Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.

Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Από τη συνέντευξη τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Άγιο Νικόλαο



Το "Σχέδιο Αθηνά" του Υπουργείου Παιδείας, παρά τις όποιες τροποποιήσεις, παρουσιάστηκαν, προχτές, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αλλάζει στην ουσία και την κατεύθυνσή του. Αποτελεί το επόμενο βήμα για τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε εργαλείο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Yποκριτικά η κυβέρνηση μιλάει για χρόνιες "παθογένειες" και "στρεβλώσεις" προκειμένου να δικαιολογήσει το σχέδιο. Οι ίδιοι δηλαδή, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για αυτές τις παθογένειες, που προέβαλαν την λογική "κάθε πόλη και πανεπιστήμιο - κάθε χωριό και ΤΕΙ", έρχονται σήμερα δήθεν να "εξορθολογήσουν" την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το σχέδιο προβλέπει για τον Άγιο Νικόλαο την μεταφορά και συγχώνευση των δύο τμημάτων του (Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και πληροφοριακών Συστημάτων, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής)   στο Ηράκλειο στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις... και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αντίστοιχα, και για το τμήμα της Ιεράπετρας (Εμπορίας και Διαφήμισης μεταφορά και συγχώνευση στον τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις... στο Ηράκλειο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τις αντιδραστικές απαραίτητες αναδιαρθρώσεις που επιβάλει ο νόμος - πλαίσιο, αυτές που θα υλοποιήσουν τη σύγχρονη “Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΕ” κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα πουλάνε έρευνα, κατάρτιση και "δεξιότητες".  Ένα πανεπιστήμιο όπου θα λειτουργεί στη λογική της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και το είδος των αποφοίτων που θα βγάζουν: Αποφοίτους ευέλικτους και φτηνούς, "κομμένους και ραμμένους" στα πρότυπα που θα θέλουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις.

 Αυτοί, που και πάλι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα, είναι οι λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ιδρύματα. Πώς θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι φοιτούν στα προς συγχώνευση τμήματα ; Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα μετακίνησης και μετακόμισης σπουδαστών, εργαζομένων και διδασκόντων από τις συγχωνεύσεις ; Πρόκειται για πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου στα λαϊκά εισοδήματα και επιδόματα, με την ανεργία να φουντώνει, τις υποδομές, εστίες και λέσχες των ΤΕΙ ανεπαρκείς.

Εμείς δεν βλέπουμε στενά και με πελατειακό τοπικιστικό μάτι το πρόβλημα. Οι Σπουδαστές δεν είναι πελάτες που το Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” μας τους παίρνει και τους πάει στο Ηράκλειο.

Όλες οι διαβεβαιώσεις για "βιωσιμότητα" και "συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες" που προέβαλλαν ανά τα χρόνια οι διάφοροι πανεπιστημιακοί αλλά και τοπικοί παράγοντες (βουλευτές, δήμαρχοι, κ.λ.π.) που πρόθυμα έτρεχαν στους "διαλόγους" με το Υπουργείο, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου για κερδοφορία.

Σήμερα, επανέρχονται και σηκώνουν “αντάρτικο” στην κυβέρνηση όχι για το αυτό καθ' ευατό Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” που υπηρετεί μνημόνια, μεσοπρόθεσμο, ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη οικονομία της αγοράς.

Οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας μιλούν για απόφαση casus belli και για “καίριο χτύπημα στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό του Λασιθίου” αλλά με στενά τοπικιστικά κριτήρια. Το χτύπημα ήρθε πολύ νωρίτερα, τότε που εκείνοι ύψωναν τα σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας το μκόμμα τους την πιο στυγνή αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα προσπαθούν να εξαγνιστούν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Κόπτονται για το αν θα κλείσουν ή όχι τα τμήματα, ενώ δεν λένε κουβέντα για το περιεχόμενο των σπουδών και την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θεοποιούν την ΕΕ που επιβάλλει τις “οικονομίες κλίμακας” σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσω μνημονίων, καταργώντας ή συγχωνεύοντας σχολές και τμήματα. Δεν λένε κουβέντα για Δημόσιες και Δωρεάν Σπουδές, Σίτιση, Στέγαση, Μετακινήσεις, κ.λ.π.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ως πανελλαδική έκφραση στην ΤΔ με ενιαία αντίληψη και θέση είναι αντίθετη στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας που προωθούν τον τοπικιστικό παροξυσμό, συσκοτίζοντας την αλήθεια για τους πραγματικούς υπεύθυνους της φτώχειας, της ανεργίας, της αμάθειας των νέων, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών, όπως παιδείας και υγείας. Αν δεν έφευγαν τα τμήματα ΤΕΙ από τον Άγιο ή την Ιεράπετρα ποιος θα γνώριζε για το Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”, και πολύ περισσότερο πια θα ήταν η θέση όλων εκείνων που εντελώς πατριωτικά σήμερα κόπτονται για τη “διακύβευση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού”.

Ας πάρουν θέση για το γεγονός ότι χρόνια τώρα υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι τους σε ευρωενωσιακή καπιταλιστική κατεύθυνση που αποτελεί και τη μήτρα όλων των δυνών και του Σχεδίου “ΑΘΗΝΑ”.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους του Λασιθίου (επαγγελματίες, ανέργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, χαμηλόμισθους και συνταξιούχους) και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το πλήγμα που δέχονται με την απομάκρυνση των τμημάτων ΤΕΙ, δεν έχουν παρά να μειώσουν έως και καταργήσουν τα δημοτικά τέλη πρωτίστως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα πρόστιμα κοινόχρηστων χώρων για τους επαγγελματίες, μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ, κ.ά.

Εμείς δεν συναινέσαμε όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα. Δεν συναινούμε ούτε και σήμερα που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για την μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις. Ποτέ δεν αντιμετώπιζε τους φοιτητές - σπουδαστές σαν πελάτες. 

Οι εργαζόμενοι του Λασιθίου δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από την ουσία του ζητήματος. Πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Με τις παραιτήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια δεν ιδρώνει το αυτί τους. Μόνο η αμφισβήτηση της δικής τους εξουσίας και η ρήξη έως την ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι που θα τους ενοχλήσει πραγματικά. Το casus belli και η αιτία των βασάνων του λαού μας είναι η ίδια η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το πολιτικό κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό που τους υπηρετεί και νομοθετεί τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Καλούμε τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους του Λασιθίου, τους καθηγητές και άλλο προσωπικό των ΤΕΙ, να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος. Να παλέψουν για μια Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών τους. Ενιαία, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε "πανεπιστημιακή και τεχνολογική". Να διεκδικήσουμε από τους Δήμους φτηνές έως και Δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες και έργα προς όφελος του λαού.

Να πάρουν τη θέση τους στη Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ευρύτερες ανατροπές στην κοινωνία και την οικονομία - Που θα ανοίξει το δρόμο για την Εργατική - Λαϊκή εξουσία.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Υπό ποιο πολιτικό σκεπτικό κατατέθηκαν οι παραιτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγίου Νικολάου

Παραίτηση σύσσωμης της ομάδας της Λαϊκής Συσπείρωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.
Οι παρακάτω υπογράφοντες θέτουμε στη διάθεση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τις παραιτήσεις μας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ, αν υλοποιηθεί το σχέδιο «Αθηνά» με το οποίο καταργούνται τα 3 τμήματα του νομού Λασιθίου.
Αγαπητέ πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανένας σπουδαστής δεν πρέπει να μείνει ξεκρέμαστος κι αβοήθητος από την πόλη μας και τους κατοίκους της. Όχι γιατί θα αδειάσουν κάποια μαγαζιά ή θα μείνουν κάποια σπίτια ξενοικίαστα, αλλά γιατί είναι πραγματικά άδικο να φορτώνονται τα βάρη μιας οποιασδήποτε μεταρρύθμισης, στις πλάτες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά να είναι τα δικά μας παιδιά. Άλλωστε πολλά παιδιά Αγιονικολιωτών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εβρισκόμενα σε άλλες πόλεις.
Ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα:
Είναι απρεπές για όλους μας, όταν ένας βουλευτής ένας πολιτευτής και δύο δήμαρχοι διαβουλεύονται από το τηλέφωνο, για ένα ζήτημα που αφορά τις σπουδές και το επαγγελματικό μέλλον εκατοντάδων φοιτητών. Οι φοιτητές δεν είναι αναλώσιμα, για να δούμε πόσοι χρειάζονται εδώ, πόσοι περισσεύουν παραπέρα και πως θα γίνει η μεταφορά τους…
Είναι ανάρμοστο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν μια ομάδα καθηγητών αποφασίζει τη χωροθέτηση μιας σχολής ανάλογα με τα συντεχνιακά της συμφέροντα.
Είναι επικίνδυνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις επιταγές του μνημονίου και όχι με βάση τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Εφαρμόζεται έτσι τυφλά μια πολιτική που βλέπει την Παιδεία και όλες τις κοινωνικές δαπάνες σαν περιττό έξοδο, το οποίο θα πρέπει να περικοπεί. Στα πλαίσια αυτά θα περικοπούν περεταίρω οι δωρεάν σπουδές, το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά.
Είναι ανέντιμο στην ώρα μιας κρίσης που εξουθενώνει τη λαϊκή οικογένεια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση να προσαρμόζεται στις συμφωνίες της Ευρωένωσης που βάζει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, καταργεί την ειδίκευση στο πτυχίο και μπάζει τους ιδιώτες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα πορτοπαράθυρα.
Τα όσα έγιναν χθες, γελοιοποιούν ακόμα και στα μάτια του πιο φανατικού οπαδού της κυβερνητικής πολιτικής τη σοβαροφάνεια της μεταρρύθμισης αφού μέσα σε ένα απόγευμα άλλαξε το υποτίθεται πολύ προσεχτικά σχεδιασμένο και δημοκρατικά συζητημένο, τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης «ΑΘΗΝΑ».
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σα να μην πέρασε μια μέρα από ένα παρελθόν που πολλοί αποτάσσονται μετά βδελυγμίας. Άρα κάποιοι δεν πήραν κανένα μάθημα από το μίζερο παρελθόν, που μας οδήγησε σε ένα ανυπόφορο παρόν και σε ένα αύριο χωρίς προοπτική.
Ανακεφαλαιώνοντας, για μας οποιαδήποτε αλλαγή στο σχέδιο έρθει και δεν κατοχυρώνει το μέλλον αυτών των παιδιών, τουλάχιστον όσον αφορά το αντικείμενο σπουδών τους και την αξία των πτυχίων τους, είναι για εμάς μη αποδεκτή.
Την ίδια στιγμή είτε με την ιδιότητα των Δημοτικών Συμβούλων είτε χωρίς αυτήν, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια άλλη λογική στη χωροταξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Κρήτη.
Θεωρούμε ότι το Λασίθι δικαιούται να ωφεληθεί από την κοινωνική και πολιτιστική υπεραξία που δημιουργούν οι νέοι άνθρωποι σε μια περιοχή. Θέλουμε οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα που διάλεξαν. Από την άλλη οι νέοι άνθρωποι εξ αντικειμένου θα βοηθήσουν τις παραγωγικές μονάδες  του τόπου μας, θα δώσουν νέες ιδέες, θα διερευνήσουν αναπτυξιακές δυνατότητες, θα μελετήσουν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Είναι έγκλημα να θέλουμε κάτι τέτοιο για το νομό μας; Είναι τοπικισμός να θέλουμε σε ένα νομό που έχει μείνει ουραγός σε έργα υποδομής, σε ένα νομό που φθίνει ακόμα και πληθυσμιακά, να υπάρχουν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Είναι απληστία να διεκδικούμε μια σχολή, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκά περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους που φοιτούν στο τόπο μας; Είναι παραλογισμός να ζητάμε την αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού;
Εντάξει λοιπόν, εμείς οι εγκληματικά τοπικιστές, οι άπληστοι και οι παράλογοι, σας δίνουμε τις παραιτήσεις μας. Φέρτε άλλους, φέρτε τους συνετούς και τους ολιγαρκείς να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Εμείς θα μείνουμε πιστοί στους αγώνες μας για μια άλλη αυτοδιοίκηση, για μια άλλη εκπαίδευση, για ένα άλλο Λασίθι. Άλλωστε η υπεράσπιση του λαού και του τόπου μας, δεν εξαντλείται στους τοίχους ενός Δημοτικού Συμβουλίου που αρκείται σε διαβεβαιώσεις και εξαγοράζει την όποια εύνοια… με συναίνεση.
Βασίλης Χατζηδάκης
Κωστής Πιταροκοίλης
Γιάννης Δατσέρης

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Λεία των πολυεθνικών ο πλούτος του λαού



Η «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική
 όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του μετόχου της «ΑΚΤΩΡ»


Η προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση, την Κυριακή 17/2, στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές Χαλκιδικής, έδωσε πρόσχημα στην κυβέρνηση να εξαπολύσει όργιο καταστολής με δεκάδες προσαγωγές, κυρίως κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού, που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού εκεί. «Εχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στέλνοντας μήνυμα ότι ο βούρδουλας «του νόμου και της τάξης» θα περάσει πάνω από τις πλάτες όποιου τολμά να αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων και εναντιώνεται στα σχέδιά τους. Οτι οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που βάζουν εμπόδια στη δράση των καπιταλιστών αντιμετωπίζονται ως έγκλημα και χτυπιούνται αλύπητα. Ομως, τι ακριβώς σπεύδουν να προστατέψουν οι αστικές κυβερνήσεις; Ποια συμφέροντα ντόπιων και ξένων μονοπωλίων;

Το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην κοινοπραξία «Ελληνικός Χρυσός». Το 95% της εταιρείας ανήκει στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold», το υπόλοιπο 5% στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», του ομίλου Μπόμπολα. Κάτω από το δάσος των Σκουριών με τις υπεραιωνόβιες οξιές και δρύες του, γράφεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού, αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λάκκος που άνοιξε στις Σκουριές η «Ελληνικός Χρυσός»
(από το φωτογραφικό αρχείο της μεγαλομετόχου καναδέζικης πολυεθνικής)
Οπως αναφέρει η ίδια η ΑΚΤΩΡ σε κείμενά της, «η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε ορυκτά και μέταλλα από ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία και η προοπτική της εκμετάλλευσης του πλούσιου υπεδάφους της Ελλάδας και του ευρύτερου χώρου των Βαλκανίων οδήγησαν την ΑΚΤΩΡ στην απόφαση να εισέλθει στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών (...) Σήμερα, η ΑΚΤΩΡ κατέχει το 1,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Τορόντο (TSX), της Νέας Υόρκης (NYSE) και της Αυστραλίας (ASX) μεταλλευτικής εταιρείας ELDORADO GOLD CORPORATION (ELD) και το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.».
Δίνει μια εικόνα από το διαρκές αλισβερίσι μεταξύ των μεγιστάνων του πλούτου: «Στο πλαίσιο παγίωσης μιας στρατηγικής συμμαχίας με την EUROPEAN GOLDFIELDS (EGU), συμφωνήθηκε στις 5 Ιουνίου 2007 η ανταλλαγή 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. (από το 35% που κατείχε πριν η ΑΚΤΩΡ) με 19,9% του μετοχικού κεφαλαίου της EUROPEAN GOLDFIELDS (EGU). Τον Οκτώβριο του 2011 η ΑΚΤΩΡ πούλησε στην Qatar Holding 13.000.000 μετοχές της European Goldfields (δηλ. ποσοστό 7,07%) με 10 σεντ δολαρίου ανά μετοχή. Τέλος, το Δεκέμβριο του 2011, η EGU συμφώνησε στην προτεινόμενη φιλική εξαγορά της από την ELD, η οποία συναλλαγή εγκρίθηκε από τις Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της EGU και ELD (21 Φεβρουαρίου 2012)».

Moνάδα επεξεργασίας της «Ελληνικός Χρυσός» στο Στρατώνι
(από το φωτογραφικό αρχείο της μεγαλομετόχου καναδέζικης πολυεθνικής)
Το Γενάρη του 2004, η «Ελληνικός Χρυσός» σύναψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για τα δικαιώματα εξόρυξης στα «Μεταλλεία Κασσάνδρας». Από τον Οκτώβρη 2005, κατέχει άδεια εκμετάλλευσης του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» στο χωριό Στρατονίκη. Από τα μεικτά θειούχα που αποσπώνται εκεί, εξάγονται εμπορεύσιμα συμπυκνώματα μολύβδου/αργύρου και ψευδαργύρου στη μονάδα εμπλουτισμού κοιτασμάτων του Στρατωνίου. Το Γενάρη του 2006, η «Ελληνικός Χρυσός» υπέβαλε επιχειρησιακό σχέδιο για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Σκουριών, καθώς και για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή του Στρατωνίου.

Εχουμε, επομένως, ολοκληρωμένα το «επενδυτικό» σχέδιο και τα μεταλλευτικά δικαιώματα της «Ελληνικός Χρυσός» να επεκτείνονται σε 317.000 στρέμματα περιλαμβάνοντας το υφιστάμενο μεταλλείο στις «Μαύρες Πέτρες», δημιουργία μεταλλείου επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης στις Σκουριές, υπόγειο μεταλλείο στην Ολυμπιάδα, στοά μεταφοράς μεταλλεύματος (Ολυμπιάδα - Μαντέμ Λάκκο), μεταλλουργία χαλκού - χρυσού, εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέος, τέσσερα τέλματα αποβλήτων, βιομηχανικό λιμάνι, δεξαμενές αποθήκευσης και 14 περιοχές δυνητικής εξόρυξης. Λέγεται ακόμα ότι σχέδιο της εταιρείας είναι να κατασκευάσει στην καρδιά του δάσους των Σκουριών ένα ανοιχτό και ένα υπόγειο ορυχείο προκειμένου να εξορύξει το κοίτασμα. Το ανοιχτό ορυχείο θα έχει διάμετρο 700 μέτρα και βάθος 200. Το υπόγειο θα έχει σήραγγες μήκους 25 χιλιομέτρων, που θα φτάνουν ακόμα και τα 770 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός» με κατά καιρούς δηλώσεις τους έχουν γνωματεύσει ότι το μεταλλευτικό πεδίο στη Χαλκιδική είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο που δεν έχει μόνο χρυσό. Είναι ένα πολυμεταλλικό μεταλλευτικό πεδίο με χαλκό, άργυρο, χρυσό, μόλυβδο, ψευδάργυρο. Το δε αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα πάρει δικαιώματα εξόρυξης, έστω ένα ποσοστό σε χρήμα, καθώς ο Μεταλλευτικός Κώδικας της Ελλάδας, που γράφτηκε επί χούντας (αυτή που υμνολογεί η Χρυσή Αυγή), δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με άλλα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.
Το 2011 ο τότε ΥΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και υπέγραψε την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, που ανοίγει δρόμο στην εταιρεία για την εκμετάλλευση του συνόλου των ορυκτών πόρων της Β. Χαλκιδικής και τη μεταλλουργική τους επεξεργασία με τη μέθοδο της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting), αγνοώντας τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, επιστημονικών φορέων, του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αλλά και του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), που ζητούσαν την απόρριψη της ΜΠΕ και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου. Εκτοτε, με αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία κατά χρήση και κυριότητα χιλιάδες στρέμματα δημόσιου δάσους, για την υλοποίηση των μεταλλευτικών της έργων, επιτράπηκε κάθε είδους αυθαίρετη καταστροφή δασών και δόμηση κτισμάτων, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Θυμίζουμε εδώ ότι στην περιοχή υπάρχει ιστορικό δραστηριοποίησης πολυεθνικών με έπαθλο τον πλούτο του λαού και του τόπου. Τέλη της δεκαετίας του '90, η επίσης καναδική εταιρεία «TVX Gold» θέλησε να κατασκευάσει στην περιοχή ένα ορυχείο χρυσού και τότε οι κάτοικοι είχαν ανατρέψει τα σχέδιά της με ένα δυναμικό κίνημα αντίστασης. Η εταιρεία πτώχευσε και αποχώρησε από την Ελλάδα.
Φτηνοί εργάτες - αμύθητος πλούτος
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ποιον εξυπηρετεί η περιλάλητη αυτή «επένδυση» και η «ανάπτυξη» που τάχα θα φέρει. Η «Ελληνικός Χρυσός» σχεδιάζει μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ και από αυτήν προσδοκά, σε διάστημα περίπου 7 χρόνων, να εισπράξει καθαρά κέρδη 11 δισ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει συμμάχους στην τοπική κοινωνία, διαφημίζει ότι σε πλήρη ανάπτυξη τα μεταλλεία θα απασχολούν άμεσα περίπου 1.300 εργαζόμενους. Σήμερα, απασχολούνται περίπου 700, με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, με επιδοτούμενα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ και μέσω δίμηνων προγραμμάτων κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης θα είναι καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, καταστροφή άλλων κλάδων, όπως τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, ενδεχομένως και η αλιεία.
Μια επιβεβαίωση των παραπάνω κάνει η ίδια η μητρική της «Ελληνικός Χρυσός», η καναδική «Eldorado Gold». Γράφει σε Δελτίο Επενδυτή που δημοσιοποίησε προς μετόχους και άλλους ενδιαφερόμενους στις 2/11/2012: «Η Eldorado Gold, εταιρεία μεσαίου μεγέθους και χαμηλού κόστους, που δραστηριοποιείται στο μεταλλευτικό/μεταλλουργικό κλάδο χρυσού σε Τουρκία, Κίνα, Ελλάδα, Βραζιλία και Ρουμανία, διαθέτει πέντε ενεργά μεταλλεία και αρκετά σε αναπτυξιακό ή/και κατασκευαστικό στάδιο. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ευρέος φάσματος ερευνητικό πρόγραμμα, με τη στρατηγική της να συνοψίζεται στο συγκερασμό συγκράτησης κόστους με υψηλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού, μια προσέγγιση που εξασφαλίζει υγιή περιθώρια κέρδους, πολιτική μερισμάτων που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και εδράζεται στις παραχθείσες ποσότητες χρυσού και στην τιμή του μετάλλου, όπως και εξαιρετικά ποσοστά απόδοσης μερίσματος, διασφαλίζοντας έτσι τη θέση της εταιρείας μεταξύ των κορυφαίων του κλάδου ως προς τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
Στόχο της εταιρείας για την επόμενη τετραετία αποτελεί ο διπλασιασμός της ετήσιας παραγωγής χρυσού (με πρόβλεψη για το 2012 τις 660.000 ουγγιές) ενώ ο στόχος για το 2016 είναι 1,7 εκατ. ουγγιές χρυσού, ήτοι αύξηση 160% εντός πενταετίας. Επιπροσθέτως τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας βαίνουν μειούμενα στην πενταετία καθώς αυτή τη στιγμή συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των εταιρειών με τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη στον κλάδο (το ποσό εκτιμάται για το 2012 στα 465 δολάρια/ουγγιά) ενώ για το 2016 το (καθαρό από υποπροϊόντα) κόστος δεν αναμένεται να υπερβεί τα 325-350 δολάρια η ουγγιά».
Πόσο πιο καθαρά να περιγράψει την εξίσωση φτηνοί εργαζόμενοι ίσον πλούσια αφεντικά;

Σε ειδική αναφορά στο Δελτίο για τις Σκουριές αναγράφεται ότι υπάρχει κοίτασμα πορφυριτικού χαλκού - χρυσού. Οτι προβλέπεται επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη με διάρκεια ζωής ορυχείου τα 27 έτη με πλήρη αδειοδότηση, πλήρη υποδομή (οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, λιμενικές εγκαταστάσεις). Αναμένουν έναρξη παραγωγής εντός του 2015. Προβλέπουν ετήσια παραγωγή από επιφανειακή εξόρυξη 140.000 ουγγιές χρυσού και 30.000 τόνους χαλκού. Σε αγγλόγλωσση περίληψη παρουσίασης της δουλειάς στις Σκουριές αναφέρουν ότι το «πρότζεκτ» έχει συνολικά ως μεταλλευτικά αποθέματα 3.600.000 ουγγιές χρυσού και 736.000 τόνους χαλκού.

Για δε την «επέκταση» (όπως την χαρακτηρίζουν) της δραστηριότητάς τους στην κοντινή Ολυμπιάδα, στο Δελτίο αναφέρουν ότι εκεί υπάρχει πολυμεταλλικό κοίτασμα χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου. Οτι το υπόγειο ορυχείο έχει διάρκεια ζωής 22 έτη. Η πρόβλεψή τους για ετήσια παραγωγή σε πρώτη φάση είναι 50.000 ουγγιές χρυσού.
Εξάλλου, η «Eldorado Gold» έχει πατήσει πόδι και στη Θράκη, στο Λόφο Περάματος. Στο Δελτίο γράφουν ότι η εκμετάλλευση αφορά σε επιθερμικό κοίτασμα φλέβας αργυρούχου χρυσού, σε επιφανειακή εξόρυξη με διάρκεια ζωής ορυχείου τα οκτώ έτη, ότι η έναρξη παραγωγής αναμένεται εντός του 2015 και η πρόβλεψη ετήσιας παραγωγής είναι 110.000 ουγγιές χρυσού και 85.000 ουγγιές αργύρου.
Για την εξόρυξη στις Σκουριές προϋπολογίζουν το κόστος παραγωγής στα 500 δολάρια/ουγγιά. Στην Ολυμπιάδα από 750 έως 850 δολάρια/ουγγιά. Στο Λόφο Περάματος 278 δολάρια/ουγγιά. Εφόσον η συνολική ετήσια παραγωγή που αναμένουν (μόνο από χρυσό, χώρια χαλκό και άργυρο) είναι 300.000 ουγγιές, με την τιμή αγοράς χρυσού σήμερα περίπου στα 1.600 δολάρια/ουγγιά και το κόστος παραγωγής υποπολλαπλάσιο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια κερδοφορίας τους είναι τεράστια.
Υπάρχει διέξοδος
Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν ελληνικοί και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οτι η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα όσο και τα μεταλλεία. Και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρέπει να κατανοήσουν ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Ούτε ταυτίζονται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και δεν αφορούν μόνο στην επένδυση στο χρυσό. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική, εκτός από την επένδυση στο χρυσό υπάρχει και το κομμάτι των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Και είναι προφανές ότι τέτοιου τύπου επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να συγκρούονται.
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης, που ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας. Η θέση τους είναι στην ίδια πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδικής, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Είναι ανάγκη να παλέψουν ο ορυκτός πλούτος, η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού.
Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος. Μόνο έτσι και οι ίδιοι θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται στις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας.
Μέσα από εκδηλώσεις, αλλά και από ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, το ΚΚΕ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
Μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή μέσων παραγωγής με τη συνδυασμένη αξιοποίηση της εξορυκτικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της μεταποίησης, με τη στήριξη της εγχώριας επιστημονικής έρευνας. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα σε μεταλλευτικούς ορυκτούς πόρους, όπως βωξίτη, μεταλλικά ορυκτά (χρυσό, νικέλιο, χαλκό), δομικούς ορυκτούς πόρους (περλίτη, λευκόλιθο, μάρμαρα κ.ά.). Η εξόρυξη των ορυκτών πρώτων υλών θα συνδυαστεί με τη βιομηχανική επεξεργασία τους (π.χ. παραγωγή αλουμινίου και σχετικών εξαρτημάτων αλουμινίου), την ανάπτυξη της μεταλλευτικής και πετροχημικής βιομηχανίας, την παραγωγή μηχανημάτων και μέσων μεταφοράς, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό εμπόριο. Ανάλογα για κλάδους της μεταποίησης, όπως η χημική βιομηχανία.
Μέσω του κεντρικού σχεδιασμού θα προωθηθεί η αναλογική, συνδυασμένη σχέση μεταξύ αγροτικής παραγωγής για σημαντικές αναγκαίες πρώτες ύλες στους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας, δέρματος, ένδυσης και γενικότερα προϊόντων κατανάλωσης. Η αγροτική παραγωγή θα στηριχτεί αντίστοιχα στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, σπόρων κ.ά., γεωργικών μηχανημάτων, αρδευτικών υποδομών.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ