο των μπίζνεσμαν και μπιζνεσγούμαν της Πλάκας και αυτός θα βυθιζόταν στη γενική ανυποληψία, αν δεν είχε τη στήριξη των τοπικών αρχών. Στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου της κας Ξανθάκη και των μεγαλοεπιχειρηματιών φιγουράρει και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου (με τον «Καλλικράτη» ολόκληρη η περιοχή έχει περάσει στον εν λόγω Δήμο) Δημήτρης Κουνενάκης! Πολλοί κάτοικοι της Πλάκας και των γύρω περιοχών εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός και μια απορία γεμάτη πολιτική αφέλεια: «Μα καλά, πήγε και γράφτηκε σ' ένα σύλλογο ανταγωνιστικό προς τον ιστορικό  σύλλογο της Πλάκας και περιμένει να πάρει ψήφους;»! Οπως, όμως, σχολίασε ένας πιο «μπασμένος» στα πράγματα, όταν το μυρμήγκι συγκρούεται με τον ελέφαντα, δεν έχει καμιά ελπίδα κι αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Κουνενάκης. Οι ψήφοι της «Δραπετσώνας» της Πλάκας είναι ελάχιστοι για να γείρουν μια ζυγαριά, στον άλλο δίσκο της οποίας συνωστίζονται «πολλά λεφτά». Συνωστίζονται μεγαλοξενοδόχοι, εκπρόσωποι του real estate και μεγαλοεπιχειρηματίες που φιλοδοξούν να κάνουν τουριστικό πλιάτσικο στην περιοχή, βλέποντας ως μάννα εξ ουρανού την ξαφνική εκτίναξη του τουριστικού ενδιαφέροντος γι' αυτή. Ο δήμαρχος-μάνατζερ πάει με τον ελέφαντα και όχι με το μυρμήγκι.

Εμείς δεν δοκιμάσαμε καμιά έκπληξη. Ενας άνθρωπος που ξεκίνησε ως Κνίτης, έγινε στέλεχος του Περισσού, μετά πέρασε στον παλιό Συνασπισμό, μετά στο ΠΑΣΟΚ, μετά στο «ανεξάρτητος με στήριξη ΔΗΜΑΡ», ενώ τώρα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται, μ' άλλα λόγια ένας πρωταθλητής του πολιτικού σαλταδορισμού, έχει αποκτήσει απόλυτη ανοσία σε «μικρόβια» που φέρουν ονόματα όπως «πολιτική ηθική», «κοινωνική ευαιθησία», «συνέπεια», «αξιοπρέπεια» κτλ. Στη «νέα τάξη» που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή έχει επιλέξει το στρατόπεδο του «Κολωνακίου» και όχι της «Δραπετσώνας». Και το υπηρετεί πιστά, ακόμη κι αν πρέπει να μετατραπεί σε «γλάστρα» των celebrities και των αρπακτικών. Μπρος στα κάλλη τι 'ν' ο πόνος;

Ο Μαθιός Φιλιππάκης θυμάται μια δικαστική διαμάχη που είχε με την μετέπειτα πρόεδρο της «Καλυδώνος», όταν αυτή ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Πλάκα. Ως δασολόγος έχει ανοίξει εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων στο νομό. Μεταξύ αυτών άνοιξε και έναν που περιβάλλει κυκλικά το βουνό που οριοθετεί προς τα Δυτικά τον κολπίσκο της Πλάκας. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αφετηρία αυτού του δασικού δρόμου άρχισε να χτίζει τις υπερπολυτελείς βίλες της η IVV Ltd της κας Ξανθάκη. Και βέβαια, ένας δασικός δρόμος είναι δημόσιος και κατά συνέπεια ενοχλητικός για τους υποψήφιους αγοραστές των βιλών της κας Ξανθάκη (για να πάρετε μια ιδέα γι' αυτά τα κιτς  δημιουργήματα του νεοπλουτισμού, που πληγώνουν βάναυσα το τοπίο και την ιστορική του μνήμη, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας εδώ).

Η κα Ξανθάκη αποφάσισε να κλείσει το δασικό δρόμο και ο Μ. Φιλιππάκης θυμάται ότι χρειάστηκε να αυτοδικήσει για να σταματήσει τα μηχανήματα που δούλευαν πυρετωδώς. «Πήδηξα πάνω και το'ς επήρα τα κλειδιά», λέει με το χαρακτηριστικό ιδίωμα της περιοχής. Εγινε δίκη, η δασική υπηρεσία δεν εκπροσωπήθηκε και διεμήνυσε ότι «ο Φιλιππάκης δεν εκπροσωπεί την υπηρεσία» (!), ο ίδιος κατέθεσε ως πολίτης, η IVV Ltd έχασε τη δίκη, ο δασικός δρόμος παρέμεινε ανοιχτός, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί.

Στο μέλλον, βέβαια, ουδείς ξέρει τι πρόκειται να γίνει, καθώς «χοντρά πορτοφόλια», μέλη της «Καλυδώνος», έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις πάνω στη διαδρομή του δασικού δρόμου. Ο δράκος της τουριστικής «ανάπτυξης» θα συνεχίσει να σέρνεται προς τα Δυτικά και να «καταπίνει» τις παρθένες εκτάσεις πάνω στην ακτογραμμή του Κόλπου του Μεραμπέλου…

Αυτή η πρώιμη «περιπέτεια» της κας Ξανθάκη με έναν έντιμο δημόσιο υπάλληλο και παράλληλα πολιτικά ενεργό στην περιοχή εξηγεί ίσως (εν μέρει ή εν όλω) και τη μετέπειτα δημιουργία του συλλόγου «Καλυδών». Εν τη ενώσει η ισχύς (ιδιαίτερα αν στην ένωση συμμετέχουν και οι τοπικοί «άρχοντες»). Πλέον, οι «ενοχλητικοί» σαν τον Φιλιππάκη τίθενται σε «αυτοδίκαιη αργία» και ξωπετάγονται από τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ ο υπουργός «Περιβάλλοντος» διακηρύσσει:

«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό που εμείς ονομάζουμε “περιβαλλοντική αδειοδοτική μεταρρύθμιση” (…) Στόχος είναι, για να ποσοτικοποιήσω την όλη διαδικασία, από τις 23.000 άδειες περιβαλλοντικές που έβγαιναν στη χώρα το 2011 να φτάσουμε σε λιγότερες από 2.000 – 3.000 σε αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες (…) Σε αυτό, θα μας βοηθήσει και η εμπειρία της Παγκόσμιας Τράπεζας» (δηλώσεις Γ. Μανιάτη, 27.8.2013).

Eίπαμε, «γαία πυρί μιχθήτω είναι το σύνθημα» και η κρίση δημιουργεί ευνοϊκότερο περιβάλλον υλοποίησής του. Κάθε προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται «αντιπαραγωγική», «αντιαναπτυξιακή», «οπισθοδρομική» και «γραφειοκρατικό εμπόδιο».

Celebrities και «γλάστρες»

Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση του ρεπορτάζ, παρακαλούμε να δείτε ένα διαδικτυακό δημοσίευμα εδώ. H ιστοσελίδα VIPnews.gr (από τον τίτλο και μόνο μπορείτε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται) δημοσιεύει «ρεπορτάζ» και φωτογραφίες, στις οποίες δυο αιρετοί, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δ. Κουνενάκης, εγκαινιάζουν ένα πάρκο στην Πλάκα και καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια, φωτογραφιζόμενοι ως «γλάστρες» μιας κοσμικής κυρίας (βλέπε φωτογραφία 1). Εγκαινιάζουν ένα πάρκο που έγινε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και επιτρέπουν στην εν λόγω κοσμική κυρία να τους διαπομπεύει σε τέτοιες ιστοσελίδες. Το γεγονός ότι το VIPnews.gr έχει βάλει το λογότυπό του πάνω στις φωτογραφίες αποκαλύπτει ότι τις πήρε «αποκλειστικά» και είναι εύκολο να καταλάβουμε ποια ήταν η πηγή της «αποκλειστικότητας».

 

Ασφαλώς, δεν διέφυγε της προσοχής σας το γεγονός ότι από τη συλλογή των «αποκλειστικών» φωτογραφιών του VIPnews.gr απουσιάζουν παντελώς οι κάτοικοι της Πλάκας και των γύρω περιοχών, που ήταν στα εγκαίνια. Υπάρχουν μόνο celebrities της νεόπλουτης ελληνικής μπουρζουαζίας και οι δύο αιρετοί! Ο tempora ο mores…

Πέρα από το προσωπικό ξεφτιλίκι των δύο πολιτικών, όμως, υπάρχει και ουσία, η οποία, πέραν των άλλων, αγγίζει και τα όρια του νόμου. Στο «ρεπορτάζ» διαβάζουμε ότι «το πρώτο πάρκο της Πλάκας, με οικολογικές προδιαγραφές -ο φωτισμός είναι με φωτοβαλταϊκά- έγινε με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Αγίου Νικολάου και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Καλυδών"». Φυσικά, καμιά τέτοια σύμπραξη δεν υπάρχει. Πρόκειται για δημόσιο έργο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με κρατικά και κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ), όπως μαρτυρά και η πινακίδα που είναι τοποθετημένη στο χώρο (βλέπε φωτογραφία 2). Μάλιστα, το έργο (εντελώς αντιαισθητικό, κατά τη γνώμη μας, αλλά δε θα το συζητήσουμε εδώ αυτό) μάλλον εγκαινιάστηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, γιατί τελείωσαν τα λεφτά. Ετσι, χάσκουν ακόμη κάποιοι γυμνοί τσιμεντένιοι όγκοι, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κάλυψή τους με τη γνωστή σκούρα πέτρα της περιοχής. (Εκτός αν αποφάσισαν ότι θα 'χουν συνδυασμό τσιμέντου-πέτρας, για να προσβάλουν ακόμη πιο βάναυσα το τοπίο).


Η «Καλυδών», κατά τους ισχυρισμούς της, προσέφερε μια μικρή παιδική χαρά, η οποία τοποθετήθηκε εκ των υστέρων σε μια άκρη του πάρκου. Ούτε δέκα χιλιάρικα δεν πρέπει να κοστίζει αυτή η… ολίγη από παιδική χαρά (δυο κούνιες, ένας γύρος, μια μικρή τσουλήθρα και μια τραμπάλα, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία 3), ποσό που καθένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου «Καλυδών» ξοδεύει μόνο για λουλούδια σε μια βραδινή έξοδό του. Ασε που, καθώς το πάρκο έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ (όπως μπορείτε να δείτε επίσης στη φωτογραφία 3), αυτό το πράγμα δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται παιδική χαρά. Κι όμως, αυτό το ασήμαντο πράγμα βαφτίστηκε «σύμπραξη» στην κατασκευή ενός δημόσιου έργου και εξασφάλισε στη celebrity πρόεδρο προβολή ισότιμη μ' αυτή του περιφερειάρχη και του δημάρχου. Για να ακριβολογούμε, η προβολή της προέδρου της «Καλυδώνος» ήταν μεγαλύτερη των αιρετών, οι οποίοι εμφανίζονται ως απλοί υποστηρικτές των πρωτοβουλιών της, ενώ αφήνεται να εννοηθεί πως ό,τι γίνεται στην περιοχή γίνεται με την πρωτοβουλία του lifestyle συλλόγου.


Θα μπορούσε ενδεχομένως να πει κάποιος, ότι την πάτησαν οι αιρετοί «άρχοντες» και ότι δεν ευθύνονται αυτοί για όσα γράφουν οι κουτσομπολίστικες ιστοσελίδες. Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κ. Κουνενάκης, εκτός από δήμαρχος της περιοχής, είναι και ιδρυτικό μέλος της «Καλυδώνος», οπότε είναι συνυπεύθυνος για ό,τι κάνει το εν λόγω μαγαζί. Τα περί «σύμπραξης» δεν τα διέρρευσε κάποιος «άσχετος» στην κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα. Είναι η επίσημη θέση της «Καλυδώνος», η οποία αναφέρεται φαρδιά πλατιά, στην ιστοσελίδα της: «Το πρώτο πάρκο της Πλάκας, με οικολογικές προδιαγραφές -ο φωτισμός είναι με φωτοβαλταϊκά- έγινε με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Αγίου Νικολάου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυδών». O,τι έγραψε το VIPnews αναγράφεται λέξη προς λέξη στην ιστοσελίδα του συλλόγου, συνοδευόμενο μάλιστα από τις ίδιες φωτογραφίες (πλην αυτών με τους άλλους celebrities, οι οποίες, για ευνόητους λόγους, διοχετεύτηκαν μόνο στην κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα). Δείτε εδώ.

Και το ερώτημα είναι: πώς ο Δήμος και η Περιφέρεια επιτρέπουν σε ένα σύλλογο ιδιωτών να αυτοαναγορεύεται σε συμπράττοντα στην κατασκευή ενός δημόσιου έργου και να εκμεταλλεύεται την όποια διαφημιστική υπεραξία απ' αυτό το ψεύδος; Πέρα από το αναμφισβήτητο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει, μήπως υπάρχει και νομικό πρόβλημα;

Τα ίδια έγιναν και με την περιβόητη εγκατάσταση Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, την οποία επίσης δε θέλουμε να σχολιάσουμε από εικαστική άποψη, αλλά να μείνουμε μόνο σε ό,τι σχετίζεται με τη δράση του νεότευκτου συλλόγου-μαγαζιού. Από τις επίσημες ανακοινώσεις γνωρίζουμε ότι η εγκατάσταση Τσόκλη υποστηριζόταν από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη και τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση που έγινε στο Ηράκλειο. Δείτε στο επόμενο βίντεο την παρουσίαση των εγκαινίων από κρητικό κανάλι. «Καλυδών» δεν υπάρχει πουθενά. Προσέξτε το βίντεο των εγκαινίων. Είναι μια τυπική κρατική εκδήλωση, με τους «δεκάρικους» του περιφερειάρχη και του δημάρχου, με την παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη και βουλευτών της περιοχής. Η αφέντισσα της «Καλυδώνος» δεν φαίνεται πουθενά, το όνομα «Καλυδών» δεν ακούγεται ποτέ, ούτε στις ευχαριστίες προς όσους βοήθησαν για να γίνει η έκθεση.

Το VIPnews.gr, όμως, έχει άλλη άποψη και φιλοξενεί διαφορετικό «αποκλειστικό ρεπορτάζ» (δείτε το εδώ). Σύμφωνα μ' αυτό, «η έκθεση με τίτλο: “Εσύ ο τελευταίος λεπρός” του Κώστα Τσόκλη που πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό νησί με την χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυδών, εντυπωσίασε όλους όσοι αποβιβάστηκαν στη Σπιναλόγκα». Για την κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα υπάρχουν μόνο ο Τσόκλης και η «Καλυδών»! Στις φωτογραφίες βλέπουμε διάφορους celebrities και, φυσικά, την πρόεδρο της «Καλυδώνος» να φωτογραφίζεται καμαρωτή και πάλι με τους Αρναουτάκη-Κουνενάκη, χωρίς να της  ξεφεύγει ούτε η Κεφαλογιάννη.

Και πάλι δεν πρόκειται για παραμορφωτικό «ρεπορτάζ» μιας κουτσομπολίστικης ιστοσελίδας. Τα ίδια (με μια μικρή προσθήκη) αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του συλλόγου «Καλυδών», στην οποία ακόμη και σήμερα διαβάζουμε: «Η έκθεση με τίτλο: “Εσύ ο τελευταίος λεπρός” του Κώστα Τσόκλη που πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό νησί σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Περιφέρειας Κρήτης, με την χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυδών, εντυπωσίασε όλους όσοι αποβιβάστηκαν στη Σπιναλόγκα το Σάββατο 2 Ιουνίου» (ολόκληρη τη σχετική καταχώρηση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Αναρωτιέται κανείς αν η VIPnews.gr αντιγράφει την ιστοσελίδα της «Καλυδώνος» ή αν συμβαίνει το αντίθετο! Απλά είναι τα πράγματα, νομίζουμε. Το ίδιο χέρι γράφει τα «ρεπορτάζ» και βαριέται να τα διαφοροποιήσει λίγο για να μην είναι copy-paste (για ξεκάρφωμα, βρε αδερφέ).

Αλλη ιστοσελίδα… κοινωνικού προβληματισμού, όμως, η gossip-tv.gr, δεν είχε ανάλογου περιεχομένου «ρεπορτάζ» για την εγκατάσταση Τσόκλη. Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι τελευταίοι κοσμικοί στη Σπιναλόγκα», αναφερόταν κυρίως σε άλλους celebrities, ενώ δεν είχε ούτε μια λέξη αφιερωμένη στην «Καλυδώνα» και την υποτιθέμενη χορηγία της. Η δε κεντρική  φωτογραφία της ανάρτησης κάθε άλλο παρά κολάκευε την κα Ξανθάκη, για να το πούμε όσο γίνεται πιο κομψά (δείτε εδώ). Ετσι, όμως, παίζεται το παιχνίδι σ' αυτά τα επίπεδα. Ανάλογα με το ποιους «ταΐζεις» έχεις και την προβολή. Ενίοτε δε, η προβολή είναι αρνητική και ισοδυναμεί με υπενθύμιση ότι τα γρανάζια κόλλησαν και θέλουν λάδωμα.

Επιμένουμε σε όλα αυτά τα αντιαισθητικά και απολίτιστα, γιατί μόνον έτσι θα φανεί καθαρά τι σχέση μπορεί να έχουν με τον πολιτισμό τέτοιοι άνθρωποι. Η σχέση τους με τον… πολιτισμό εξαντλείται σε συνεντεύξεις και δηλώσεις στην Espresso, στο VIPnews.gr και στο gossip-tv.gr. Θεωρούν, δε, ότι ανώτατη έκφραση του πολιτισμού είναι τα κοσμικά πάρτι.

Εάν επρόκειτο για τον συμπαθή Μητσάρα, που ψάχνει πού στήνονται κάμερες για να μπει κι αυτός στο πλάνο, θα χαμογελούσαμε με κατανόηση. Εδώ, όμως, πρόκειται για ένα ιδιωτικό μαγαζί (στο οποίο συμμετέχει και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου), το οποίο ιδιοποιείται με προκλητικό τρόπο έργα και εκδηλώσεις που γίνονται με κρατικό χρήμα. Πρώτα το πάρκο, μετά η εγκατάσταση Τσόκλη. Ποιος επιτρέπει αυτή την καπηλεία; Ο δήμαρχος πρώτος και καλύτερος και μετά οι υπόλοιποι τοπικοί και περιφερειακοί «άρχοντες».

Ο δήμαρχος ήταν στο πάνελ κατά την επίσημη παρουσίαση της «Καλυδώνος», ήταν ο πιλότος για την εισαγωγή του μαγαζιού στην τοπική κοινωνία και στα τοπικά δρώμενα. Διαβάζουμε σχετικά στην ιστοσελίδα του μαγαζιού: «Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Λασιθίου, καθώς επίσης της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Την έναρξη της παρουσίασης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, που ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου. Ο κύριος Κουνενάκης στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των κρατικών αρχών για την επίτευξη του εγχειρήματος. Παράλληλα δεσμεύθηκε να υποστηρίξει με τις δυνάμεις του και με τα μέσα που διαθέτει το έργο και τους σκοπούς του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΚΑΛΥΔΩΝ”» (ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση εδώ).

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Γοητεύτηκαν, άραγε, οι πολιτικοί παράγοντες από την… προσωπικότητα μιας celebrity; Δεν νομίζουμε ότι είναι θέμα γοητείας. Αλλοι είναι οι λόγοι και μπορεί να τους εικάσει ο καθένας, χωρίς τη δική μας βοήθεια.

Ας κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο με κάτι ευτράπελο. Από τη σπουδαία ενημερωτική ιστοσελίδα… gossip-tv.gr, με ημερομηνία ανάρτησης 12 Αυγούστου 2013, πληροφορηθήκαμε τα εξής: «Λιάγκας – Σκορδά: Κολύμπι δίπλα στη Σπιναλόγκα / Καλεσμένοι στην Πλάκα του νομού Λασιθίου είναι η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας από τον πολιτιστικό σύλλογο “Καλυδών” για να παραστούν στον αγώνα θαλάσσιας κολύμβησης “Καλυδώνια 2013” στη Σπιναλόγκα. Το ζευγάρι διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με την πρόεδρο και επιχειρηματία Τζίνα Ξανθάκη και αναμένεται, όπως αναφέρει το περιοδικό Τηλέραμα, όχι μόνο να δώσουν το παρών αλλά να φορέσουν τα μαγιό τους και να πάρουν μέρος».

Η λογική είναι η ίδια μ' αυτή διάφορων αστέρων της σκουπιδοτέχνης, που κάνουν αρπαχτές παριστάνοντας τους dj στα εγκαίνια καφετέριας-κλαμπ στην Ανω Ραχούλα. Η παρουσία των σκουπιδοαστέρων εξασφαλίζει στο μαγαζί πελατεία από τα χωριά ολόκληρης της επαρχίας και οι καλεσμένοι φεύγουν, έχοντας ενθυλακώσει ένα καλό «νυχτοκάματο» (συνήθως «μαύρα»). Ομως, το γνωστό ζεύγος των ξεκατινέ πρωινάδικων δεν ενεφανίσθη, απ' όσο μπορέσαμε να δούμε, στον κολυμβητικό αγώνα. Χάλασε κάπου η «δουλειά», ήταν απλώς ένα διαφημιστικό κολπάκι εν γνώσει όλων των μερών ή τους χρησιμοποίησε εν αγνοία τους η κα πρόεδρος; Ο αγώνας, πάντως, και από άποψη κοινού και από άποψη celebrities ήταν… κλάφτα Χαράλαμπε. Πήραν μέρος 55 κολυμβητές και κολυμβήτριες, ενώ μόλις καμιά εκατονπενηνταριά νοματαίοι, συγγενείς και φίλοι, τους περίμεναν στην ακτή για να χειροκροτήσουν την προσπάθειά τους. Φαίνεται πως το διαφημιστικό τρικ με τη δήθεν συμμετοχή του ζεύγους των τηλεπερσόνων, που υποτίθεται ότι θα κολυμπούσε κιόλας, δεν έπιασε και δεν έφερε κόσμο.

Η κα πρόεδρος, πάντως, είχε φροντίσει να καλέσει (με το αζημίωτο υποθέτουμε) τον επαγγελματία πρωταθλητή της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Σπύρο Γιαννιώτη, που κι αυτός όμως δεν έφερε κόσμο στην εκδήλωση. Ο κ. Γιαννιώτης, πάντως, έκανε τη δουλειά του ως σωστός επαγγελματίας. Σφύριξε την έναρξη του αγώνα, έπεσε τελευταίος, κολύμπησε τα περίπου 1.800 μέτρα της διαδρομής χαλαρά και τερμάτισε, εκτός συναγωνισμού, καμιά εκατοστή μέτρα πριν από τον δεύτερο. Στη συνέχεια, την ώρα της απονομής, τοποθετήθηκε σε πλαστική καρέκλα δίπλα στην πρόεδρο, ενώ ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου απέφυγε φανερά να καθήσει κοντά τους. Διάλεξε μια μακρινή γωνιά, έτσι που να βρίσκεται συνεχώς εκτός φωτογραφικού κάδρου. Φοβήθηκε μήπως κάποιο επεισόδιο που διάφοροι από τους κατοίκους της Πλάκας απειλούσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα κάνουν; 'Η ήθελε να αποφύγει τα ξεφτιλίκια στις κουτσομπολίστικες ιστοσελίδες, όπως τις δυο προηγούμενες φορές, έχοντας διαπιστώσει ότι του κάνουν ζημια; Η VIPnews.gr, πάντως, τον… εκδικήθηκε. Αναφέρεται μόνο στην παρουσία του, χωρίς καμιά φωτογραφία και χωρίς λέξη από τον «δεκάρικο» που εκφώνησε στο τέλος (δείτε εδώ).

Κατά τη διάρκεια της απονομής των αναμνηστικών επαίνων σε όσους και όσες κολύμπησαν, μια δημοσιογράφος του lifestyle προσπαθούσε να εκφέρει σωστά τα ονόματα, προκαλώντας συνεχώς καγχασμούς από τους παρευρισκόμενους, καθώς βάφτιζε γυναίκες με ανδρικά ονόματα και το αντίστροφο (κορυφαία διοργάνωση!). Ετσι, αναγκάστηκε να την αντικαταστήσει αγιονικολιώτης γυμναστής, που γνώριζε προφανώς τους αθλητές. Κατάφεραν, τελοσπάντων, μετά πολλών κόπων και βασάνων, να ολοκληρώσουν το έργο, οπότε έφτασε η ώρα της απονομής κυπέλλων στους τρεις πρώτους καθεμιάς από τις τρεις κατηγορίες, τα οποία θα απένειμε ο πρωταθλητής Γιαννιώτης. Μόλις έφτασε η στιγμή, λοιπόν, σηκώθηκε και η κα πρόεδρος από την πλαστική καρέκλα και έσπευσε στη σκηνή, εκτοπίζοντας τη δημοσιογράφο του lifestyle που μέχρι εκείνη τη στιγμή έκανε τη γραμματειακή δουλειά, δίνοντας τους επαίνους σε κάποιον εκπρόσωπο του Λιμενικού, της Αστυνομίας και των τοπικών κοινοτικών συμβουλίων, για να τους παραδώσουν στους αγωνισθέντες. Πλέον, τη δουλειά της γραμματέως έκανε η Τζίνα Ξανθάκη, που τοποθετήθηκε ακριβώς πίσω από τον Σπ. Γιαννιώτη, ώστε κάθε τηλεοπτικό πλάνο και κάθε φωτογραφία του πρωταθλητή με τους νικητές να περιλαμβάνει και την ίδια. Η μόνη διαφορά από τον Μητσάρα είναι ότι αυτός κάνει την ίδια δουλειά… εξωθεσμικά.

Κανείς από τους απειλούντες Πλακιώτες δεν ενεφανίσθη να χαλάσει το κλίμα και η θλιβερή φιέστα ολοκληρώθηκε με έναν σύντομο «δεκάρικο» του δημάρχου, ο οποίος βράβευσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιαννιώτη και ανακοίνωσε ότι η Σπιναλόγκα θα φωτιστεί επί τρίωρο, ύστερα από σχετική άδεια που πάρθηκε μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (αν ακούσαμε καλά). Πώς αποδόθηκε το γεγονός από τη VIPnews.gr; «Ειδικά για τη διοργάνωση παραβλέφθηκαν όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και φωταγωγήθηκε η Σπιναλόγκα που αποτέλεσε το εντυπωσιακότατο σκηνικό της βραδιάς»!

Αυτή είναι άλλη μια… πονεμένη ιστορία. Τοποθετήθηκε φωτισμός στην περίμετρο της Σπιναλόγκας (μέσα στη θάλασσα) και πάνω στο νησί. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, παρενέβη (και δικαίως) η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ζήτησε να γίνουν και έργα πυρασφάλειας, γιατί τα φώτα πάνω στο νησί εγκυμονούν κινδύνους πυρκαγιάς και ανεπανόρθωτης καταστροφής του ιστορικού χώρου. Ετσι, απαγορεύτηκε να λειτουργήσει ο φωτισμός, μέχρι να λυθεί αυτό το ζήτημα. Για τους celebrities, όμως, αυτά είναι «γραφειοκρατικά προσκόμματα». Η φιέστα της «Καλυδώνος» και του δημάρχου (λογάριαζαν μεγάλα πράγματα, άλλο αν τους βγήκε φιάσκο) απαιτούσε τη Σπιναλόγκα φωτισμένη ως ντεκόρ! Μπήκαν έτσι τα μεγάλα μέσα, δόθηκε μια τρίωρη άδεια και ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι όντως υπάρχει πρόβλημα πυρασφάλειας, διαβεβαίωσε ότι η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή! Ξεφτιλίκια…

Επί τη ευκαιρία, να ρωτήσουμε το δήμαρχο, ως «άρχοντα» της περιοχής: οι άνθρωποι που δούλεψαν σκυλίσια για να ολοκληρωθεί το έργο του ηλεκτροφωτισμού, ιδιαίτερα στο δύσκολο κομμάτι της θάλασσας, πληρώθηκαν; Γιατί εμείς άλλα ακούσαμε από καϊκτσήδες στο λιμανάκι του χωριού. Ακούγοντάς τον να κομπάζει από μικροφώνου για τον ηλεκτροφωτισμό της Σπιναλόγκας «μας», αναρωτηθήκαμε αν στα νιάτα του, τότε που ήταν Κνίτης ντε, έτυχε ποτέ να διαβάσει κάποιους στίχους του Μπρεχτ, γραμμένους λες για κάποιους σαν και του λόγου του:

«Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;
Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.

Oι βασιλιάδες κουβαλήσαν τ’ αγκωνάρια;

Kαι τη χιλιοκαταστρεμμένη Bαβυλώνα – ποιος την ξανάχτισε τόσες φορές;

Σε τι χαμόσπιτα της Λίμας της χρυσόλαμπρης ζούσαν οι οικοδόμοι;

Tη νύχτα που το Σινικό Tείχος αποτελειώσαν, πού πήγανε οι χτίστες;

H μεγάλη Pώμη είναι γεμάτη αψίδες θριάμβου. Ποιος τις έστησε;

Πάνω σε ποιους θριαμβεύσανε οι Kαίσαρες;

Tο Bυζάντιο το χιλιοτραγουδισμένο μόνο παλάτια είχε για τους κατοίκους του;

Aκόμα και στη μυθική Aτλαντίδα, τη νύχτα που τη ρούφηξε η θάλασσα,

τ’ αφεντικά βουλιάζοντας, μ’ ουρλιαχτά τους σκλάβους τους καλούσαν».
(Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει)

Ηρθαν τ' άγρια να διώξουν τα ήμερα

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως όλ' αυτά είναι κοινωνικά αδιάφορα ή πως δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα, αφού αφορούν κάποιους celebrities κι έναν επαρχιώτη δήμαρχο. Αντε και κάποιους που κάνουν μπίζνες με τον τουρισμό και έχουν τη δική τους άποψη για τον «πολιτισμό». Δεν είναι, όμως, έτσι. Παράλληλα με το κιτς, το πολιτιστικό σκουπιδαριό και τα καραγκιοζιλίκια, εξελίσσεται και μια προσπάθεια εκβιασμού όσων αντιδρούν στο «αναπτυξιακό» πλιάτσικο, έτσι που να εξαναγκαστούν είτε να υποταχτούν είτε να σηκωθούν και να φύγουν.

Οποιος πηγαίνει στην Πλάκα, το πρώτο που βλέπει είναι το νεκροταφείο του χωριού. Δεξιά, κάτω από το δρόμο, δίπλα στη θάλασσα, με το κύμα να σκάει στο μαντρότοιχό του. Ρωτήσαμε με απορία τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων και Φίλων Πλάκας, γιατί το νεκροταφείο χτίστηκε πάνω στο κύμα. Μας εξήγησε, ότι ήταν το μόνο μέρος που μπορούσαν να χτίσουν το νεκροταφείο τους οι παλιοί κάτοικοι της Πλάκας, γιατί εκεί υπήρχε η μοναδική εκκλησιά, ηλικίας σήμερα περίπου τεσσάρων αιώνων. Μέχρι να χτίσουν, σχετικά πρόσφατα, μια καινούργια εκκλησιά, στη μέση του χωριού, αυτή η μικρή εκκλησιά στην ακροθαλασσιά ήταν η μοναδική, άρα στον περιβάλλοντα χώρο της έπρεπε να θάβονται και οι νεκροί.

Δεκαετίες τώρα, αυτό το μικρό και σεμνό νεκροταφείο, το πλημμυρισμένο στο πράσινο, όχι μόνο δεν ενόχλησε κανέναν, αλλά θεωρούνταν και ως ένα από τα σημεία αναφοράς του χωριού. Σε τελευταία ανάλυση, είναι κι αυτό ιστορικός τόπος, όσο κι αν στα μνήματά του δεν είναι θαμμένοι μεγαλόσχημοι και «επώνυμοι». Εχουν και οι ψαράδες και οι αγρότες της Πλάκας τη δική τους ιστορία, όπως οι κάτοικοι κάθε τόπου.

Πλέον, το νεκροταφείο «ενοχλεί». Δείτε τη φωτογραφία 4 και θα καταλάβετε ποιους ενοχλεί. To νεκροταφείο αποτελεί δυτικό όριο του παραλιακού μετώπου που εκμεταλλεύεται το φαραωνικό ξενοδοχείο της οικογένειας Σμπώκου. Οσο και να θέλουν να επεκταθούν, όποια σχέδια και να έχουν (αυτοί και άλλοι κεφαλαιούχοι που «επενδύουν» στην περιοχή) για τη διαμόρφωση ολόκληρης της παραλίας της Πλάκας, σκοντάφτουν στο νεκροταφείο. Αν φύγει από τη μέση το νεκροταφείο και ενσωματωθεί αρχιτεκτονικά το ιστορικό εκκλησάκι του, τότε η οικογένεια Σμπώκου θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλη την έκταση μέχρι το πάρκο, ενσωματώνοντάς το και αυτό στα σχέδιά της (έχει άδεια για κατασκευή λιμανιού, με υπουργική απόφαση, αν και υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο). Και σχέδια για την παραλία να μην υπάρχουν (λέμε τώρα), ένα φτωχικό νεκροταφείο ψαράδων και αγροτών θεωρείται «αντιαισθητικό» για τα μάτια των καλοταϊσμένων κώλων που ξεκουράζονται σ' αυτό το υπερπολυτελές ξενοδοχείο, στο οποίο ένα δίκλινο κοστίζει από 355 έως 970 ευρώ τη βραδιά!


Το σύνθημα δόθηκε, λοιπόν: ξεθάψτε τους νεκρούς. Κήρυκες γυρνούσαν στο χωριό και ψιθύριζαν στ' αυτιά των κατοίκων πως όποιος σηκώσει τον οικογενειακό του τάφο θα πάρει τρία χιλιάρικα! Οι γνωστοί «υπεργολάβοι» του… «Κολωνακίου» της Πλάκας δήλωναν έτοιμοι να το κάνουν. Αντέδρασαν, όμως, οι πολλοί. Το θεώρησαν ιεροσυλία να ξεπατώσουν το παλιό νεκροταφείο του χωριού τους, επειδή κάποιοι θέλουν να «αξιοποιήσουν» κάθε σπιθαμή αιγιαλού.

Με έκπληξη ακούσαμε ηλικιωμένους και βαθύτατα θρησκευόμενος ανθρώπους να καταφέρονται και κατά του μητροπολίτη, ο οποίος, όπως έλεγαν, τους είπε ότι το νεκροταφείο πρέπει να μεταφερθεί «απ' εκειά». Εκφράζουμε έκπληξη, γιατί ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος έχει καλή φήμη στους κατοίκους της περιοχής, θρησκευόμενους και μη. Είχε ταχθεί κατά του Χριστόδουλου και των «χρυσοπηγικών» την εποχή των συλλαλητηρίων για τις ταυτότητες, στηλίτευσε δημόσια τον Εφραίμ, έχει μιλήσει, όπως λένε, και κατά των νεοναζί. Μήπως η στάση που του καταμαρτυρούν οι πιστοί της Πλάκας έχει σχέση με το γεγονός ότι ο Νεκτάριος είναι υπεύθυνος της Εκκλησίας της Κρήτης για τον «θρησκευτικό τουρισμό», ενώ έχει εκπροσωπήσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικός – Πολιτιστικός Τουρισμός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μοντέλα Ανάπτυξης, εμπειρίες, προοπτικές»; Στην ενότητα «θρησκευτικός τουρισμός» το ισχυρό στοιχείο είναι το ουσιαστικό (τουρισμός) και όχι το επίθετο (θρησκευτικός).

Εν πάση περιπτώσει, με το καλό δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους να ξεπατώσουν το νεκροταφείο τους, οπότε αποφάσισε ο δήμαρχος να το κάνει… διά της πολιορκίας. Οταν εγκαινιάστηκε το πάρκο, οι κάτοικοι διαπίστωσαν με οργή ότι στον παραλιακό χωματόδρομο που περνάει μπροστά από το πάρκο και οδηγεί στο νεκροταφείο είχαν τοποθετηθεί μπάρες! Νεκροφόρα δεν μπορούσε να πάει στο νεκροταφείο!

Η οργή ξεχείλισε. Οι πιο ψύχραιμοι προσέφυγαν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που είναι υπεύθυνη για τον αιγιαλό. Οι πιο αψίκοροι δεν περίμεναν την απάντηση της ΚΥΔ. Μαζεύτηκαν, έκοψαν με τροχό τις μπάρες και τις εξαφάνισαν. Ακόμα υπάρχουν τα σημάδια από τις κομμένες μπάρες (φωτογραφία 5). H KYΔ σωστά απαγόρευσε στο Δήμο να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση στο δρόμο, αλλά όταν ο δήμαρχος έστειλε ντροπιασμένος τα συνεργεία να βγάλουν τις μπάρες, δεν βρήκαν τίποτα και οι άνθρωποι του Δήμου γύριζαν στο χωριό ρωτώντας πού τις είχαν πετάξει οι κάτοικοι.


Εκτοτε, με καθαρά προβοκατόρικο τρόπο, προσπαθούν να κολλήσουν στα μέλη του  Συλλόγου Κατοίκων και Φίλων Πλάκας το βρόμικο χαρακτηρισμό των «βανδάλων», ισχυριζόμενοι ότι κατέστρεψαν και μια σειρά από τα φωτιστικά του πάρκου. Οι άνθρωποι εξοργίζονται όταν το ακούνε, γιατί αυτοί δεν έχουν τίποτα ενάντια στο πάρκο (πώς θα μπορούσαν, άλλωστε;). Οσο για τα κατεστραμμένα φωτιστικά, όλοι ξέρουν ότι είναι έργο «των κοπελιών» και είναι γενικό πρόβλημα στην περιοχή (και όχι μόνο). Μήπως μπορεί ο δήμαρχος να μας πει ποιος κατέστρεψε το φωτισμό της διαδρομής από τη μαρίνα μέχρι την Κιτροπλατεία στον Αγιο Νικόλαο και πλέον χρειάζεσαι φανάρι για να περπατήσεις εκεί τη νύχτα, όταν δεν έχει φεγγάρι; Μήπως μπορεί να μας πει ποιος κατέστρεψε το φωτισμό του αγάλματος που δώρισαν οι αγιονικολιώτες γλύπτες αδελφοί Δημητριάδη («Το κέρας της Αμάλθειας»), το οποίο εδώ και χρόνια στέκει σκοτεινό; Οι «βάνδαλοι» της Πλάκας κατέστρεψαν κι αυτά τα φώτα; Κι ο Δήμος τι κάνει για να συντηρήσει το φωτισμό; Ας αφήσουν, λοιπόν, τις προβοκατόρικες διαδόσεις κατά των κατοίκων της Πλάκας κι ας δουν πώς θα συντηρήσουν και θα προφυλάξουν το φωτισμό.

Οταν εν χορδαίς και οργάνοις ανακοινώθηκε η ίδρυση του συλλόγου «Καλυδών» (με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου στο πάνελ, όπως είδαμε), ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και η κατασκευή «Μουσείου της Σπιναλόγκας». Τα σχετικά μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ και εδώ). Για μπίζνα πρόκειται, σαν κι αυτές που στήνει η Τράπεζα Πειραιώς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ιδιωτικά μουσεία, με εισιτήριο, καφετέρια, πωλητήριο αναμνηστικών κτλ. Με γεια τους και χαρά τους, θα 'λεγε κανείς. Επιχειρηματίες είναι, μπορεί να στήνουν και ιδιωτικά μουσεία. Ο Δήμος τι δουλειά έχει με τέτοιες μπίζνες;

Ομως, ακόμα κι αν το καταπιούμε αυτό, με τη λογική ότι «το κράτος πρέπει να βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία στο αναπτυξιακό της έργο» (π.χ. να της χορηγεί οικόπεδα, να εντάσσει τα σχέδιά της στα διάφορα ΕΣΠΑ κτλ.), εν προκειμένω δεν έχουμε μόνο μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, αλλά και μια καθαρά φασιστικού χαρακτήρα προσπάθεια να αποστερηθούν οι κάτοικοι της Πλάκας και ο πολιτιστικός τους σύλλογος το τελευταίο κομμάτι δημόσιου χώρου που τους έχει απομείνει!

Στο κέντρο του χωριού, στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου, οι κάτοικοι της Πλάκας έχτισαν την καινούργια εκκλησιά τους. Το σχολείο δεν το πείραξαν. Το μετέτρεψαν σε αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου τους. Στην απέναντι άκρη του προαύλιου, το οποίο και πλακόστρωσαν, έχτισαν ένα μικρό αρχονταρίκι, όπου μαζεύονται μετά τον εκκλησιασμό τους, πίνουν τον καφέ τους (τον οποίο φτιάχνουν μόνοι τους) και λένε καμιά κουβέντα. Γνωστά πράγματα, επιβιώσεις της παλιάς κοινοτικής παράδοσης, που μπορεί να τις συναντήσει κανείς σε κάθε χωριό.
Ερχεται, λοιπόν, η «Καλυδών», σε συνεργασία με το δήμαρχο, και θέλει να τους γκρεμίσει το σχολείο και το αρχονταρίκι για να φτιάξει το μουσείο-μπίζνα! Με ιταμότητα και θράσος χιλίων πιθήκων περιγράφουν το σχέδιό τους:

«Το Μουσείο-Κέντρο Πληροφόρησης Σπιναλόνγκας, προτείνεται να κατασκευασθεί στο οικόπεδο του Ιερού Ναού του Αγίου Ραφαήλ στον οικισµό Πλάκα του Δήµου Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Στο οικόπεδο αυτό, που θα απαρτίζει το Ο.Τ. 22Α σύµφωνα µε το υπό έγκριση ρυµοτοµικό σχέδιο, εκτός από τον Iερό Ναό που χτίστηκε το 2000, υπάρχει (ρυµοτοµούµενο) ένα πρόσφατο µονόροφο κτίριο, µε χρήση αρχονταρικιού µε WC και το ερειπωµένο κτίριο του παλιού µονοτάξιου σχολείου.
Η έλλειψη προγραµµατισµού στη δόµηση λόγω της πρότερης απουσίας ρυµοτοµικού σχεδίου, έχει οδηγήσει στην άτακτη δόµηση του οικοπέδου και συνεπώς στον κατακερµατισµό του υπαίθριου χώρου.
Τα κτίρια του σχολείου και του αρχονταρικιού καταλαµβάνουν ζωτικό χώρο από τον περίβολο της εκκλησίας και δυστυχώς υποβαθµίζουν αισθητικά και ακυρώνουν λειτουργικά τον χώρο.
Το υπό έγκριση ρυµοτοµικό σχέδιο, πρόκειται να µικρύνει την έκταση του οικοπέδου προς όφελος των δρόµων. Το κτίριο του Αρχονταρικιού εµποδίζει τη διέλευση της προβλεπόµενης οδού. Επίσης είναι αµφιβόλου αισθητικής και δεν συνάδει ούτε µε το ύφος του προστατευόµενου οικισµού, ούτε µε την παρουσία του Ιερού Ναού του Αγίου Ραφαήλ.
Το παλιό σχολείο είναι δυστυχώς σε ερειπειώδη κατάσταση, µε απαγορευτικό κόστος αναστήλωσης και προβλήµατα δηµόσιας υγείας λόγω της κάλυψής του µε αµίαντο».

Ας ξεκινήσουμε από τα πραγματικά δεδομένα. Το παλιό σχολείο κάθε άλλο παρά σε ερειπιώδη κατάσταση είναι, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία 6. Οι κάτοικοι δεν διανοήθηκαν ποτέ να το γκρεμίσουν («θέλουν να γκρεμίσουν το σχολείο μας», λένε με οργή, αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο σχέδιο ως ιεροσυλία), ενώ ο σύλλογός τους συγκεντρώνει χρήματα για να τοποθετήσει κεραμοσκεπή. Oσο για το αρχονταρίκι (φωτογραφία 7), όχι μόνο δεν είναι «αμφιβόλου αισθητικής», αλλά είναι ένα σεμνό κτίσμα, φτιαγμένο σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής. Ισως η σεμνότητα της κατασκευής του να μην ταιριάζει με το ογκώδες κιτς που εμπορεύονται τα μέλη της «Καλυδώνος». Οσο για τη λειτουργικότητα του χώρου, από πού κι ως πού τους πέφτει λόγος; Αφορά αυτούς που χρησιμοποιούν τα τρία κτίρια (εκκλησία – σχολείο – αρχονταρίκι), δηλαδή τους κατοίκους της Πλάκας, και όχι τους εισβολείς της τουριστικής μπίζνας.


Βάφτισαν το σχολείο «ερείπιο» και το αρχονταρίκι «αμφιβόλου αισθητικής» για να μπορέσουν να τα γκρεμίσουν και στο χώρο τους να κατασκευάσουν το ιδιωτικό μουσείο-μπίζνα, το οποίο –εκτός των άλλων- θα είναι ένα πραγματικά αντιαισθητικό κτίριο, φτιαγμένο σύμφωνα με τη φαραωνική αισθητική των ξενοδοχείων και βιλών της περιοχής (βλέπε τη μακέτα στη φωτογραφία 7). Είναι τέτοια η ιταμότητα που στο επιχειρηματικό τους σχέδιο υπάρχει μέριμνα ακόμα και για τον… καφέ των κατοίκων: «Τη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου (σ.σ. σύμφωνα με τα σχέδιά τους) ορίζει ένα µακρύστενο κτίριο, το οποίο φιλοξενεί το κυλικείο και το πωλητήριο του Μουσείου - Κέντρου Πληροφόρησης. Ο χώρος αυτός δύναται να φιλοξενήσει και τη χρήση του Αρχονταρικιού, εφόσον αυτή νοείται ως χώρος υποδοχής και κεράσµατος». Δηλαδή, θα μπορούν μετά την εκκλησία να περνάνε, να αγοράζουν καφέ από το κυλικείο του μουσείου, να τον πίνουν στα σβέλτα και μετά να πηγαίνουν στο καλό. Οχι να κάθονται εκεί με τις ώρες και να «κουτσομπολεύουν», όπως κάνουν τώρα στο υπάρχον αρχονταρίκι!


Δε θέλουμε να μιλήσουμε άλλο για την αισθητική, διότι υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι να το κάνουν και πρέπει να το κάνουν. Εμείς αναφερόμαστε μόνο στην εισβολή του «πολιτισμού της μπίζνας», που προσπαθεί να ξωπετάξει τους κατοίκους ενός χωριού από τον δημόσιο χώρο που οι ίδιοι, με τα χέρια τους και το υστέρημά τους, δημιούργησαν. Οι Πλακιώτες έχτισαν μια καινούργια εκκλησιά, επενδεδυμένη με πέτρα, αλλά δεν διανοήθηκαν ποτέ να γκρεμίσουν το ιστορικό κτίριο του σχολείου τους. Τα δυο κτίρια, τρία με το μικρό αρχονταρίκι, στέκουν εκεί, σε μια ενότητα που εκφράζει την αισθητική και τον πολιτισμό των απλών ανθρώπων, των ψαράδων και των αγροτών της περιοχής (φωτογραφία 8). Kαι το ερώτημα είναι: έχουν αυτοί οι άνθρωποι το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο τους ή πρέπει να τους τον αρπάξουν με το ζόρι οι αχόρταγοι επιχειρηματίες του τουρισμού, με τη στήριξη των τοπικών αρχών; Τσιφλίκι του πατέρα τους είναι η πλατεία του χωριού και θέλουν να στήσουν εκεί τη μπίζνα τους; Γιατί δεν πάνε παραπέρα, σε κάποιον από τους δικούς τους ιδιωτικούς χώρους, στα ξενοδοχεία και τις βιλάρες τους;


Ρητορικά είναι, βέβαια, τα τελευταία ερωτήματα. Θέλουν να καταλάβουν και τον τελευταίο δημόσιο χώρο, για να εκτοπίσουν βίαια κάθε αντίθετη άποψη και να μετατρέψουν την Πλάκα σε μια μεγάλη τουριστική επιχείρηση. Μετά, θα έρθει και η σειρά της Σπιναλόγκας για «περαιτέρω αξιοποίηση». Ηδη, οι πρώτες κρούσεις για καλλιστεία (America’s Next Top Model) στο μαρτυρικό νησί έγιναν, αλλά ευτυχώς αντιστάθηκαν οι αρχαιολόγοι. Μέχρι πότε θα τα καταφέρνουν; Tο ερώτημα δεν είναι ρητορικό, καθώς η απορριπτική απόφαση πάρθηκε από το ΚΑΣ κατά πλειοψηφία, ενώ σε μερίδα των ΜΜΕ φιλοξενήθηκαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι αρχαιολόγοι είναι… οπισθοδρομικοί και δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη τουριστικής προβολής της χώρας μας! Ποιος ξέρει, ίσως η επόμενη πρόταση να έρθει μέσω… «Καλυδώνος».

Προς το παρόν, το σχέδιο της κατασκευής μουσείου-εμπορείου έχει παγώσει, καθώς προσέκρουσε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου. Το οικόπεδο δεν είναι δημόσιο, αλλά κληροδοτήθηκε από μια οικογένεια, με τη δέσμευση ότι θα γίνει σχολείο. Υπάρχει και σχετική πινακίδα στον τοίχο του παλιού σχολείου. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν την οικογένεια κι αυτή με τη σειρά της απαγόρευσε την κατεδάφιση του σχολείου και την αλλαγή των χρήσεων της πλατείας. Ακούσαμε από κατοίκους, ότι η «Καλυδών» επανέρχεται με νέα πρόταση, από το Ιδρυμα Νιάρχου αυτή τη φορά, όμως στην ιστοσελίδα της δεν είδαμε κάτι σχετικό, οπότε δεν μπορούμε και να σχολιάσουμε. Το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι πως αυτή τη στιγμή έχουμε μια αναγκαστική ανακωχή (λόγω του κληροδοτήματος), την οποία θα διαδεχτεί νέα επίθεση. Μόνο τον χρόνο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε.

Σήμα κατατεθέν τα… σκουπίδια

«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας» (Ματθαίος, 23:27).

Η βιβλική ρήση ταιριάζει απόλυτα στη «διαχείριση απορριμμάτων» που εφαρμόζει στην Πλάκα ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με (μαντέψτε!) τον σύλλογο «Καλυδών». Ο Δήμος μάζεψε τους κάδους των σκουπιδιών σε δυο σημεία, στην αρχή και στο τέλος του χωριού, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, αλλά μακριά από τις ταβέρνες, τα ξενοδοχεία και τις βίλες, και η «Καλυδών» τους έντυσε με ξύλινα πλαίσια, πάνω στα οποία έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της (φωτογραφία 9)! H πρώτη εντύπωση του επισκέπτη της Πλάκας, βιαστική και επιπόλαιη, είναι θετική: κάλυψαν όμορφα τους κάδους των σκουπιδιών. Μόλις πλησιάζεις στο χώρο, όμως, έρχεται η τάση εμετού και λιποθυμίας από την αποφορά των σκουπιδιών, που είναι φανερό ότι κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι οικιακά σκουπίδια, αλλά υπολείμματα από ψαροταβέρνες.


Καθώς φωτογραφίζαμε τον «κεκονιαμένο τάφο» στο έμπα της Πλάκας, σταμάτησε δίπλα μας ένα αυτοκίνητο. «Τώρα φυσά και δεν ακούς τη μυρωδιά, άμα σταματήσει ο βοριάς ν’ ακούσεις ίντα γίνεται», μας είπε χαμογελαστά ο ηλιοκαμένος οδηγός, με τη βαριά λασιθιώτικη προφορά.

Το σπίτι που φαίνεται στην πάνω δεξιά γωνία της φωτογραφίας, σε απόσταση αναπνοής από τα… στολισμένα σκουπίδια, ανήκει στην οικογένεια της κυρίας Μαρίας Πρινιωτάκη. Χτυπήσαμε την πόρτα για να ρωτήσουμε σχετικά, η κυρία Μαρία μας κάλεσε μέσα, μας φίλεψε μ' εκείνον τον άδολο τρόπο που γνωρίζουν οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι και με την κουβέντα μας πήρε η νύχτα. Δε θα γράψουμε όσα μας είπε η κυρία Μαρία στις ώρες που κράτησε η συζήτησή μας. Θα παραθέσουμε μόνο ένα δημόσιο έγγραφο: την καταγγελία της προς τις αρμόδιες αρχές, η οποία μολονότι υποβλήθηκε στις 10 Ιούλη, ακόμη δεν είχε λάβει απάντηση (τουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου). Νομικά δεν έχουμε τη δυνατότητα συνυπογραφής, δημοσιογραφικά όμως συνυπογράφουμε αυτή την καταγγελία, γιατί διαπιστώσαμε με τα μάτια και τη μύτη μας πως ό,τι αναφέρει είναι αληθινό. Τα πάντα. Ακόμα και τις φάκες για τους ποντικούς, που έχει αγοράσει, μας έδειξε η κυρία Μαρία. Η καταγγελία είναι χειρόγραφη και εμείς διατηρούμε τη σύνταξη και την ορθογραφία της:

«Από
Πρινιωτάκη Μαρία
Πλάκα
Τηλ. …
Πλάκα 10 – Ιουλ. 2013

Προς
Περιφερειακή Εν. Λασιθίου
Διεύθυνση Δημ. Υγείας και Κοινων. Μέριμνας
Τμήμα Περιβαλ. Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων
Αγιος Νικόλαος

ΘΕΜΑ: Καταγγελία.

Στις 8 Ιουλίου 2013 στην Πλάκα, ώρα 1 μεσάνυχτα, οι άρχοντες του τόπου Μπουτσάκης Μιχάλης – Μαυρικάκης Βαγγέλης και η αρχόντισσα της Ελούντας Ξανθάκη, αμίλητοι με απάθεια και αδιαφορία άκουσαν το παραλήρημά μου, την αγανάκτηση και το αδιέξοδό μου.

Απολάμβαναν το ποτό τους καμαρώνοντας τα φορτηγάκια από όλες τις ταβέρνες της Πλάκας, που ξεφόρτωναν τα απορρίματα ψαρόνερα, βρωμισμένα ψάρια και άλλες βρωμιές, σε απόσταση αναπνοής 15 μ. από το σπίτι μου, αλλά και άλλα σπίτια της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς.
Εχει γίνει αυτοσχέδια μόνιμη εγκατάσταση – έπιπλο ευρεσιτεχνεία – εναπόθεσης κάθε είδους βρωμιάς. Διάλεξαν τον τόπο συγκέντρωσης!!! 10 μέτρα από την παιδική χαρά, χώρος στάθμευσης για τη Σπίνα Λόγκα, είσοδος της Πλάκας με την τόση επισκεψιμότητα, σε ξαφνιάζει το “έπιπλο” αυτό, δεν περιμένεις πως θα ειδείς τέτοιο πράγμα, που δε μπορείς να πλησιάσεις, ούτε να περάσεις από τη βρωμιά, βρωμιά και δυσοσμία, εστία μόλυνσης και ντροπή για την Πλάκα. Εβαλαν αυτό για βιτρίνα!!!

Ο σύζυγός μου, Αντώνης, άρρωστος με τριπλό εγγεφαλικό και ανάπηρος.

Εγώ καρδιοπαθής, ζω με βηματοδότη και δύσπνοιες και νεφροπαθής.

Φεύγουμε μέρα και νύχτα από το σπίτι μας για να πάρομε μια ανάσα καθαρό αέρα. Δε μπορούμε να ανοίξομε παράθυρο, γιατί η μπόχα κυριεύει το σπίτι μας, όπως και τα άλλα σπίτια της γειτονιάς.

Εχω αγοράσει 10 παγίδες για ποντικούς ψεκάζω και απολυμαίνω για κρεατόμυγες, κατσαρίδες κ.λπ., αν και παθαίνω αλλεργία από τα εντομοκτόνα.

Σας παρακαλώ να κάμετε άμεσα αυτοψία να διαπιστώσετε τις συνθήκες που ζούμε καθώς κινδυνεύει η υγεία μας και να διατάξετε την άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

Σας επισυνάπτω έγγραφο του Συλλόγου Κατοίκων και φίλων Πλάκας, που είμαι μέλος, με ημερομ. 30 Μαΐου 2013 στο οποίο δε δόθηκε σημασία.

Κοινοποίηση προς Εισαγγελεία Λασιθίου
Νεάπολη
Η καταγγέλουσα
Πρινιωτάκη Μαρία».

To επισυναπτόμενο έγγραφο του Συλλόγου Κατοίκων και Φίλων Πλάκας υπογράφεται από τον πρόεδρό του Μπεμπελάκη Μανόλη, απευθύνεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Αγ. Νικολάου και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ανυπόφορη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Πλάκα, μέρος πολυσύχναστο από τουρίστες, καθώς έρχεται το απορριματοφόρο, αδειάζει μηχανικά τα σκουπίδια ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ, σε πια κατάσταση αφήνει τον κάδο και τον περιβάλλοντα χώρο. Βρωμιά, σκουπίδια κυριαρχούν, δε μπορείς να πλησιάσεις, ούτε να ζήσεις…

Καθαρίζονται οι κάδοι;

Δεν υπάρχουν καθαροί, διαθέσιμοι για να αντικαθίστανται οι βρώμικοι κάδοι. Λίγος ασβέστης δεν υπάρχει, να καλυφτούν τα λάδια κ.λ.π. Κυρίως στο χώρο της Παιδικής Χαράς».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση ωχαδερφισμού ενός Δήμου της περιφέρειας. Τόση βλακεία, όμως; Να φτιάξουν σημεία συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης σκουπιδιών (όχι μόνο οικιακών, αλλά και από μια ντουζίνα ψαροταβέρνες και ουζερί) στο έμπα και το βγες ενός τουριστικού χωρού, δίπλα στα σπίτια των ανθρώπων; Κάποιο λάκο έχει η φάβα και δε δυσκολευτήκαμε καθόλου να τον βρούμε.

Εδώ και χρόνια υπήρχε άλλος χώρος συγκέντρωσης των σκουπιδιών και μεταφόρτωσής τους στο απορριμματοφόρο του Δήμου, που περνά συνήθως δυο φορές την εβδομάδα, όπως μας είπαν. Ο χώρος ήταν μακριά από το χωριό, σ' ένα πλάτωμα του δασικού δρόμου, στον οποίο αναφερθήκαμε σε άλλο σημείο της έρευνάς μας. Στον ίδιο δασικό δρόμο που έχουν μέτωπο οι τέσσερις πολυτελείς βίλες που χτίζει η κα Ξανθάκη, η μία εκ των οποίων έχει μάλλον πουληθεί. Τα σκουπίδια μάλλον δεν ενοχλούσαν τις βίλες, ήταν αρκετά μακριά, το απορριμματοφόρο όμως θα έπρεπε να περνά μπροστά απ' αυτές και να πατάει με το βάρος του το καινούργιο λιθόστρωτο με το οποίο έχει καλυφθεί ο δασικός δρόμος μπροστά από τις βίλες. Ετσι, βρέθηκε η λύση: τα σκουπίδια μεταφέρθηκαν στην αρχή και το τέλος του χωριού, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, βασανίζοντας με την αποφορά τους (και όχι μόνο) τους κατοίκους τους. Γι' αυτό και η «Καλυδών» έσπευσε να περιτυλίξει τις εστίες της αφόρητης μπόχας με το καλαίσθητο ξύλινο έπιπλο. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και το real estate της προέδρου εξυπηρετήθηκε και ο σύλλογος εμφανίστηκε σαν να… ομορφαίνει το χωριό! Ηταν η εύκολη λύση, η βολική και για την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η τελική επιλογή τους, να φτιάξουν μικρές ενδιάμεσες χωματερές δίπλα στα σπίτια των ανθρώπων και να τις τυλίξουν με όμορφες ξύλινες κατασκευές, κρύβοντας μόνο την όψη και όχι τη μπόχα και την ανθυγιεινότητα, δείχνει και την αντίληψή τους για τον πολιτισμό. Αυτοί οι κάδοι αποτελούν το σήμα κατατεθέν εκείνων που αποτίουν σπονδές στα καψουροείδωλα της «νύχτας», που φωτογραφίζονται για τις κουτσομπολίστικες ιστοσελίδες και εφημερίδες, που παρασιτούν σε βάρος ενός ολόκληρου λαού και του τόπου του. Οι κάδοι-έπιπλα, αυτοί οι σύγχρονοι «κεκονιαμένοι τάφοι», αποτελούν τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα για τα σχέδια που έχουν και για την Πλάκα και για τη Σπιναλόγκα.

Επιμύθιο

Οσοι γνωρίσαμε την Πλάκα πριν εισβάλουν οι πλιατσικολόγοι της τουριστικής «ανάπτυξης», όσοι αγαπήσαμε το τοπίο της με τα πέτρινα σπίτια, τα γκρεμίσματα που κάποιοι άρχιζαν να τα ξαναχτίζουν, τα γαλαζοπράσινα νερά της και τη Σπιναλόγκα απέναντι να μας θυμίζει πως… «όπου ακούς “τάξη”, ανθρώπινο κρέας μυρίζει», δε θα την ξαναδούμε έτσι.

Δεν πρόκειται, όμως, για τη δικη μας αντίληψη για τον πολιτισμό ή για τις προσωπικές μας μνήμες. Πρόκειται για τη βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους, χωρίς να είναι μάλιστα εχθρικοί στον τουρισμό, από τον οποίο εν μέρει ή εν όλω ζουν και οι δικές τους φαμίλιες ή φαμίλιες συγγενών τους. «Εγώ ήρθα εδώ για να μείνω», είπε η κα Ξανθάκη σ' έναν Πλακιώτη (στη διάθεση της εφημερίδας μας το όνομά του), όπως μας διηγήθηκε ο ίδιος. «Εγώ γεννήθηκα εδώ», της απάντησε. Κι είναι ένας άνθρωπος που μπήκε από μικρός στη βιοπάλη και παλεύει με τη θάλασσα για να ζήσει. Σ' αυτό το σύντομο διάλογο καθρεφτίζονται δυο αντιλήψεις, δυο πολιτισμοί, δυο κόσμοι. Καθρεφτίζεται η νέα «τάξη», η νέα Σπιναλόγκα, το «Κολωνάκι» και η «Δραπετσώνα».

«Για να γίνει κάτι, πρέπει να το ξεκινήσει κάποιος ξωτικός», μας είπε κάποιος άλλος. Δεν συμφωνούμε, γενικά, αλλά κατανοούμε το βάρος που έχει συσσωρευτεί πάνω σε λίγους ανθρώπους. Ενας «ξωτικός», λοιπόν, καταθέτει τη μικρή συμβολή του, με την ελπίδα ότι τη σκυτάλη θα πάρουν οι ντόπιοι. Οχι οι λιγοστοί Πλακιώτες, αλλά όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής. Να αφεθούν οι κάτοικοι της Πλάκας να ορίσουν και να διαχειρίζονται το δημόσιο χώρο τους, να ελεγχθεί αυστηρά η νομιμότητα στα πάντα και, επιτέλους, να φύγει το σκουπιδομάνι έξω από τα σπίτια της κυρίας Μαρίας και των γειτόνων της.

3 σχόλια:

  1. Καλημερα,
    πολυ ενδιαφερον το αρθρο σου και παρα πολλες αληθειες.
    Υπαρχουν ακομα κι αλλες αν ψαξεις λιγο πιο βαθια.
    Ωστοσο και οι ντοπιοι εχουν μεριδιο ευθυνης καθ οτι μεγαλοπιαστηκαν,πουλησαν τη περιουσια τους για ευκολο χρημα και τα εκαναν mercedes και τζιπ (κυριολεκτικα).
    Οποτε αντε τωρα να διορθωσεις τη κατασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακούγεται παράξενο, όμως και στο πιο βαθύ σκοτάδι, αυτό της απόλυτης κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στους ανθρώπους στα ήθη και τα έθιμα τους, βρίσκεται μια μειοψηφία που δίνει με άνισους όρους τη μάχη της αξιοπρέπειας. Και στη περιοχή μας υπάρχουν στώματα που το τελευταίο διάστημα ανοίγουν. Από τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις οικολογικές κινήσεις, τις δημοτικές και κοινωνικές κινήσεις, υψώνεται ένα τείχος προστασίας του συλλογικού συμφέροντος και του περιβάλλοντος. Ένα τείχος που εμποδίζει την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου μιλώντας για ένα άλλου είδους ανάπτυξης προς όφελος των πολλών. Ο Πέτρος Γιώτης, δεν ζει εδώ. Παρόλα αυτά βρήκε ανθρώπους που σπάσαν τη σιωπή τους. Τους ονόμασε (ίσως καθ' υπερβολή) Δραπετσώνα. Ουσιαστικά η (δική μου) Δραπετσώνα, αυτή που ξεμαγαρίζει, που μαγειρεύει, που σερβίρει και που σηκώνει στη πλάτη της τα βάρη των παλατιών (η εργατική τάξη δηλαδή) παραμένει ακόμα σιωπηλή, σε εργασιακές συνθήκες κάτεργου.
    Αν σπάσει αυτή τη σιωπή της, τότε ούτε σε τοπικό ούτε σε κεντρικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε το "Κολωνάκι" να επικαλείται τη συναίνεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Δυστυχώς σε αυτό το τόπο οι ξενοδόχοι έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους, σε έμμισθους σκλάβους και ελέγχουν την πλειοψηφία των εκπροσώπων τους σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Μερικά πιο "προχωρημένα" αφεντικά, τους στέλνουν ενίοτε να τραμπουκίζουν όσες φωνές αντιστέκονται. Η δικτατορία δηλαδή του κεφαλαίου σε όλο της το μεγαλείο. Την ίδια στιγμή, δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες μα και βουλευτές, γνωρίζουν τη κατάσταση αλλά προτιμούν τα κομπρεμί και τα συναγελάσματα με το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσουν την οικονομική και πολιτική εύνοια τους. Να ξαναυποστηριχτούν στις επόμενες εκλογές από ξενοδόχους που μανατζάρουν εκατοντάδες ψήφους του προσωπικού τους. Μερικοί από αυτούς τους αρχόντους, φιγουράρουν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Άλλοι είναι πιο προσεκτικοί. Πάντως από τα κάτω, το καζάνι αρχίζει και βράζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Βασίλη (και όσοι/ες παρακολουθείτε τον Βυσσινόκηπο)
      Δεν είμαι ο πιο τακτικός επισκέπτης της «μπλογκόσφαιρας», γι' αυτό και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη παρέμβασή μου σε μια συζήτηση που με αφορά, αφού ξεκίνησε από την αναδημοσίευση μιας δικιάς μου έρευνας.
      Καταρχάς, ευχαριστώ θερμά (συντροφικά) για την αναδημοσίευση και τον πρόλογο που τη συνοδεύει.
      Στο φίλο ή φίλη που έγραψε το πρώτο σχόλιο θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ πως το θέμα έχει κι άλλο βάθος. Είναι τεράστιο και δεν αναφέρομαι μόνο στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά στο γενικότερο πρόβλημα της τουριστικής «ανάπτυξης». Η Costa del Sol της Ισπανίας θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά δυστυχώς είναι παράδειγμα προς μίμηση. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν κυριαρχούν αυτά που στηλιτεύει ο Βασίλης, με τα οποία συμφωνώ, οπότε δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
      Προσωπικά «έπεσα πάνω στην είδηση» από τύχη και αποφάσισα να καταθέσω τον «οβολόν» μου για δυο λόγους.
      Πρώτο, γιατί ως άνθρωπος αισθάνθηκα βαθύτατα προσβεβλημένος μ' αυτά που έμαθα.
      Δεύτερο, γιατί με τον Αγιο Νικόλαο και τη γύρω περιοχή με συνδέουν τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής μου. Κάτοικος Αθήνας μεν, αλλά με το ένα πόδι να πατά στη γενέθλια Ήπειρο και με το άλλο στον Αγιο Νικόλαο.
      Από τους δύο (ενδεχομένως και περισσότερους) φίλους ή φίλες που στην οιονεί ψηφοφορία του ιστολογίου χαρακτήρισαν την έρευνά μου «υπερβολική» θα ήθελα να ζητήσω τα «επειδή» της κρίσης τους. Θεωρώ ότι κάθε άλλο παρά υπερβολικός υπήρξα, όχι μόνο στα στοιχεία του ρεπορτάζ που επέλεξα να παρουσιάσω (αφού τα πέρασα από πολύ ψιλή κρησάρα), αλλά και στις κρίσεις μου.
      Θα μπορούσα να καλυφθώ πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου και να γράψω όλα όσα άκουσα. Δεν το έκανα, γιατί αυτό αντίκειται στις αρχές μου. Άλλωστε, δε θέλησα να κάνω κουτσομπολιό ή να λύσω προσωπικές διαφορές (που δεν έχω), αλλά να αναδείξω κάποια πράγματα, επιμένοντας στο κοινωνικό και πολιτικό τους περιεχόμενο.
      Θα μπορούσα να ζητήσω πρόσθετες πληροφορίες από φίλους και συντρόφους που ασχολούνται με τα κοινά στην περιοχή, όπως ο Βασίλης. Δεν το έκανα απολύτως συνειδητά. Γιατί ήμουν βέβαιος πως θ' ακολουθούσε ένας ορυμαγδός παραπλάνησης και διαστροφής της ουσίας. Θα με κατηγορούσαν ότι τρόπον τινά αναμιγνύομαι στους τοπικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς, εξυπηρετώντας κάποια πλευρά σε βάρος κάποιας άλλης. Αυτόν τον «καπνό παραλλαγής» θέλησα να αποφύγω, ώστε να έχω εγώ προσωπικά την ευθύνη της έρευνας, μολονότι γνώριζα και γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που θα συμφωνήσουν και που θα μπορούσαν να με εφοδιάσουν εξαρχής με περισσότερα στοιχεία.
      Γι' αυτό και κατέληξα γράφοντας ότι το βάρος πέφτει στους προοδευτικούς ανθρώπους της περιοχής. Αν η έρευνά μου καταφέρει να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον έναυσμα σε μια συζήτηση κι έναν αγώνα που κρατάει χρόνια, τότε θα έχει πετύχει το στόχο της.
      Αυτά τα λίγα, ως συνεισφορά στη διαδικτυακή συζήτηση, μαζί με την παράκληση να αναδημοσιεύσεις και ένα follow up που έγραψα σήμερα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον μητροπολίτη κ. Νικόδημο. Θέλω να είμαι δίκαιος και να μην περιοριστώ μόνο στη δημοσίευση από την ιστοσελίδα της «Κόντρας». Αυτό το μικρό δημοσίευμα μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ: http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/19865.Μητροπολίτης-Πέτρας-Ποτέ-δεν-είπα-να-φύγει-το.
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων
      Εις το επανιδείν
      Πέτρος Γιώτης

      Διαγραφή